Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ölen eşin evinden tahliyeyi mirasçılar isteyebilir mi?

Tamer Heper, bugünkü yazısında ölen eşin evinden tahliyenin, mirasçılar tarafından istenip istenmeme ihtimallerini kaleme aldı..


Soru: Eşime ait bir evde oturuyoruz. Çocuğumuz yok. Eşimin önce vefatı halinde diğer mirasçılar beni bu evden çıkarabilir mi? ● Ş.Ş. 


Eşinizin önce ölümü durumunda diğer mirasçıların kim olduğu önem arzediyor. Çocuk olsaydı eşin miras payı terekenin dörtte biri olacaktı. Çocuk yok, bu durumda acaba ikinci derece mirasçı var mı? İkinci derece mirasçı anne-baba ve kardeşlerdir. Şayet bu mirasçılar varsa eşin miras payı terekenin yarısıdır. Yani böyle bir durumda eşin önce ölmesi halinde okuyucum oturdukları dairenin yarısına sahip olacak.


Bunlar yoksa pay aratacak. Aile tablosunu bilseydim miras payını tam olarak söyleyebilirdim ancak şimdiki bir tahmin. Fakat en az yarısı okuyucumun olacak. Böyle bir durumda da okuyucum malik sıfatı ile bu yerde oturmaya devam edebilecek.


MÜLKİYET İSTENEBİLİR 


Ortaklığın giderilmesi ihtimaline karşı ise Medeni Kanun madde 240 şöyle diyor: “Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine, katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklemek sureti ile intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir.”


Bu cümle mülkiyet hakkını içermiyor ama üçüncü fıkrada da bu husus düzenlenmiş. “Haklı sebeplerin varlığı halinde sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir.” İşte okuyucumun zaten en az yarısına sahip olacağı bu yerde oturmasına engel bir durum bulunmadığı gibi bu maddeden de yararlanabilecektir.





Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları