Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mete Tapan kimdir?

Kültür ve Tabiat Koruma Kurulu eski Başkanı ve Şehir plancısıdır. Profesördür.


1987'den itibaren Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda üyelik ve başkanlık görevlerinde bulunmuştur. 2012 yazında, 2 Numaralı Kurul'daki başkanlık görevinden istifa etmiştir.


1940, İstanbul doğumlu olan Tapan, lisans eğitimini Viyana'da, yüksek lisansını Münih Teknik Üniversitesi'nde yaptı. 


1969'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nde asistan olarak başladığı akademik kariyerine bugün İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık bölümünde devam eden Prof. Tapan, akademi ve 25 yıllık Koruma Kurulu mesaisinin yanı sıra 1991-1994 senelerinde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde genel sekreter yardımcılığı yaptı.

(Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde.)


"Bir gün, yetkili bir yere gelirsem ilk yapacağım iş bir yıl her türlü inşaatı durdurmak" diyen Prof. Mete Tapan'a göre "İstanbul yağ lekesi büyüyor."


Sorulması gereken esas sorunun "İstanbul'un nüfusunu nasıl azaltabilirim" olduğunu söyleyen Tapan, çözümün önce Türkiye'yi, sonra İstanbul planlanmaktan geçtiğini vurguluyor. Ancak 5-6 devlet biriminin plan yapma yetkisi olduğunu söyleyen Tapan, "Plana karşı saygısızlık olduğu ve devlet de buna aracı olduğu müddetçe İstanbul'u doğru planlamamız, benim de bunlara iyidir deme şansım yoktur" diyor.


KORUMA KURULUNDAKİ GÖREVİ İÇİN NELER SÖYLÜYOR?


- "Ben ilk 1987’de Koruma Kurulu’na tayin edildiğimde tecrübem yoktu. Ama hiç değilse bu konuda çalışmalarım vardı. Kurul üyelerinin nitelikleri çok önemli. Türkiye’de 35 koruma kurulu var ama o kadar uzman yok. Bu durumda koruma kurulları saygı gören kurumlar olmaktan uzaklaşıyor."


BEYOĞLU HAKKINDA İLGİNÇ BİR İDDİASI VAR:


- "19 sene boyunca Beyoğlu’nda imar planı yapılmadı. 1993’te, ben İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreter yardımcısıydım. Beyoğlu’nun ve Tarihi Yarımada’nın sit alanı olmasını biz istedik. Yasa diyor ki, sit alanı ilan ettikten sonra bir yıl içinde koruma amaçlı imar planı yapacaksınız. O yapılana kadar da geçici yapılaşma koşullarıyla çalışırsınız. Bütün yetkiyi koruma kuruluna verir bu sürede. İmar planı yapılmadığı için 1993-2011 arasında geçici yapılaşma koşullarıyla çalışıldı. 19 sene boyunca Beyoğlu için koruma kurulu karar verdi. Kimse de hayır diyemedi. İşte Türkiye’nin gerçeği bu."


ALTINA İMZA ATMAKTAN EN ÇOK PİŞMAN OLDUĞU KARAR, HANGİSİ?


- "Bir gün Gündüz Vassaf’a dedim ki, “Benim aldığım kararların yüzde 80’i yanlıştır”,“E niye yaptın o zaman?” dedi. Çünkü her şey yanlış başlamış, işlerin yarısı bitmiş, sen karar verirken de “Ben en az yanlışı nasıl yapabilirim?” diye veriyorsun. Mesela BJK Plaza... Pişmanım. Ama benden evvel plan yapılmış, karar çıkmış. Elim kırılsın dediklerimden biridir o."


2012 YILINDA MİLLİYET GAZETESİ İÇİN YAPILAN BU SÖYLEŞİNİN DETAYLARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN:



METE TAPAN TAKSİM'İN BİR MEYDAN OLDUĞUNA DA İNANMIYOR:


- "Ben Taksim’in bir meydan olduğuna inanmıyorum. Hasbelkader oluşmuş bir alan. Bizim mimarimizde meydan kavramı yoktur. Hani selatin cami, selatin cami diyorlar ya; avlu vardır, insanlar orada cuma namazında toplanırlar. Yoksa Osmanlı’da öyle gidelim meydanda toplanalım imkanı mı var? Sultanahmet Meydanı da Bizans’tan kalma at meydanı olduğu için var. Bizim şehircilik anlayışımızda batıdaki gibi bir meydan kavramı yok."



Mete Tapan kimdir?