Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kubadabad Sarayı hakkında

Topkapı, Edirne ve Yıldız gibi Osmanlı saraylarına mimari açıdan öncülük eden Selçuklu sarayı. Konya'dadır.



* Bugün dünyada günümüze kalmış tek Selçuklu sarayıdır; önemi de buradan gelir.


* Saray kalıntıları ilk olarak 1949 yılında keşfedildi. 


Konya'nın Beyşehir İlçesi sınırları içinde yer alan Kubadabad Sarayı kazıları, 1964 yılında bir Alman arkeolog tarafından başlatıldı.


Sadece 2 yıl devam eden kazılara daha sonra 13 yıl ara verildi.


1980 yılında, 18 Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık tekrar kazı çalışmalarına girişti. 


Ünlü Selçuklu tarihçisi İbn Bibi'nin Selçuknamesi'nde sözünü ettiği, I. Alaeddin Keykubad'ın (1220-1236) emriyle Sadeddin Köpek tarafından yapılmış Kubadabad Sarayı Külliyesi, önemli Osmanlı saraylarına mimari açıdan örnek olmuştur. Topkapı, Edirne, hatta Yıldız gibi saraylar bu planda, bu mimari özellikte yapılmıştır.


---------------------------------------------------

Başlama tarihi: 1220

Bitiş tarihi: 1236

---------------------------------------------------


 Kubadabad Sarayı hakkında



Kubadabad Sarayı, Büyük Saray dahil iki saray ve on altı binadan oluşmaktadır. Yapılar arasında bir oyun parkı ve Alanya Tersanesi'nin benzeri küçük bir ahşap tersane de bulunmaktadır. Büyük Saray 35X50 metre boyutlarında, bir avlu, konuk odaları, harem ve eyvanla bütünleşen asimetrik bir yapıdır. Daha önce benzeri görülmemiş, kervansaray tarzında inşa edilmiş, birer mücevher gibi göz kamaştırıcı, süslü, figürlü çinilerle bezeli, eşsiz bir yapı olduğu kabul edilir. 


Kubadabad Sarayı, Konya ve Kayseri'deki sarayların aksine, bir Selçuklu sarayı için alışılmadık bir şekilde, korunaklı bir şehirden uzak inşa edilmiştir. Odalarda sıcak su, ısıtma ve kanalizasyon tesisatı olduğuna dair izler bulunmuştur. 


SARAYDAKİ ÇİNİLER: TÜRKLERİN ÜZERİNE RESİM YAPTIĞI ÇİNİLER


İslamiyet sonrası dönemde, Türklerin resmi bir süsleme unsuru olarak kullanmaktan vazgeçtikleri düşünülürse, bu saraydaki çiniler, o kültürün hayli dışında denebilir.


Selçuklular, bu sarayda insan suretlerini süslemede kullanmışlardır. 


Kazılar Kubadabad Sarayı'nda, şimdi Konya'nın Karatay Müzesi'nde korunan muhteşem bir dizi çok renkli seramik ortaya çıkardı. Mavi, mor, turkuaz ve yeşil sıraltı boyalı, bir dizi beyaz, figürlü yıldız şekilleri, turkuaz haçlar ile dönüşümlü olarak kullanılmıştır. Benzeri çiniler Aspendos'da, Alaaddin Keykubad tarafından bir saraya dönüştürülmüş olan Roma tiyatrosu üzerinde bulunmuştur. 


Çinilerin üzerinde gerçek ya da fantastik özellikli insan ve hayvan figürleri vardır. Özellikle iki çini dikkat çekicidir: Bunlardan birinin üzerinde Sultan'ı betimlediği sanılan bir portre, ve bir diğerinde "el-Sultan" yazılı çift başlı kartal görülür. Aynı semboller Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Konya surları gibi diğer yapılar üzerinde de görülür.


 Kubadabad Sarayı hakkında


Kubadabad Sarayı hakkında




Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura