Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mehmet Beşir Ayanoğlu – Mardin Belediye Başkanı

Mardin Belediye Başkanı. Mehmet Beşir Ayanoğlu, bu göreve 2009 Mahalli Seçimleri ile geldi. Ayanoğlu, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur.



Mehmet Beşir Ayanoğlu – Mardin Belediye Başkanı

Mardin Belediye Başkanı Av. Mehmet Beşir Ayanoğlu



Mehmet Beşir Ayanoğlu ne zaman, nerede doğdu? Hangi eğitimleri aldı?


1970 yılında Mardin’de doğdu. İlk Okul, Ortaokul ve Lise eğitimini Mardin’ de yaptı. 1995 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Avukatlık stajına Mardin Barosunda başladı ve 1996 yılında avukatlık stajını bitirdi.



Mehmet Beşir Ayanoğlu, hangi resmi ve sivil projelerde yer aldı?


1996 yılında T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresine bağlı Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM’lar) Proje Koordinatörlük görevine başladı. Mardin il ve ilçelerinde toplam 5 ÇATOM merkezinin koordinatörlük görevini yaptı.  GAP İdaresince, Cizre-ÇATOM, Siirt-ÇATOM, Siirt-Uluköy ÇATOM kuruluşlarını yapılandırmak üzere  görevlendirildi.



Mehmet Beşir Ayanoğlu, ne zaman avukatlık yaptı?


1998–1999 yılında vatani görevini Kırklareli ilinde Asteğmen olarak ifa etti. Askerlik dönüşü Serbest avukatlık bürosu açan Ayanoğlu  Mardin’de serbest avukatlık yaptı.


2003 yılında Mardin Barosu Yönetim Kurulu üyeliğine, 2005 Yılında Baro Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterliğine, 2007 yılında yapılan Baro olağan genel kurulunda yeniden Baro Yönetim Kurulu Üyeliği ve Baro Başkan Yardımcılığına seçildi. 



Mehmet Beşir Ayanoğlu, hangi sosyal organizasyonlarda yer aldı?


2002 yılında kurulan Mardin Kültür, Turizm ve Tanıtım Derneği’nin kurucuları arasında yer alarak, bu derneğin Başkan Yardımcılığına devam etmektedir.


Mardin Artuklu Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği kurucuları arasında yer alan Ayanoğlu bu derneğin de halen başkan yardımcılığını yürütmektedir.



Mehmet Beşir Ayanoğlu siyasete ne zaman girdi?


1992 yılında Refah Partisi Mardin Gençlik kollarında siyasi çalışmalarına başladı. Parti kapanıncaya kadar çeşitli kademelerde fiilen çalışmalarda bulundu. Partinin kapanmasına müteakip, yeni kurulan Fazilet Partisine katıldı ve burada çalışmalarda bulunarak, bu partinin teşkilat kademelerinde çalıştı.


AK Parti’nin kuruluşu ile birlikte AK Partiye katıldı.  2004 yılında AK Parti Mardin İl Yönetim Kurulu üyeliği, Siyasi Hukuk İşler başkanlığına seçildi. Bu görevi 2006 yılına kadar sürdürdü. Bu görevi sona erdikten sonra Parti eğitmenliğine seçilen Ayanoğlu bu göreve halen devam etmektedir. ,2007 Yılı 23. Dönem AK Parti Mardin Milletvekili Aday Adayı olmuştu.


Mehmet Beşir Ayanoğlu, 2009 Mahalli İdareler Seçimleri’nde AK Parti adayı olarak Mardin Belediye Başkanlığı görevine seçildi. 



Mehmet Beşir Ayanoğlu hangi haberlere konu oldu?


Başkan Ayanoğlu, 500 Yıllık Altınboğa Çeşmesi'nin Restorasyon Çalışmalarını İnceledi (23.10.2013)


Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, 500 yıllık Altınboğa Çeşmesi ve Yatırında devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.


Medrese Mahallesi'nde bulunan ve bakımsızlıktan dolayı yıkılıp tahrip olan Altınboğa Çeşmesi ve Yatırında devam eden çalışmaları inceleyen Başkan Ayanoğlu,Mardin Belediyesi tarafından oluşturulan özel restorasyon ekibinden, çalışmalar hakkında bilgi alarak çeşme ve yatırda devam eden çalışmaları yerinde gözlemledi.


Mardin'de bulunan binlerce yıllık tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılması için aslına uygun olarak restore edildiğini belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Artuklu Hükümdarı Melik Mansur Ahmet Küçük'ün veziri Altınboğa'nın yaptırdığı 550 yıllık Altınboğa çeşmesi ve yatırı için  başlattıkları restorasyon çalışmalarının yakında tamamlanacağını söyledi.


Tarihi eserlerin bir şehrin kimliği, hafızası ve karakteri olduğunu ifade eden Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu; "Tarihi eserler bir şehrin kimliği, hafızası ve karakteridir. Bu eserlerin göz göre göre yok olmasına razı olamayız. Mardinlilerin hafızasında yer edinen ve binlerce vatandaşımız tarafından ziyaret edilen Medrese Mahallesi'ndeki tarihi Altınboğa Çeşmesi ve Yatırı için restorasyon çalışmamız başladı. Vatandaşların rahat ulaşımı için çeşme ve yatıra giden yol da yapılıyor. Bir kaç ay içinde çalışma tamamlanıp halkımızın hizmetine sunulacaktır." dedi.


Mardin'de  314 yıl hüküm süren Artuklu döneminin önemli hükümdarı Melik Mansur Ahmet Küçük'ün veziri Altınboğa'nın yaptırdığı çeşmenin Mardin için önem arz ettiğini ifade eden Başkan Ayanoğlu, "Artuklular ve Selçuklular Mardin'de önemli eserlere imza attı. Şehirde 50'ye yakın tarihi çeşme bulunuyor. Bunları yeniden restore etmek istiyoruz. Tarihimizin ve ecdadımızın eselerine sahip çıkmak bizim görevimizdir." diye ifade etti.


Mardin’de 14. yüzyılda Artuklu hükümdarı Melik Mansur Ahmet Küçük’ün veziri Altınboğa’nın yaptırdığı 550 yıllık Altınboğa çeşmesi ve yatırı Mardinliler tarafından çok sık ziyaret edilen tarihi mekanlar arasında yer alıyor.



Birinci Cadde'deki 644 İşyerinin Cephe Sağlıklaştırma Çalışması Başladı (28.10.2013)


Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında, Mardin'in tarihi ve en işlek caddesi olan Birinci Cadde'de bulunan yaklaşık 644 işyerinin cephe sağlıklaştırma çalışmaları başladı.Tamamı hibe olan projeyle esnafa herhangi bir maddi yükümlülük getirmeden, Birinci Cadde'de bulunan binaların cepheleri iyileştirilecek ve cadde boyunca standart tabela, kepenk ve tente sistemi uygulaması yapılacak.


Mardin Belediyesi, Mardin Turizm Derneği ve Mardin Valiliği tarafından 2008 yılında hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde imzalanan protokolle hayata geçirilen 9,2 milyon avroluk, Birinci Cadde Cephe Sağlıklaştırma ve Restorasyon Çalışmaları Projesi'nin bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.


Birinci Cadde'de sürdürülen çalışmaları inceleyen Mardin Belediye Başkanı Mehmet Ayanoğlu, projenin Mardin'in marka şehir olma yolunda dev bir adım olduğunu ifade ederek; " Esnafımıza hiçbir maddi yükümlülük getirmeden Birinci Cadde'de bulunan yaklaşık 644 işyerinin; cepheleri iyileştirilecek ve cadde boyunca standart tabela, kepenk ve tente sistemi uygulaması yapılacaktır. Projenin en önemli çıktısı da Mardin'in bir marka şehir olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilmesi ve Turizm sektörünün daha da canlanması olacaktır."dedi.


Mardin'i geleceğe hazırlayan projenin bir yıl içinde ve esnafa en az zararı verecek şekilde tamamlanacağını söyleyen Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu; "Tarihi Dönüşüm Projesi, tamamladığımız altyapı projesi ve birinci cadde de ki bu proje, Mardin'in turizmden daha fazla pay almasını sağlayan projelerdir.Bunların geri dönüşümlerini de almaya başladık.Şu an Mardin'in otellerinde boş yatak yok.Yer bulabilmek için turistler günler öncesinden rezervasyon yaptırıyor.Mardin, bir marka şehir bir dünya şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Yaptığımız yatırımlarla Mardin'in geleceğini garantiye alıyoruz.Daha zengin, daha kalkınmış ve daha müreffeh bir şehrin tüm altyapısını oluşturmuş durumdayız.Mardin Valimiz Dr.Ahmet Cengiz'e, Mardin Turizm Derneği'ne ve projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum."şeklinde konuştu.


9,2 milyon avro tutarındaki proje kapsamında; sürdürülebilir bir turizm stratejisi, uygulanabilir bir aksiyon planı ve etkin bir yönetişim modeli geliştirilecek.Yurt içi ve dışında Mardin'in daha iyi tanıtılmasına katkı sunacak proje ve kampanyalar hazırlanacak.



Mehmet Beşir Ayanoğlu ve Mardin Belediyesi iletişim bilgileri neler?


Adres   : Yenişehir-MARDİN

Telefon : 0 482 212 10 49

              0 482 212 59 30

              0 482 212 13 48  

Fax      : 0 482 212 21 36

             0 482 212 74 33               

E-mail   : bilgi@mardinbelediyesi.com


Web     : www.mardin.bel.tr

Web     : www.mardinbelediyesi.com