Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Richard Rogers – Mimar

1933 İtalya doğumlu İtalyan mimar Richard Rogers, modernist ve fonksiyonalist bir yaklaşımla, bina içinde önceliğini fonksiyona vermiş bir mimardır.



Richard Rogers – Mimar
Richard Rogers



Mimar Richard Rogers kimdir?


İtalya’nın Floransa şehrinde 7 Aralık 1933 günü dünyaya gelen Richard Rogers, Londra'da Architectural Association School Universitesinde mimarlik okumaya kabul edildi. Richard Rogers ve onun ilk karisi Sue Norman ve Norman Foster (arti karisi Wendy Foster) ile Team 4 kurarak birlikte çalıştılar. O sıralar küçük dalgalar yaratmaktaydılar. Birkaç modaya uygun ev yapmışlardı ve bugün kaybolmuş olan Swindon'daki ilk modern İngiliz high-tech binası olan fabrikayı tasarlamak üzereydiler. 


1970′de ortağı olan İtalyan mimar Renzo Piano ile birlikte tasarladıkları, binanın tüm mekanizmalarını havalandırma, ısıtma, merpenler vs. ileri teknoloji kullanılarak yapılmış postmodern bir yapı olan Paris’teki Pompidou Center’ onun en bilindik ve önemli eserlerinden biridir.



Richard Rogers mimarisinin özellikleri nelerdir?


1970'de Rogers, İtalyan mimar Renzo Piano ile ortaklık kurdu. Paris'teki Pompidou Center'ı birlikte yaptılar. Onun tasarımları, estetik bir yaklaşımla, teknolojiyi kullanarak klasik geçmişi reddeder. Sosyal ve ekolojik sorunların çözülmesinin denenmesi gerektiğini savunur. Rogers, fonksiyonalist bir yaklaşımla, bina içinde fonksiyona önem verir. Onun yeni tasarımları early Modernists geri dönüş olarak kabul edilir.



Richard Rogers, hangi projelere imza atmıştır?



88 Wood Street - London, England (1993 – 2001)

Centre Pompidou - Paris, France (1972 – 1976)

INMOS Factory - Newport, South Wales (1980 – 1982)

Lloyds Building - London, England (1979 – 1984)

Millenium Dome - London, England (1999)

PA Technology Center - Princeton, New Jersey (1982)

PA Technology Center UK - Hertfordshire, England (1975 – 1983) 

Palais des Droits de l'Homme  - Strasbourg, France (1989 – 1995)



Richard Rogers, mimari ve yaşam felsefesini nasıl anlatıyor?


Geçtiğimiz günlerde 80. yaş gününü kutlayan ünlü İngiliz mimar Richard Rogers’ın dezeen.com da yayınlanan röportajından dikkat çekici sonuçlar çıkıyor. Ünlü mimar Rogers’ın mimari bakış açısından dünyaca ünlü çalışmalarına kadar detayları bu röportajda bulabilirsiniz. Architecture of  Life ekibi bu değerli röportajdan satır başlarını derledi.



Richard Rogers – Mimar




Rogers, Londra’daki Royal Academy of Art’ın kendisinden 80 yıllık yaşamını gözler önüne seren bir sergi hazırlamasını istediğini bu sebeple basit mimari eserler değil de kendi yaşam felsefesi ve mimari perspektifinin bu sergide görülebileceğini belirtmektedir.


“Richard Rogers Inside Out” isimli serginin temasını Rogers kendi ağzından; “Bizim öyle bir rolümüz var ki, işimiz yalnızca müşterinin arzularını yerine getirmek değil, topluma karşı olan sorumluluğumuzu da yerine getirmektir.” diyerek açıklamaktadır.


Ana temayı “sosyal sorumluluk” olarak belirleyen ünlü mimar Rogers bu sergide bir binanın neden sadece belli bir müşteriye göre değil de halkın tümüne göre tasarlanması gerektiğine inandığını anlatıyor. Toplum temelli düşünen sanatçı sanatı sanat için değil de halk için yapmanın kendileri için önemli bir zorunluluk olduğuna dikkat çekiyor.

Sergide Rogers’a yaşam felsefesinin temelini oluşturan atasözlerinden ve şahsi eşyalarından bulmak da mümkün. Onun öğrencilik yıllarından – ki kendisi yaşamı boyunca kötü bir öğrenci olduğundan, çok sonraları disleksi (anlama güçlüğü) teşhisi konulduğundan ve mimari yeteneğinden duyduğu şüphelerinden bahsetmiştir. Hatta sergide  kötü not karnesi ve hastalık raporlarını da paylaşmıştır.



Richard Rogers – Mimar




Rogers Malikanesi’nin özellikleri nelerdir?


“Richard Rogers Inside Out” sergisi ile eşzamanlı gerçekleşen, inşa edildiği günden bu yana Rogers ailesine ait olan Rogers Malikanesinin satışa çıkarılması en az sergi kadar ilgi çekici.



Richard Rogers – Mimar



Gayrimenkul piyasasında değeri 3.2 milyon euro olarak gösterilen, 20. asrın en önemli ve göz alıcı evlerinden biri olarak kabul edilen Rogers Malikanesi, içerisinde değiştirilebilir bölümler ile ev sakinlerine istedikleri tüm olanakları kullanma fırsatı vermekle beraber, kullanışlı ve korunaklı olması ile de dikkati çekiyor.


Ev aslında Richard Rogers’ın aile büyükleri tarafından dizayn edilmiş ve Richard Rogers ve Su Rogers tarafından inşa edilmiştir.


Muhteşem bahçelerinin arasında Rogers’ın annesi tarafından kurulan ve çömlek atölyesi olarak düşünülmüş ikinci bir bina bulunmakta ve her iki bina da orijinalliğini sürdürmektedir.


Richard Rogers’ın annesi Dada Rogers bahçe hakkında bir uzmandır ve bu yüzden bahçenin dizaynı ile ilgili her şey ile kendisi ilgilenmektedir. Son olarak bahçelerin arasında Rogers’ın oğlu tarafından inşa edilmiş üçüncü bir bina bulunmaktadır.


Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları