Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kiremit

Kiremit, çatıları sudan ve kardan korumak amaçlı kil ve toprak karışımından yapılan yapı malzemesine denir.



Kiremit

Kiremit çeşitleri



Kiremit nedir, nasıl yapılır?


Kiremit; binaların çatılarını örten bir taştır. Kırmızı topraktan yapılmıştır. Ortası şişli ve oluklu bir levhadır. 

Kiremitler, evlerin çatılarında kardan ve yağmurdan korumak için yapılır. Osmanlı döneminde kiremit boyları, on sekiz parmak, bir ucu sekiz diğer ucu yedi parmaktı. Bu kiremitlerin iyi pişmesi gerekir. Belirtilen ağırlık ve ölçülere uygun olan kiremitler Osmanlı döneminde damgalanıp öyle satılırdı. Bu kiremitlere Osmanlı kiremiti denilmiştir. Günümüzdeki kiremitler, eski kiremitlerden şekil itibariyle farklı olsa da ölçüleri ile hemen hemen aynıdır. 


Killi toprak ile ham toprağın karışımından meydana gelen kiremit, aynı zamanda sadece killi topraktan da oluşabilir. Kiremit, toprak ve suyun karışımı ile belli bir kıvama getirilerek oluşturulur. Hamur galine gelen kiremit, makinelerden geçirilerek şeklini alır. Kuruduktan sonra ise fırınlarda pişirilmeye bırakılır. 


Kiremitler çatılara şu şekilde dizilmelidir: Aşağıdan yukarı, oyuk tarafı üste gelecek şekilde sıralanır ve birleşim noktaları üst üste getirilir. Eğer üst üste gelmeyen kiremit bağlantılarından su, kar çatıdan sızabilir.


Kiremit alırken nelere dikkat edilmelidir?


Kiremit alırken dikkat edilmesi en önemli nokta; suyu geçirip geçirmemesidir. Çünkü kiremit, çatıları dış etkenlerden korumak için üretilen bir yapı malzemesidir. Kiremidin su geçirip geçirmediğini ise şeklinden anlaşılabilir. Yüzeyi pürüzsüz ve düz olmalıdır. Kırık üretilen kiremitler ise kullanılmamalıdır. Kiremidin su geçirip geçirmediğini ise küçük bir test belirleyebilir. Bir adet kiremidin üzerine su döküp, o kiremidin yapısını öğrenilebilir.


Osmanlı kiremiti, Marsilya kiremiti,  Mahya kiremiti ve Granada kiremiti olmak üzere 4 çeşit kiremit bulunur. 


Osmanlı kiremiti; Osmanlı döneminde kullanılan kiremit olup, ağırlığı 2 kilogramdır. Ebatları ise 440X130 mm’dir. 


Marsilya kiremiti; Yeni yapıların yüzde 90’ında kullanılan kiremittir. Yassı şeklindedir. Boyut itibariyle 23X45 cm’dir. Çok dik çatılarda kullanılır.


Mahya kiremiti; 3.40 kilogram ağırlığa sahip olan kiremit türüdür. 40 cm boya sahiptir. Çatı eğimlerinin birleşme noktasında kullanılır.


Granada kiremiti; 3.2 kilogram ağırlığı olan kiremitin, metrekareye 15 adet olarak yerleştirilir. Daha çok villa ve az katlı yapılarda kullanılır. 230X390 mm ebatlarına sahiptir. 


Kiremitlerin üretim yerine göre çeşitleri ise şöyledir:


Üçyol Mahya, Aslan pençesi, Dörtyol Mahya, Havalandırma Mahyası, Venedik, Floransa, İsoflat, Ciremetto, Çiçek Mahya, Kenar Kiremiti, Yuvarlak Mahya, Köşeli Mahya, Marsilya, Valensiya, İlk Mahya, Osmanlı, Villa, Granada ve Toskano.


Türkiye’deki kiremit üreticileri hangi firmalar?


1. Kılıçoğlu Kiremit

2. Avrasya Kiremit

3. Yaylaoğlu Kiremit

4. Başak Kiremit

5. Gürallar Kiremit

6. Ülkü Kiremit

7. Altın Kiremit

8. İzole Kiremit

9. Persan Çatı

10. Ece Kiremit

11. Özer Kiremit

12. Metal Kiremit

13. Star Kiremit

14. Meram Kiremit

15. Ülker Kiremit