Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kolin inşaat hakkında bilgiler

1977 yılında Kolin İnşaat adıyla kuruldu. Bir aile şirketi. İnşaat işindeki başarılarıyla büyüdüler ve Kolin Grup oldular. Şimdi, inşaat-taahhüt, enerji, liman işletmeciliği, madencilik ve turizm-hizmet işkollarında faaliyet gösteriyorlar.



Kolin inşaat hakkında bilgiler


Kolin İnşaat, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında da (Libya’dan Azerbaycan, Uganda ve Sırbistan’a kadar) hizmet vermektedir.



GRUP YÖNETİMİ ŞU KİŞİLERDEN OLUŞMAKTADIR:


Celal KOLOĞLU (Yönetim Kurulu Üyesi) Detaylar için TIKLAYIN

M. Kemal KOLOĞLU (Genel Koordinatör)

Veysi Akın KOLOĞLU (Yönetim Kurulu Üyesi)

Naci KOLOĞLU (Yönetim Kurulu Başkanı)


YAPTIKLARININ ÖZETİ


Kolin Şirketler Grubu, son yılların hızlı şirketlerinden biri. Aile şirketi. Celal, M. Kemal, Veysi Akın ve Naci Koloğlu'nun ortaklığı. Temelleri 1977'de atılmış. İnşaat-taahhüt, enerji, liman işletmeciliği, madencilik ve turizm-hizmet işkollarında faaliyeti var. 1988'de bu yana inşaat sektöründe. 


ABD Savunma Bakanlığı için de Türkiye'de birçok proje yaptı. Askeri personel konutu, ABD 39. Taktik Hava Kuvveti Komutanlık Binası, su kulesi ve deposu, anten radomu, Pirinçlik tesisi, uydu haberleşmesi yer terminali, ayrıca küçük sanayi siteleri, personel lojmanları, deprem konutları üretti. Birçok ülkede iş yaptı. Afganistan'da yol, Libya'da 10 bin konutluk projenin altyapısı, Azerbaycan'da yol, Uganda ve Sırbistan'a kadar yayılan geniş bir coğrafyada sulama ve yol projeleri gerçekleştirdi. Halen Türkiye'de 20, yurtdışında 4 şantiyesi var. Son yıllarda sadece büyük kamu projelerinde yer almadı. Aynı zamanda önemli enerji yatırımları yaptı. 2004'te alçı üretimi yapmak üzere Arslanlı'yı, 2010'da travers fabrikası yatırımı yapan İnkol İnşaat Enerji'yi kurdu.


Sivas Travers modern beton travers fabrikası yatırımına katıldı. Grup şirketi Sefine Denizcilik 2006'da Yalova'nın Altınova ilçesinde tersane yatırımı yaptı. En son ve büyük işi üçüncü havaalanı yatırımı oldu. 


11 Eylül 2013 tarihli bir haber şöyleydi:


TMSF, 24 Mayıs'ta el koyduğu Akşam Gazetesi, SKY 360 televizyonu ve Alem FM'i Kolin-Limak-Cengiz ortaklığına ihalesiz olarak satmıştı. Ancak ortaklıktan yapılan açıklamayla Türk Medya Grubu ile ilgili satın almadan vazgeçildiği bildirildi...


Cengiz – Limak – Kolin’den yapılan açıklamada, “Türkiye Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetiminde bulunan Türk Medya Grubu (Akşam Gazetesi, SkyTürk360, radyo ve dergiler) ile ilgili satın alma yolundaki girişimimizden vazgeçmiş bulunmaktayız” denildi.


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından 24 Mayıs’ta el konulan Çukurova Holding şirketlerinden Akşam Gazetesi, SKY 360 televizyonu ve Alem FM Kolin-Limak-Cengiz ortaklığına ihalesiz olarak satmıştı.


Söz konusu medya kuruluşları için 64 milyon dolar ödeneceği bilgisi kamuoyuna yansımıştı.


23 Kasım 2013 tarihinde haber siteleri şu haberi verdiler:


Çalık Grubu uzun süredir satmak istediği atv'yi Kalyon İnşaat, Kolin, Limak üçlü ortaklığı satın aldı. SONRADAN YALANLANAN HABERDE şöyle deniyordu:


Çalık Grubu'nun TMSF ihalesinde 1.1 milyar dolara satın aldığı ATV-Sabah grubunun en önemli markası olan Atv'nin yeni sahibi artık Kalyon İnşaat- Kolin - Limak ortaklığı sahip oldu. Atv'yi satın alan bu üç grubu cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olan İstanbul'daki 3'üncü havaalanı inşaatından biliyoruz. Hatırlanacağı gibi 4 şirketten oluşan Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon-Kolin Ortak Girişim Grubu ihaleyi 22 milyar 152 milyon euro artı KDV ile kazanmıştı. Ortak Girişim Grubundaki 3 firma Atv'nin de yeni sahipleri oldu.


KOLİN'İN EN BÜYÜK İŞİ:


- İstanbul'daki 3'üncü havaalanı inşaatı...

Detaylar için tıklayın:

http://emlakansiklopedisi.com/wiki/ucuncu-havalimani



Limak, Kolin ve Cengiz İnşaat BİRLİKTELİĞİ


Bu 3 şirket, elektrik dağıtım ihalelerine birlikte girdiler. Bu yüzden neredeyse aralarında doğal bir ortaklık varmış gibi algılandılar.


Limak-Cengiz ve Kolin İnşaat'ın ortak projelerinin değeri 2013 yılının Temmuz ayında 50 milyar dolara ulaştı.


Limak, Cengiz, Kolin büyük enerji projelerinin birçoğunda ortaklığa gittiler. 4 dağıtım bölgesini, Yusufeli Barajı işini birlikte aldılar. 


Pazarlama ve dağıtım şirketleri kurdular. Yine Türkiye'nin önemli projelerinden Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin 3 bölümünden ikisini birlikte aldılar. Bu projenin 4 yüksek viyadük de dahil Ankara Kayaş arasındaki toplam 50 viyadüğün ihalesine de 284 milyon lira teklifle birlikte katıldılar. Ancak asıl büyük ortaklıkları bir başka altyapı projesinde, 3. havaalanı işinde gerçekleşti. Üç ortağın birlikte üstlendikleri işlerin değeri 47 milyar dolara gidiyor. 


Üç iş ortağının kazandıkları en büyük ihale 3. havaalanı ihalesiydi. Cumhuriyet tarihinin en yüksek tutarlı ihalesinde üçlü girişim, yanlarına Kalyon ve Ma-Pa'yı da almıştı. İhaleyi 22 milyar 152 milyon euro teklifle kazandılar. Bunun dolar olarak karşılığı 42 milyar dolar ediyor. 


Üçlü, birçok enerji projesinde ortak hareket etti. Elektrik dağıtım ihalelerinden 4 bölgeyi aldılar. Bunlardan ikisinin onay ve devir süreçleri de bitti. Dağıtım özelleştirmelerinin ilk ihalelerinde Uludağ Elektrik Dağıtım'ı yüzde 33'er payla bölüşerek, 940 milyon dolara aldılar. 


Arkasından Çamlıbel Elektrik Dağıtım'ı da aynı şekilde yüzde 33'er payla 258.5 milyon dolara aldılar. Bu şirketler şu anda ortaklar tarafından işletiliyor. Önceki ihale sürecinde alıcılar bedelini yatırmadıkları için tekrar ihaleye çıkarılan İstanbul Boğaziçi Elektrik Dağıtım'a (BEDAŞ) ve Akdeniz Elektrik Dağıtım'a (Akdeniz EDAŞ) da birlikte teklif vererek kazandılar. BEDAŞ'ı 1 milyar 960 milyon dolar, EDAŞ'ı 546 milyon dolar teklifle aldılar. Bu şirketlerin devir onay süreçleri devam ediyor. 


Her üç şirketin enerjide çok sayıda yatırımı var. Yalnız veya başka ortaklarla aldıkları işler de var ancak baraj ve HES projesi olarak en önemli işleri olan Yusufeli Barajı ihalesinde de birlikte hareket ettiler. 


ORTAK İŞLER LİSTESİ:


1. Üçüncü havalanı 

2. Boğaziçi Dağıtım 

3. Uludağ Dağıtım 

4. Akdeniz Dağıtım 

5. Çamlıbel Dağıtım 

6. Yusufeli Barajı 

7. An - Siv. YHT 


KOLİN MADENCİLİKTE


Kolin İnşaat 2007 yılında Malatya Hekimhan'da demir madeni yatağı aldı.


Madenin görünür rezervinin 60 milyon, tahmini rezervinin ise 100 milyon ton olduğu tespit edildi. Bu madenin yanında, Kolin Grup, 220 milyon dolarlık bir yatırımla pik demir üretim tesisi kurdu.


İlk aşamada yılda 300 bin ton pik demir üretilecek olan tesisin, kapasitesi daha sonra 1 milyon tona çıkarılacak. KOLİN A.şž   Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, 2011 yılındaki bir basın açıklamasında, özelleştirmeden sonra   Erdemir  ve İsdemir 'in pik demir üretimini terk ettiklerini söylemişti. Bunun sonucunda Türkiye 'nin yıllık 300 bin ton pik demir ithal ettiğini anlatan Koloğlu, “Bir başka ifadeyle yaklaşık 3 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bizim tesisimiz devreye girdiğinde önce Türkiye 'nin ihtiyacını karşılayacak. Bu cari açığın da 3 milyar dolar eksilmesi anlamına gelecek.   Ardından da yıllık üretim miktarını 1 milyon tona çıkararak ihracat yapacağız. Böylece açığı azalttığımız gibi, döviz girişi de sağlayacağız" demişti.


Fabrika'nın inşaatına 2012'de başlandı: 2013'te inşaatın bitmesi bekleniyordu.


Buradaki entegre tesinin üçüncü bölümünü ‘ferromangan oluşturacak. Demir madeninde bulunan mangan Türk mühendislerinin geliştirdiği yöntemle demirden ayrılarak, sanayinin hizmetine sunulacak.

Madenden yıllık 800 bin ton demir çıkarılacak. Demirden pik demir, ferromanganın yanı sıra cürufundan da ‘çimento üretilecek. İşte Kolin, bunun için de bir çimento fabrikası kuracak.


Celal Koloğlu, madendeki her çıktının değerlendirileceğini belirterek, bunun için ‘entegre tesis ' kurulacağını söyledi. Toplam 1 milyar dolarlık yatırım planladıklarını belirten Koloğlu, tesisin tamamını 2017 ya da 2018 yılında bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.  

PİK DEMİR NEDİR

Döküm endüstrisinin en yüksek tonaja sahip ürünü dökme demirlerdir. İyi bir mühendislik malzemesi oluşu ve ucuz üretilişi nedeniyle çok çok önemli bir ara ürün olan dökme demirler çok geniş bir aralıkta değişen mukavemet, sertlik, işlenebilirlik, aşınma direnci, korozyon direnci ve diğer özelliklere sahiptir.


BİRLEޞİK KAPLAR SANTRALİ


Devlet Su İşleri 'nin ilk kez 1970 yılında planladığı ancak yatırım maliyetleri nedeniyle gerçekleştiremediği Türkiye 'nin ilk birleşik kaplar santralini de Kolin İnşaat yapıyor. Celal Koloğlu'nun 2011 yılında verdiği bilgiye göre Kolin, Aladereçam ve Gökçebel Barajlarının suyunu 4 kilometrelik bir tünelden geçirerek Yaşmak Barajı'nda toplayacak. Burada toplanacak 119 milyon metreküp su 3 bin 460 metre uzunluğunda çelik borularla bin 220 metre kota indirilecek. Böylece Türkiye 'nin en yüksek; dünyanın 8. düşüsü hidro elektrik barajı olacak. Bu yükseklik sayesinde 330 litre suyla 1 kwh yani diğer HES 'lerin 10 katı daha fazla elektrik elde edilecek.


Santralin inşaatında 2011 yılında bin 500 kişi çalışıyordu. İnşaat bittiğinde ise santralde çalışan sayısı sadece 20 olacak. Koloğlu, 2012 Nisan ayında üretime geçmesi beklenen Akköy 2 HES 'in yatırım maliyetinin 440 milyon dolar olduğunu söylemişti. 3 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli kredi kullandıklarını belirten Koloğlu, santralin 7 yılda kendini amorti edeceğini açıklamıştı.


Akköy 2 de tamamlandığında iki barajdan toplam 339 mw elektrik üretileceğini ifade eden Koloğlu, üretim, dağıtım özelleştirmeleri başta olmak üzere Kolin olarak tüm enerji sektöründe büyümeye devam edeceklerini anlatmıştı.