Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Perdah

Perdah; maden, mermer ya da ağaç bir yüzeyi pürüzsüz hale getirme eylemidir.



Perdah nedir?


Perdah;  maden, mermer ya da ağaç bir yüzeyi pürüzsüz hale getirme eylemidir.  Parlaklık vermeye yarar. Kelime kökeni Farsçadır. 


Saten perdah alçısı da yüksel yapışma özelliğine sahiptir. Macun kıvamındadır. Sürüldüğü yüzeyleri sert ve pürüzsüz hale getirir.


Mat perdah, yontulmuş bir taşa (sert taş veya mermer), gözle görünür çizgisi olmayan ve ışığı hafifçe yansıtan bir yüzey kazandırma. (Mat perdah, taş veya mermeri, kaba yontmadan sonra zımpara, su veya çok ince bir aşındırıcı ile ovarak yapılır.)


Saten perdah nasıl uygulanır?


1.Uygulama başlamadan önce yüzeydeki tozlar alınmalıdır.

2.Uygulamanın yapılacağı suya temiz su serpiştirilmelidir.

3.Harç, homojen yapıya gelinceye kadar karıştırılmalıdır.

4.Uygulamanın yapılacağı yüzeye harç sürülmelidir.

5.Harç kuruduktan sonra tıraşlanmalıdır.


Perdah makine modelleri hangileridir?


-600 mm Perdah Makinası

-700 mm Perdah Makinası

-900 Mm Perdah Makinası

-1200 Mm Perdah Makinası

 -Çiftli Perdah Makinası 900 MM

 -Çiftli Perdah Makinası 700 MM


Perdah makine parçaları hangileridir?


Perdah makinesinin sahip olduğu parçalar şunlardır: Perdah Bıçağı 600 mm, 700 Mm Perdah Bıçağı, 900 Mm Perdah Bıçağı, 1200 Mm Perdah Bıçağı, 600 Mm Perdah Makinası Diski Tepsisi, 700 Mm Perdah Makinası Diski Tepsisi, 900 Mm Perdah Makinası Diski Tepsisi,  1200 Mm Perdah Makinası Diski Tepsisi, Çiftli Perdah Makinası 900 Mm Diski Bıçağı, Çiftli Perdah Makinası 700 Mm Diski Bıçağı.


Perdah uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?


1.Perdah uygulaması yapılmasına başlanabilmesi için beton üzerine ayakla basılıp takribi 0,5 cm batılması gerekir.


2.Birinci perdah işlemi çok çabuk yapılmalıdır. İtinaya gerek yoktur, çünkü hazırlık perdahıdır.


3.Uç kısımları ovalleştirilmiş çelik bir mala ile kalıp kenarlarında ki beton boşaltılıp; bu kısımlar yüzey sertleştirici ile doldurulur. Bu şekilde kalıp sökümü esnasında betonun kenarlarının kırılması önlenmiş olur. 


4.Kullanılacak yüzey sertleştirici miktarı m2’ye 3 ile 11 kg arasında değişir. Kullanılması gereken miktar tayin edildikten sonra muhakkak ki iki eşit parçaya bölünerek uygulanmalıdır.


5.Kalıp kenarları yüzey sertleştirici doldurulduktan sonra 1. Eşit yüzey sertleştirici işlemine başlanır. Bu işleme de kolon diplerinden başlanmalıdır. Çünkü bu kısımlar da su kaybı daha çok olmaktadır. Yüzey sertleştirici serpilirken bütün alana eşit kalınlıkta yayılmasına dikkat edilmelidir. Serpme işlemi el ile muhakkak ta elpen ve maske kullanılarak yapılmalıdır. Mümkün olduğu kadar yerden savrulmalı ve yayarken kesinlikle kürek kullanılmamalıdır. Birinci bölüm yüzey sertleştirici serildikten sonra beton yüzeyinde ki suyu emene kadar beklenir; hemen sonra kaba perdah yapılır. Bu perdah beton içinde ki partiküllerin (özel bağlayıcıların) beton ile kaynaşmasını sağlar.


6.Birinci etap yüzey sertleştirici uygulandıktan sonra ikinci etap yüzey sertleştirici de yine aynı şekilde uygulanır. Yine aynı şekilde kaba perdah çekilir. Renk koyulaşıncaya kadar perdah işlemine devam edilir. Betonda kaymaz bir yüzey elde edilmesi gerekiyorsa sadece kaba perdah yapılır.   


7.Eğer betonda parlak bir yüzey isteniyorsa kaba perdahtan sonra ince perdah yapılmalıdır. Bunun içinde perdah makinesinden tepsi çıkartılarak bıçak takılır. Ve bıçak ile perdaha başlanır. Yalnız bunu yaparken dikkat etmemiz gereken husus helikopterin bıçaklarının betona batmamasıdır. Aksi takdirde kaba perdaha bir süre daha devam edilmelidir. İnce perdaha beton iyice sertleşip rengi siyaha dönüşünceye kadar devam edilmelidir. Ve kesinlikle eski bıçaklar kullanılmamalıdır. Bunlar beton yüzeyini çizeceğinden geri dönülmesi imkansız kusurlar ortaya çıkacaktır.


8.İnce perdah sırasında perdah makinesinin kolon, köşe, duvar gibi daha önceden yapılmış imalatlara yanaşamadığından dolayı istenen yüzey kalitesi elde edilememektedir. Bu yüzden bu kısımların çelik malayla ve el ile düzeltilmesi gerekmektedir.  Aynı şekilde iki anonun birleşim yerlerinde kesinlikle çelik mala uygulanmalıdır. Ve kesinlikle bıçak aşamasında su kullanılmamalıdır.