Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Mustafa Güçlü

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Mustafa Güçlü, 28 Haziran 2011’de bu göreve gelmiştir. TÇMB Başkanı Mustafa Güçlü aynı zamanda Çimentaş Topluluğu’nda Genel İlişkiler Koordinatörü’dür.




Mustafa Güçlü

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Güçlü



Mustafa Güçlü kimdir?



Mustafa Güçlü 28 Haziran 2011 itibariyle Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin (TÇMB) başkanıdır.

2001 yılından itibaren TÇMB Yönetim Kurulu üyesi ve 2004-2008 yılları arasında başkan yardımcısı ve 2008 yılından bugüne de başkan vekili olan Güçlü, görevini 2001 yılından beri TÇMB Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Adnan İğnebekçili’den devraldı.


İğnebekçili, Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü SET Çimento San. ve Tic. A.Ş’nin bağlı bulunduğu fabrikalarıyla birlikte LİMAK San. ve Tic. A.Ş’ye satış sürecinin tamamlanmasının ardından 16 Mayıs 2011 tarihinde TÇMB Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığından istifa etmişti.



Mustafa Güçlü aynı zamanda hangi çimento firmasında görevlidir?



TÇMB’nin 19.’ncu Başkanı olan ve halen Çimentaş Topluluğu’nda Genel İlişkiler Koordinatörlüğünü yürüten Güçlü, TÇMB’de 2001 yılından beri yönetim kurulu üyesidir. 2004 yılında TÇMB Başkan Yardımcısı olan Güçlü, 28 Şubat 2008 tarihinden beri de başkan vekili olarak görev yapıyordu.



Mustafa Güçlü hangi haberlere konu oldu?



Türkiye’nin çöpü yazın nem rekorları kırıyor (Hürriyet Gazetesi, Haziran 2013)


Türkiye Çimento Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı ve Eren Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Helsinki’de kaldığı otelin odalarında yer alan çöp kutularını görünce şöyle düşündü:


- Burada otel odasında bile atıkları ayrıştırma çabası var. Atıklar ayrışsın diye 3 farklı çöp kutusu var. Oysa 

Türkiye’de evsel atıkların nem oranı yaz aylarında nem rekorları kırıyor.


Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Güçlü, Ahmet Eren’in anlattığı örneği biraz daha ileri taşıdı: 


- Ülkemizdeki evsel atıklar, yani çöpler yaz aylarında karpuz ve kavun kabukları nedeniyle nem rekorları kırıyor. Bu da bertaraf işlemini uzatıyor. 


Biz tam, “Çimentocular çöpe neden bu kadar kafayı takmış” diye düşünürken TÇMB Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal araya girdi: 


- Evsel atıklardan elektrik enerjisi üretimi Ankara, Adana gibi kentlerimizde başladı. Ama hâlâ evsel atıkların bertarafı önemli sorun. Oysa çimento sektörü bu konuda önemli rol oynayacak durumda. Evsel atıkları çimento fabrikalarında yakıp, ısısından yararlanabiliriz. Yalnız bunu yapabilmemiz için belediyelerle uzun vadeli anlaşmalar yapabilmemiz gerekiyor.


Mustafa Güçlü, yönetiminde bulunduğu Çimentaş Grubu’nun endüstriyel ve evsel atık tesislerinden yakından bildiği konuyu biraz daha açtı:


- Şu andaki yerel yönetim mevzuatı belediyelerin evsel atıkların bertarafında bile uzun vadeli anlaşma yapmasına müsade etmiyor. Oysa dünyada evsel atıkların bertarafı için bırakın uzun vadeli anlaşmalar yapmayı, teşvikler bile var. 


- Ne tür bir teşvik?


- Evsel atıkların bertarafında devreye giren şirketleri teşvik ediyorlar. Sonuçta mevcut durumda belediyeler çöplerin bertarafı için bir harcama yapıyor. Bu iş için çimento sektörü devreye girdiğinde, o maliyetten çok daha düşük bir miktarı teşvik amaçlı kullanabilirler.


Söz atıkların bertarafından açılmışken, çimento sektörünün önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği yatırımları örnek gösterdi:


- Türk çimento sektörü aslında yeni kapasite yaratmaya dönük yatırımlarını tamamlamış sayılır. Çünkü 2015’te toplam kapasşte 110 milyon tona çıkacak. Ancak, rekabetten dolayı hâlâ kapasite artırıcı yatırımlar söz konusu. Bu arada sektörümüz daha çok çevresel ve enerji tasarrufuna dönük yatırımlarını da hızlandırdı. Önümüzdeki 1 yılda bu yönde yapılacak yatırımlar 250 milyon Euro’yu bulacak. (...)



Camiye 500 yıl, Marmaray'a 110 yıl ömürlü çimento (CNN Türk, Haziran 2013)


Mimar Sinan ve Büyük Çamlıca Camii için 500 yıl ömürlü olarak üretilen çimento-betonun, Marmaray ve 3. Boğaz Köprüsü için 110-120 yıl dayanıklılık özellikleriyle üretildiği belirtildi.


Türkiye'nin çimento devlerini temsil eden Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Güçlü, İstanbul'da basına sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.


(…) TÇMB Başkanı Mustafa Güçlü ise, çimento sektörünün bu yılın ilk 3 ayında beklentilerin çok üstünde, yüzde 30 büyüme yaşadığını söyledi. "Yılın ilk 4 ayındaki büyümemiz ise yüzde 20 düzeyinde. Bu veriler, 2013'te yüzde 7-8 büyümelere ulaşabileceğimizin işaretini veriyor" dedi. Dünya ortalaması 500 kilogram iken, Türkiye'de kişi başına çimento tüketiminin 750 kilogram düzeyinde olduğunu söyledi.


"Türkiye'de kişi başına çimento tüketiminin yüksekliği betonlaşmanın işareti değil mi?" sorusu üzerine, Birlik Başkanı Güçlü kentsel dönüşümden örnek verdi: "Çimento kullanımının yüksekliğini betonlaşma olarak düşünmemek gerek. Sağlam yapının depremlerde insan hayatını koruduğunu unutmayalım" dedi.


Sektörde yeni yatırımlar artık çevreye ve enerji tasarrufuna yönelik. Birlik Başkanı Mustafa Güçlü, "Toz çıkışı Avrupa ortalaması 50 miligramdır. Biz 10 miligrama, hatta daha altına çektik, 6 - 7 miligrama kadar düşüren fabrikalar var. Sektörde filtre, enerji  gibi konularda toplam 250 milyon euroluk yatırım yapılıyor" dedi. Atık değerlendirme ve enerji tasarrufunda önemli mesafeler alındığını belirten Güçlü, "Atmosfere saldığımız ısıdan elektrik elde etmemiz mümkün. Sektörün tümü bu yatırımı yaparsa yıllık elektrik tüketimimizin yüzde 20'sini buradan karşılayabileceğiz, bunun yıllık parasal değeri 280 milyon lirayı buluyor" dedi. (…)


Çimentocular: Yüzde 5 büyürüz (Milliyet Gazetesi, Mart 2012) 


Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Mustafa Güçlü, çimento sektörünün geçen yıl çok az büyüdüğünü belirterek, “Çimento sektöründe satışlarda bu yıl geçen yılki iç satışlara oranla yüzde 4-5 civarı artış bekliyoruz. Türkiye’nin 2012 çimento tüketimi 58.5 milyon ton civarı olacak” dedi.


Çırağan Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Güçlü, inşaatlarda kullanılan betonun kalitesinin deprem ülkesi Türkiye’de çok önem kazandığını hatırlattı. Güçlü, Ege’de santimetrekarede 250 kilo basınca dayanıklı C25 sınıfı, Marmara’da ise 300 kilo basınca dayanaklı C30 sınıfı betonun norm haline gelmeye başladığını belirtti. Güçlü’nün verdiği bilgiye göre C20 ve C25 beton arası fiyat farkı metreküpte 3 ila 5 lira. 100 metrekare bir dairede 60 - 70 metreküp beton kullanıldığından hareketle daha güçlü beton için sadece 210 lira fark ödeniyor. Güçlü Van’da deprem bölgesinde C8 sınıfı beton bile görüldüğünü gördüklerini vurguladı.



TÇMB, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüştü (Hürriyet Gazetesi, Ocak 2012)


Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği yetkilileri; çimento sektörünün başarılı geçen 100. yılı, 2011 yılı değerlendirmesi ve yeni yıldaki düzenlemeler ile ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı makamında ziyaret etti.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Başkan Vekili Celal Çağlar ve Genel Koordinatör Oğuz Tezmen ile bazı TÇMB Yönetim Kurulu üyeleri Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşerek enerji verimliliği, yüksek enerji fiyatları, maden kanun uygulama yönetmeliği ve atık yönetimi ile ilgili sektörün sorun ve beklentilerini dile getirdiler. 


Türk çimento sektörünün öncü kuruluşu TÇMB’nin yetkilileri sektör maliyetlerinin yüzde 40’ı yakıt, yüzde 25’i ise elektrik olmak üzere yaklaşık yüzde 65’ni enerjinin oluşturduğunu belirterek yeni yürürlüğe giren elektrik tarifelerinin sektörü kötü yönde etkilediğini bildirerek,özellikle gece tarifelerinde % 46,1 olarak gerçekleşen fiyat artışına dikkat çektiler.


Enerji tasarrufu ile ilgili beklentilerini de Bakan Yıldız’a ileten TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü; atık gazdan enerji geri dönüşüm tesisleri, alternatif yakıt tesis yatırımları gibi projelerle elektrik üreticisi konumuna gelen çimento üreticilerinin ruhsat, lisans, izin, temdit vb. taleplerinin kamu kurumlarınca kolaylaştırılması konusunu paylaştı. Tükiye’deki madencilik ve madenciliğe bağlı sanayiinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi adına kazanılmış hakların (izin, ruhsat, teşvik, temdit, hammadde, tesis, üretim güvenceleri) korunmasında hassasiyet gösterilmesine dikkat çeken TÇMB, işletme izni bulunan faaliyetlerin istikrarının korunması için devletin desteğinin gerekli olduğunu belirtti. 


1911 yılında üretim kapasitesi sadece 20 bin ton olan, 100’üncü yılında ise 66 milyon tonun üzerine çıkarak üretim ve ihracatta Avrupa liderliğine yükselen Türk çimento sektörü, dünyada ise 5. büyük çimento üreticisi konumunda bulunuyor.


100. yılını geride bırakan Türk çimento sektörü, ekonomik büyümesine devam ederken, çevresel sorumluluklarının bilincinde olarak sürdürülebilir büyümenin yaygınlaştırılmasında öncü rol oynuyor. 


Çimento sektörü TÇMB’nin önderliğinde başta baca gazı emisyonları olmak üzere, atık su deşarjları, toprak kirliliğinin önlenmesi ile atıkların azaltımı ve bertaraf edilmesi gibi çevresel bileşenlere dair tüm ulusal kanun ve yönetmeliklere uygun üretim gerçekleştiriyor. 



Mustafa Güçlü ve TÇMB iletişim bilgileri nelerdir? 



Posta Adresi: P.K 2 Bakanlıklar/Ankara 06582 Ankara Türkiye


Yerleşim Adresi: Tepe Prime A Blok Kat:18-19 Eskişehir Devlet Yolu  (Dumlupınar Bulvarı) 9.km No: 266   06800 Ankara


Telefon :  444 50 57

Faks :    +90 (312) 265 09 06-05

E-mail: info@tcma.org.tr

Web Adresi: www.tcma.org.tr