Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Nervürlü demir

Betonun direncini artırmak için kullanılan çıkıntılı demirdir. Nervürlü demir karbon ve mangan elementlerinden oluşur. Dişli yapısı ile inşaat projelerinde güvenle kullanılır.



Nervür nedir?


Nervür, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “Direnci artıran çıkıntı”dır.


Nervürlü demir


Nervürlü demir nedir?


Nervürlü demir; direnci artıran bir demir türüdür. Üzerinde girinti-çıkıntılar bulunur. Bu şekilde betonu daha sıkı tutar. Değişik ülkelerde farklı standartlarda üretilir. Gün geçtikçe beklentilerin artması ile kendini yenilemiştir. 

Nervürlü inşaat demirinin içerisinde Karbon ve Mangan elementleri bulunur. Kontrollü soğuk su ile soğutulma yöntemi nervürlü demirin kalitesini artırmaktadır. Karbon oranı yüzde 25 in üzerinde olmamalıdır. Yüzde 25 karbon sınırını aşan nervürlü demirlerde kırılma oranı yükselir. Genelde 12 mt. uzunluğunda üretilir. Prefabrik yapıların üretiminde öne çıkan Nervürlü demir,  otomotiv, gemi gövdesi yapımı, ve binaların yapısal bileşeni olarak kullanılır.

 

Nervürlü demir inşat ticaretinde nasıl yer alıyor?


Türkiye dünya inşaat ticaretinde ilk sıralarda yer alıyor. İnşaat ticaretinde yüzde 27’lik bir orana sahip olan nervürlü demiri Türkiye, dörtte birini karşılamaktadır.


Aşağıdaki tabloda nervürlü demir üretimi ve tüketiminde 2010 yılına kadarki verilerini görebilirsiniz.  


Nervürlü demir ile düz demir arasında ne gibi farklar var?


Düz demir sadece inşaatı ayakta tutmaya yararken nervürlü demir güç katıyor. Üzerinde bulunan tırtıkları ve dişleri sayesinde betonu emiyor ve kaymasını önlüyor. Düz demire oranla daha sağlam. Tek dezavantajı ise betonun yığılmasına izin vermediği için betonu parçalayabilir. Düz demirin avantajlarından biri ise zamandan tasarruf etmesi ve daha elastik olmasıdır. Günümüzde nervürlü demirler tercih ediliyor. Bunun sebebi ise depreme karşı kolon ve kirişleri daha dayanıklı hale getirmesi. 


Nervürlü demirin ölçüleri şu şekildedir:


Nervürlü demir