Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kule vinç

Çelikten meydana gelen bu araç, yüksek binaların yapımında kullanılır. Ağır yükleri taşımaya yarar. Makine mühendisleri tarafından bakımları yapılmalıdır. Fiyatları ise 85 bin Euro’dan başlamaktadır.



Kule vinç


Kule vinç nedir?


Şantiyelerde kullanılır. Genellikle sabit ya da haraketli bir taşıyıcı üzerinde ağır yükleri taşımaya yarar. Çelikten meydana gelir. Kule gibi bir gövdeye sahip olduğu için bu adı alır. Gövde bölümü dışında BOM adı verilen ağırlık taşıyan kolu vardır. 


Kule vinçlerin birçok türü vardır. Kendi başlarına ayakta durabildikleri gibi bina yükseldikçe onunla beraber yükselirler. Yapıya çeşitli aralıklarla atılan bağlantı ankrajlarıyla sabitlenirler. Kule vinçler yükseltilmek istendiğinde orta kısımlarında bulunan ekleme bölümünün vinci ortadan ayırıp yükseltilebilir.


Kule vinçlerin kapasiteleri yükün bomdaki yerine göre değişir. En çok kullanılan modeller genelde BOM ucunda 1250 kg taşır. Makine mühendisleri tarafından bakımları yapılmalıdır.


Yüksek binaların yapımında mutlaka kule vinç kullanılır. Kule vinçler güvenlik açısından saatte 50 km hızla esen rüzgarda çalıştırılmamalıdır.


Kule vinç modelleri hangileridir?


QLCM Topkit Kule Vinç: QLCM – Q2200 – 80 Ton, QLCM – Q1600 – 64 Ton, QLCM – Q1250 – 50 Ton, QLCM – Q900 – 50/32 Ton, QLCM – Q7050 – 20 Ton, QLCM – Q7030 16 Ton, QLCM – Q6517 – 12 Ton, QLCM – Q6018 – 10 Ton, QLCM – Q6013 – 8 Ton, QLCM – Q5513 – 6 Ton, QLCM – Q2010 – 4 Ton.


QLCM Flat Top Kule Vinç: QLCM – QP8030 – 20 Ton, QLCM – QP7525 – 16 Ton, QLCM – QP7527 – 12 Ton, QLCM – QP6015 – 10 Ton, QLCM – QP6013-8 – 8 Ton, QLCM – QP5013 – 6 Ton.


QLCM Lafing Kule Vinç: QLCM – QD400 – 20/30 Ton, QLCM – QD300 – 16 Ton, QLCM – QD228 – 12 Ton, QLCM – QD160 – 10 Ton, QLCM – QD120 – 8 Ton, QLCM – QD85 – 6 Ton.


Kule vinç yedek parçaları nelerdir?


Kule vinçlerin yedek malzemelerinden bazıları şöyle: Kule vinç aydınlatması ise led projektör, Kontaktör, Zaman röleleri, Kumanda trafosu, Tambur sivici, Şarjo fren balatası, Şaryo makarası, Motor fanı, Dönüş kartı, Joistik, Uçak ikaz tepe lambası, Telemakanik PLC, Teleskop makarası, Tambur sivici, Kaplin ve dişli, Kanca sistemi gezi makarası, Kanca sistemi rediktör dişlisi, Kanca motoru balatası, Alfa gezer makara mili, Fran bobin takımı, Fren bobini, Fren balatası, Pimler, Motor fırçaları, Kule vinç mastı.


Kule vinçlerin Türkiye pazarında durumu nedir?


Türkiye’de son 10 yılda gelişen konut projelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan kule vinç satışlarında patlama oldu. Dünyada tanınan bir marka olan ADV Kule Vinç, Türkiye satışları oldukça dikkat çekti.


ADV Kule Vinç Pazarlama Müdürü Işıl Bıyık, FM Gru’nun Türkiye üzerinden Irak, İran ve Libya pazarlarına açıldığını söyledi. Söz konusu pazarlara 2013 sonuna kadar 250 kule vinç satacaklarını anlatan Bıyık, bir vincin ortalama fiyatının 85 bin Euro’dan başlayarak -300 bin Euro’lara kadar çıkabildiğine dikkat çekti.


Bir süredir Türkiye pazarına odaklanan FM Gru Dünya Başkanı Bruno Sanguineti, Avrupa’daki ekonomik durgunluk nedeniyle son yıllarda Türkiye’nin kendileri için ana pazar olduğunu vurguladı. Sanguineti, 2009 yılında yaşanan ekonomik krizden Türkiye pazarı sayesinde kurtulduklarını anlattı.


Kule vinç fiyatları ne durumda?


ADV Kule Vinç Pazarlama Müdürü Işıl Bıyık, ortalama bir kule vinçin  85 bin Euro’dan başladığını ve 300 bin Euro’lara kadar çıkabildiğini dile getirdi.


Kule vinç operatörü nün görevleri nelerdir?


-Kule vincin genel kontrolünü yapar,

-Yürümeyi gerektiren durumlarda kule vincin ayak bağlantılarını çıkarır,

-Vincin ayak bağlantılarını takar,

-Yükü kaldırır ve aktarılacağı yönü tespit eder,

-Yükü gideceği yere götürür ve bırakır,

-İş bitiminde vinci park durumuna getirir,

-Yürüyüş sistemlerini, elektrik ve gövde aksamını, halatları, dönüş ve şaryo sistemlerini kontrol eder,

-Hareketli makinaları, dönüş dişlilerini, yürüyüş mafsallarını, kanca halatlarını yağlar, bakımını yapar,

-Bakımla ilgili kayıt tutar.


Kule vinç operatörleri nasıl kişiler olmalıdır?


Kule vinç kullanmak isteyen kişilerin; elleri, gözleri ve ayakları sağlam, bunları eşgüdümle kullanabilmelidir. Çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilmelidir. Dikkatli, tedbirli, sorumluluk sahibi ve mekaniğe ilgi duyan kimseler olması gerekir.


Kule vinç operatörü olmak için ne yapmak gerekir?


Kule vinç operatörü olmak için öncelikle en az ilkokul mezunu olunmalıdır. 18 yaşını dolduran her bireyin kule vinç operatörü olabileceği gibi, bunun için bir eğitim almak zorundadır. Bu eğitimleri de Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezleri ve özel sürücü kursları vermektedir. Bunun için ayrıca, Karayolları Bölge Müdürlüklerine, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına, veya Makine Mühendisleri Odalarına başvurulmalıdır.


Kule vinç operatörü olmak isteyen kişiler aldıkları eğitim sonunda girdikleri sınavlardan başarılı olurlarsa, kule vinç operatörü olmaya hak kazanmış olurlar.


Kule vinç satışı ve kiralaması yapan firmalar hangileridir?


1.Bemtaş Kule Vinç

2.ADV Kule Vinç

3.TGM Kule Vinç

4.Kasırga Kule Vinç

5.Ahenk Kule Vinç


Bemtaş Kule Vinç neler yapmaktadır?


Bemtaş; 1985 yılından itibaren inşaat sektöründe yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışında birçok projelerde bulundu. Türkiye genelinde kule vinç sektöründeki boşluğu fark ederek, 1997 yılında bu sektöre de yöneldi. Bu vesile ile Portekiz şirketi olan SOIMA Kule Vinçlerinin Türkiye’deki yetkili satıcısı oldu.  


Bemtaş hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız


ADV Kule Vinç neler yapmaktadır?


Firma, 1995 yılında Türkiye pazarına girdi. FM Gru kule vinçlerinin Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinin de distribütörü oldu. 


ADV Kule Vinç hem yurtiçi hem de yurtdışında bulunan müteahhitlik yapan firmalara hizmet vermektedir. Firma, kiralama ve satış işi yapmaktadır. 


Firmanın referansları şöyle: Rönesans Gayrimenkul, REMTAŞ, Şua İnşaat, Far İnşaat, İzka İnşaat, Koçoğlu İnşaat, Gül Keleşoğlu, Ermes İnşaat, Teknik Yapı, BERKO, ALCEN, Yapı Kur İnşaat, TMF İnşaat, Ece Tur, Koç Grubu, AG Yapı, Arıkan Yapı, Kalkavan İnşaat, Cenk İnşaat, Berberoğlu İnşaat, Ekşioğlu İnşaat, Hedef İnaşat, ERBA İnşaat, FERA Yapı, İz Yapı, Ofton İnşaat, Kuzu Grubu, Toprak Holding, Kaya Grup, Osmanlı İnşaat, Kınaş Yapı, Selimoğlu Grup.


Kasırga Kule Vinç neler yapmaktadır?


Firma, Hasan Kasırga tarafından kuruldu. 2003 yılında hizmet vermeye başladı. SAEclimber firmasının Türkiye, Libya, Irak, Azerbaycan ve Suriye distribütörlüğünü alarak inşaat dış cephe asansörü ve inşaat dış cephe çalışma platformu üzerine satış, kiralama ve teknik servis hizmeti verdi.


Kasırga Kule Vinç firmasının referansları şöyle: Bulut İnşaat, Ter Çelik, Boz Grup, Mekan Yapı, Şimşek Elektrik, Artos Group, İdakon Yapı, Mostar Yapı, Karden İnşaat, Yöntem İnşaat, Kalyon İnşaat, Akasya Aş., Torunlar İnşaat, Dağ Mühendislik, Nova İnşaat, Demir İnşaat, Dama İnşaat, Çelikler İnşaat.