Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Poyrazköy - Beykoz - İstanbul

Beykoz’a bağlıdır. Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün bir ayağı bu köy sınırları içinde yer alacaktır. Bölgede imar izni olmadığı için arazi fiyatları 2013 yılı itibari ile 12 bin TL’den başlamaktadır.


Poyrazköy - Beykoz - İstanbul


Poyrazköy nerede?


Poyrazköy; İstanbul Anadolu Yakasındadır. Beykoz ilçesine bağlıdır. İstanbul iline 45 km, Beykoz ilçesine 13 km uzaklıktadır. Bölgede Marmara iklimi etkilidir.  Kuzey doğusunda Anadolu Feneri köyü, Doğusunda Kaynarca köyü, Güney doğusunda Akbaba köyü ve Güney batısında Anadolu Kavağı yer almaktadır.


Bölgede üç yerleşim yeri vardır. Bunlar: Ortamevkii, Güzelcemevkii, Deremevkii.


Poyrazköy tarihinde neler yer alıyor?


Bölgede, Cenevizlilerden sonra Bizanslıların yaşadığı bilinmektedir. 1840 yıllarında 16 haneden oluşan köyde 64 insan yaşamaktadır. Çoğunluk Rum kökenlidir ve birkaç tanede Türk vardır. Karadeniz kökenli vatandaşların köye yerleşmeleri ve çoğalmalarıyla az sayıda Rum kökenli insanlar köyü terk etmişlerdir.


Tarihi itibariyle poyraz kalesi, gözetleme kulesi, şimdiki camisi (tadilat görmüştür) ve çeşmesi Osmanlı tarihçisi ve Devlet adamı Cevdet Paşa “Osmanlı Devleti’nin 1774′ten sonra tarihini yazmakla görevli devlet adamı” kayıtlarına göre 1.Abdülhamid döneminde 1774 yılında Kaptan-ı Deryalığa atanan Cezayirli Hasan Paşa tarafından 1778 yıllarında Fransız Mimar Baron de Tott’a yaptırılmıştır.


Poyrazköy’de kimler muhtarlık yaptı?


1928 yılı itibarıyla köy idaresi oluşmuş ve köyün ilk muhtarı Mehmet Nuri (kara Mehmet) seçilerek köy halkı yönetimine kavuşmuştur.1928 yılından 2008 yılına kadar köyde görev yapan muhtarlar:


Mehmet Nuri (kara Mehmet), Osman Özer, Rubil Torlak, Mehmet Şenol, Ali Süer, Mehmet Torlak, Mustafa Bakırcı, İbrahim ŞENOL, Durmuş Ali Taşçı, Metin Türkmen, Ömer Kokoş, Ahmet Ersoy, Özcan Bayraktar.


Poyrazköy’e ulaşım nasıl sağlanmaktadır?


Köye ulaşım her 15 dakikada 135 Kavacık Beykoz hattından özel halk minibüsleriyle seferler yaz mevsimlerinde ise Sarıyer’den İDO’ya bağlı deniz seferleri yapılmaktadır. Poyrazköy’ün ilçeyle kara yolu bağlantısı 1958 yılına kadar deniz yoluyla balıkçı tekneleriyle yapılmıştır. Beykoz Anadolu Fener köyüne yol 1941 yıllarında kazma ve küreklerle insan gücüyle yapılmış olup 1958 yılında ise Poyrazköy’den bu yola bağlantı yapılarak köy halkının ilçeyle bağlantısı sağlanmıştır.


Poyrazköy turizm alanları nerelerdir?


1.Kule Dibi Piknik Alanı

2.Dere Boyu Piknik Alanı

3.Poyraz Kalesi

4.Atatürk Parkı

5.Kadınlar Plajı


Poyrazköy’de satılık arsa fiyatları kaç TL?


Poyrazköy’de yer alan arsalar 2013 yılı itibari ile 12 bin TL’den başlamakta olup, 3.000.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. 


Poyrazköy konut sektöründe ne durumda?


Eva Gayrimenkul'ün yaptığı değerlendirmeye göre, ilk beş yılda Kemerburgaz-Göktürk, Zekeriyaköy, Zeytinburnu, Kağıthane, Sultançiftliği-Habibler, Gazi mahallesi-Küçükköy, Çekmeköy-Taşdelen-Sancaktepe hızlı gelişim gösterecek olan yerler. İkinci beş yılda ise Riva-Poyrazköy-Beykoz, Akfırat-Tepeören, Başaksehir-Küçükçekmece, Çatalca, Kayabaşı, Altınşehir-lspartakule, Orhanlı, Şahintepe-Güvercintepe yatırımda daha avantajlı olacaklar.


Poyrazköy ile üçüncü köprü projesi ne durumda?


3. Köprü'nün güzergahının açıklanmasıyla, köprünün ayaklarından birinin Poyrazköy’de yer alacak olması yatırımcıların dikkatini çekti. Poyrazköy sakinleri köprünün yapılıp yapılmamasından çok, köydeki imar yasağının esnetilerek, ev yapabilmelerine izin verilmesini istedi. 


Garipçe-Poyrazköy hattında özel arazi oranı yüzde 16, orman arazisi yüzde 48, 2B'li alan yüzde 11, Hazine arazisi yüzde 16, askeri bölge yüzde 11 düzeyinde bulunuyor. Bu bölgede kamulaştırılacak bina sayısı ise 222. Bakan Yıldırım, orman arazisinin birçok kısmının artık orman vasfını yitirmiş araziler olduğu belirtildi.