Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Sinan Türkkan kimdir?

Bilgi ve tecrübesini yanan ve depremde hasar gören binalarda kullandı.



Sinan Türkkan kimdir?
Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan


Sinan Türkkan kimdir?


12 Şubat 1962’de İstanbul’da doğan Sinan Türkkan, 1979’da Üsküdar Burhan Felek Lisesi’ni  bitirdikten sonra, 1984’te Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. 


Mezun olduktan kısa bir süre sonra, 1987 yılında Artyol Mühendislik’i kuran Türkkan, şirketle birlikte mühendislik-mimarlık hizmetleri, güçlendirme proje ve uygulamaları, karbon fiber projesi ve uygulamaları ile son dönemde kentsel dönüşüm alanında çalışmalara imza atmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Sinan Türkkan, İngilizce bilmektedir.


Bina güçlendirme uzmanı. ArtYol Mühendislik, yönetim kurulu başkanı.



Afyon Simav, Gölcük ve Van gibi depremlerin sonrasında aktif olarak çalıştı.


Kendisini ve şirketini şöyle anlatıyor:


1987 yılında Türkkan Mühendislik Hizmetleri adı altında statik betonarme projeler yaparak başlayan çalışma hayatımız; 1992 yılında ART-YOL Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti. kurulması ile devam etmiştir.


1992 yılında STFA ile Kınalı-Sakarya Otoyolunun Silivri kavşağındaki çalışmalarımızla uygulama hayatına taşeronluk yaparak başladık. Daha sonra TEKSER inşaattan aldığımız Bursa-İnegöl 1050 adet Göçmen konutları inşaatı ile devam etti.


1994 yılında henüz Türkiye’de bilinmemesine rağmen İTÜ danışmanlığında İstanbul/Maltepe’de 12 katlı 4 bloktan oluşan sitede Takviye ve Güçlendirme konusunda proje ve uygulama yapma imkanı bulduk.


Bu edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi daha sonraki yıllarda yanan ve depremde hasar gören binalarda kullandık.


1996 yılında, bugün daha yeni yeni önemi kavranan son birkaç yıldır önemli firmaların girmeye başladığı dış cephe ısı yalıtım sistemine OMEGA adı ile girdik, pek çok prestij yapıda başarıyla uyguladık.


Kurulduğundan günümüze kadar yapılan proje çalışmalarından dolayı şirketimiz Dünya inşaat teknolojisinde meydana gelen gelişmeleri anında izleme ve uygulama imkanına sahip olduk.


1998 yılında yeniden yapılanan ART-YOL MÜHENDİSLİK, PROJE, MÜTEAHHİTLİK, YAPI KİMYASALLARI SATIŞ VE UYGULAMA konularında uzman teknik personeli ile hizmet vermektedir.


FİKİRLERİ


Ağustos 2013



Binası yıkılana sunulan ayrıcalıklar


Yıkım kararı çıkması halinde Bakanlığın yıkım kararı verdiğini ifade eden Sinan Türkkan, ilgili tapuya yazı yazılarak satılamaz kaydı yani riskli yapı şerhi konduğunu aktardı. Oturanlara da boşaltmaları için 2 ay süre verildiğini dile getiren Türkkan, bu aşamada mal sahibinin 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunduğunu vurguladı. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe ile başvurulabildiğini bildiren Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, dosyanın incelenip nihai kararın verildiğini ve binanın ‘yıkımı yapılacak bina’ olarak kaydedildiğini aktardı.


Binada oturan kiracılara ve mal sahiplerine kira yardımı da yapıldığını söyleyen Türkkan, ayrıca talep edilmesi halinde mal sahiplerinin anlaşmalı bankalardan 10 yıl geri ödemeli 100 bin TL ucuz düşük faizli kredi kullanabildiğini de hatırlattı. Güçlendirme yapılmak istendiğinde ise 50 bin TL kredi imkânı verildiğini söyleyen Sinan Türkkan, ayrıca rapor alan binaların belediye ve noter masraflarından muaf tutulduğunu ve yenilenen binanın yüzde 1 KDV ile satıldığını belirtti.  


Arsa değeri yüksekse yıkıp yeniden yapıyor


Tüm bunların standart prosedür olduğunu ancak İstanbul’da standart prosedürün her semtte aynı şekilde uygulanmadığını anlatan Sinan Türkkan, “Kanun çıktığından bu güne kadar yüzlerce bina inceledik, raporladık. Gelişmeler şu ana kadar daha çok arsa değeri yüksek yerlerden başlamıştır. Yani Bağdat Caddesi, Minibüs Yolu, Zincirlikuyu gibi bölgelerde mal sahipleri şu anda sahip oldukları metrekarelerden fedakârlık etmektedir. Bu durumda zaman içerisinde imar durumunda da bir artış söz konusu olmuşsa, yıkıp yeniden yapmayı tercih etmek uygun olmaktadır. Bu bölgelerde bu çalışmalar kanundan önce de yapılmaktaydı. Kanunun getirdiği en büyük yenilik, bina yıkıldıktan sonra yapımcı firma seçimi ve alınacak kararlarda 2/3 çoğunluğun yeterli olması. Önceki durumda yüzde 100 çoğunluk aranmaktaydı” şeklinde konuştu.  



Arsa değeri düşük bölgenin durumu zor


Kanunun arsa değeri yüksek yerlerde ve aldığı krediyi ödeyebilir durumda olanlar için oldukça uygun olduğunu dile getiren Sinan Türkkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak satışın zor olacağı düşünülen yerlerde durum değişiyor. Oturduğunuz ev 60-70 metrekare ve imarında değişiklik yoksa durum biraz zor. Bu durumda önünüze 2 seçenek çıkıyor. Ya kendi imkânlarınızla yıkıp yapacaksınız (100 bin TL kredi kullanarak) veya teknik olarak mümkünse güçlendireceksiniz (Bu durumda 50 bin TL güçlendirme kredisi kullanacaksınız). Bu verilen kredilerin şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda yeterli olduğunu gördük. Ancak kanun aradaki bu farka bir çözüm getirmeli. Bağdat Caddesi’ndeki mülk sahibi ile Sultanbeyli’deki mülk sahibi, evini yenilemede eşit haklara sahip olabilmeli.”


 Sinan Türkkan kimdir?


Sinan Türkkan ve Artyol Mühendislik iletişim bilgileri nelerdir?

Adres: İnönü Cad. Sümer Sokak Zitaş Blokları C4 blok Daire 9 Kozyatağı / İstanbul

Telefon: 0216 410 89 30

Fax: 0216 410 89 31

E-Mail: bilgi@artyol.com

Web: www.artyol.com.tr