Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Moloz

Moloz, toprak ve kireç karışımından meydana gelen, yıkılan yapıların döküntülerine denir.



Moloz neye denir?


Moloz; toprak ve kireçle karışık taş kırıntılarıdır. Yapı döküntülerine de moloz denir. Mecaz anlamı bakımından, değersiz, işe yaramayandır. Bir yapı yıkıldıktan sonra elde edilen taş yığınına moloz denir. Molozlar, geoteknikte toprağı meydana getiren ve boyutları 300 mm ile 75 mm arasında değişen yuvarlak veya köşeli taşlar olarak tanımlanır. 



Moloz



Kentsel dönüşüm projesinde molozlara ne olacak?


Kentsel dönüşüm projesinin başlaması ile yıkılan eski yapılardan arta kalan molozlar ile ne yapılacağı henüz netleşmedi. Geri dönüşüm için kullanmak, yapay ada yapmak, denizleri doldurmak seçenekler arasında yer alıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak 14 milyon 500 riskli binadan 37 milyon ton moloz çıkması öngörülüyor. Bu moloz yığınları ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 2012 yılı Aralık ayında yaptığı açıklamaya göre, altyapı işlerinde dolgu, temelaltı, plent miks malzemesi, bisiklet, yürüme yolu, tenis kortu, kablo, doğalgaz, yastıklama malzemesi, drenaj kanalları malzemesi, kaldırım kenar malzemesi, parklarda dekoratif granüle malzeme olarak kullanılacak.


Moloz atımı nasıl yapılır?


Moloz atımı şu şekilde oluyor: Yıkılan yapıların ardında kalan molozları ya belediye ya da özel şirketlerle anlaşarak toplatılıyor. Belediye ya da şirketten gelenler moloz toplama depolarına molozları bırakıyorlar.  Moloz toplatmak için belediyelerin çağrı merkezine ulaşabilirsiniz. 



Moloz Hattı İstanbul: 444 18 65

Moloz Hattı İzmir: 0 232  293 19 99 

Moloz Hattı Ankara: 0 312 507 10 00


Moloz atımı yapan özel şirketler hangileridir?

1. Doğan İnşaat

2. Moloz Atım Merkezi

3. Alo Moloz Hattı

4. Alo Moloz