Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Sorunlu komşu

Çok haneli konutlarda, yani apartmanlarda, sorun çıkartan ve ortak çözümlere yanaşmayan komşulara denir.



Sorunlu komşu ne tür sorunlar çıkartır?


1. Gecenin bir vakti çocuklarına, eşine bağıran kadın/erkek sorun çıkaran komşular arasındadır.

2. Evde yürürken çıkarılan ayak sesini problem haline getiren komşulardır.

3. Yüksek sesle şarkı söyleyen ve dinleyen kişilerdir.

4. Çok kalabalık bir komşunun gecenin bir vaktinde duyulan yüksek ses konuşmalarıdır.

5. Evde beslenen hayvanlarda sorunlu komşu statüsüne girer.

6. Bina içerisinde sürekli tadilat yaptıran insanlardır.

7. Bakkala, markete gitmek yerine sürekli komşularından bir şeyler isteyenlerdir.

8. Apartmandaki temizlik günlerine uymamak.

9. Sorunlu komşulardan biri de dedikodu yapan kadın komşulardır.

10. Öğrenci evlerine çile olan insanlardır.


Sorunlu komşu



Binanın alt katında lokanta var. Bu lokanta kaldırımı işgal ediyor aynı zamanda gece geç saatlerde fazla gürültü yaratıp binada yaşayan kişileri rahatsız ediyor ise konu ile ilgili ne yapılabilir?


Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim plânı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Buna göre uyarılar yapıldıktan sonra sorun hala devam ediyorsa noterden ihbarname gönderilebilir. İhbarname sonrasında da sorun bitmediyse dava açılabilir. 


Üst kattaki komşudan evine su sızdıran kişi ne yapabilir? Üst kattaki komşu kiracı ise kiracıya mı ev sahibine mi bildirmesi gerekir?


Su sızdıran evde kim yaşıyor ise durum öncelikle o kişiye bildirilmelidir. Eğer buradan bir sonuç çıkmazsa ev sahibine sorunun iletilmesi gerekir. Ev sahibi ile görüşme neticesinde sorun hala devam ediyorsa, apartman yönetimine şikayette bulunulmalıdır. Apartman yönetiminin de çözemediği durumlarda adres hangi ilçeye bağlı ise o ilçeye ait olan sulh hukuk mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Sorunun anlatıldığı sulh hukuk mahkemesi adrese bilirkişi gönderecektir. Bilirkişi raporuna göre sorun çözüme ulaşacaktır. Bağımsız bölümde hasara sebep olan sorunu mağdur olan kişi yaptırır. Faturasını mahkemeye bildirip, zarara sebep olan kişiden icra yolu ile faturana giderini isteyebilir.


Mangal yakan komşu şikayet edilir mi?


Mangal yakan komşu rahatsızlık verdiği takdirde site yönetimine şikayet edilir. İlgili kişi uyarılır. Sorunun devam ettiği takdirde tutanak tutulur. Taşınmazın bağlı olduğu ilçenin sulh hukuk mahkemesine konu bildirilir. 


Taciz eden komşu evden çıkartılabilir mi?


Taciz eden, rahatsız eden komşu evden çıkartılabilir. Bu durumun tespiti polis, savcılık marifetiyle tespit edilir. Sulh hukuk mahkemesinde dava açılır ve rahatsızlık veren kişinin tapusunun iptali istenir. Mahkeme gerekli keşifleri yapıp, taşınmazın değeri belirler, rahatsızlık veren kat malinin hesabına bu değeri yatırmak suretiyle tapu iptali yapılır. Bu davalar taciz ya da rahatsızlık veren komşular için değil, aynı zamanda evlerini ahlaksız işler için kullanan kişilere de açılır.


Sorunlu komşu



Giriş katında oturanlar ortak bahçeyi kullanan komşuları hangi durumlarda şikayet edebilir?


Ortak yerlerde değişiklik ve eylemlerde rahatsız olan kişiler sulh hukuk mahkemesine başvurarak, rahatsızlık veren yapıların yıkılmasını isteyebilir. Çok ses, gürültü, hayvanların evde beslenmesi gibi rahatsızlık veren durumlarda da sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılabilir.