Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

KTO Karatay Üniversitesi

Konya Ticaret Odası tarafından tarihi Karatay Medresesi’ne atıfla kurulan Konya’nın ilk vakıf üniversitesidir. Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Temmuz 2009’da kurulan KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010–2011 Eğitim Öğretim Yılı’nda kabul etmiş; ilk mezunlarını Haziran 2013’te vermiştir. Büyüyüp küçülebilecek şekilde derslikler yapılan üniversite...



KTO Karatay Üniversitesi

KTO Karatay Üniversitesi



KTO Karatay Üniversitesi kampus mimarisinin özellikleri nelerdir?


Konya’da bulunan mimarlık firması A Proje tarafından tasarlanan KTO Karatay Üniversitesi kampus mimarisi hakkında detaylı bilgiler şunlardır;



KTO Karatay Üniversitesi



Proje No : PRJ - 09 - 072

Proje Tarihi : 2010

Hizmet : Gayrimenkul Geliştirme / Uygulama / Proje

İnşaat alanı : 15.000 m2

Kiralanabilir / Satılabilir alan : -

Konut / Ticari Alanı : -

Otopark : Açık Otopark 


Konya Ticaret Odası’nın sosyal sorumluluk projelerini geliştirmek amacıyla sanayi, ticaret ve eğitimi aynı çatı altında toplama amacından yola çıkarak 2010 yılında yapılan KTO Karatay Üniversitesi Konya’nın kalkınmasına öncülük eden ikinci üniversitedir ve Karatay Medresesi’nin devamı niteliğindedir.Şu an için 15 bin m² alandan oluşan ve bünyesinde 3 Fakülte 6 bölüm bulunduran eğitim üniversite, Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından desteklenmektedir. Eğitim binasının her katında iki bölüm olacak şekilde tasarlanan binada toplam 6 bölüm vardır. 

Derslikler büyüyüp küçülebilecek şekilde ve kat yükseklikleri ferah ortamlar oluşturacak tarzda tasarlanmıştır. Her katta 200 kişilik iki amfi, 80 kişilik laboratuvar ve 3 derslik bulunmaktadır. Ayrıca 500 kişi kapasiteli kafeteryası, kulüpler, etkinlik ve grup odaları da yer almaktadır. Komplex olarak tasarlanan binanın dış cephesinde estetikliği yakalamak için yer yer andezit gri kaplama, mekanik limbra beyaz kaplama ve mekanik kompozit kaplamalar kullanılmıştır. Selçuklu mimarisi ile modern mimari tarzını birleştiren üniversitenin kampüsü 4 eğitim binası, 5 idari bina, spor ve sosyal tesisleri ile toplam 9 binadan ve ayrıca 9 bin m² kapalı otopark alanından oluşmaktadır. Ayrıca kampus mevcut binaları, yeşil alanları, süs havuzları, açık amfi tiyatro ile bütünlük oluşturacak şekilde konumlandırılmıştır. Konya’nın tarihi ve kültürel geçmişini yenilikçi, modern mimarisi ile birleştiren KTO Karatay Üniversitesi eğitim zincirinin lokomotifi konumundadır.



KTO Karatay Üniversitesi


Üniversite adının önündeki KTO nedir?


Konya Ticaret Odası’nın kısaltmasıdır. 1882 yılında kurulan Konya Ticaret Odası (KTO) 20 bin civarında üyesiyle Türkiye’nin en eski ve köklü odalarından birisidir. 


Konya Ticaret Odası’nın daha büyük hizmeti ise kaliteli bir üniversite kurmak olmuştur. Bu amaçla 2005 yılında çalışmalara başlanmış, bu tür bir üniversitenin mutlaka bir Vakıf tarafından kurulması gerektiği için Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı kurularak çalışmalara başlanmıştır. 



KTO Karatay Üniversitesi’nin yönetiminde kimler var?


KTO Karatay Üniversitesi

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Hüseyin Üzülmez



Kurucu Vakıf Başkanı ve Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Üzülmez’dir. Kendisi aynı zamanda TOBB-ETU Mütevelli Heyeti’nde ve TOBB Yönetim Kurulu’nda Sayman üye olarak görev yapmaktadır. TOBB ve TOBB-ETU Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB-ETU Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Şahin üniversitenin Mütevelli Heyeti’ndedir. Mütevelli Heyet Başkan Yardımcıları Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli ve İşadamı İsmail Hakkı Kolat’tır. 


Kurucu Vakıf Yönetim Kurulu üyeleri şu isimlerden oluşmaktadır: Hüseyin Üzülmez (Başkan), Mehmet Ali Çelik (Başkan Yard.), Ali Haydar Yıldırım (Muhasip üye), Mehmet Ali Arlı (Üye), Banu Bağrıaçık (Üye), Ali Dutak (Üye), Harun Kızılay (Üye), Ömer Faruk Okka (Üye), İlker Özkan (Üye), Okay Tınkır (Üye), Ertuğrul Uslu (Üye). 



KTO Karatay Üniversitesi hakkında genel bilgiler nelerdir?


Selçuklu’nun tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkan, sanayi ve ticaret dünyasıyla işbirliği içinde bir teknik üniversite gibi mühendislik alanında, bir hukuk bürosu gibi hukuk alanında, bir işletme ve ihracatçı gibi idari ve iktisadi alanlarda çalışan ve uygulamalı eğitime ağırlık veren bir üniversite. Yani  KTO Karatay Üniversitesi bir misyon üniversitesi.  


Kuruluş çalışmaları Konya İli’nin sahip oluğu potansiyele tek bir üniversitenin yetmediğinden hareketle vizyoner bir bakış açısıyla yapılmış ve sağlam bir fizibilite raporu hazırlanmıştır. Hatta Ankara, İstanbul gibi büyük iller dahil olmak üzere özellikle yakın çevre illerde anketler yapılmıştır. Bu anketlerde öğrencilerin kaliteli eğitim veren, ticari amaç gütmeyen ve mezun olduktan sonra kolay iş bulabilmenin mümkün olduğu bir vakıf üniversitesine ilgi duyabilecekleri, ebeveynlerin ise çocuklarını özellikle kendilerine yakın olan ve köklü üniversiteler gibi kaliteli eğitim-öğretim yapan üniversitelere çok sıcak baktıkları ortaya çıkmıştır. 



KTO Karatay Üniversitesi ne zaman kuruldu?


Bu çalışmalar sonucu Üniversite kuruluş raporu hazırlanmış ve yasal süreç ve zorunluluklar yerine getirilerek Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 07 /07/2009 tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2547 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu’na 5913 Sayılı Kanun’un 1. Maddesi ile eklenen (aşağıda verilen) Ek 113. Madde ile kamu tüzel kişiliğine kavuşarak Konya İli’nin ilk vakıf üniversitesi olmuştur. 


Konya’da Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip KTO-Karatay Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuştur. 


Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Temmuz 2009’ da kurulan KTO Karatay Üniversitesi ilk öğrencilerini 2010–2011 Eğitim Öğretim  Yılında kabul etmiştir. Bünyesinde 2 Enstitü, 4 Fakülte, 1 Meslek Yüksekokulu  bulunduran Üniversitemiz Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından  desteklenmektedir. 



KTO Karatay Üniversitesi, ERASMUS’a katılıyor mu?


Uluslararası standartlara göre düzenlenen eğitim sistemi ve AKTS’nin (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) sağladığı avantajlar ile öğrenciler, dünyanın çeşitli üniversitelerinde eğitim ve öğretim hayatlarına devam edebilmektedirler. Erasmus Üniversite Beyannamesi almaya hak kazanan üniversite ERASMUS Programları çerçevesinde öğrencilere AB üyesi ülkelerin anlaşmalı üniversitelerinde 3–12 aylık dönemlerde eğitim alma fırsatı sunmaktadır.  



KTO Karatay Üniversitesi’nin burs imkanları nelerdir?


Üniversitede tam burslu, % 50 burslu ve % 25 burslu kontenjanlarımız bulunmaktadır. Ayrıca üniversitenin Lisans Programlarından birini, (Hukuk Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İnşaat Mühendisliği ve Sosyal Hizmet Bölümleri, hariç) ilk tercihine yazarak bu tercihine yerleştirilenlere %30, ikinci tercihine yazarak bu tercihine yerleştirilenlere %20, üçüncü tercihine yazarak bu tercihine yerleştirilenlere %10 oranında yerleşme sırasına bakılmaksızın öğrenimleri süresince tercih bursu verilir ve iki farklı burs almaya hak kazanan öğrenciler yüksek olan bursu almaya hak kazanır. 


Burslu programlara yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs sadece yurtiçinde eğitim ücretini kapsamaktadır. Bunun dışında kalan barınma, beslenme, ulaşım , kitap ve yurtdışında eğitim giderleri burs kapsamı dışındadır. Burslar İngilizce Hazırlık sınıfında geçirilecek bir yılık süreyi de kapsar. Not ortalamasının düşük olması ya da alttan derslerin bulunması halinde burslar kesilmez. Ağırlıklı not ortalaması 3,50 ve üzeri olan öğrencilerimize sınıf kontenjanlarına göre % 100’den % 50’ye kadar üstün başarı burs imkanı sağlanmaktadır. Üniversiteye giriş yüksek  başarı bursu olarak LYS yerleştirme türünde ilk 5000’ne giren öğrencilere başarı sıralamasına göre 8 ay boyunca 500.00 TL ile 4.000 TL oranlarında aylık burs verilmektedir. 



KTO Karatay Üniversitesi’nde hangi bölümler var?


HUKUK FAKÜLTESİ 


İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 


- İşletme 

- Uluslararası Ticaret 

- Turizm ve Otel İşletmeciliği 

- Sosyal hizmet 

- Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik 



MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 


- Bilgisayar Mühendisiliği 

- Elektrik – Elektronik Mühendisiliği 

- Mekatronik Mühendisiliği 

- Makine Mühendisiliği 

- İnşaat Mühendisiliği 



GÜZEL SANATLAR ve TASARIM FAKÜLTESİ 


- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 

- Mimarlık 

- Geleneksel Türk Sanatları 



ADALET MESLEK YÜKSEK OKULU 

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 


- İşletme Yüksek Lisans Programı (Tezli) 

- İşletme Yüksek Lisans Programı (Tezsiz) 

- Muhasebe ve Denetim Yüksek Lisans Programı (Tezsiz ) FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 

- Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ( Tezli )

- Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ( Tezsiz )  



KTO Karatay Üniversitesi ilk mezunlarını ne zaman verdi? 


Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, ilk mezunları olan Adalet Meslek ve Yüksekokulu'nun 33 öğrencisi için 10 Haziran 2013’te bir  mezuniyet töreni düzenledi.


KTO-Karatay Üniversitesi fuaye alanında düzenlenen törene, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, eski Adalet Bakanlarından Aysel Çelikel, KTO-Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bestami İnan, KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aytekin Çelik, fakülte dekanları, akademisyenler, çok sayıda öğrenci ve aileleri katıldı. Törende Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencileri adına konuşan bölüm birincisi Seçil Doğuş, bölüm birincisi olarak hitap etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Bizleri şu günlerde hüzünlendiren dönemdeyiz. Hayatımızın bir sayfasını daha kapatıyoruz. Bu sayfayı acı tatlı anılarla ve diğer sayfasını ise beklenti ve umutlarla açıyoruz” dedi. İki yıl önce kendilerine emanet edilen öğrencilerin mezun olmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aytekin Çelik de, “Bugün adalet sektörünün bir neferi olarak buradan mezun olacaksınız. Yapacağınız görevler kutsal olduğu kadar sorumluluk gerektiren görevlerdir. Zira bulunacağınız görevler itibariyle ya adaletin dağıtılmasına aracılık edeceksiniz ya da adalet dağıtacaksınız. Bu sebeple görevinizi yaparken kesinlikle adaletten sapmayın” ifadelerini kullandı. 


Üniversitenin ilk mezunlarının mezuniyet töreninde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Ömer Torlak da, “Elbette insanların hayatında çok önemli zamanlar çok önemli anlar vardır. Bugün de bu genç arkadaşlarımızın ve onların yakınları, aileleri olarak sizlerle çok önemli bir anı birlikte paylaşıyoruz. Ben her şeyden önce onlara bundan sonraki hayatlarında arzularına, isteklerine uygun gönüllerince bir kariyer ve hayat temenni ediyorum” dedi. Bugünün üniversite için tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Mütevelli Heyet Başkanı Bestami İnan ise, “Ülkemiz hamdolsun büyük bir gelişme trendi içerisindedir. Hedefleri olan, iddiaları olan mükemmel bir şekilde gelişmektedir. Bu eğitim alanında da yaklaşık, sayısı 180’i bulan bir üniversite sayısıdır. Bu yarış içerisinde geçen sürede çok emin, çok güçlü ve kararlı adımlarla iyi bir noktaya gelişme gösteriyor” dedi.


Bugünün Karatay Üniversitesi için anlamlı bir gün olduğunu kaydeden eski Adalet Bakanı Çelikel de, “Büyük emeklerle, ümitlerle ve bilimsel çalışmalarla kurulmuş olan Karatay Üniversitesi’nin ilk mezunlarını vermek demek artık burası gerçek bir üniversite anlamını taşıyor demektir. Böyle bir anlamı taşımak bu üniversitenin kurucularını düşündüğümüz zaman onların nasıl onurlandıklarını, nasıl başarıya ulaşmış olduklarını, mutlulukla görüyorum” şeklinde konuştu.


Üniversitenin ilk mezunlarını verdiği için heyecanlı olduğunu ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise, “Bir işte başarının en can alıcı noktası, başarısı neticeyi almaktır. İş adamları, sanayiciler bir üretime başlayıp, ürünü çıktığı zaman en büyük heyecanı duyar. İşte üniversitemiz açısından da böyle bir günde 90 yıl aradan sonra ilk mezunlarını vermiş olmayı görmek benim için son derece onur verici bir olay” diye konuştu.


Konuşmaların ardından bölüm birinci, ikinci ve üçüncüsüne Rektör Prof. Dr. Torlak, Mütevelli Heyet Başkanı İnan, Milletvekili Üzülmez tarafından diplomaları verildi. Ardından mezun olan 33 öğrenciye protokol üyeleri, dekan ve akademisyenler tarafından diplomaları verildi. Diplomaların verilmesinin ardından geri sayım eşliğinde mezun olan 33 öğrenci keplerinin havaya fırlatarak mutluluklarını birlikte yaşadı.



KTO Karatay Üniversitesi iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir? 


KTO Karatay Üniversitesi



T.C. KTO Karatay Üniversitesi Rektörlüğü ve Merkez Kampüsü


Adres: Akabe Mah. Alaaddin Kap Cad. No:130 42020 Karatay – Konya

Rektörlük ve akademik birimlerin telefonları

Rektörlük Tel: 444 12 51 (Pbx) Tel: (332) 221 72 00 (Pbx) Faks: (332) 202 00 44 

Gsm: (549) 351 12 51

Tanıtım ve bilgi ofisi: (332) 221 72 00 - dahili: 7292


Hukuk Fakültesi: (332) 221 72 03

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: (332) 221 72 05

Mühendislik Fakültesi: (332) 221 72 07

Güzel Sanatlar Fakültesi: (332) 221 72 01


İdari ve Mali İşler Müdürlüğü: (332) 221 72 08

Öğrenci İşleri Müdürlüğü ve Danışma: (332) 221 72 12

İnsan Kaynakları Müdürlüğü: (332) 221 72 19

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü: (332) 221 72 18

Bilgi İşlem Müdürlüğü: (332) 221 72 14

E-posta: bilgi@karatay.edu.tr

Web sitesi: www.karatay.edu.tr

KTO-Karatay Facebook Sitesi: http://www.facebook.com/karatayuniversitesi

Google Earth Koordinatları: 37 51 51.098 K, 32 32 14.055 D 



KTO Karatay Üniversitesi’ne ulaşım nasıl sağlanır?


Şehrin farklı yönlerinden üniversiteye minibüs güzergahları şöyledir; 


Fatih Işıklar - Özalkent : Buhara Mh - Dedeman Oteli - Kipa - F.Işıklar - Özalkent - KuleSite - Belediye - Ata Petrol - Zafer - Kayalıpark - Mevlana - KTO Karatay Üniversitesi - Adliye


Meram Yeniyol: Meram - Araştırma Hastanesi - Anıt - Zafer - Kayalıpark - Mevlana - KTO Karatay Üniversitesi - Adliye 


Aydınlık: Beyhekim - Otogar - Real - Barış Cd. - Sakarya Mh - Aydınlık - KuleSite - Belediye - Zafer - Kayalıpark - Mevlana - KTO Karatay Üniversitesi - Adliye


Tıp Fakültesi: Huzurevi - Tıp - BSK Hastanesi - İhsaniye Altgeçidi - Belediye - Numune Hastanesi - Beşyol - Hapishane Cd. - Mevlana - KTO Karatay Üniversitesi - Adliye


Şeker Tekke: Şeker Mh - Başkent Hastanesi - İhsaniye Altgeçidi - Belediye - Nalçacı - Beşyol - Hapishane Cd. - Mevlana - KTO Karatay Üniversitesi - Adliye


Sancak: Sancak Mh - Farabi Hastanesi - Otogar - İstanbul Yolu - Selçuklu Belediyesi - Emniyet - Ankara Yolu - Beşyol - Hapishane Cd. - Mevlana - KTO Karatay Üniversitesi - Adliye


Sille Yolu (Cemil Çiçek Cd. geçer): Medrese - Akşemseddin - Sille Kavşağı - Nalçacı - Hapishane Cd. - Zafer - Kayalıpark- Mevlana - KTO Karatay Üniversitesi - Adliye


Otobüs Güzergahları: 


12 - Kozağaç -Beybes: Beybes - Kozağaç Parkı - Hazbahçe - Harmancık - Atiker Petrol - Aydoğdu - Stadyum - Anıt - Alaaddin - Kayalıpark - Mevlana - Kültür Merkezi - Fetih Cd. - KTO Karatay Üniversitesi


8 - Kovanağzı: Küçük Kovanağzı Mh - Diler Cd. - Balaban Cd. - Çakılharmanlar Cd. (Kömürcüler Camii) - 18. Sağlık Ocağı - Azerbaycan Cd. - Trafik Tescil - Stadyum - Anıt - Alaaddin - Kayalıpark - Mevlana - Kültür Merkezi - Fetih Cd. - KTO Karatay Üniversitesi


13 - Meram Yeniyol (Cemil Çiçek Cd. geçer): Dere - Meram - Araştırma Hastanesi - Alaaddin - Kayalıpark - Mevlana - Kültür Merkezi - Fetih Cd. - KTO Karatay Üniversitesi


25 - Belediye - Dere - Tıp (Cemil Çiçek Cd. geçer): Beyşehir Cd. - Vatan Cd. - Numune Hastanesi - Rektörlük - Belediye - Alaaddin -Üçler Mezarlığı - Çimenlik Cd. - Cemil Çiçek Cd. Saçlıkasap Cd.


73 - İstasyon - Dere - Tıp (Cemil Çiçek Cd. geçer): Dereköyceğiz - Tıp Fakültesi - Beyşehir Cd. - Alay Cd. - İstasyon - Stadyum - Anıt - Alaaddin -Üçler Mezarlığı - Çimenlik Cd. - Cemil Çiçek Cd. Saçlıkasap Cd.


94 - Karadiğin Aykent : Karadiğin - Çayırbağı - Hatıp - Antalya Çevre Yolu - Trafik Tescil - Larende - Eski Garaj - Üçler Mezarlığı - Topraklık - Alaadin Kap Cd.


3365 - Erenköy (Cemil Çiçek Cd. geçer): Cemil Çiçek Cd. - Kumköprü - Kayalıpark - Erenköy


KTO Karatay Üniversitesi