Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mustafa Demir kimdir?

İstanbul’un tarihi yarımadasındaki Fatih ilçesinin belediye başkanı. Mustafa Demir, Diyarbakır’da doğdu, İstanbul’a Diş Hekimliği eğitim için geldi. Fatih’teki restorasyon ve kentsel dönüşüm projelerine öncülük eden isim oldu.



Mustafa Demir kimdir?

Fatih Belediye Başkanı Mustafa  Demir



Mustafa Demir, İstanbul’a ne zaman geldi? 



1959 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlkokulu Ergani’de, orta ve lise eğitimini Kahramanmaraş’ta tamamladıktan sonra 1979’da İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitime başladı, 1983’te mezun oldu.


Kendisi gibi diş hekimi olan Şule Hanım’la evlendi. Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği’nin Kurucu Başkanlığını yaptı.



Mustafa Demir siyasete ne zaman atıldı?



1997 yılında DP’de Genel Başkan Yardımcısı olarak Korkut Özal ile birlikte aktif siyasete başladı.


2001 yılında AK Parti İstanbul İl Kurucu Üyesi, 2003 yılında Ak Pati İstanbul İl Halkla İlişkiler Tanıtım Medyadan sorumlu İl Başkan Yardımcısı oldu. 



Mustafa Demir, ne zaman Fatih Belediye Başkanı oldu?



2004 Yerel Seçimleri’nde Fatih Belediye Başkanı seçildi. 2009 Yerel Seçimlerinde ise Fatih ile Eminönü birleşince Tarihiyarımada Fatih’in Belediye Başkanı oldu.


Ayrıca dönemsel olarak Haliç Belediyeler Birliği Başkanlığı yaptı.



Mustafa Demir belediye başkanlığı süresince neler yaptı?



Nerede doğduğu sorusuna cevap nedeniyle kimliğinin bir parçası ama aynı anda yaşanan zaman süresince kişiliğinin oluşmasına katkıda bulunacak şehirler oluşturma idealiyle yola çıkan Mustafa Demir, belediyecilikte hizmet anlayışını farklı bir boyuta taşıdı.


Kentsel yenileme, eğitim, bilişim, tarihi eserlerin restorasyonu, sosyal belediyecilik gibi birçok alanda ilk ve örnek olacak projelere imza atan Demir, ‘Marka ve Akıllı Şehir’ oluşturma yönünde çalışmaya devam ediyor.

İki çocuk babası olan Demir, İngilizce biliyor. Siyasete, tarihe, sanata ve spora ilgi duyuyor.



Mustafa Demir’in başkanlığındaki Fatih Belediyesi hangi projelere imza attı? 



Park ve Çevre, Meydan-Sokak-Cadde, Tasarım Uygulamaları, Anıt Eserleri, Yenileme Projeleri, Yatırım Projeleri, Depreme Karşı Yeniden Yapılandırma, Havai Hatların Yer Altına Alınması, Kültürel Varlıkların Yaşatılması, Bilgi Teknolojisi Projeleri ve Eğitime Destek Projeleri’ne ağırlık veren Fatih Belediyesi, e-Hizmetler alanında ise şu uygulamaları başlattı; 


Coğrafi Bilgi Sistemi, Mobil İmza Uygulamaları, Borç Ödeme ve Sorgulama, Sicil Sorgu, Sokak Rayiç Değerleri, Fatih Mobil Uygulaması, FABİM Başvuru Kayıt Girişi, Bilgi Edinme ve  Online İlköğretim ve Lise Müfredatı.



Fatih Belediyesi’nin hangi Meydan-Sokak-Cadde düzenlemelerini gerçekleştirdi? 



Zeyrek Sokak Düzenlemeleri: Osmanlı Kent dokusunu günümüze taşıyan en önemli mahallelerden olan Zeyrek’in sokakları belediye tarafından düzenlenerek, kent dokusuna uygun taşlarla döşenmiştir. 5 sokak ve 5 200 m2 lik alanda yapılan çalışmalarda 3 500 m2 yer döşemesinde doğal granit küp taş, 950 m2 kaldırım döşemesinde doğal bazalt plak kullanılmıştır.1275 mt bazalt yağmur oluğu, 1.300 m doğal bazalt bordür kullanılmıştır. 


Mahmutpaşa Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projelerinin Hazırlanması: Mahmutpaşa Caddesine bakı veren parsellerde yer alan cephelerin sağlıklaştırılma projeleri hazırlatılmış ve Koruma Kurulu onayından geçmiştir. 


Mahmutpaşa Camisi avlusundaki tüm dükkanların cephe sağlıklaştırma çalışmaları tamamlanmıştır.


Hocapaşa'da Cepheler Yenileniyor: Hırka-i Şerif Camii Mevkii Cephe Sağlıklaştırması


Akseki Caddesinde öncelikli olarak belirlenmiş 11 binada çalışmalara başlanmıştır. 


Ankara ve Bab-ı Ali Caddelerinde Cepheler Yenileniyor. 


Makasçılar Sokak Cepheleri Yenileniyor 


Vatan Caddesi 1. Etap Sokak Sağlıklaştırması


8 adet yapı 1. Etap kapsamında ele alınmıştır. 


Vatan Caddesi 2. Etap Sokak Sağlıklaştırması: 4 adet yapı, 2. Etap kapsamına alınmıştır. 


Malta Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projelerinin Hazırlanması


Ali Kuşçu Mahallesinde yer alan Malta Çarşısı Cephe ve Zemin Sağlıklaştırma Projesi; Ferah İzci Sokak, İslambol 

Caddesi ve Fatih Caddesi’nin bir kısmını kapsamaktadır. 


Karagümrük Meydan Düzenlemesi: Karagümrük Meydanı geliştirme ve yeniden düzenleme projesi 2005 Şubat 

ayında hazırlandı ve 10 Mart 2005 tarihinde uygulama çalışmaları başlatıldı. 


Kapsamlı Çevre Ve Meydan Düzenlemeleri: Fatih Belediyesi olarak ilçede başlatılan meydan ve kapsamlı çevre düzenlemeleriyle yoğun şehir hayatından bunalan Fatihlilerin soluk alabilecekleri alanlar oluşturulmaktadır. 


Hırkai Şerif Meydanı: Fatih Belediyesi olarak, Hırkai Şerif meydanıyla başlatılan trafiğe kapalı alan çalışması yaygınlaştırılarak, Fatihlilerin günlük yaşamını kolaylaştırmayı ve yoğun yapılaşmanın ve trafiğin oluşturduğu sıkıntıları azaltmaya çalışılıyor. 


Gençağa Sokak Yayalaştırma Çalışması: İmrahor İlyasbey mah. Gençağa sokak araç trafiğine kapatılarak düzenlemesi yapılmıştır. 


Çarşamba Meydanını Genişletiliyor: Dinlenme ve oturma amaçlı faaliyetlere hizmet verecek meydan alan çok yakında yeni haliyle halkımızın hizmetine açılacaktır. 


Fen işleri Müdürlüğü Kadınlar Pazarı  Cephe Sağlıklaştırma Çalışması: Kadınlar Pazarı, Tarihi Saraçhane civarında yer almaktadır. 


Lonca Bölgesi Cephe Sağlıklaştırma İşi: Çalışma alanı, Fatih İlçesi, Ayvansaray Mahallesi sınırları içerisinde yer alan tarih boyunca dört dinin mensubunu barındıran Fener Balat'a komşu olan Lonca Bölgesidir . Lonca tarih boyunca; bugünkü etnik çeşitliliği aratmaz şekilde , her millet ve dine açık kozmopolit bir yapıyı oluşturuyordu. Bin yıl önce de bugünkünden farklı olmayan bir kültür mozaiğine sahipti. Sosyolojik açıdan öneminin yanında sokak dokusu ve mimari kimliği ile de kendini ortaya koyan Lonca Bölgesi, Türk sokağının dokusunu yansıtan bitişik nizamlı, bir kısmı kagir, cumbalı, geniş saçaklı ve nitelikli sayılabilecek bina tiplerine de sahiptir. 


Samatya Meydanı Cephe Sağlıklaştırma Çalışması: 1546 tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defterleri' nde Samatya' nın ismini Mahalle-i Bab-ı Samatya " Samatya Kapısı Mahallesi olarak görmekteyiz. Osmanlı İstanbul' unun bu tarihi semtinde, bu ismin hangi tarihe kadar kullanıldığı bilinmemekle birlikte, Ekrem Hakkı Ayverdi, mahalle isminin 16. Asırdan sonra semt ismine dönüştüğünü kaydetmektedir. 


Fevzipaşa Caddesi Cephe Sağlıklaştırma Avan Projeleri: Proje alanı, Fevzipaşa Caddesine bakan bina cephelerini kapsamaktadır. 


Zeyrek Bölgesinde Sivil Mimarlık Örneği Yapıların Basit Bakım-Onarımı: Tarihi Yarımadanın tarihsel kimliğini en yoğun şekilde hissettiren bölgelerden bir tanesi olan Zeyrek Koruma Bölgesindeki özel mülkiyette bulunan ve basit bakım-onarım ihtiyacı duyan sivil mimarlık örneği yapılar tespit edilmiş ve bunlardan 13 adeti 1. etap kapsamında yer alacak yapılar olarak belirlenmişlerdir. 


Divanyolu, Yeniçeriler ve Ordu Caddesi 1. Etap Sokak Sağlıklaştırması: Bizans devrinde Mese adı verilen ve Ayasofya Meydanı'ndan başlayıp Edirnekapı'ya kadar uzanan iki tarafı üzeri örtülü sütunlarla çevrili ana caddeye 

Osmanlı devrinde Divanyolu deniyordu. 


Yeniçeriler ve Ordu Caddesi 1. Etap kapsamında ele alınan 70 adet yapının tamamlanmasının ardından siluetin devamlılığını sağlamak amacıyla 2. Etap içerisinde yer alabilecek yapılar belirlenmiştir.


Ayvansaray Yenileme Alanı: Anemas Zindanları’nın çok yakınında bulunan Ayvansaray Mahallesi, Haliç kıyısındaki Kara Surları içinde yer almaktadır. 


Kapalıçarşı Yenileme Alanı: Kapalıçarşı’nın temeli 1461 yılında atılmıştır. 


Hüsambey, Kırkçeşme ve Şeyh Resmi Mahalleleri Yenileme Alanı (Başkanlık-Darüşşafaka): Proje alanı olan 

Hüsambey ve Kırkçeşme Bölgesi ilk İstanbul’dan bize kalan Bozdoğan Kemeri, Fatih Belediyesi Başkanlık Binası ve İtfaiye binalarını bünyesinde barındırması, eski Şeyh Resmi Bölgesi ise tarihi ve sosyal önem arz eden Darüşşafaka Lisesi’ni içermesi dolayısı ile oldukça önemlidir. 


Nişanca Sultanahmet 1. Etap Yenileme Alanı (Yenikapı Kültür Merkezi)


Neslişah Ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Alanı (Sulukule): Neslişah (Sulukule) ve Hatice Sultan Mahalleleri Sur Koruma Bandı içinde yer alan, ancak bakımsız ve müdahale gerektiren yapılarıyla çöküntü bölgesi özelliği taşıyan mahallelerimizdendir. 


Süleymaniye Bölgesi Yenileme Alanı: Süleymaniye Bölgesi'nin de içinde bulunduğu bölge yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacı ile 24.05.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2006/10501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yenileme alanı olarak ilan edilmiştir. 


Yedikule-Yenikapı Sahil Şeridi III. Etap Yenileme Alanı (Yalı, Kasap İlyas, Çakırağa, Kürkçübaşı Mahalleleri): Yalı mahallesinin de içinde bulunduğu bölge Yıpranmış tarihi ve kültürel varlıkların yenilenerek korunması amacı ile 13.09.2006 tarihli resmi Gazetede yayınlanan 2006/10961 numaralı Bakanlar Kurulu Kararı ile yenileme alanı olarak ilan edilmiştir. 


Bulgur Palas Bölgesi ve Davutpaşa Mahallesi Yenileme Alanı: Kürkçübaşı Mahallesi, Cerrahpaşa Camii yakınındaki eski eser tescilli "Bulgur Palas” binası baz alınarak yakın civarı ile birlikte Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun kapsamında Fatih Belediye Meclisi tarafından Yenileme alanı ilan edilmiştir. 


Balat Karabaş, Tahta Minare ve Atik Mustafa Paşa Mahalleleri (Fener-Balat Semtleri) Yenileme Alanı: İstanbul'un tarihinde önemli bir yere sahip olan ve eşsiz sivil mimarlık örnekleriyle kültür anıtı özelliği taşıyan Fener ve Balat semtlerinin bir kısmı Belediyemiz tarafından yenileme alanı ilan edildi. 


Küçük Mustafa Paşa ve Haraççı Kara Mehmet Mahalleleri (Unkapanı) Yenileme Alanı: Proje alanı Unkapanı köprüsü ile Aya kapı arasındadır. Bölge üç mahallenin kesişim noktasındadır. Projenin büyük bir kısmı Haraççı kara Mehmet mahallesinde yer alırken bir kısmında Küçük Mustafa Paşa ve Hüsambey mahallelerini kapsamaktadır. 


Beyazıtağa, Ereğli Mahallesi (SUR-1) Yenileme Alanı: Fatih İlçesi'nin batı sınırını oluşturan Kara Surlarını içeren bu alanın tarihi dokusunu koruyarak yaşatılması ve yenilenerek hayata kazandırılması amacıyla yenileme alanı ilan edilmiştir. 


Yedikule-Yenikapı Sahil Şeridi II. Etap Yenileme Alanı (Samatya Mevkii): Çalışma alanının yer aldığı Tarihi Yarımada bölgesi İstanbul I. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 12.07.2005 gün ve 6848 no'lu kararı ile kentsel ve tarihi sit, kentsel arkeolojik sit ve Sur-u Sultani'nin içi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Proje alanı bu kapsamda kentsel tarihi sit alanı içerisinde kalmaktadır. 


Kentsel Yenileme Çalışmaları: Tarihi yapıların korunmasını ve kent dokusunun iyileştirilmesini sağlayacak Yenileme, Kentsel Yenileme ve kentsel tasarım projeleri ile sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmayı hedefleyen Belediye, Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı, Ayvansaray Mahallesi Canlandırma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi, Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Kentsel Yenileme Projeleri hazırlanarak 2005 yılında gerekli çalışmaları başlattı. 


Fener Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Projesi: 1996 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen Habitat Konferansı sonuç bildirgesinde 'sosyal ve çevresel haklara saygı gösteren kent politikalarının benimsenmesi' için yapılan çağrı sonucunda Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı bu yaklaşım için olası bir model olarak düşünüldü.



Fatih Belediyesi’nin yatırım projeleri nelerdir? 



Silivrikapı Buz Pateni Salonu Hizmete Girdi: Fatih Silivrikapı'da 24 yıl önce yüzme havuzu, daha sonra da buz pateni pisti olarak planlanan ve trilyonlarca lira harcanan tesis, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in girişimiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldı. 


Mimar Sinan Stadı Yenileme Projesi: İlçede bulunan Mimar Sinan Stadı, uluslararası futbol sahası ve stad ölçülerine uygun modernize edilerek yenilenecek.


Fatih Ticaret ve Alışveriş Merkezi açıldı: Fatihlilerin sosyal ve alışveriş ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve hepsinin bir arada bulunduğu bir merkezin eksikliği artık hissedilmeyecek. Asitane Historia Ticaret ve Alışveriş Merkezi artık vatandaşın hizmetine girdi. 


Fatih Spor Kompleksi: Büyükşehir Belediyesi tarafından Vatan Caddesi üzerinde ilçemizin en kapsamlı Spor kompleksi inşa edilmektedir. 2006 Ocak ayında İkmal inşaatı ihalesi gerçekleştirilen Fatih Spor Kompleksi ilçe genelinde önemli ölçüde spor alanı ihtiyacını karşılayacaktır. 


Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi Hizmete Girdi: Yüzyıllar boyunca sanatın merkezi olmuş ilçenin yeniden canlanması ve kültürün beşiği olan Fatihimizin sanata hizmet eden bir merkez olmasını sağlamak amacıyla Fatih Belediyesi olarak çok çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. 


Fatih Belediyesi'nin Yeni Binası Hizmete girdi: Belediye Hizmet Binası İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılan ortak çalışmalar sonucunda Hocaüveyz Mahallesi, Vatan Caddesi-Kocasinan Caddesi ve Şair Cem sokaklarının kesiştiği alanda gerçekleştirildi. Hizmet binası Temmuz 2008 tarihi itibari ile hizmete girdi.



Mustafa Demir ve Fatih Belediyesi iletişim bilgileri nelerdir?



T.C. FATİH BELEDİYE BAŞKANLIĞI Akşemsettin Mahallesi (Hocaüveyz Mevkii) Adnan Menderes Vatan Bulvarı No:54 Fatih - İstanbul


BELEDİYE SANTRAL TELEFONLARI (Başkanlık Hizmet Binası): 453 1453 - 453 14 00


FABİM (Fatih Belediyesi İletişim Merkezi)


Tel: 444 0 176


Fax: (212) 453 14 83


Çukurbostan Hizmet Binası


Santral Telefonu: 532 72 38


Balat Mahallesi (Hatip Muslihittin Mevkii) Yavuzselim Caddesi NO: 59


Yenikapı Suser Hizmet Binası


Santral Telefonu: 584 16 00


Aksaray Mahallesi Yenikapı Kumsalı Sokak No:104


Web Adresi: www.fatih.bel.tr




Önerilen Bağlantılar : TOKİ Aksaray kura