Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

KUDEB - Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü - İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kurulan müdürlüktür. KUDEB’in amacı tarihi eserlerin restorasyonunu yapmak, arşivlemek ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.



KUDEB - Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü - İBB

Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB)



KUDEB ne zaman kuruldu?


Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), 2863/5226 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 10-11 ve 57’nci maddeleri uyarınca hazırlanarak, 11.06.2005’te yürürlüğe giren “Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları, Proje Büroları ile Eğitim Birimlerinin Kuruluş, İzin, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” hükümleri gereğince ;


13.07.2006 tarih, 1323 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulmuştur.



KUDEB’in görevleri nelerdir? 


KUDEB’in görevleri; bakım onarım izinleri, bölgesel ve yapı bazında denetimler, iskan görüşleri, teknik yardım, teknik eğitim, kuramsal eğitim, konservasyon laboratuar hizmetleri, ahşap atölyesi işleri, taş atölyesi işleri, sayısal arşiv kurulması ve güncelliğinin sağlanması, eski eser envanterinin oluşturulması, yıkım ve muhdes arındırma faaliyetleri, eski eser restorasyon uygulamalarıdır. 



KUDEB’in bulunduğu Kayserili Ahmet Paşa Konağı'nın kısa tarihçesi nedir?


19. yüzyıl yapısı olan konak 1806-1878 yılları arasında yasayan ve 1873 te Bahriye Nazın olan Kayserili Ahmet Paşa ya aittir. Yapı, Osmanlı mimarîsinin 19.yy ortalarında moda olan ampir bir örneğidir. Konak, kagir bir bodrum üzerine oturan ahşap bir bina olup, iç süslemelerinde Batı üslubunun hakim olduğu görülmektedir.



KUDEB birimleri nelerdir?


KUDEB Bakım Onarım İzinleri ve Denetim Bölümü: KUDEB yönetmeliği hükümleri gereğince KUDEB Müdürlükleri koruma amaçlı imar planı olan sit alanları ve onların koruma alanlarında, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları olan yerlerde basit bakım onarım izinlerini vermekle ve denetim yetkisini yerine getirmekle yükümlüdürler.

KUDEB'in görev ve yetkileri arasında tarihî eser olarak tescillenmis yapılar ile komşuluklarında yer alan tescilsiz yapıların bakım ve onarımlarına izin vermek bulunmaktadır. Bakım ve onarım izni için mülkiyet sahibinin; tapu örneği, yapıya ait fotoğraflar, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından alınmış tescil kararı ve grup kararı örneği ile bir dilekçe yazarak KUDEB e başvuruda bulunması yeteriidir. Bu başvuru, arşivde bulunan diğer belgelerle birleştirilerek dosya oluşturulur. Bu dosya teknik personel tarafından incelendikten sonra yerinde tespit yapılır. Yerinde yapılan tespitlerde binanın mevcut durumu fotoğraflanır.

Bir sonraki asama ise onarım ön izin belgelerinin düzenlenmesidir. Binanın sahibi Teknik Uygulama Sorumlusu olarak bir mimar ya da inşaat mühendisi ile anlaşarak uygulamanın sorumluluğunu almak üzere KUDEB'e yönlendirir. TUS'na tadilat süresince uyulması gereken koşullar açıklanır ve yazılı olarak sunulur. TUS tarafından imzalanan evraklar daha sonra Müdürlük onayından geçer ve mülkiyet sahibinin adresine postalanır. Onarım ön izin belgesinin geçerlilik süresi, belgelerin onaylanmasından itibaren bir yıldır. Onarım sürecinde, izin verilen binalar herhangi bir istismara engel olmak için sürekli denetlenmektedir. Onarım sürecinde yapılan denetimlerde aykırılıkların tespit edilmesi durumunda onanm derhal durdurulur ve yasal süreç başlatılır. Onarım süreci tamamlandığında, onarımın verilen koşullara uygun yapılması durumunda onarım uygunluk belgesi hazırlanır ve mülk sahibinin adresine postalanır.


Hangi Durumda Bakım Onarım İzinleri Verilebilir:


Yapıların yaşamını sürdürmeyi amaçlayan


Derz, iç ve dış sıva,

Boya, badana,

Oluk, dere;

Doğrama, döşeme.

Sanat tarihi açısından özellik arz etmeyen tavan kaplamaları.

Elektrik tesisatı ve sıhhî tesisat tamirleri.

Çatı onarımı ve kiremit aktarılması.

Taşıyıcı unsuru etkilemeyen müdahaleler.



Laboratuvarlar hangileridir? 


Islak Kimya Laboratuvarı: Eski eserlerden alınan örnekler üzerinde kimyasal (Kızdırma kaybı, asitle muamele, spot testler) ve fiziksel (agregaların elekle boyut dağılım analizi, tipleri ve yaklaşık oranları, örneklerin yoğunluğu, açık gözenek miktarı vb) analizlerin yapılarak eserin üretim malzemesinin içeriği, bağlayıcı, agrega ve katkıların niteliği ve oranları ile korunmuşluk (ne oranda ayrışmış olduğu) durumu ve problem kaynaklarını tespit etmek, bu sonuçları değerlendirerek konservasyon laboratuvarı ile birlikte yapılacak koruma uygulamasını ve alınacak önleyici tedbirleri projelendirmek.


Aletli Analiz Laboratuvarı: Eserlerden alınan örneklerde bulunabilecek boya, bağlayıcı, sağlamlaştırıcı vb. organik maddelerin analizleri HPLC (High Performance Liquid Chromatograph /Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografisi) cihazı ile daha detaylı ve kısa sürede yapılmaktadır.


Petrografi Laboratuvarı: Laboratuvarda her türlü sıva, harç, yapı tası ve kayac örneğinin petrografik analizleri yapılmaktadır.Petrografik analiz için getirilen örnekler polarizan mikroskopta, binoküler mikroskopta ve yas kimya analizleriyle değerlendirilmektedir. Ayrıca ahşap malzemelerin mikroskop altında tanımlamaları yapılmaktadır.

Fizikomekanik Laboratuvarı: Eser malzemelerinin, fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılarak, sonuçları değerlendirilir ve konservasyon-restorasyon çalışmaları için proje oluşturmak üzere veriler sağlanır.


Ahşap Konservasyon Laboratuvarı: Ahşap malzemenin, üzerindeki boyanın cinslerini, stratigrafisini (tabakalarını) bağlayıcısının tespiti gerçekleştirilerek ve boya pigmentleri önerilerek, ahşap malzemedeki biyolojik bozulmaları, bozulmaların nedenini, temizlik ve tedavi yöntemlerini belirlenir. Ahşap malzemenin anatomik yapısının tayin edilir.


KUDEB Taş Eğitim Atölyesi: Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü'nün bünyesinde kurulan Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı ile Ahşap Eğitim Atölyesi tarafından sürdürülen çalışmaların görev ve amaçlarını daha kapsamlı olarak yerine getirebilmesi için bu birimlere ek olarak Taş Eğitim Atölyesi'nin kurulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kentimizin "Kültürel Değerleri"nden, eski eser niteliği kazanmış anıtsal ve sivil mimari taş yapıların yürürlükte olan mevzuatlar ve uluslararası restorasyon ilkeleri doğrultusunda tarihi bir belge olarak kalıcı nitelikte korunmaları, sürekliliklerinin sağlanması ve bütün bilim ve tekniklerden yararlanılarak gerektiğinde tadilat, tamirat ve esaslı onarımlarının yapılabilmesine yardımcı olabilecek, ilgili meslek liseleri ve meslek yüksek okullarının restorasyon, inşaat teknolojisi alanı ve yapı ressamlığı bölümlerinden öğrenci ve mezunlarının oluşturduğu gruplara farklı süre ve içeriklerde "Geleneksel Taş İşçiliği" uygulamalı eğitimini vererek yeni nesil taş ustaları yetiştirmek ve kültürel mirasımızın korunmasına katkı sağlamaktır. 


KUDEB Otomasyon ve Sayısallaştırma Çalışmaları: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) KUDEB Müdürlüğünce, yönetmelik yetkileri dahilinde binlerce yılık mirasın koruma ve uygulama ve denetiminden sorumlu olacak bu sistemin kurulması ile bütün işlerin en etkin ve verimli şekilde yönetim - takip ve devamlılığının sağlanması amaçlanmıştır.


Yönetmelik kapsamında tanımlanmış (koruma, uygulama, onarım izni, yapı kullanma izin belgesi, kentsel gözlem, denetim, ruhsat, proje, kaynak oluşturma, finans desteği ve yönetimi) işlerin zamana ve mekana bağlı kalmadan çalışacak ortak bir veritabanı altında CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) üzerine entegre edilmiş "Yönetim Bilgi Sistemi - Dijital Arşiv ve Karar Destek Sisteminin" kurulacağı gerekli durumlarda ilçe, ilk kademe belediyeleri ve il özel idaresinde faaliyete geçmiş olan KUDEB büroları ile Koruma Bölge Kurulları'nın da ortaklaşa kullanabilecekleri bu otomasyon sistemi ile 2010 Kültür Başkenti Projesi hazırlıklarının da teknolojik alt yapısına destek oluşturması hedeflenmiştir. 


KUDEB Ahşap Eğitim Atölyesi: İstanbul’un Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmesinde önemli bir etken olan geleneksel ahşap konut mimarisinin karakteristik yapım teknikleri ve detaylarıyla korunması ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan ahşap yapı sanatının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak deneyimli insan gücünün topluma kazandırılması ve yaygınlaştırılması gerekçeleriyle, 2007 Aralık ayında Ahşap Eğitim Atölyesi kurulmuştur. 

Ahşap yapı örneklerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla, Ahşap Eğitim Atölyesi bünyesinde meslek lisesi, meslek yüksek yüksek okulu öğrenci ve mezunlarına "Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım" ana başlığı altında; koruma kavramı, belgeleme, geleneksel ahşap yapı mimarisi, yapı malzemesi olarak ahşap, geleneksel el aletlerinin ve makinalarının kullanımı, ahşapta bozunmalar ve koruma yöntemleri, geleneksel ahşap yapı elemanları üretimi, ahşapta üst yüzey işlemleri ve süslememeler alt başlıklarında farklı süre ve içeriklerde eğitimler verilmektedir.


Yeni nesil ahşap ustası adaylarına verilen teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra, sektörde ahşap ustalığı yaparak, ahşap kültür varlıklarının korunmasında çalışan ahşap ustalarına da koruma ve ahşap konularında iki günlük çalıştaylar düzenlenmekte, yıllarca ahşapla çalışan ustalara; koruma kavramının ulusal ve uluslararası ilkeleri anlatılmakta, işledikleri malzemenin korunması ve onarımında izleyecekleri doğru yollar gösterilmektedir.

Ahşap Eğitim Atölyesi, ahşap yapı stoğunun giderek azalmasının önüne geçebilmek adına, bir yandan öğrenci, yeni mezun ve ustalara yönelik teorik ve uygulamalı eğitimi sürdürürken bir yandan da uzmanlara yönelik çeşitli panel, seminer ve sempozyumlar da düzenlemektedir. Ahşap Eğitim Atölyesi; ortak sorunlara ortak çözümler bulmanın, birlikte konuşarak, tartışarak, paylaşarak ve uygulayarak öğrenmekten geçtiğinin bilinci ile yerel yönetimler, sivil toplum kurumları, üniversiteler ve  farklı ülkelerdeki eğitim kurumları- atölyelerle iletişimlerini sürdürmektedir.



KUDEB iletişim bilgileri nelerdir? 


İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI

KORUMA UYGULAMA VE DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ


Adres: Mollahüsrev Mahallesi Kayserili Ahmetpaşa Sokak No:16 Süleymaniye - Fatih - İstanbul

Tel : 0 212 455 37 25 - 527 44 83

Faks : 0 212 527 44 99

E-Mail: kudeb@ibb.gov.tr

Web: www.ibb.gov.tr/kudeb/



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura