Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Korozyon

Su yalıtımı yapılmamış binalarda, beton içindeki taşıyıcı özellikteki demirlerin paslanmasıdır.



Korozyon

Korozyona uğrayan bir yapı



Korozyon binaya nasıl zarar verir?


Korozyon, yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine ve zamanla zayıflamasına sebep olur. Su yalıtımı olmayan binalarda 10 yıl sonra betonun içindeki bu donatı başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık olarak yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybeder. Oysa su yalıtımı binaların taşıyıcı sistemlerini suyun zararlı etkilerinden ve korozyondan koruyarak güçlü olmasını sağlar.


Korozyon nasıl meydana gelir?


Korozyon, metallerin doğaya karışma süreci noktasında öne çıkan bir kavramdır. Metal ve alaşımlarının çoğunlukla sulu ve gaz ortamlardan oluşan çevreleri ile girdikleri elektrokimyasal ve kimyasal tepkimeler sonucu uğradıkları hasar korozyon olarak adlandırılır. 


Korozyon; atmosfere maruz, su içinde, toprağa gömülü veya kimyasal malzemelerle temasta olan metalik malzemelerin en önemli düşmanlarındandır. 


Korozyonun verdiği ekonomik zarar:


Dünyanın yıllık korozyon kaybının 4,4 trilyon dolar civarında ve Türkiye’nin toplam kaybı ise 45,6 milyar dolar civarında olduğu tespit edildi. 


İstanbul’daki binalarda korozyon:


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu, 17 Ağustos 1999’daki depremin ardından bir rapor hazırlattı. Rapora göre; İstanbul’daki 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan kontrollerde bu binaların yüzde 64’ünde nemin yol açtığı korozyon (paslanma) tespit edildi.


Korozyon ile mücadele eden dernekler hangileridir?


Türkiye Korozyon Derneği  www.korozyondernegi.org.tr

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) www.bituder.org

Paslanmaz Çelik Sanayicileri ve İşadamları Derneği (PASİAD) www.pasiad.org.tr