Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Rockwool

Empire States, Guggenheim Müzesi, Heathrow Havalimanı ve Eyfel Kulesi gibi önemli yapıların yalıtımını yapan dünya taş yünü pazarının lideri firma. Rockvvool, bu yıl Türkiye pazarına girdi.



Rockwool

Rockwool 



Rockwool’un Türkiye hedefleri neler?


Rockwool, Türkiye yalıtım pazarından yüzde 2 pay alan taş yününün payını yüzde 10 seviyelerine çıkartmayı hedefliyor.  Şirket 40'tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. 2012 cirosu 2 milyar Euro olan Rockvvool Grubu, başta ABD, Meksika, Kanada, Fransa, ispanya, Almanya, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Hırvatistan, Avusturya, Macaristan, Çin, Singapur olmak üzere 40'tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Şirket, özellikle son beş yılda ABD, Çin ve Rusya'da büyük yatırımlara imza attı. 


Şirketin son dönemde atılım yapmasının en önemli nedenlerinden biri dünyada yalıtımda ısı yalıtımının yanı sıra yangın güvenliği ve ses yalıtımının da ön plana çıkması. 



Rockwoool Grubu’nun merkezi nerededir?


Rockwool Grubu  dünyanın lider taş yünü üreticisidir. Grup 1909 yılında kurulmuştur.  Şu anda Grubun cirosu 9,1 DKK  olup, 8,500 den fazla yüksek nitelikli elemanı bulunmaktadır. Rockwool Grubu, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da 14 ülkede  faaliyetlerini sürdürmekte olup, ayrıca dünyanın dört bir yanına taş yünü ürünlerinin ulaşmasını sağlayan uluslararası satış ofisleri,distrübütör ve iş ortaklıkları ağına sahiptir. Topluluğun merkez bürosu, Araştırma ve Geliştirme Merkezi ve Çevre bölümleri, Kopenhag yakınında bulunan Hedehusene’dedir. 



Rockwoool hangi alanlarda faal?


Grup içinde 30’dan fazla şirket dünya genelinde faaliyet göstermektedir. Başlıca iş kolları şu alanları içermektedir: Bina yalıtımı, cephe panelleri, akustik asma tavan sistemleri, gemi ve deniz inşaatı, mühendislik elyafları - ses ve titreşim kontrolü, teknik yalıtım, danışmanlık ve bahçecilik substratları… 


60 yıllık taş yünü üretim deneyimi sayesinde, Rockwool Grubu pazardaki lider konumunu sağlamlaştırıp, ürün ve özelliklerini geliştirmek için sürekli teknolojik araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmaktadır.


"Dünyanın en enerji verimli ofis binasları arasında" olduğu bilinen, yenilikçi Rockwool AR-GE Merkezi, Grubun sadece çevre dostu çözümler geliştirmek için değil, aynı zamanda mükemmel bir iklimsel konfor yaratmak için sürekli  araştırma faaliyetlerine odaklandığının  önemili bir kanıtıdır. Bu "Yeşil" bina, kaynakların tüketimini en aza indirip, aynı zamanda iyi bir iklimsel konfor ve bunun yanı sıra modern bir rahatlık sağlar.



Rockwool Grubu’nun tarihçesi nedir?


1937'de üretim Hedehusene, Danimarka’da başlandığında Rockwool Grubu hızla artan bir büyüme ve gelişme yaşadı. 


1937  - Hedehusene, Danimarka ve Skövde, İsveç’te taş yün üretiminin başlar. 


1938  - Larvik, Norveç’te üretimi başlar. 


1951 - Alman Rockwool’un kuruluşu. 


1954 - Önemli pazara yayılım: Almanya. Rockwool Almanya Gladbeck üretime başlar. 


1958 - Şirketin kurucusu Bay Gustav Kähler’in vefatından sonra, aile şirketinin yönetimi oğlu Claus ile devam eder. 


1961 - Henriksen ve Kähler aileleri şirketi iki parçaya bölme kararı alırlar. Taş yünü üretimi Kähler ailesinin idaresi altına girer ve Henriksen ailesi kum ve çimento ayırma ve klinker üretim tesislerini yönetmeye devam ederler. Böylece, 1 Ocak 1962’den itibaren, taş yün üretimi I/ S & Co Kahler isimli şirket altına alınır. 


1962 - Rockfon akustik tavan tanıtılır. 


1969  - Üretim programına Grodan bahçecilik substratları eklenir. 


1970'ler Rockwool Grubu için iyi bir yıl olur. Petrol krizi nedeniyle hızla artan enerji fiyatları, tüm dünyada bir çok kişinin gözlerini evlerinin yalıtım gibi avantajlara açmıştır. Rockwool Grubu 1970 yılında 360 milyon DKK’dan, 


1979 yılında cirosunun 1,6 milyar DKK’a artışını yaşar. 


1974 - Almanya'da ikinci bir yeni üretim tesisi, Tuna üstünde Neuburg’de inşa edilir taş yünü üretimi başlar. 


1979 - Grup Bridgend'de, Galler, İngiliz Birleşik Krallıklarında yeni bir üretim tesisi kurar. 


1980 - Yeni bir üretim tesisi St Eloy -les-Mines, Fransa’da açılır 


1985  - Rockwool üretim tesisi Hiltrup, Münster Almanya’yı devralır. 


1988 - İlk Avrupa-dışı üretim tesisi alınır: Roxul Inc Ontario, Kanada. 


1991 - Grup Doğu Avrupa pazarına yayılır. Rockwool Almanya, eski Doğu Almanya’nın en büyük taş yünü fabrikası Flechtingen üretim tesisini devralır. 


1993 - Rockwool International A / S Polonya’nın Cigacice, Batı Polonya’da bulunan en büyük taş yünü üretim tesisi ile ortak girişim kurar. 


1995 - Grup, Polonya’da ikinci üretim tesisini, ülkenin doğu kesiminde Malkinia’da bulunan’ı devralır. 


1997 - Grup Goganfa Batı Macaristan üretim tesisi satın alır. 


1998 - Grup en büyük Çekoslavak taş yünü üretim tesisi devralır. 


1999 - Grup, Rusya’da Moskova çevresinde bulunan en büyük taş yünü fabrikasının çoğunluk payını satın alır. Navarra bölgesindeki Caparosso köyünde yeni bir İspanyol fabrika inşaatı başlar, ve 2000 sonbaharıda üretim başladığında, dünyanın en verimli taş yünü tesisi olur. Rockwool International A/S Cagliari, Sardunya’nın çoğunluk hissesini ve bunun yanı sıra Grand Forks, İngiliz Kolombiyasında ikinci Kanada tesisini alır. 


2000 - Gelişmekte olan ülkeler sanayileşme Fonu ile işbirliği içinde, Grup Uzak Doğu'da ilk tesisi Malacca, Malezya’da alır. 



Rockwool Vakfı neler yapmaktadır?


Rockwool Vakfı, Rockwool Grubunun, % 23 pay ile en büyük tek hissedarıdır. Son 25 yıl içinde Rockwool Vakfı ana olarak politikacıların, değişiklikleri ve geliştirmeler etkileyebilmek için harcadıkları çabalarını kolaylaştırmak için toplumun işlevleri ile ilgili temel araştırmalara yatırım yapmaktadır. 


Rockwool Vakfı kar amacı gütmeyip, bilimsel, sanatsal, insani ve sosyal projeleri destekleyen ve çevre ve toplumun genel kalkınmasına katkıda bulunma amaçlı bir kuruluştur. 



Rockwool hangi ülkelerde var?


Avusturya, Çin, Beyaz Rusya Cumhuriyeti, Belçika, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, İrlanda, Rusya, Kanada, İtalya, Slovak Cumhuriyeti, Hırvatistan, Letonya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, İspanya, Danimarka, Malezya, İsveç, Finlandiya, Hollanda, Ukrayna, Fransa, Norveç, Birleşik İngiliz Krallıkları, Almanya, Polonya, ABD ve Türkiye. 



Rockwool ürünlerinin özellikleri nelerdir?


Rockwool ürünleri, Bina Yönetmeliklerinin şartlarına uygun hazırlanmış, rakipsiz ısı, yangın, ses ve çevresel özellikler karışımı sunar.


Rockwool Adriya ısı yalıtımı, yangından koruma, akustik kontrol, su iticiliği ve çevre amaçlarına uygun, aşağıdaki özelliklerde, geniş bir taş yünü ürün yelpazesi sunar; yanmazlık, ısı yalıtımı, gürültü ve titreşim emiciliği, su iticiliği, kalıcılık, kimyasal etkisizlik ve boyutsal kararlılık.


Ana maddesi volkanik taş olan Rockwool yalıtım ürünleri, hiçbir yalıtım malzemesinin  bulunmayan özellikler sunar. Rockwool ürünleri petrol platformlardaki hidrokarbon yangınlarından koruyup, ofislerdeki havalandırma borularının sesini azaltıp, evlerin tavanarası odalarının yalıtımına kadar çok değişik uygulamalarda kullanılır 


Rockwool yalıtımının en önemli çevresel katkısı, yenilenemiyen fosil enerji kaynaklarını koruyup, bunun sonucunda hava kirliliği aza indirebilmesidir. Çevreye aktif katkıda bulunan birkaç endüstriyel üründen biridir. 



Rockwool ürünleri nerelerde uygulanır?


Teras çatılar: Rockwool taş yünü, su yalıtım membranının ısı yalıtımı üzerine yerleştirildiği teras çatılarda, ısı, akustik ve yangın güvenlik yalıtımı olarak kullanılır. Her türlü, PVC, TPO, bitumen tipi membran ile kullanılmak için uygundur. Rockwool taş yününün en önemli avantajı yanmazlığı ve su buharı geçirme özellikleridir.


İç duvarlar: Rockwool taş yünü ara bölmelerde uygulandığında, ara bölme duvarlarına olduğu kadar, tavan araları, döşemeler ve dış duvarlara da, akustik ve yangın güvenlik yalıtımı sunar. Bu bölümlerde Rockwool taş yününün akustik ve yangın güvenliği özelliklerinin büyük avantaj sağladığı kanıtlanmıştır. 


Dış cephe sistemleri: Dış cephe sistemlerinde taş yünü kullanmak istendiğinde, Rockwool ince ve kalın cephe sıvalarıyla uygulanan, yüksek kalitede ürünler sunar 


Endüstriyel uygulama (OEM): Rockwool endustriyel uygulama ürünleri her zaman müşterilerimizin talebine göre üretilir. Çok hızlı gelişen uygulama alanlarından biride, inşaat sektöründe cephe ve çatı elemanlarında kullanılan çeşitli sandviç panel üretimidir. Paneller, profil çelik levha, ahşap ve hatta betondan yapılmış olabilir, ancak Rockwool taş yünü işlevi daima aynı kalır - nihai ürünün sağlam ana malzemesi. 


İnşaatlarda yangın güvenliği: Rockwool’un üretim programında, havalandırma kanalları, çelik konstrüksiyon, beton tavan konstrüksiyonları, boru ve benzerleri gibi çeşitli yapı elemanlarının yangın güvenliği için özel ürünler bulunmaktadır. Uygun yangın güvenlik malzemesi seçerek, 180 dakikaya varan yangın direnci sağlamak mümkündür. 


Sanayi yalıtımı: Sanayi yalıtım alanları ısınma ve havalandırma tesisleri, petrokimya, enerji, rafineri ve benzeri tesislerini içerir. Bu alanlarda, normalde 250º C’ten yüksek ısı yalıtım ihtiyacını, Rockwool taş yünü yüksek erime noktası (1000º C üzeri) sayesinde rahatlıkla karşılamaktadır. RTI bu alanda Türkiye pazarına hizmet vermektedir. 



Rockwool projeleri hangileridir? 


Moja düşük enerji evi: Bir Rockwool ve YTONG işbirliği tasarımı. Ev, düşük enerjili ev olarak, farklı teknik çözümlerle enerji tüketimini azaltan basit bir küp olarak  tasarlanmıştır.


Evde fazla ilave olmayıp, dış duvarlarında az sayıda açıklık bulunmaktadır. Mimar aşağıdaki basit çözümleri kullanılarak tasarımı gerçekleştirmiştir; evin tasarımı basit, konut ve servis bölümü ise birbirinden ayrıdır, ev büyük pencerelerle güneye yerleştirilmiştir, binanın servis bölümü, dış duvarlar üzerinde bulunan az sayıda açıklıklarla kuzeye yerleştirilmiştir; ahşap rulo panjurlar, yazın aşırı ısınmasını önlemek için  güney tarafındaki pencerelere yerleştirilmiş. 


Arazi üzerinde binanın uzunlamasına ekseni ve konumlandırması,  Doğu-Batı maksimum  ± 30 ° eğimindedir. 

Ev tamamen YTONG ®  otoklav gaz beton ile inşa edilmiştir, Kripton asal gaz dolu üçlü yalıtım camı kullanılmıştır.


Moja evin dış duvarlarında, Rockwool Fasrock L isimli lamella ETICS’in bir parçası olarak kullanılmıştır. Yalıtım kalınlığı duvar yönüne bağlı olarak değişmektedir. Kuzeyinde 150 mm'lik kullanılıp, güney cephe 80mm ile izole olmuştur. Dış duvarların üstü ahşap Formwork ile kaplanmıştır ki bu kalınlıktaki değişikliğinin sebebidir.


Tavan arasında Rockwool Rockfloor ve evin çatı boşluğunun yalıtımı için standart prefabrik YTONG® döşeme elemanlarının üzerinde Rockwool Multirock kullanılmıştır.


Rockwool'un, sürdürülebilirlik konusundaki rakipsiz  becerisi, ısı performansı ve dayanıklılığı ile iyi bir iç mekan 

iklimi yaratması, düşük ısı tüketimi ve binanın her tarafında sabit sıcaklık oluşturduğu için tercih edilmiştir.


Atrium projesi: Rockwool'dan dış cephe mantoloma sistemleri için çözümler - Frontrock max-E

Isı, yangın ve ses izolasyonunda lider üretici, Rockwool Yalıtımı dış duvar uygulama alanını daha da genişletip, dış cephelerin ısı ve mekanik özelliklerini geliştirmek için Frontrock max E'yi tasarlamıştır. 


Lubliyana, Slovenya’da bulunan Atrium, Zelena Jama, yerleşim alanlarının enerji verimliliğini maksimuma çıkarabilmek için yüksek performanslı dış duvar yalıtımı Frontrock max-E kullanılmıştır. 


Dış cephe mantoloma yalıtım sistemlerinde yalıtımın kalitesinin, sistemin performansına çok büyük etkisi olabilir. Bu benzersiz çift yoğunluklu levha çeşitli kaplama sistemleri ile kullanılabilir ve aşağıdaki özellikleri sağlar; 

Aynı amaçli benzeri ürünlerden % 15 daha iyi ısı yalıtımı sağlar ki bu daha ince levhanın cephe üzerinde kullanılabileceği anlamına gelir. 


Yüksek seviyede zarar verilmeye elverişli yerlerde, kamu alanları veya okulların oyun alanlarında, kalın cephe katmanları zararlara daha dayanıklıdır. 


Duvar inşaatlarında, Frontrock max-E sesi azaltmak konusunda hissedilir iyileştirmeler yapar  ve daha iyi yaşam şartları sunar. 


Frontrock max-E’nin mükemmel yangın özellikleri vardır ve açık aleve maruz kaldığında yanıcı değildir; duman veya yanan kıvılcım saçmaz  ve rakipsiz doğal yangın performansı sunar. 


Rockwool  taş yünü yalıtımı en çevre dostu  ve en enerji verimli inşaat ürünleriden biridir.  ‘Beşikten mezara’ sürdürülebilirlik,  enerji tasarrufu ve geri dönüşümün en yüksek standartlarınını sunar. 


Bol bulunan kaynak olan volkanik kaya kullanılarak üretilmektedir. Binanın ömrü boyunca, Rockwool yalıtımı, üretiminde kullanılanılandan 100 kat daha fazla enerji tasarufu sağlar. 



Rockwool Türkiye iletişim bilgileri nelerdir?


Rockwool İnşaat ve Yalıtım Sistemleri San. Ve Tic. Ltd. Şti.


Adres: Osmaniye Mah. Çobançeşme Koşuyolu Blv. No:3  Garden Office Kat: 2 No: 6-7-8  (Marmara Forum AVM kompleksi) 34568 Bakırköy/ İstanbul 

Telefon: +90 212 466 65 36 - 37

Faks: +90 212 466 65 38

E-Mail: info.tr@rockwool.com

Web: www.rockwool.com.tr