Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Nuri Tuna kimdir?

Tuna Mobilya’dan sonra Tuna Yapı ile inşaat sektörüne giren işadamıdır. Nuri Tuna, 2012’de İSO Başkan Adayı olmuştur. Nuri Tuna, Taksim’de Maksim Gazinosu’nun arsasına otel ve AVM projesiyle gündeme geldi.




Nuri Tuna

Tuna Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna


Nuri Tuna kimdir?



Nuri Tuna, Malatya’nın Arapkir ilçesinde 1965 yılında dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. İş yaşamında ağırlıkla ofis mobilyaları sektöründe faaliyet gösteren Tuna Ev Ofis Mobilyaları’nın yönetim kurulu başkanlığını sürdürüyor. Ofis mobilyaları alanında yaklaşık 1.5 milyar dolarlık sektörün üç büyük oyuncusu arasında yer alan Tuna Ev Ofis’in fabrikası Silivri’de. Tuna’nın en iyi müşterileri arasında bankalar bulunuyor. Türkiye’deki banka şubelerinin yüzde 80’inde ürettiği koltuklar kullanıyor. 


Nuri Tuna, babası Turan Tuna’nın iş hayatındaki yükünü iki kız kardeşiyle birlikte paylaşıyor...


Nuri Tuna, Fenerbahçe’de iki dönem yöneticilik yaptı. Eşi ve üniversite çağına gelen kızı Galatasaraylı. 7 yaşındaki ikiz oğulları ise Fenerli. Oğullarıyla birlikte sık sık Fenerbahçe’nin maçlarına giden Tuna, “Oğullarım artık maçı açık tribünde seyretmek istiyor. Oranın heyecanını anlayacak yaşa geldiler” diyor. 


Nuri Tuna, Türk futbolunun son yıllardaki gelişiminden memnun: “Türk futbolu ve Fenerbahçe istikrarlı bir süreçte büyüdü. O süreçte altyapılar toparlandı. Türk futbolunda bir yenilenme süreci var. Fenerbahçe ise her zaman gönlümüzün şampiyonu!”   


Nuri Tuna, üç dönemdir Tanıl Küçük yönetiminde etkin görevler üstleniyor. İSO’nun İstanbul sanayisinin temsili anlamında önemli bir görev üstlendiğini hatırlatan Tuna, Türkiye ekonomisinin artık dış konjonktüre daha bağlı olduğunun altını çiziyor. Seçim yılı olmasına rağmen seçim ekonomisi uygulanmasını beklemeyen Tuna, “Sanayici ve vatandaş geçmişteki deneyimlerle seçim ekonomisinin yaratacağı sıkıntıları öğrendi. Seçim ekonomisi kısa vadede fayda sağlıyor gibi görünse de uzun vadede dezavantaj getiriyor. Bunu da kimse istemiyor” diyor 



Nuri Tuna ne zaman İSO Başkan adayı oldu? 



Türkiye genelinde odalar ve ticaret borsalarında bu sonbahardan itibaren seçim maratonu başlayacak. Bu seçimler 2013’te yapılacak TOBB Başkanlığı seçimi için de belirleyici olacak. Seçim yapılacak odalardan biri olan İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) da seçim için adımlar atılmaya başlandı. İSO Başkanı Tanıl Küçük, TOBB Kanunu gereği iki dönem üstü üste başkanlık yaptığı için bu yıl aday olamayacak. Küçük’ün boşaltacağı başkanlık koltuğuna ise halen birinci başkan yardımcısı olan Nuri Tunalı’nın aday olduğu Nisan 2012’de konuşuluyordu. Mevcut Yönetim de kendisini destekleyecek.



Nuri Tuna’nın babası Turan Tuna kimdir? 



Tuna Çelik Eşya Sanayi ve Ticaret’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Turan Tuna, 1944 yılında Malatya Arapkir’de dogdu. 1965 yılında İstanbul’a geldi ve gıda ticaretine başladı. Daha sonra bir yakınının çelik mobilya işine ortak oldu. 1970’de ilk çelik atölyesini Bayrampaşa’da açtı. 1977’de fabrikayı Bağcılar’a taşıdı. 1978’de çelik ve ahşabı birleştirerek daha çağdaş üretimler gerçekleştirmek üzere ahşap atölyesini kurdu. 1992 yılında, İsviçre’nin dünya lideri markası Girsberger A.G. ile ortak oldu. Tuna Girsberger koltuklarının üretimine Türkiye’de başladı. 



Nuri Tuna hangi haberlere konu oldu?



Taksim’de otele 100 milyon dolar yatıracak, Majik Sineması geri dönecek (Vahap Munyar, Hürriyet Gazetesi, 19 Ocak 2012)


Tuna Yapı’nın 2004’te Taksim’deki Maksim Gazinosu ve Devlet Tiyatroları’nın (Majik Sineması) bulunduğu alanı da kapsayan alanı yeni aldıkları günlerdi.


Tuna Çelik ve Tuna Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Turan Tuna ve Başkan Yardımcısı Nuri Tuna’yla karşılaşınca sormuştum:


- Taksim’de aldığınız alanda ne yapmayı planlıyorsunuz?


Baba-oğul Tuna’lar ilk anda fazla ipucu vermek istemedi:


- Henüz netleşmiş birşey yok.


Daha sonraki karşılaşmalarımda da hep yokladım. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını da yürüten Nuri Tuna her seferinde bekleme işareti verdi:


- Hele plan, proje ve izinler ortaya çıksın, sonra konuşuruz.


Aradan 7 yıl geçti, o günler geldi. Taksim ve çevresine ilişkin 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlar tamamlandıktan, ona uygun olarak Anıtlar Kurulu, Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden onaylar çıktıktan sonra geçen akşam Nuri Tuna projeyi anlattı:


- Tuna Taksim Oteli’ni 90-100 milyon dolarlık yatırımla 2014 yılında hizmete açmayı hedefliyoruz.


- Bu maliyete arsa dahil mi?


- Hayır değil.


- Arsa bedeli ne kadar?


- 7 yıl önceki fiyatı şimdi söylemek pek birşey ifade etmez.


- Arsa ya da eski binaları kimden almıştınız?


- Fahrettin Aslan ve Orhan Aker’den almıştık.


- O günlerden itibaren hedefiniz oraya otel yapmak mıydı?


- Otel ve eski günlerine uygun kültür-eğlence merkezi düşünmüştük. Majik Sineması olarak bilinen bölüm, Devlet Tiyatroları’nın kullandığı salondu. Aynı salonu yeniden canlandırmak istiyoruz.


- Devlet Tiyatroları oradan çıkarılınca sanatçılar tepki göstermişti. Yine Devlet Tiyatroları mı kullanacak o salonu?


- Biz öyle olmasını çok istiyoruz. Nitekim proje hazırlıkları başladığında mimari projeyi yapan Tures Mimarlık, Devlet Tiyatroları ile bağlantı kurdu. Şimdi yeniden görüşüp, onların önerileri doğrultusunda, tiyatroya uygun şekilde yapmak istiyoruz.


- Maksim Gazinosu ya da benzeri bir salon da olacak mı?


- Marka yine Maksim Gazinosu mu olur henüz bilmiyoruz. Ancak benzeri bir eğlence alanı da

ayırıyoruz.


- İnşaata ne zaman başlamayı düşünüyorsunuz?


- Mart veya nisan ayı gibi inşaata başlamayı hedefliyoruz.


- Neden 7 yıl beklediniz?


- Öncelikle belediyelerin Taksim Bölgesi’ne dönük 1/1000 ve 1/5000’lik planlarını çıkarmalarını bekledik. Bunun doğrudan bize özel bir durumu yok. Taksim’in planlarının hazırlanması gerekiyordu. O planlar çıktıktan sonra Anıtlar Kurulu’na da gittik. Şimdi tüm izinlerimiz tamam.


- Arsanın büyüklüğü ne kadar?


- 4 bin 800 metrekarelik bir alan. Majik Sineması, Maksim Gazinosu ve arkadaki otoparkı kapsıyor.


- Projede ne kadarlık bir kapalı alan öngörülüyor?


- 44-45 bin metrekare olacak.


Tuna Ailesi, ofis mobilyaları üreten Tuna Çelik şirketiyle biliniyor, öne çıkıyordu... Tuna Yapı, Bakırköy’de yaptığı bazı projelerle dikkati çekiyordu... Şimdi, Taksim Meydanı’ndan turizm ve eğlence sektörüne de giriş yapıyor...

Nuri Tuna’nın sık sık “silueti bozmak yok, hiçbir şekilde bölgedeki ölçekleri zorlama çabamız olmadı, tiyatro salonu aynen yapılacak” mesajlarını tekrarlaması, işin bu yönünde de titiz davrandıklarını gösteriyor... 


En uygunu yeniden yapmak


Nuri Tuna, Majik Sineması’nın tarihçesine değindi:


- 1914’te mimar Guilio Mongeri tarafından tasarlanmış ve İstanbul’un ilk sinema salonu olarak hizmet vermiş.

Majik’ten sonra Türk, Taksim ve Venüs sineması olarak çalışmış. Biz aldığımız dönemde Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi’ydi.


- Majik Sineması ve Maksim Gazinosu restore mi edilecek, yoksa yıkılıp yeniden mi yapılacak? Hemen mevcut durum fotoğraflarını gösterdi:


- İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alınan raporlar her iki binanın da mevcut haliyle restorasyonunun sağlıklı olmayacağını gösteriyor. Nitekim Majik Sineması’nın çatısı 3 yıl önce fırtınada uçmuş, kolonlarının taşıyıcı özelliğini kaybettiği görülmüştür. O nedenle yeniden inşa etmek en uygun çözüm olacak.


Sıraselviler’den 9 kat görünecek


Tuna Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, bir yandan projenin Taksim’deki yerine

oturtulmuş görüntülerini paylaştı, diğer yandan anlattı:


- Tuna Taksim Kompleksi, Sıraselviler Caddesi üzerindeki komşu binalar gibi 9 katlı olacak. Yan

sokaklarda yükseklik 5 kata kadar da inecek.


- Arka tarafta kat sayısının artması söz konusu olacak mı?


- Arsanın Sıraselviler tarafıyla en alt bölümü arasında 20 metrelik kot farkı var. Dolayısıyla en

düşük bölümde kat sayısı 13’le başlayacak. Kademeli olarak 5’e indiği bölümler olacak.


- Alta kaç kat inmeyi düşünüyorsunuz?


- Altta 4 kat otopark planlıyoruz.


Nuri Tuna, yeniden hazırladıkları görüntülere dikkat çekti:


- Gerek Taksim Meydanı’ndan, gerekse denizden bakıldığında silueti bozan hiçbir bölümümüz olmayacak. Ayrıca, yan sokaklarda binayı 5’er metre içerden başlatıyoruz. Trafik akışının rahat olması için böyle planladık.


Turizm sektörüne 100 milyon TL'lik Maksim Otel ile adım atan Tuna Grup, Sultanahmet’te 80 odalı yeni bir butik otel yatırımına hazırlanıyor (Sözcü Gazetesi, Haziran 2013)


Mobilyacı kimliğinden iyiden iyiye sıyrılan Tuna Grup, turizmde emin adımlarla büyüyor. Sektördeki ilk yatırımını Taksim'deki eski Taksim Gazinosu'nun yerine inşa ettiği 100 milyon dolar bütçeli Maksim Otel ile gerçekleştiren grup, ikinci adımı ise tarihi bölge Sultanahmet'te atacak. 


Bölgede 80 odalı bir butik otel açmayı planlayan grup, görüşmeleri devam eden 4 binayı birleştirerek 30 milyon dolarlık yatırıma imza atacak. Bina sahibi aileyle anlaşılması halinde inşaat süreci Maksim Otel ile birlikte yürüyecek. Turizmde şehir otelciliğinde büyümeyi hedefleyen grup, tüm otellerinde arazi sahibi ve işletmeci ortağı olarak yer alacağını açıkladı. 


Şehir otelciliğine odaklanacak 


Tuna Grup ana faaliyet alanı olan mobilyada oldukça köklü bir geçmişe pazarda da önemli bir etkinliğe sahip. Ancak son dönemlerde azalan kâr marjları nedeniyle farklı sektörlere ağırlık veriyor. Uzun bir sürecin ardından geçtiğimiz yıl Taksim'de otel inşaatının iznini alan Tuna Grup, hızlı bir yatırım sürecine girdi. Otellerini daha çok şehir merkezlerinde konumlandırmak isteyen grup, yeni arayışlar içinde. Hedefte ise İstanbul turizminin kalbi olan 

Sultanahmet bölgesi var. 


Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Tuna, "Biraz turizm ve inşâata bakıyoruz çünkü artık mobilya sektöründe büyüme rakamlarım yakalamanın kolay olmayacağını görebiliyoruz" ifadeleri ile gelecek vizyonlarında turizmin yerine işaret etti. Tuna, Sultanahmet yatırımı ile ilgili ise şunları söyledi: "2013 yılında Sultanahmet'te bir yatırım planlıyoruz. Turizm yatırımlarımızda araziyi alıp öyle devam Nuri Tuna, "Turizm ve inşaata bakıyoruz. Çünkü artık mobilyada büyüme rakamlarını yakalamanın kolay olmayacağını görebiliyoruz" dedi. Sultanahmette görüştüğümüz yerler var. Bakıyoruz oralarda. Arsa sahipleri ile mutabık olursak hemen sonuçlandırabileceğiz. Orada arazi bulmamız durumunda Taksim yatırımı ile birlikte sürdüreceğimiz bir proje olacak. Orada yatırım bedelleri çok yüksek değil. Arsa hariç söylersek 80 odalık bir yatırım için 25-30 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz." 

 

2014'te kapılarını açacak 

 

Grubun halen inşası devam eden Maksim Otel yatırımı ile ilgili de bilgi yeren Tuna, "Maksim yatırımı karınca misali devam ediyor. Süreç uzayacak gibi. Çok ciddi güvenlik önlemi ile devam ediyoruz" bilgisini verdi. 2014'ün ikinci yarısında açılması beklenen projenin yatırım bedeli 100 milyon dolar. Otel kapsamında tarihi Maksim Gazinosu ile Majik Sineması'ın da yeniden hayata geçirmeyi hedefliyor. 

 

“Mobilya'da ortaklık kurabiliriz”

 

Nuri Tuna, bugüne kadar ana faaliyet alanları olan mobilya sektörü içinse pek umutlu konuşmadı. Sektörün yüzde 50 atıl kapasite ile faaliyette olduğunu anlatan Tuna, "Her yıl fiyatlara yansıtmamız gereken yüzde 7-8'lik enflasyon oranını neredeyse yüzde 1-2'lerle tamamlıyoruz. Fiyatlar gelinen noktada olması gerekenin yüzde 25 kadar altında. Önümüzdeki dönemlerde birleşmeler de olacaktır. Biz de bu alanda uygun fırsat olması durumunda bu tarz birleşmelere açığız" ifadeleri ile sürecin içerisinde olduklarının sinyallerini verdi. 


Azerbaycan'daki Amerikan Konsolosluğu'nu giydirdiler (Şelale Kadak, Sabah Gazetesi, 14 Mart 2004 – Sabah)


Tasarımda İtalyan rakipleriyle yarışır hale gelen Türk firmalarından Tuna Çelik, ünlü markaları solladı ve ABD Konsolosluğu'nu ofis mobilyalarıyla donattı Tuna Çelik, İsviçreli ortağı ünlü koltuk üreticisi Girsberger’in Active” adını verdiği koltuğunun 2004 yılında dünyadaki tek üretim üssü haline geldi. 


Bugün pazar. Tembellik yapmak, koltuğa yayılmak ve gazete okumak için harika bir gün. İşte bu yüzden size 'şu anda koltuğunuzda nasıl oturuyorsunuz? Rahat mısınız? Sırtınızda bir ağrı var mı?' diye sormayacağım. Ama bu yazıyı okurken sanırım en çok ofisteki koltuğunuz aklınıza gelecek. Düşünsenize Almanya Endüstri İş ve İşçi Federal Bürosu'nun yaptığı bir araştırmaya göre, günümüzün yüzde 80'ini oturarak geçiriyoruz. Dahası da var. İnsanoğlu iş yaşamı boyunca yaklaşık 80 bin saatini oturarak geçiriyor. Bu da 9 yıldan fazla bir zaman demek oluyor. Bu öyle uzun bir zaman ki, insanın normal yürüme hızıyla bu kadar zamanda dünyanın etrafında on kez dolaşabileceği bir zaman dilimine eşit olduğunu öğreniyorum. Aslında ortopedistlere soracak olsak omurgamıza en zararlı pozisyon oturmakmış. Hele bir de yanlış oturma pozisyonumuz varsa, boyun tutulmasından tutun da sırt ağrısı, baş ağrısı ve görüş bozukluğuna kadar bir dizi sağlık sorununa davetiye demekmiş. Anlatacaklarım bununla da bitmiyor. 


75 MİLYON İŞGÜCÜ KAYIP 


Federal Endüstriyel Sağlık ve Sigorta Birliği'nin Almanya'da yaptığı araştırma sonuçlarına göre, oturarak çalışan kadınların yüzde 40 ila yüzde 64'ü sırt, omuz ve boyun ağrılarından şikayet ediyormuş. Sadece basınç yüzünden kasılan kalça ve ayaklardaki zayıf kan dolaşımı bile konfor ve sağlık için negatif etki anlamına geliyormuş. 


Çalışanların işe gelmemelerinin en genel nedeni de iskelet yapısındaki bozulmalarmış. Düşünsenize yapılan hesaplara göre, Almanya'da ülke çapında sırf bu nedenden kaybolan toplam 75 milyon iş günü, 60 milyar Alman Markı zarara neden olmuş. Yani ortalama bir çalışan, sırf iskelet yapısının bozulması nedeniyle 7-8 çalışma gününü kaçırıyormuş. Peki ne yapmalı? Herşeyden önce, omurganın üstü kısmı gergin, göğüs kalkık ve kalça eğik olacak şekilde oturmak gerekiyormuş. Kıvrımlı bir koltuk omurganın doğal s- şeklini desteklediğinden, kişinin kendine en uygun koltuğu seçmesi çok önemli. Bu uzun koltuk girizgahının sebebi Misafir Odası'nın bu pazarki konuğu kuşkusuz. Türkiye, ofis mobilyacılığında ciddi mesafeler kat etmeye başladı. Türk şirketleri, kendilerine ait tasarımla yurtdışında isimlerini duyurdu. İş öyle noktaya geldi ki, dünyanın dev şirketleriyle ortaklığa giden Türk şirketleri kimi ürünlerde üretim üssü oldu. İşte Tuna Çelik. Baba Turan Tuna tarafından 34 yıl önce kurulmuş. Ayşe ve Aysel ismindeki iki kızı ve oğlu Nuri Tuna'yla birlikte, son olarak Silivri'de 30 milyon dolara mal olan yeni fabrikayı ve show roomu yapmış. Dünyaca ünlü koltuk devi İsviçreli Girsberger'le birlikte koltuk üretimine soyunmuş ve 2004 yılında alınan bir kararla, Girsberger'in yeni koltuğu Active'ın üretim üssü haline gelmiş. İşte bu nedenledir ki, Tuna ailesinin evinde herşeyden daha çok koltuk konusu konuşuluyor. Sağlıklı oturma şekliyle ilgili herşey didik didik ediliyor. Dünyanın en son teknoloji makinelerinin alındığı Silivri'deki fabrikada, en iyi koltuğu üretmek için 250 kişi durmadan çalışıyor. Yanlış anlaşılmasın, bu 250 kişinin büyük bir kısmı beyaz yakalılar. Mühendisler, tasarımcılar, yöneticiler. Tuna'nın fabrikası da bir nevi uzay üssü fabrikalardan. Her şey elektronik ortamda, bilgisayarlı makinelerin yardımıyla neredeyse el değmeden yapılıyor.


* Turan Bey sanayicilikle nasıl tanıştınız? 


Ailemle köylüydü, ben başlattım sanayiciliği. 34 yıllık sanayiciyiz. Ofis mobilyasında en büyüklerden biriyiz. O zamanlar Türkiye'de ciddi mobilya fabrikaları falan yoktu. Ahşap da yoktu. Mobilyalar metal üzerineydi. Biz 1974'te bir atölye kurarak işe başladık. Sonra geliştirdik. Bağcılarda bir tesis açtık. Sonra o da bize küçük gelmeye başladı. Çünkü uluslararası mobilya şirketleriyle ortaklıklara girişince yeni bir yatırıma daha soyunduk ve Silivri'de toplam 55 bin metrekarede yeni bir fabrika kurduk. Sanırım Türkiye'de büro mobilyasında bu fabrikanın benzeri yok.


* Bağcılar'da fabrikanızı taşıdınız mı peki? 


Bağcılar'dan ceketimizi alıp çıktık. Yeni fabrikada, hepsi son teknoloji ürünü yeni makinelerle çalışmak istiyorduk. 30 milyon dolarlık yatırım yaptık ve istediğimiz kalitede bir fabrika kurduk. 2002'de de 15 bin metrekarede sanırım Türkiye'nin en büyük show-room'unu açtık. 


KRİZ BİZE TEĞET GEÇTİ


* Aslında bu söyledikleriniz bizim kriz yaşadığımız yıllara denk geliyor. Krize girmemişsiniz belli ki. Kredi kullanmadınız mı? 


Kriz bize teğet geçti. Biz de zarar etmişizdir ama çok kötü etkilenmedik. Çünkü bütün yatırımımızı öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. Sürekli sermayeye eklemeler yaptık. Kredi kullansaydık, sanırım biz de batardık. Bu yıl sanıyorum artık kâra geçeriz. 


Nuri Tuna ve Tuna Yapı iletişim bilgileri neler? 



Tuna Fabrika Showroom


Adres:Kınalı Mevkii, 34947Silivri / İstanbul


Telefon: 0212 715 23 23


Fax: 0212 715 23 01


E-mail:info@tunaofis.com


Web Adresi: www.tunaofis.com