Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mahalle Konakları

Ak Partili belediyelerin geliştirdikleri bir sosyalleşme projesidir. Konaklar; eski İstanbul mimarisinden esinlenerek tasarlanır.



Ak Partili belediyelerin geliştirdikleri bir sosyalleşme projesidir.


Bu konakların içerisinde genel olarak şu unsurlar vardır:


- Aile Sağlık Merkezi, 

- Emekli salonu, 

- Fatura Ödeme Merkezi, 

- Muhtar Odası, 

- Mescit; 

- Çocuk Etüd Salonu ve Derslikler


Mahalle Konakları nedir?


Yapıldıkları ilçe belediyeye bağlıdırlar. Bu yapılarda, vatandaşlar için hizmet birimleri yer alır. Eğitim hizmet, kütüphane, kültürel etkinlikler, fatura ödeme merkezleri, sağlık ocakları, muhtarlıklar gibi mahalleliye hizmet veren birimlerin tek çatı altında toplandığı yerdir.


Mahalle Konakları AKP’nin iktidara geçmesi sonucunda başlayan bir hizmet birimidir. Her mahalle için merkezi noktalara yapılır. Genellikle 3 katlı yapılardır. Genel olarak; alt katında muhtarlık, fatura merkezleri, ikinci katında sağlık birimleri, üçüncü katında ise eğitim birimleri bulunur. 


Mimari özellikleri bakımından eski İstanbul konaklarından esinlenerek tasarlanırlar. Bu konakların yapılma amacı da mahallelilerin sosyalleşmesi, kaynaşması ve ücretsiz bir şekilde belediyelerinden hizmet almasıdır. 


İstanbul’da yer alan bazı ilçelere ait bazı mahalle konakları şunlardır:


1.Beyoğlu Belediyesi: Aynalıkavak Semt Konağı, Kadı Mehmet Semt Konağı, Tophane Semt Konağı, Dolapdere Semt Konağı, Bademlik Semt Konağı, Örnektepe Semt konağı, Okmeydanı Semt Konağı.


2.Bağcılar Belediyesi: Bağlar Mahalle Konağı, Barbaros Mahalle Konağı, Evren Mahalle Konağı, Fatih Mahalle Konağı, Fatih Mahallesi Konağı, Fevzi Çakmak Mahalle Konağı, Göztepe Mahalle Konağı, Güneşli Mahalle konağı, Hürriyet Mahallesi Konağı, İnönü Mahalle Konağı, Kazım Karabekir Mahalle Konağı, Kemalpaşa Mahalle Konağı, Kirazlı Mahalle Konağı, Mahmutbey Mahalle Konağı, Merkez Mahalle Konağı, Sancaktepe Mahalle Konağı, Yenigün Mahalle Konağı, Yenimahalle Mahalle Konağı, Yıldıztepe Mahalle Konağı.


3.Kağıthane Mahallesi: Hamidiye Mahalle Konağı, Gürsel Mahalle Konağı, Seyrantepe Mahalle Konağı, Yeşilce Mahalle Konağı, Yahya Kemal Mahalle Konağı.


4.Fatih Belediyesi: Silivrikapı Mahalle Konağı, Zeyrek Mahalle Konağı, Derviş Ali Mahalle Konağı, Sümbül Efendi Mahalle Konağı, Atik Mustafa Mahalle Konağı.


Mahalle Konaklarının özellikleri nedir?


1.Örnektepe Semt Konağı: 2000 yılında hizmet vermeye başladı. İki katlı olarak inşa edildi. Örnektepe Semt Konağı’nda verilen hizmetler şöyle: Anaokulu, eğitim sınıfları, çok amaçlı bir toplantı salonu, mahalle muhtarlığı ve dinlenme alanları.


2.Bademlik Semt Konağı: 2004 yılında faaliyet başladı. Mimari çizimleri Dr. Mimar Kadir Topbaş tarafından yapıldı. 3 katlı olarak inşa edildi. Konak; giriş katında bir anaokulu ve bir mahalle muhtarlığı, ikinci katında eğitim sınıfları ve üçüncü katında ise bir Bilgisayar Atölyesinden meydana geldi. 


3.Kadımehmet Mahalle Konağı: 2004 yılında hizmet vermeye başladı. Diğer mahalle konakları gibi 3 katlı olarak inşa edildi. Yine bu mahalle konağının giriş katında bir anaokulu ve bir mahalle muhtarlığı, ikinci katında eğitim sınıfları ve üçüncü katında ise bir Bilgisayar Atölyesine yer verildi.


4.Tophane Semt Konağı: 2006 yılında hizmet vermeye başladı. Bu konak içerisinde; anaokulu,  aşevi, çamaşırhane, duşhane, mahalle muhtarlıkları, sosyal yardım bürosu ve  eğitim sınıfları yer aldı. Tophane Semt Konağı  Arapcami, Asmalımescit, Gümüşsuyu, Bereketzade, Emekyemez, Firuzağa, Hacımimi, Hüseyinağa,  Katip Mustafa Çelebi, Kemankeş, Kılıçalipaşa, Kuloğlu, Müeyyetzade, Ömeravni, Pürtelaş,  Şahkulu ve Tomtom  mahalleleri olmak üzere toplam 16 mahalleye hizmet vermektedir.


Semt Konakları’nın faaliyet alanları nedir?


1.Eğitim Faaliyetleri 

-Meslek Edindirme Programları

-Kişisel Gelişim Eğitimleri

-Öğrenime Destek

-Anaokulları

-Bilinçlendirme ve Bilgilendirme Hizmetleri 

2.Sağlık Faaliyetleri

3.Sosyal Yardım Faaliyetleri

-Aşevi, 

-Çamaşırhane, 

-Duşlar,

-Sosyal Yardım Bürosu.

4.Kültürel Faaliyetler