Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Konut satışında tapu işlemleri!

Konut satış işlemleri bağlı olunan tapu dairesinde yapılıyor. Peki, konut satışı nasıl yapılır? İşte konut satışında tapu işlemleri..


Konut satış işlemleri bağlı olunan tapu dairesinde yapılıyor. Bunun için tapu dairesinden randevu alınması, gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harçlarının ödenmesi gerekiyor.


Tapu dairesinde yapılacak tüm işlemler, randevu sistemi ile gerçekleşiyor. Tapudan randevu alınmadan herhangi bir işlem yapılamıyor. Tapudan randevu internet üzerinden ya da ALO 181 hattından alınabiliyor.


Konut satışında tapu için gerekenler:

1-Nüfus Cüzdanı ve Temsil Belgesi: Taşınmaz sahibi ile alıcısının veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi

2-Gerçek Kişilerde Fotoğraf: İşleme taraf olan kişilerden birer adet fotoğraf(vesikalık)

3-İcra Müdürlüğünün Satış Müzekkeresi (Cebri İcra Yolu ile Satılmış ise).

4-Mahkeme Müzekkeresi (Ortaklığın Giderilmesi Davası Yolu ile Satılmış ise).

5-Bina Vasıflı Taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası.

6-İlgili Belediyeden Alınmış Emlak Vergisi Değerini Belirtir Belge.


Konut satışında tapu masrafları:

1. Tapu harcı

Taşınmazın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Ancak bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Buna göre toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.


Örnek: Taşınmaz malın değerinin 300 bin TL olduğunu düşünelim. Buna göre alıcı 6 bin TL, satıcı 6 bin TL olmak üzere toplamda 12 bin TL harç ödemesi yapılıyor.


2. Tapu döner sermaye

Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor. Bu bedel 2016 yılında 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.


3. Emlakçı komisyonu

Satış işlemi bir emlakçı aracılığı ile yapıldıysa belli oranlarda emlakçıya da komisyon ödemesi yapılıyor. Bu oran da yine satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcı yüzde 2’şer + KDV olarak tahsil ediliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com