Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kuzguncuk Bostanı

2011 yılından itibaren hukuk savaşı veren Kuzguncuk Bostanı için Tabiatı Koruma Komisyonu'nun vereceği karar bekleniyor.



Kuzguncuk Bostanı nerede?


İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan Üsküdar ilçesine bağlıdır. Kuzguncuk semtinde yer alır. Toplamda 17 dönümlük bir alanı kaplamaktadır.


Kuzguncuk Bostanı


Kuzguncuk Bostanı neler yaşadı?


İspiro oğlu İlya Şore’den yadigâr, yaşı 700’leri geçkin Kuzguncuk semtinin son bostanı, nam-ı diğer İlya’nın bostanı olarak bilinmektedir. Şore ailesinin ekip biçtiği arazinin tümü 1977’de Vakıflar’a geçmiştir. 


Bostan, 1986 yılma kadar yeşil alan olarak kabul edilmiştir. Boğaziçi İmar Yüksek Kurulu, Boğaziçi İmar Yasası'na aykırı bir şekilde 1986'da bostana okul yapılmasına izin verir. 1992'de ise arazi Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavisi Vakfı tarafından hastane yapımı için 10 yıllığına kiralanır. 1996 yılına gelindiğinde ise bu sefer Milli Eğitim Bakanlığı araziye okul yapmak için kolları sıvar. 


Bostanda 2000 yılında izin alınmadan okul inşaatı için zemin etüdü çalışması yapılır. Kuzguncuk halkının bostan için verdiği mücadele yeniden başlar böylece. Semtlerini korumak isteyen Kuzguncuklular Derneği hukuk mücadelesini başlatırken, mahallede de hummalı bir çalışma başlar.


Koruma Kurulu ihbarı dikkate alarak, yapılan çalışmaların izinsiz olup durdurulması yönünde karar verir. Şehir Plancıları Odasının artığı, derneğin ve Mimarlar Odası'nın da müdahil olduğu dava kazanılır, idari mahkeme yürütmeyi durdurur. 2011 yılında Vakıflar Müdürlüğü, özel okul projesini imar müdürlüğüne gönderir. Yine bir hukuki başarı gelir, 6. Koruma kurulu projeye onay vermez. Proje şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Tabiatı Koruma Komisyonu'nda. Bostan hakkında çıkacak kararı beklenmektedir.


Kuzguncuklular, Kuzguncuk Bostanı için neler yaptı?


Kahraman Bostan adı altında bir platform oluşturup, olan bitene dikkat çekmek adına öncelikle etkinlikler ve toplantılar düzenlediler. Çocuk, genç, yaşlı, yetişkin tüm mahalleli, tasarladıkları korkulukları Kuzguncuk sokaklarına ve Bostan etrafına dikti. Buradaki örgütlü mahalle kültürünün canlı bir simgesidir bu korkuluklar; kötü adamları kovalarcasına… Aynı zamanda bostan içerisindeki kullanımlarına, sohbetlerine ve bir araya gelmelerine devam ederek, orada yaşayan kişilere ve gönüllülere katılan sanatçılara açık bir kürsü oluşturup, bu alanın önemini anlatıp, alternatif bir çözüm yolu aramaya başladılar. Ve yükselen bu sesler diğer derneklerin ve gönüllülerin de katılımıyla giderek sesin ötesine geçti. Bostan’ı korumak adına imza kampanyası başlatıldı ve birçok kişi katıldı. 


Kuzguncuk Bostanı ile ilgili bilgilere nereden ulaşılabilir?


Facebook sayfası için tıklayınız


Kahraman Bostan sayfası için tıklayınız