Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Orhan Turan kimdir?

ODE Yalıtım’ın patronu. Orhan Turan, 2007-2011 arasında İMSAD, 1997-1999 arasında ise İZODER Başkanlığı yaptı. İnşaat sektörüyle ilgili hemen her dernekte üyeliği olan bir yöneticidir.



Orhan Turan kimdir?
ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan  



Orhan Turan nerede doğdu, nereden mezun oldu?



Orhan Turan Elazığ’da doğdu, evli ve 1 çocuk babasıdır. 1981 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdi. 1982 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Yüksek Lisansı’nı tamamladı. 



Orhan Turan’ın kariyeri nerede başladı?



Mezun olduktan sonra ENKA’da profesyonel iş hayatına başlayan Turan 1,5 yıl çalıştıktan sonra askerlik hizmetini yerine getirdi. 



Orhan Turan, ODE Yalıtımı ne zaman kurdu?



1984 yılında iki arkadaşıyla birlikte sektöre girişimci olarak giren Turan, 1986 yılında taahhüt faaliyetlerinde bulunmak üzere ODE Yalıtım A.Ş.’yi kurdu ve 1990 yılında ithalatçı, 1996’da ise üretici kimliğine kavuşturdu.



Orhan Turan hangi derneklere üye?



İZODER’in kurulmasında aktif rol alan Turan 1997-1999 yılları arası İZODER’in başkanlığını yürüttü. MMO, TTMD, TÜGİAD, TÜSİAD derneklerinde aktif rol alan Turan aynı zamanda İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, İMMİB yönetim kurulu üyesi. Ayrıca Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde lisansüstü seviyesine dersler verdi.



Orhan Turan hangi ödüllerin sahibi oldu?



TÜGİAD’ın yayınladığı “Genç Girişimcilerin Başarı Sırları” adlı kitapta yer alan Turan, 2007 yılında Ernst & Young, Fortis, CNN Türk, Milliyetin düzenlediği yarışmada  “Yılın Girişimcisi” ödülünü aldı, Monte Carlo’da düzenlenen “Dünya Yılın Girişimcisi”  yarışmasında Türkiye’yi temsil etti.


Yoğun iş temposundan kaçıp denizle iç içe teknesinde kitap okuyarak, dinlenerek, yelken yaparak vakit geçirmeyi seven Turan’ın çok büyük bir kütüphanesi var.



Orhan Turan, hangi haberlere konu oldu?



Orhan Turan, SEDEFED ve TÜRKONFED yönetiminde! (Emlakkulisi.com, Nisan 2011)


ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Sektörel Dernekler Federasyonunun (SEDEFED) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonunun (TÜRKONFED) yeni Yönetim Kurulunda yerini aldı


2007-2011 yılları arasında İMSAD Başkanlığı, 1997-1999 yılları arasında ise İZODER Başkanlığı yapan Orhan Turan, 17 Mart 2011 tarihinde SEDEFED, 26 Mart 2011 tarihinde ise TÜRKONFED Olağan Genel Kurulunun belirlediği yeni Yönetim Kurulunda yerini aldı.


Her iki derneğin yönetimde de yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten Orhan Turan, Bağımsızlık, tarafsızlık, şeffaflık ilkelerini benimsemiş Türkiyenin önde gelen derneklerinin yönetimde yer almak benim için son derece mutluluk verici. Sektörler arasında doğan sinerji ile sektörel derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu SEDEFED, sektörel temelde temsil gücünün açık bir göstergesidir. Geliştirdiğimiz projelerin sürdürülebilir rekabet gücünü ülke, sektör ve firma bazında ölçeceğini düşünüyorum. İş dünyasını gönüllülük çerçevesinde bir çatı altında toplayan TÜRKONFED ise, bünyesinde bulundurduğu bölgesel dernekler ve sektörel federasyonlar ile geniş bir iletişim ağına sahip. Gerçekleştireceğimiz projelerin Türkiyenin geneline yayılarak etkin olacağını düşünüyorum. dedi. 



ODE Yalıtım, 10 yılda 12 kat büyüdü! (Emlakkulisi.com, Kasım 2011)


Yalıtım markası ODE'nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yeni yatırımlar ve ürün çeşitliliğini artırarak 10 yılda 12 kat büyüdüklerini söyledi.


Yalıtımda bir dünya markası yaratmayı hedefleyen ODE Yalıtım, dünyadaki gelişmeler ve yalıtım sektöründeki son trendler ışığında yatırımlarına devam ediyor. Üretim kapasitesini arttırmaya yönelik yatırımlarının yanı sıra enerji verimliliği için gerçekleştirdiği yatırımlarla ODE, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turhan bir yandan ürün çeşitliliğini artırarak, diğer yandan kapasite artırımına yönelik yatırımlarla 10 yılda 12 kat büyüme kaydettiklerini söyledi. Bir yandan üçüncü üretim hattını Eylül ayında devreye alan ODE Yalıtım, Trakya bölgesinde Çorlu'da fabrikalarının bulunduğu iki kampusa ek olarak 3'ünci kampus yatırımı için Anadolu'da yer alıyor. 2001 Eylül ayından itibaren ODE Isıpan markasıyla XPS (Extrüde Polistren Köpük) ısı yalıtım levhaları üretimine başladıklarını anlatan Orhan Turan, artan dağıtım ağı, pazar ve ihracat taleplerine cevap verebilmek amacıyla hayata geçirdikleri üçüncü üretim hattını da devreye aldıklarını açıkladı. Turan, yatırım kararı 2010 yılında alınan ve Temmuz 2011'de devreye giren son teknoloji ve full otomasyon sistemli XPS'in üçüncü üretim hattı ile toplam kapasitenin yüzde 30 artış gösterdiğini belirterek, yılda 250 bin metreküp üretim hacmine ulaşıldığını kaydetti.


TASARRUFA YATIRIM


Orhan Turan, üretime yaptıkları yatırımın yanı sıra, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda da ciddi bir yatırım yaparak sektörde bir ilke daha imza attıklarını ifade etti. Fizibilite çalışmalarına 2010 Eylül ayında başlanan, önümüzdeki günlerde devreye girmesi planlanan kojenerasyon sistemi ile yılda 1 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağlanacak. Turan, "Geliştirilen sistemle fabrikaların tüm elektrik ihtiyacını karşılayarak enerji tasarrufu sağlayacağız. Kaliteli enerji elde edilecek ve elektrik kesintilerinde yaşanan olumsuzluklarında önüne geçeceğiz. ODE, tasarruf, verim ve kapasite artırımının ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor" dedi.


İMSAD’ın Olağan Seçimli Mali Genel Kurulu’nda Orhan Turan Veda Etti (Milliyet Gazetesi, Şubat 2011)


4 yıldır İMSAD Başkanlığı’nı yürüten Orhan Turan, görev süresinin dolması nedeniyle dernek üyelerine veda ederken, inşaat malzemeleri sanayinin geleceğine dair parlak mesajlar verdi.


Turan, “Türk yapı sanayinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek; dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip bir yapı malzemeleri sanayi yapısına dönüşümünü hızlandırmalıyız” dedi.


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) Olağan Seçimli Mali Genel Kurul Toplantısı, 3 Şubat 2011 tarihinde Swissotel The Bosphorus’da yapıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen Genel Kurul Toplantısı öncesinde, “Türk İnşaat Sektörü 2011 yılı öncelikleri ve değerlendirmeleri” konulu toplantıda İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın yanı sıra T.C. Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de sektöre ilişkin görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.


"MADE IN TURKEY İMAJI GÜÇLENMELİ"


İnşaat dünyasına bir Türk Ekolü geldiğini vurgulayan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dünyada rekabetçi olabilmek adına, Türk firmalarının dünya standartlarına uygun üretim yapması, kaliteyi yaşam biçimi olarak benimseyip “Made in Turkey” imajını güçlendirmesi gerektiğini ifade etti. 


Turan, “Sanayi stratejisinde de belirtildiği gibi, Türkiye için uygulanacak stratejinin uzun dönemli vizyonu ‘orta ve yüksek teknolojili ürünlerde bölgenin üretim üssü olmak’ olarak belirlenmiştir. Bu uzun dönemli vizyon kapsamında, Türk yapı sanayinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip bir yapı malzemeleri sanayi yapısına dönüşümünü hızlandırmalıyız” şeklinde konuştu.


İMSAD Başkanı Orhan Turan: Enerjiyi Savuruyoruz (A.A., Aralık 2010)


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan, Türkiye'de 16 milyon civarında konut olduğunu belirterek, ''Bunun yüzde 91'inde ne yalıtım ne enerji verimliliği var. Enerjiyi savuruyoruz'' dedi. Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herkesin, her sektörün enerji verimliliği ile ilgili konuştuğunu ancak herkes bu konuda enerji harcadığı için burada enerji verimsizliği doğduğunu, bu işi koordine etmek gerektiğini söyledi. 


İMSAD'ın enerji verimliliği konusunda bir üst kurum olduğunu ifade eden Turan, ''İnşaat sektörünü temsilen enerji verimliliğinin patronu İMSAD. Bunun karşısında kamudan bir kurum olmalı. Geçtiğimiz günlerde Sayın Ali Babacan ile yaptığımız görüşmede kendisine aynı konuyu ilettik. 'Kamuda enerji ajansı mı olur, enerji verimliliği üst kuruluşu mu olur, böyle bir şey yapın biz o kurumla muhatap olalım' dedik. Türkiye'nin enerji verimliliğiyle ilgili bir dizi strateji, yol haritası yapması lazım'' dedi. Petrol fiyatlarının önümüzdeki süreçte daha da artacağını öngördüğünü dile getiren Turan, şunları kaydetti: 

    

''Türkiye'nin şu anda en önemli derdi cari açık. Bu sene öngörülen açık 45-50 milyar dolar. Cari açığı tetikleyen enerji ithalatı. Cari açığın çözümü de enerji verimliliği ve yalıtımdan geçiyor. Enerjide tamamen dışa bağımlıyız. 50 milyar dolarlık ithalatın yüzde 75'i, 35 milyar doları konut ve sanayide kullanılıyor. Konutta yılda yaklaşık 15 milyar dolar para harcanıyor. Çok iyi verimlilik sağlarsanız yılda 7-8 milyar dolar bizim tasarruf yapma imkanımız var.'' 

     

Sanayinin konuta göre enerji verimliliği konusunda daha iyi noktada olduğunu söyleyen Turan, Antalya'nın daha çok enerji verimliliğine dikkat etmesi gerektiğini, çünkü soğutmanın maliyetinin daha yüksek olduğunu belirtti. 


"Talep sıvası olmayan yerden gelmeli"


Orhan Turan, Türkiye'de 16 milyon civarında konut olduğuna dikkati çekerek, ''Bunun yüzde 91'inde ne yalıtım var ne enerji verimliliği var. Enerjiyi savuruyoruz'' diye konuştu. Yalıtım konusunda daha çok taleplerin gelir düzeyi yüksek olan yerlerden geldiğine işaret eden Turan, ''Yalıtımla ilgili talep Etiler'den, Levent'ten, Ulus'tan, Bağdat Caddesi'nden geliyor. Aslında sıvası olmayan yerden talep gelmesi lazım. Sıvası yoksa daha çok enerji tüketiyor. Asıl aile bütçesinin dar olduğu yerlerden talep gelmeli'' şeklinde konuştu. 


''Finansman modeli oluşturmak için bankalarla görüşüyoruz'' 


Mevcut binaların enerji verimliliğini artırma konusunda, kaynak yaratma noktasında bir finansman modeli oluşturmak için şu anda bankalarla, Devlet Planlama Teşkilatı ile görüştüklerini dile getiren Turan, ağırlıklı büyük şehirlerden İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Erzurum, Sivas'tan başlamak üzere, enerji verimliliği ve yalıtımı tüm Türkiye'ye yaymak gerektiğini vurguladı. 


Turan, yeni inşa edilen binalar için 1 Ocak 2011'den itibaren, mevcut binalar için 2017'ye kadar ''Enerji Kimlik Belgesi''nin alınması gerektiğini anımsattı. Orhan Turan, ''Türk toplumu olarak tasarruf bilincimiz yok. Bir Avrupalı ile aynı konforu elde etmek için onlardan en az 5-6 kat daha fazla para harcıyoruz. Norveç'in nüfusu 5 milyon, tükettiği ısı yalıtım pazarı 4.5 milyon metreküp. Türkiye'de 74 milyon kişi yaşıyor, 7.5 milyon metreküp tüketiyoruz. Onda bir...'' şeklinde konuştu. Bu rakamın 2002 yılında 2.5 milyon metreküp olduğunu, bugün 7,5 milyon metreküpe çıkarak, pazarın 3 milyar dolara ulaştığını ifade eden Turan, 2015'lerde bunun 20 milyon metreküplere gideceğini tahmin ettiklerini kaydetti.



Orhan Turan ve ODE Yalıtım iletişim bilgileri nelerdir?



ODE YALITIM SAN. VE TİC. AŞ.


Adres: Piyale Paşa Bulvarı Ortadoğu İş Merkezi K:12 Şişli / İstanbul


Telefon: 212 210 49 06


Faks: 212 210 49 07


E-posta: o.turan@ode.com.tr - e.arlat@ode.com.tr


Web Adresi: www.ode.com.tr