Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Koruma amaçlı imar planı nedir?

Korunması gereken yapıların bulunduğu bölgeler için özel olarak yapılan imar planıdır.



Bu imar planının nasıl ve ne şekilde yapılacağını, (Resmi Gazete Tarihi: 26.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25887) "Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi ve Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik" kurallara bağlamıştır.


YÖNETMELİK MADDE 1 der ki:

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, koruma amaçlı imar planlarının ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanması, yapım esasları, gösterimi, onaylanması, uygulaması, denetimi ve bu plan ve projeleri hazırlayacak müelliflerin nitelikleri ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.


DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN:


http://emlakkulisi.com/koruma-amacli-imar-plani-teknik-sartnamesi/214816


KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI ÖRNEKLERİ:


18 yıl üzerinde çalışılan 'Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı' 2011 yılında tamamlandı. Ancak aynı plan, 2013 yılında İPTAL edildi.


2013 yılı Eylül ayında iptal edilen 'Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı'na göre:


- Artık Beyoğlu, restorasyon alanına dönüşecek(ti). 

- Cihangir, Tophane ve Tarlabaşı'ndaki metruk binalar yenilenecek. 

- Taksim Meydanı sadece yayalara açık olacak, Tophane turizm ve ticaret bölgesi yapılacak.

- Kabataş İskelesi büyütülecek.

- Haliç Tersanesi de plan dahilindeydi. Tersanenin özgün hali korunacak ve içinde denizcilik eğitimi, sergiler ve müze alanları yapılacaktı. 


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bundan böyle kişilerin binalarını inşa veya restore ederken, tescilini komşu binaya ya da imara göre projelerini onaylattıktan sonra hareket edebileceklerini söylüyordu. 


Koruma Amaçlı İmar Planı'nın en önemli bölümü eski yapıların ihya edilerek yeniden Beyoğlu'na kazandırılmasıydı. Plan üzerinde çalışılırken, Beyoğlu sınırlarında bulunan kayıp ya da metruk durumdaki tarihi binaların yeri eski fotoğraflardan ve haritalardan tespit edildi. Bunlar arasında 30'a yakın binadan 13'ü yenilenecek. Binaların birçoğu eğitim ya da kültürel projelerde kullanılacak. Plan, 3 milyon 210 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bölgedeki 10 bin 176 binadan 4 bin 332'si tescillendi. Yaklaşık 2 bin 300 bina ise eski eserlere bakılarak restore edilecek.


Bu planın çok detaylı haritasına şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://beyoglu2013.luckyeye.com/images/icsayfa/kentsel_sit_uygulama_imar_plani_b.jpg