Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Marin Yapı

İstanbul Kadıköy’de 20 projeyi aynı anda inşa edecek olan firmadır.1988’de Kadıköy Caddebostan’da kurulan Marin Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Aman’dır. Marin Yapı, internet sitesi üzerinden İnşaat Mühendisi, Mimar, İnşaat Teknikeri , Kule vinç operatörü ve Satış Temsilcileri aradığını ilan etmektedir.



Marin Yapı
Marin Yapı



Marin Yapı’nın tarihçesi nedir? 



Marin Yapı, 1988 yılında şahıs şirketi olarak Caddebostan' da kurulmuş olup 2003 yılı itibarı ile kurumsallaşmak 

adına  start vererek Marin Yapı İnşaat Gayrimenkul Yatırımları Ticaret Anonim Şirketi adını almıştır. 


Genellikle devlet ihaleleriyle gerçekleştirilen çalışmalara imza atan Marin Yapı, 2006 yılı itibarı ile yap sat , taahhüt, taşeronluğunun  yanı sıra konut ve ticari yatırımlara yönelmiştir. 



Marin Yapı, İstanbul’un hangi ilçelerinde kat karşılığı inşaat yapıyor?



Firma, internet sitesinde şu duyuruyu yapıyor; 


“İstanbul'un değerli semtlerinde özellikle ; Bağdat caddesi, Etiler & Ulus, Beylikdüzü, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye gibi merkezlerde  sizinde arsanız veya eski binanız var ise Konut & Ticari olarak  kat karşılığı sistemi ile vermek isterseniz tecrübeli ve deneyimli firmamız arsanıza taliptir . Söz verdiği şekilde ve zamanında projeleriniz teslim edilir…”



Marin Yapı tarafından tamamlanan projeler hangileridir?



Caddebostan ve Beylikdüzü projeleri ile Bahçeşehir Billur Apartmanı, Marin Park Esenyurt ve Marin Park Halkalı. 



Marin Yapı’nın devam eden projeleri hangileri?



Adatepe Projesi, Kurtköy Projesi ve Göktürk Projesi.



Marin Yapı’nın tasarlanan projeleri hangileri?



Caddebostan, Şaşkınbakkal, Suadiye, Erenköy, Pendik, Kurtköy, Papaz Köprüsü SHELL Akaryakıt İstasyonu İnşaatı, Amanlar Apartmanı, Kartal Can Apartmanı, Kocaeli Çelik Konstrüksiyon ve Ofis Binası, Kurtköy Esma Hanım Apartmanı, Büyükçekmece Konak Apartmanı, Bahçeşehir Billur Apartmanı, Sultan Murat İlkokulu Ek Binası.



Marin Yapı hangi pozisyonlar için eleman arayışında?



Firmanın internet sitesinde yer alan duyuru şöyle; 


“Şirketimiz bünyesinde  projelerinde görevlendirilmek üzere İnşaat Mühendisi, Mimar, İnşaat Teknikeri , Kule vinç operatörü ve Satış Temsilcileri  aramaktadır. Şirketimizde belirlenen pozisyonlarda görev almak isterseniz lütfen aşağıdaki mail adresine cv nizi yollayınız…


info@marinyapi.com”



Marin Yapı hangi haberlere konu oldu?



Marin Yapı 20 adet projeyi aynı anda inşa edecek! (Emlakkulisi.com, 2 Ekim 2013)


Bağdat caddesinde yeni ve güçlü firmalara ihtiyaç olduğunu fark eden MARİN YAPI aynı anda 20 adet projeyi yapabilecek Finansı ayırdı Marin Yapı kısa sürede bölgede kendinden bahsettirmeyi planlıyor...


Bağdat caddesindeki sınırlı sayıdaki Müteahhit firmanın elleri dolu olduğu için Bölgede yeni ve güçlü firmalara ihtiyaç olduğunu fark eden MARİN YAPI  aynı anda 20 adet projeyi yapabilecek Finansı ayırdı, üstelik her projesi  için Banka Teminat mektubu verebilen Marin Yapı kısa sürede bölgede kendinden bahsettirmeyi planlıyor.


Kentsel Dönüşüm sonrası Bağdat Caddesine yatırım yapma kararı aldı  Marin Yapı : Bağdat caddesinde yaklaşık 80 ayrı bina ile kat karşılığı görüşmelerini sürdürüyor, şu an da 3 bina ile binada daki   3/2 çoğunlukla anlaşarak DEPREM TESTİ yaptıran Marin Yapı nın Sloganı  İse ‘’ eski evi getir , yeni evi götür ‘’. 


Daire m2 lerinin küçülmesini istemeyen Mal Sahipleri için de  Kentsel Dönüşüm kredisi ile de Bina sahiplerine yardımcı olarak mevcut m2 lerinde bina yenileme işini de TAAHHÜT olarak  üstlenen Marin Yapı bu konuda da Bağdat Caddesi sakinlerinden gelecek talepleri bekliyor.


Kentsel Dönüşüm Kredisi ile ilgili Danışmanlık Hizmetleri tarafımızdan ücetsiz olarak verilmektedir.


BİNANIZI KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE YENİLEMENİN YOL HARİTASI:


1.Adım


Binanızı yenilemeyi düşünüyorsanız ilk işiniz bağlı olduğunuz belediyeye gitmek olsun.. Bağlı olduğunuz belediyeye tapunuz ile müracaat ederek bugünkü koşullarda binanın mevcut imarını öğrenmeniz gerekir..Bakalım mevcut imar durumu bina yenilendiğinde sizi kurtarıyor mu? Kurtarmıyorsa bazı önlemler almalısınız. İçinde oturduğunuz bina 10 katlı ancak mevcut imar 8 kat veriliyor olabilir. Hiç bilmiyordunuz ama binanın kaçak yapılmış bölümleri var gibi mevcut oturduğunuz bina ile bina için verilen imar sizi şaşırtabilir. Nişantaşı'nda birçok bina zamanında yapıldıkları şekli ile bugünkü koşullarda kat çıkamıyorlar. Örneğin on katlı bina riskli bina raporu almış ama yapıldığında sekiz kat çıkabiliyor. Bu durumda iki kat kayıp, iki kat maliki mağdur. Böyle durumlarda yıkıp yapmak yerine bina güçlendirme yapılabiliyor ve mağduriyet önleniyor.


Risk raporu başvurusu yapmadan önce binanın mevcut imar durumunu öğrenmek en önemli adım. Nitekim bu yola bir kere girdiğinizde süreç başlar ve geri dönülemez bir yola girersiniz. Binanız çürük çıkar ise yıkımı size verilen 60gün içinde yapmazsanız yetkili kurumlar bu yıkımı yapmak durumunda kalabilirler.


2. Adım


Binayı yenilemek için ikinci adım binanın sağlam olup olmadığını öğrenmektir. Bunun için risk raporu almak gerekir. Risk raporunu ise sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki verdiği lisanslı kuruluşlar vermektedir.Bu kuruluşların tam listesi Bakanlığın http://www.csb.gov.tr web sitesinde mevcut. Web sitesine girdiğinizde Kentsel Dönüşüm sayfasında arama butonu ile istediğiniz il ve bölgede lisanslı kuruluşu arayıp bulabilirsiniz.

Bulduğunuz lisanslı kuruluşa müracaat etmek için binada ki kat maliklerinden sadece bir kişinin elindeki daire tapusu ile başvurması yeterli.6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasına göre başvuruda bina ortak kararı, çoğunluk gerekli değil.


3.Adım


Lisanslı kuruluşun binanızda yaptığı sağlamlık testleri sonucunda verilen risk raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne iletilir. Rapor da binanız riskli, sağlam yada güçlendirilmeli diye sonuçlandırılmıştır.Rapor sonucu bağlı olduğunuz tapuya bildirilir ve tapu ya şerh düşülür sizede tebliğ edilir.


4.Adım


Risk raporunun kat maliklerine tebliğ edilmesini müteakip kat malikleri toplantıya çağrılır. En az 2/3 çoğunlukla toplanır ve bina ortak karar protokolü imzalanır(ancak varsa rapora itiraz hemen yapılmalıdır. İtiraz komisyonu 2 hafta içinde sonuçlandırıyor).İmzalanan bina ortak karar protokolü ile Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne başvuru yapılır.


Bakanlığın mal sahipleri ve kiracılar için verdiği kira, taşınma, düşük faizli bina yapım yada bina güçlendirme kredisi için de başvuru yapmayı unutmayın. Başvurular Kentsel Dönüşüm İl müdürlüklerine yapılıyor. Çoğu kiracı yardım alabileceğini bilmiyor.


5.Adım


Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne başvuru sonrası size verilen süre içinde bina yıkımını gerçekleştirmeniz gerekiyor. Kentsel Dönüşüm sürecine giren bir bina risk raporunu çürük almış ise geri dönülemez bir yola girmiştir verilen süre içinde yıkım gerçekleştirilemezse yetkili makamlar tarafından yıkılması sağlanır. Arsa haline gelen gayrimenkul yeniden yapılması için mevcut imarına göre tekrar ruhsatı alınarak inşa edilir.


Önerim binanıza risk raporu almaya karar verdiğiniz anda müteahhitlerle görüşmeye başlayın. Hatta mümkünse rapordan önce..


Ancak Bakanlıktan kira yardımı alanlar bu krediden faydalanamıyorlar.



Marin Yapı iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir?



Adres : Büyükdere Caddesi, N0: 185 KANYON  Ofis Binası Kat:6  34394  Levent- İtanbul-Turkey

Tel : 0212 319 77 43

Fax : 0212 319 76 00

E - posta :info@marinyapi.com

Web Adresi: www.marinyapi.com