Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Muharrem Hilmi Şenalp kimdir?

Ataşehir’de inşa edilen Mimar Sinan Cami’nin Mimarı Muharrem Hilmi Şenalp’ın Çamlıca Cami projesini de tasarlayacağı söyleniyor. Şenalp, Tokyo Cami’nin mimarlığını da yapmıştı.



Muharrem Hilmi Şenalp


Muharrem Hilmi Şenalp kimdir?


1957 Konya doğumlu olan Muharrem Hilmi Şenalp, lise eğitimine kadar Konya’da bulundu. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazanarak 1981 yılında mezun oldu. Mimarlık Tarihi ve Restorasyon mastırı yapan Şenalp, Boğaziçi Üniversitesi’nde 4 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.


Serbest mimar ve müteahhitliğe 1983 yılında başladı. National firmasından "Seçkin Aydınlatma Ödülü" aldı. Expo 2005 Türkiye Pavyonu ile, 121 ülkenin katıldığı, Expo 2005 Aichi Japan fuarında temaya uygunluk ve tasarım açısından " Nature’s Wisdom Award – Doğanın Bilgeliği" altın ödülüne sahip oldu.


Muharrem Hilmi Şenalp’ın çocukluğu nasıl geçti?


Muharrem Hilmi Şenalp, dört erkek çocuğun en küçüğü olarak dünyaya geldi. Babası Namık Kemal Bey, çok sayıda hâfız yetiştirdiği için Hafız Ağalar diye tanınan Ispartalı bir aile olarak tanındı. Hasip Bey medrese tahsili için geldiği Konya'ya yerleşti. Bu sebepten dolayı da Muharrem Hilmi Şenalp, Konya’da doğdu.  


Şenalp, Osmanlı kültürüyle tanışıp ortaokul sıralarında klasik musiki ile ilgilenmeye başladı. Ortaokul ve lise yıllarında sınıf arkadaşı neyzen Sadreddin Özçimi ile konserler verdi. Müziğe ilgisi olan Şenalp, mimarlık okumak istedi. Üniversite sınavında ilk olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. Bir yıl tıp okuduktan sonra tekrar üniversite sınavına giren Şenalp, İTÜ Mimarlık Fakültesi'ni kazandı. 


Muharrem Hilmi Şenalp’ın ilk işi ne oldu?


Mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de yapı sistemi üzerine ikinci masterini yapan Mimar Hilmi Şenalp, altı yıl kadar okutman olarak çalıştığı Boğaziçi Üniversitesi'nde de Rumelihisarı Çevre Koruma Projesini hazırlamış ve Nafi Baba Dergâhı'nın kazı çalışmalarını yürüterek planını ortaya çıkardı.


Şenalp daha sonra; Altunizade'de Ülkerler evi, Çatalca'da Nevzat Yalçıntaş evi ve Küçük Çamlıca köşkleri, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabad'da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan cami ile Tokyo Cami projelerini hayata geçirdi.



Muharrem Hilmi Şenalp


Muharrem Hilmi Şenalp, Mimar Sinan Cami’ni nasıl yaptı?


2012 yılında Ataşehir’de inşa ettirilen Mimar Sinan Cami’nin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp oldu. Bu cami; 36 bin 758 metrekare toplam inşaat alanıyla 10 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği şekilde tasarlandı. 


Mimar Sinan Cami’nin özelliklerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar şu şekilde açıkladı:

İbadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri ve bay-bayan tuvaletler, abdesthaneler ve yaklaşık 270 araç kapasiteli iki katlı otopark yapıldı. Caminin yanında yer alan 46 bin metrekarelik parkla da camiyi uyumlu hale getirildi.


Mimar Sinan Cami, Osmanlı Mimarisi takip edilerek inşa edildi. Tasarımda, gelenekten kopmadan teknolojiyi  kullanarak, merkezî plan fikrinin devamı olması hedeflendi. Geleneksel mimarî unsurlara bağlı kalınarak, taklide düşülmeden,  bir eser ortaya koymaya çalışılan caminin tasarım ve ölçülendirmede metrik sistem değil, eski mimarî ölçü birimimiz olan arşın kullanıldı. Ataşehir Mimar Sinan Camii, altıgen şemalı, merkezî kubbe etrafında altı yarım kubbeli yapıldı.


Cami' ye ait klasik elemanların betonarme kalıplarını yaparken, eğrisel ahşap kalıp sistemi ile birlikte yeni teknolojik sistemlerden (özel çelik ve hidrolik kayar kalıp sistemleri vb.) yararlanıldı. Cami taşıyıcı konstrüksiyonun tamamı (sütunlar, kirişler, kemerler, kubbeler vb.) betonarme karkas olarak inşaa edildi. Caminin her noktasında üslûp bütünlüğüne özen gösterildi.


Caminin ana kubbe yüksekliği 42, çapı 27 metre olarak inşa edildi. Camide 72 metre yüksekliğinde üç şerefeli dört adet minare bulunmakta. Caminin çevre yolu cephesindeki silüetinin bozulmaması için geoduvar teknolojisiyle istinat duvarları inşa edildi. 


Çamlıca Cami’nin Mimarı Muharrem Hilmi Şenalp mı olacak?


Çamlıca Tepesi’ne yapılması beklenen ve oldukça büyük tepkiler alan Çamlıca Cami projesinin mimarının kim olacağı henüz açıklanmadı. Konu ile ilgili olarak Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara şöyle bir açıklamada bulundu:


5 mimar Çamlıca cami için 5 ayrı proje üzerinde çalışıyor. En az 5 seçenek hazırlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi yürütüyor. Proje, Bakanlığın kuracağı, akademisyen ve uzmanlardan oluşacak komisyona sunulacak. Başbakanımız da illa ki görüşünü ortaya koyacak... Avan proje bayramdan sonra netleşecek ve hangi mimarla çalışılacağına karar verilecek.


Cami özgünlükte kimseyle yarışmamalı. Kendi dönemimize ait bir mimari tarzımız, kendi dönemimizin bir damgası olsun istiyoruz, yani 2000’li yıllarda Sünni İslam'ın tarifinin olduğu bir cami. Artık son zamanlarda ahşap teknoloji çok farklı kullanılabiliyor. Ahşaptan bir kubbesi olabilsin, camisi, mimarisi klasik mimaride olabilecek şekilde değerlendirilmeyebilir. Son zamanlarda farklı çizilen minareler var. Bugünkü modern mimaride ne varsa, bunlar bu camide olabilecek.


Mustafa Kara’nın açıklamalarına göre; Çamlıca Cami’nde ahşap kubbe kullanılması planlanıyor. Bununla birlikte camilerde ahşap kubbe kullanan Mimar Muharrem Hilmi Şenalp akıllara geliyor. 


Şenalp, ahşap kubbe fikrini, önce, bir iç mekan unsuru olarak Japonya’daki Expo 2005’teki Türk pavyonu için uygulamıştı. 2006’da Köln Camii için açılan yarışmaya katılmak üzere hazırladığı projede, Şenalp, şeffaf kubbeyi taşımak için yine aynı malzeme ile çalıştı.