Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Rumeli Kavağı

İstanbul Boğazı'nın en ücra köşesi. Bu gidişle aynı ücralıkta kalmayacağından korktuğumuz lokasyon.


Rumeli Kavağı


Rumeli Kavağı nerede yer alıyor?


Rumeli Kavağı; Sarıyer ilçesine bağlıdır.  İstanbul Boğazı'nın en kuzeyinde yer alır. Balığı, midyesi, inciri ile meşhurdur. Bölgede genellikle Trabzon göçmeni aileler yaşamaktadır. Altınkum,Elmaskum,Aile Plajı ve Askeri plajı olarak toplam 4 adet plajı vardır. 


Midyenin anavatanı olarak kabul edilen Rumeli Kavağından birçok ile midye gönderilir. Rumeli Kavağında bir de Midyeciler Çarşısı yer almaktadır. Bu çarşı, Rumeli Kavağı girişinin 31.bayır altındadır. 


Rumeli Kavağı adını nereden almaktadır?


Osmanlılar döneminde, Karadeniz’den İstanbul’a giriş-çıkış yapan gemiler buraya uğramak zorundaydı. Deniz gümrüğü işlevini üstlenen karakollara kavak adı verilirdi. Bu gümrüklerden Rumeli yakasında olanına verilen; "Anadolu-Kavağı (gümrüğü)"nün hemen yanındaki köy de aynı isimle anılmaya başlandı. 


Bir diğer rivayete göre de bölgede bulunan büyük kavak ağaçları dolayısı ile bölge bu adı almıştır. 


Rumeli Kavağı tarihinde neler oldu?


Bölge, Sultan Dördüncü Murad devrinde, Rus Kazaklarının saldırılarını durdurmak üzere inşa edilen hisar ile önem kazanmıştır. Evliya Çelebi Kale içinde muhafızlara ait 60 evin bulunduğunu kaydeder. Kale günümüze ulaşmamıştır. Halen geniş bir kısmı askeri bölge olan semtte güzel mesire yerleri vardır. 


Rumeli Kavağının yerli halkı Rumlardı. Aldığı göçler sonucu nüfus yoğunlaştı ve Türkler yerleşmeye başladı. 1877 yılında yaşanan Rus harbi sonucunda büyük bir göç hareketi yaşandı. Sonuç olarak da Rumeli Kavağı, Sarıyer'in en büyük köylerinden biri oldu.


1877 yılında çıkarılan Dersaadet Belediye Yasa'sına göre belediye sınırları içerisine alındı fakat 1930 yılına kadar köy statüsünde kaldı. 1930 yılında köy statüsünden çıkarak, Sarıyer’e bağlı bir ilçe oldu. 


Askeri bölge olma özelliğini her dönem taşıyan Rumeli Kavağı, 1960’lı yıllara kadar yabancıların girmesi yasaktı. 


Rumeli Kavağı

Rumeli Kalesi



Rumeli Kavağı tarihi eserleri nelerdir?


12. yüzyılda, I.Manuel Kommenos tarafından Rumeli Kavağı Kalesi inşa edildi. 1624 yılında Sultan IV.Murad tarafından yaptırılmış, 1783 yılında Sultan I.Abdülhamid döneminde(1774-1789) Fransız mimar Tusan'a iki yeni kale inşa ettirdi. Bu kaleye de Kavakhisarı adı verildi.


Sultan IV.Mehmet'in [avcı Mehmet] annesi Turhan Hatice Valde sultan tarafından kardeşi Yusuf Ağa adına da Yusuf Ağa Cami yaptırıldı. 


Kavak Hamamı; Bezzazistan Kethüdası El-haç Mehmet Ağa tarafından inşa edildi. Hamamın tam karşısında ise Ruznameci İbrahim Efendi Çeşmesi inşa edildi. 


Sultan Abdülmecid zamanında(1839-1861) Fransız Mimar Tavsav'a Telli Tabya, savunma ve kontrol amaçlı yaptırıldı. 


Birçok kilise, manastır, ibadet yerinin de bulunduğu Rumeli Kavağında birçok tarihi eser ya dönemleri içinde ya da zamanla yıkıldı. Rumeli Kavağında yer alan diğer tarihi yapılar da şöyle: Ruznameci İbrahim Efendi Çeşmesi(1634), Yusuf Ağa Çeşmesi(1682-1688), Abdülhamit Han Çeşmesi(1900), Hüseyin Sırrı Paşa Caddesi(1894), Telli Baba Çeşmesi(1815), Dikilikaya.


Rumeli Kavağında yer alan konut projeleri nelerdir?


1.Uskumru Konutları

2.Noya Sarıyer Göl Evler

3.İstinye İş Merkezi

4.İstinye Royal Konakları

5.Zone Tower

6.North Tower

7.Panavia Suites

8.Kent Optimum

9.Gravür Park Orman Sitesi

10.Ihlamur Konakları

11.Sultan Koru

12.Şehzade Koru

13.Sarıyer Konakları

14.Gülnar Evleri

15.Sarıyer Maritza Loft


Rumeli Kavağına nasıl gidilir?


İETT'nin 4.Levend Metro aktarma istasyonundan her 30-40 dakikada bir kalkan"25A" hat numaralı "4.Levend-Rumelikavağı" otobüsleri ile,


"Eminönü-Boğaziçi-Sarıyer-Rumelikavağı-Anadolukavağı" seferi ile,


"Eminönü-Beşiktaş-Boğaziçi-Sarıyer-Rumelikavağı-Anadolukavağı" seferi ile,


"Anadolukavağı-Rumelikavağı-Sarıyer" seferi ile,


Karayollarında kendi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.




Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları