Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Şehir güvenliği

İnsanların cinayet, gasp, hırsızlık gibi olayların mağduru olmaması için kurulan güvenlik sistemidir. Şehir güvenliği için son dönemde güven timi ve MOBESE devreye sokulmuştur.


Şehir güvenliği ne demektir?


Halkın yoğun olarak yaşadığı şehirlerde vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak amacıyla devlet eliyle kurulan güvenlik sistemidir. Şehir ve ilçelerde güvenlikten polis sorumludur. Köy, belde, mezra gibi kırsal kesimdeki daha küçük yerleşim birimlerinin güvenliğinden ise jandarma sorumludur. 


Polis kimdir?


Şehir ve ilçelerde görev yapan polis, kamu düzenini ve yurttaşların canı, malı ve temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli, yasa uygulayıcı bir kamu görevlisidir. Polisin görev yaptığı kurum olan Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Polise ihtiyaç duyulan acil durumlarda 155 numaralı telefon aranır.


Jandarma kimdir?


Jandarma, (Fransızca: Gendarmerie) askeri bir kolluk kuvvetidir. Genel olarak polisin bulunmadığı yerlerde görev yapmaktadırlar. Ancak İtalya gibi ülkelerde hem şehir hem de kırsal alanda görev yapmaktadırlar. Jandarma, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapmaktadır. Jandarma birlikleri; Genelkurmay Başkanlığınca lüzum görülen hallerde Sıkıyönetim, Seferberlik ve Savaş hallerinde gerekli olan bölümü ile Kuvvet Komutanlıkları emrine girer, kalan bölümü ile Jandarma Genel Komutanlığı emrinde normal görevlerine devam eder. Barış durumunda emniyet ve asayiş görevlerinden dolayı İçişleri Bakanına karşı sorumlu olan Jandarma, silahlı kuvvetlerle ilgili görevleri eğitim ve öğrenim bakımından ise Genelkurmay Başkanlığı'na karşı sorumludur. Jandarmaya ihtiyaç duyulan durumlarda 156 numaralı telefon aranır. 


Bekçi kimdir?


Bekçi, köy ve emniyet teşkilatında çalışan, halkın, mal, can, mülk, mahsul ve eşyasını korumakla vazifeli silah taşımayan görevlilerdir. 1985'e kadar kamu görevlisi olarak alınırken bu yıldan itibaren alım yapılmayarak kadro tasfiye edilmiştir. Özel sektörde güvenlik görevlisi olarak adlandırılmaktadır.


Şehir güvenliği


Özel Güvenlik Görevlisi kimdir?


Özel güvenlik görevlisi, kişileri, kurumları veya değerli varlıkları koruma işi yapan kişidir. Özel güvenlik görevlileri iletişim, yangın, afetler, patlayıcılar, kişi koruma, güvenlik sistemleri, olay yeri incelemesi, hukuk, ilkyardım, narkotik, silahlar, kalabalıklar konularında eğitim alır. Türkiye'de 514 şirket, 324 okulda özel güvenlik hizmeti vermektedir. Sektörde 200 bin kişi çalışıyor.


Şehir güvenliği nasıl sağlanır? 


Emniyet Müdürlüğü, şehir güvenliği için diğer birimleri ile birlikte halkla yakın temasta olan Asayiş, Cinayet, Bomba İmha, Bölge Trafik, Güven Timleri, Güvenlik, Hassas Bölgeler Koruma, Havacılık, Narkotik, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit, Organize Suçlarla Mücadele, Terörle Mücadele, Toplum Destekli Polislik, Trafik Denetleme, Çevik Kuvvet, Çocuk Şube, Önleyici Hizmetler, Özel Güvenlik, Özel Harekat, İnterpol, İnşaat Emlak ve İstihbarat Şube Müdürlükleri ile görev yapmaktadır.


Şehir güvenliği


Şehir güvenliğinde halkla iç içe olan yöntemler hangileridir?


Güven Timi: Güven Timleri, vatandaşa güven veren timdir. Timler genellikle iki kişiden oluşur. Bunlar sade vatandaş, simitçi, gazozcu, ayakkabı boyacısı kılığında görev yaparlar.


Yunus Timi: Motosikletli Polis Timleri Amirliği’ne bağlı oluşturulan timler, motosikletli ekiplerdir. 


MOBESE: Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), Türkiye'nin 81 ilinde bulunan sistemle, suç ve suçluyla mücadele eden güvenlik kuvvetlerinin elini güçlendirmek amacıyla kurulan kameralı güvenlik sistemleridir. 2007'den bu yana kurulan sistemlerin maliyeti İçişleri Bakanlığı bütçesi tarafından ve il özel idareleri tarafından karşılanmıştır. Bakanlık tarafından 148 milyon 193 bin lira harcanmıştır. Bünyesindeki birimler şunlardır;

Komuta Kontrol Merkezi, Araç Takip Sistemi, Mobil Araç Sorgulama Sistemi, Nezerathane İyileştirme ve Kontrol Sistemi, Bölge Görüntüleme Sistemi, Plaka Algılama Sistemi Merkezi, Mobil Operasyon Yönetim ve Emniyet Müdürlüğü Bilgisayar Ağı.


Büyük şehirlerin suç oranları nasıl?


Büyük şehirlerde yaşanan şiddet olayları, sadece varoş mahallelerde değil artık en lüks semtlerde bile yaşanmaya başladı. Geçmiş dönemlerde yaşanan şiddet olayları daha çok kırsal kesimlerde, gelişmemiş semtlerde yaşanırdı. Kentlerin büyümesi, insanların büyük şehirlerde her bölgede yaşayabilmesi ile birlikte suç oranları da her yerde görülmeye başladı.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre; 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde 117 cinayet işlendi. New York’ta ise bu sayı 227. Tokyo’da işlenen cinayetler 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde 739.

Şehir güvenliği ile ilgili birkaç örnek:


İstanbul gibi büyükşehirlerin güvenlik konusunda geri kalmış olması son zamanlarda yaşanan bir cinayetle tekrar gündeme geldi. ABD’li Sarai Sierra (33), Türkiye’ye 8 Ocak tarihinde fotoğraf çekmeye geldi. 21 Ocak’tan itibaren Sierra ile görüşemeyen eşi olayı yetkililere bildirdi. İstanbul Cankurtaran’da surların dibinde cesedi bulunan Sierra’yı hala kimin öldürdüğü bilinmiyor.


İstanbul’da işlenen cinayetlerden bir diğeri de sanatçı Pippa Bacca’ydı. Dünyaya barış mesajı vermek için Milano’dan Türkiye’ye kadar bir gelinlikle, otostop çekerek gelen Bacca, 2008 yılında İstanbul Gebze’de tecavüz edildikten sonra öldürüldü.


Türk Ceza Kanunu’na göre suç türleri; vatana ihanet suçları, hürriyete karşı suçlar, devlet yönetimine karşı islenen suçlar, adliyeye karsı islenen suçlar, kamu düzenine, güvenine ve kamu esenliğine karşı suçlar, genel ahlaka ve aile düzenine karşı işlenen suçlar, kişiye karşı işlenen suçlar ve mala karşı işlenen suçlar olarak tanımlanmaktadır.


Konut sektörü, site sakinlerinin güvenliğini nasıl sağlıyor?


Şehirlerdeki bu suç oranları dikkate alındığında kişiler artık daha güvenli konutlarda yaşamak istiyor. Bu yüzden de kendilerine konut satın alırken; güvenlik sistemlerine, semtine, yapının çevresine özellikle dikkat ediyorlar. Konut üretimi yapan inşaat firmaları ise teknolojinin son halini kullanarak birçok güvenlik sistemi geliştirip, inşa ettikleri konutlarda kullanıyorlar. Lüks, markalı konut projelerinde 7/24 özel güvenlik elemanlarının yer alması dışında, dairelerde görüntülü konuşma sistemi kurulmuş olup, parmak okuyuculu kapılar, sese duyarlı alarmlar konut alıcılarına sunulan güvenlik hizmetlerinden bazıları arasında yer alıyor.


Güvenlik önlemleri alan markalı konut projeleri hangileridir?


Son günlerde yapılan tüm markalı konut projelerinin hepsinde güvenlik sistemleri, son teknoloji ile korunurken bu projelerden bazıları şunlardır:


1. Dumankaya Vizyon

2. Varyap Meridian

3. Sofa Rezidans

4. Kristal Şehir

5. Vera Rezidans

6. Emaar Square

7. Evostar

8. Spradon Bahçeşehir Evleri

9. Maslak 1453

10. Nish Adalar

11. Vadistanbul

12. Şehrizar Konakları

13. Sinpaş Bosphorus City

14. Batı Şehir Evleri

15. Stüdyo 24