Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Prefabrik

Daha düşük maliyetle, daha kısa sürede bina, konut yapım maliyetleri getiren bir inşaat teknolojisidir.



Prefabrik yapılar nasıl yapılır?


Önceden hazırlanmış beton zemin üzerine monte edilir. Prefabrik yapılar çelikten üretilir ve bu yüzden depreme karşı oldukça dayanıklı yapılardır. Defalarca sökülüp tekrar monte edilebilme özelliklerine sahiptir. İstenilen ölçülerde hazırlanabilir. Kamyon, tır, gemi, tren gibi araçlarla sevkiyatları gerçekleşir. Tek katlı olabildikleri gibi 2-3 kattan da oluşabilirler. Normal betonarme bir yapıya yapılan tüm işlemler yapılabilir. Bunlar; elektrik tesisatı, su tesisatı, boya, cam. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra prefabrik yapıların teslimi sağlanır. TSE belgeli ve ISO 9001 belgeli prefabrik yapılar tercih edilmelidir. 


Prefabrik kelimesinin anlamı nedir?


Türkçeye İngilizceden geçen bir kelimedir. Pre ön anlamında olup fabric yapı anlamına gelmektedir. İngilizcede kısalarak prefab olmuştur. 


Kelime anlamı olarak Prefabrik; ön üretimli küçük ev demektir. Yani; hazır, kullanışlı, portatif yapı anlamına gelir. 


Prefabrik

Prefabrik hangi alanlarda kullanılır?


Prefabrik yapıların kullanım alanları; prefabrik ev, prefabrik villa, prefabrik yapı, prefabrik bina, prefabrik konut, prefabrik site, prefabrik sosyal tesis, prefabrik hangar, prefabrik şantiye, prefabrik çalışma sahası, prefabrik kapalı saha, prefabrik fabrika. Bunların dışında GSM kabini, satış kabini, pazarlama kabini, gişe kabini, güvenlik kabini, bekçi kabini, büro kabini, ofis kabini, wc kabini, duş kabini, tuvalet kabini alanlarında kullanılır. 


Prefabrik yapıların özellikleri nedir?


1. İhtiyaçlara yönelik yapılır.

2. İstenildiği şekilde dizayn edilip, üretilebilir.

3. Pratiktir. Kurması ve sökmesi çok zaman almaz.

4. İstenilen her yere kurulabilir.

5. Isı yalıtım sorunu teşkil etmez.

6. Depreme karşı çok dayanıklı yapılardır.

7. İstenildiği zaman istenilen bölümleri çıkarılıp yerine farklı bir parça yerleştirme özelliğine sahiptir.

8. Çevreyi kirletmeyen maddelerden oluşmaktadır.

9. Prefabrik yapıların ömrü 40-70 yıl arasında değişir.

10. Yaz-Kış kullanıma uygun yapılardır.


Prefabrik


Prefabrik yapılar hangi amaçla kullanılır?


Prefabrik yapılar daha çok deniz kenarı, kırsal bölgelerdeki kişiler tercih ediyor. Bunların dışında büyük kentte de yaşayan aileler uygun olan bölgelerde prefabrik yapı yaptırabiliyor. Orta halli, çocuklu ailelerin tercih ettiği prefabrik yapılar acil durumlar dışında depreme dayanıklı olması konusunda da dikkat çekiyor. Prefabrik villalar son günlerde fazlasıyla rağbet görüyor. Fiyatlarının uygunluğu ve daha birçok avantajı dolayısıyla insanlar bu yapılara yönelmiş durumda. 


Firmaların hazır kataloğunda yer alan yapılar dışında isteyen aileler, firmalar kendi tasarladıkları prefabrik evleri, villaları yaptırabiliyor. Aileler dışında bu yapıları askerler, şantiye çalışanları, inşaat sektöründe yöneticiler tercih ediyor. Orta Doğu ülkelerinde yönetici lojmanları prefabrik yapılardan meydana geliyor. 


Prefabrik yapılar nasıl ortaya çıktı ve günümüzde nasıl kullanılıyor?


Prefabrik yapılar 1600 yıllarında Amerika ve İngiltere’de kullanılmaya başlandı. 1906 yılında ise Alaeddin firması prefabrik evleri yapıp satan ilk firmadır. Prefabrik evlerden sonra 1920’li yıllarda karavanlar icat edildi. Mobil ev olarak adlandırılan ev türü ise 2.Dünya Savaşı’ndan sonra halkların dikkatini çekmişti. 


1976 yılında U.S. Konut ve Kentsel Gelişim Departmanı  prefabrik evlere su ve elektrik tesisatı zorunluluğu getirdi. Bu zorunluluğa HUD kodu denildi ve 1994 yılında bu kod güncellendi.  


Ülkemizde ise 1984 yıllarında yapılmaya başlandı. O dönemler daha çok şantiye çalışanları için üretildi. Fakat daha sonra 17 Ağustos 1999 depreminden sonra konut olarak da kullanılmaya başlandı. İlk etapta acil durumlarda kullanılan prefabrik yapılar daha sonra yazlık, villa, ofis olarak hayatımıza girdi. Deprem riskinin bulunduğu ülkemizde ise konut sektörünün de gelişmesiyle prefabrik yapılarda dikkat çekmeye başladı. Hem fiyat bakımından çok uygun hem de depreme dayanıklı olması ve hayati tehlikeye sebep vermemesi için kullanım oranında artış meydana geldi. 


Prefabrik


Prefabrik evlerin fiyatları nasıl?


49 m2 tek katlı evler 20 bin TL’den başlıyor.

75 m2 tek katlı evler 30 bin TL civarında.

95 m2’lik tek katlı evler ise 40 bin TL.

100 m2 dubleks ev  60 bin TL iken 130 m2’lik dubleks ev ise 75 bin TL’den başlıyor. 


Bu fiyatlar evin özelliği ve evi yapan firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Belirtilen fiyatlar firmalardan alınan fiyatlar doğrultusunda ortalamaları alınıp açıklanmıştır.