Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Sorunlu konut firmaları

İstanbul’da Esenyurt’ta konut üreten ve İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından ‘sorunlu’ olarak açıklanan konut firmalarıdır. İşte Esenyurt’ta üretilen konut ve ticari ünite sayıları ve o sorunlu konut firmaları…



Sorunlu konut firmaları
Esenyurt

 


İstanbul Esenyurt'taki sorunlu firmalar konusu nasıl gündeme geldi?


İstanbul Esenyurt’ta onbinlerce ailenin sorun yaşadığı imar sorunuyla ilgili olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın verdiği soru önergesine İçişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Hürriyet Gazetesi’nin 7 Ekim 2013 tarihli haberine göre; İçişleri Bakanı Muammer Güler, Esenyurt’taki inşaat projeleri ile ruhsatlarının tamamının İmar Yönetmeliği’ne uygun olduğunu bildirdi. Bakan Güler, ilçedeki inşaat firmaları ve projelerindeki usulsüzlük olup olmadığı hakkında da ayrıntılı bilgiler verdi.



Esenyurt’ta kaç konut üretildi, kaçı ruhsatlı? 


Başbakan yerine önergeyi yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler,  2004 yılından bugüne kadar verilen ruhsat sayısının 13 bin 638, üretilen konut sayısının 105 bin 450; üretilen ticari yapının 7 bin 484 ve üretilen sanayi yapısının 837 olduğunu, kentsel dönüşümle üretilen konut sayısının 70 bini aştığını, halen 17 projenin temel hafriyat düzeyinde olduğunu, Esenyurt’ta firmaların karlılık oranlarının yüzde 10 seviyelerinde olduğunu bildirdi.



Esenyurt ve Esenyurt'taki konut projeleri hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!



Esenyurt’taki projeler ve ruhsatlar imar yönetmeliğine uygun mu?


“Ayrıca Esenyurt ilçesindeki projelerin tamamının ve Esenyurt Belediyesi ile İBB tarafından verilen ruhsat ve eklerinin yürürlükteki plan, plan notları ve İBB İmar Yönetmeliği’ne uygun olduğu anlaşılmıştır” diyen İçişleri Bakanı Güler’in verdiği bilgiye göre Esenyurt’taki büyük inşaat firmalarının durumları da şöyle:



Esenyurt’taki sorunlu konut firmaları ve projeler hangileri ve sorunları ne?


İşte firmalar hakkında bilgiler


Fi Yapı A.Ş.: Esenyurt’ta ruhsatlı 4 projesi mevcut ve iflas erteleme talebinde bulundu. İki projesi bitti, ikisi sürüyor. Fi-Life projesinde ise konuttan vazgeçerek, ticari alan kazanmak için kaba inşaatı biten bir bloğu yıkıyor.


Fi Yapı'nın patronu Fikret İnan kimdir? Detaylı bilgiler için tıklayın!



Ukra İnşaat: 536 bağımsız bölüm projesi var ve iflas erteleme talebinde bulundu. Projesi ruhsatlı ve kaba inşaatının yüzde 40’ı tamamlandı. Maketten 900 civarında satış yaptı ve fazla olan 360 satışla ilgili iadelere başladı.


Ukra İnşaat'ın patronu Atilla Yavuz kimdir? Detaylı bilgiler için tıklayın!


Ukra İnşaat iflas mı etti? Ukra İnşaat hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!



Babil Kuleleri, Vera Park ve Samsun Towers projeleri: Düşünülen arsalar kooperatif usulüyle satın alınarak kat karşılığı müteahhide verildi. Arsalar için düzenlenen ruhsat ve notlar İBB İmar Yönetmeliği’ne uygun. İnşaat ruhsatlara göre devam ediyor, ruhsata aykırı yapılaşma yok, fazla emsal talepleri mevcut.


Babil Kuleleri projesini hangi firma hayata geçiriyor? Öğrenmek için tıklayın!


Samsun Towers'ı kim inşa ediyor? Tıklayın ve öğrenin!


Osmanlı İnşaat: (Esenyurt ilçesi 1011 ada 6 parsel, 801 ada 2 parsel ve 322 ada 4 parsel için) inşaat ruhsatı aldı, kaba inşaatın tamamlanmadığı, bunun yerine ruhsat ve eklerine aykırı kaba imalatların yapıldığı, fazla imalat ile ilgili olarak İmar Kanunu’nun 32 ve 42’ncimaddelerine göre işlem yapıldığı ve Türk Ceza Kanunu’nun 184’ncü maddesine göre suç duyurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.


Osmanlı İnşaat hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!


Bakan Güler, konuyla ilgili olarak İstanbul 1. İdare Mahkemesi (K:2010/349) ve Danıştay 6. Daire’de (2012/57) konuyla ilgili önemli karalar alındığını bildirdi.



Esenyurt’taki sorunlu projelerin, kaç kişiyi mağdur ettiği iddia ediliyor? 


Konu ile ilgili bir açıklama yapan Umut Oran şunları kaydetti: "Esenyurt’ta 100 bin insan yıllardır canhıraş bağırıyor, AKP’den duyan yok, kulaklarını da vicdanlarını da tıkamışlar. Bu yanıta bakarsanız hiçbir sorun yok Esenyurt’ta binlerce aile boşuna kan ağlıyor, evsiz yurtsuz imarsız kalmamışlar! Maketten satışa göz yumuldu, imar sorunu olduğunu bile bile birçok firmanın satışına izin verildi ve bu inanılmaz mağduriyet ortaya çıktı. Allah korkusu da yok bunlarda bir dedikleri bir diğerini tutmuyor, minareyi çalan kılıfını hazırlıyor ama hiç merak etmesinler hesap sormaya 167 gün kaldı” diyerek tepki gösterdi.


CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Esenyurtlular’ın talepleri üzerine konuyu 28 Ocak 2013 tarihinde TBMM’ye taşıyarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Esenyurt’ta 2 yıldır süren ve 100 bin kişinin yaşamını zindana çeviren imar sorunu ne zaman çözülecek? İmarsız ruhsatsız veya batık durumdaki inşaat firmaları hangileridir” diye sordu.


Umut Oran, yaşanan büyük soruna rağmen verilen bu yanıtı ve ortaya çıkan durumu ise şu şekilde değerlendirdi: “Esenyurt’ta 100 bin insan yıllardır canhıraş bağırıyor, AKP’den duyan yok, kulaklarını da vicdanlarını da tıkamışlar. Bu yanıta bakarsanız Esenyurt’ta hiçbir sorun yok, binlerce aile boşuna kan ağlıyor, evsiz yurtsuz imarsız kalmamış, kredilerini ödeyemez hale düşmemişler! Maketten satışa göz yumuldu, imar sorunu olduğunu bile bile birçok firmanın satışına izin verildi, bu inanılmaz mağduriyet ortaya çıktı."



Esenyurt’taki sorunlar hangi haberlere konu oldu? 


Esenyurt Belediye Başkanı bölgedeki son durumu değerlendirdi! (Emlakkulisi.com, 23 Eylül 2013)


Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “Esenyurt’ta sorun yok. Bölgedeki gelişmeyi çekemeyenler var. Mimarlar odası, Şehir Plancıları Odası ve bazı özel şahıslar bölgeyi karıştırmaya çalışıyor” dedi.


Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ile Demir İnşaat tarafından hayata geçirilen Ayışığı Vadi Evleri’nin sosyal tesis açılışında bir araya geldi. Esenyurt’ta onca provokasyona rağmen güzel işlerin yapılmaya devam ettiğini belirten Kadıoğlu, “Esenyurt’ta sorun yok. Bölgedeki gelişmeyi çekemeyip bölgeyi karıştırmak isteyenler var” dedi. 3-4 tane firmanın yaptığı hata yüzünden Esenyurt’ta kaçak yapılar yapıldığı havası yaratıldığının altını çizen Kadıoğlu, “Birkaç şirket bizim verdiğimiz ruhsatın dışında proje geliştirip maketten satış yaptılar. Biz de bunları mağdur etmemek için emsal artışı verdik. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde yeni imar planları askıya çıkacak ve hiçbir sorun kalmayacak” şeklinde konuştu. Kadıoğlu, Emlakkulisi.tv’den Şengül Kırmızıtaş’ın sorularını yanıtladı;


Esenyurt’ta çok güzel işler yapılıyor diyorsunuz ama bölge daha çok yaşanan sorunlarla gündemde. Ne diyeceksiniz bununla ilgili?


Sorun diye bir şey yok. 3-4 tane firma yanlış bir şey yaptı ve sesleri de fazla çıktı. Biz de seslerini ayarlarız geçer gider. Biz bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. İnşaat sektöründe her yerde her zaman sorun vardır. Bunu siyasi bir boyuta taşımak yanlış. Gelsin baksınlar, yapılan işler ortada. İnsanlar mutlu…Herkesin dediği gibi Esenyurt’ta kaçak bina yapılıyor filan böyle bir şey yok. 


Yaşanan sorunlarda kimi Esenyurt Belediyesi suçludur diyor kimi Büyükşehir Belediyesi kimi ise firmalar… 

Biz aştık bunları. Bizim planlarımız iptalinden kaynaklanan bir karışıklık oluştu. Ruhsatlı binalar inşaata devam etsin mi etmesin mi derken bu süreçte olay mahkemeye intikal etti. Danıştay kararı ile bizim planlarımız tescil edildi. Sonra o planlar yenilendi. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve bazı özel şahıslar burayı sürekli karıştırıyorlar. Esenyurt gibi yerlerin başında sıkıntı maalesef çok fazla. Siyasi olarak da “Niye burası bu kadar gelişiyor, biz yapamadık siz yaptınız” noktası var. Ondan dolayı biz sıkıntı çekiyoruz. Biz yolumuza devam ediyoruz. Günlük 10-15 tane yeni ruhsat veriyoruz. Kentsel dönüşümde de çok mesafe aldık. Şimdi çok farklı bir yatırıma giriyoruz. 


Esenyurt’ta 8 parselden 4’ünün yeni imar planı askıya çıktı. Diğer 4 parsel ne zaman onaylanır?


4 parsel askıya çıktı, 4’ü de büyükşehirden bugün yarın gelecek. Ufak tefek kelime hataları vardı o nedenle meclis kararına gönderildi tekrar. Ciddi sorun yok yani. 


Peki Esenyurt’ta sular ne zaman durulacak? 


Esenyurt’un suyu durgun. Şu anda biz Ayışığı Vadi Evleri projesindeyiz. Burayı Hamit Demir bey yaptı. Hamit bey yarın başka bir projesinde finansal krize düşebilir, insanlık hali. Bu her yerde, herkeste olabilir. Bizim plan açısından, imar açısından şu anda bir sıkıntımız yok. 


Yaşananlar bölgenin gelişimini engelliyor diyenler var...


Hayır. Esenyurt gelişmeye devam ediyor. Yabancıların da bölgeye büyük bir ilgisi var. Bizim bir sıkıntımız yok. 

Başkanım sorun yok diyorsunuz ama bölgede çok sayıda mağdur vatandaş var. Parasını vermiş ama sorunlardan dolayı bir türlü evini alamayan insanlar var…


Sorun yok, bana sorun demeyin tekrar. 4-5 tane şirket var onları az önce konuştuk. Onlarda da 1/5000’lik uygulamada kendi hatalarından kaynaklanan; bizim verdiğimiz ruhsatların ötesinde inşaat yapmak değil, maket satışı yapmaktan kaynaklanan sorunlar oluştu. İnsanlar mağdur olmasın diye bunlara biz emsal artışı verdik. Bunlara önümüzdeki haftadan itibaren tadilat ruhsatı vereceğiz ve yollarına devam edecekler. 



Esenyurt imar sorunu TBMM'ye taşındı! (Emlakkulisi.com, 14 Şubat 2013)


Esenyurt'ta yaşanan imar sorunuyla bir çok vatandaş mağdur oldu. Yaşan bu sorun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındı...


Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Esenyurt'ta yaklaşık 50 kişinin mağdur olduğu imar sorununu TBMM'ye taşıdı. TBMM'ye soru önergesi veren Ayaydın, mağduriyetlerin giderilmesi ve çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.



Esenyurt imar sorunu son durum! (Emlakkulisi.com, 11 Şubat 2013)


Esenyurt imar sorunu sebebiyle gözler bugün düzenlenen Meclis toplantısındaydı. Ancak sorun gündem maddeleri içinde yer almadı...


Esenyurt'ta yaklaşık 25 bin konut ile ilgili kriz gittikçe büyüyor. Bu kriz içerisinde zarar gören konut mağdurları parasını ödedikleri evlerine sahip olmak için çözüm bulunmasını istiyor. Bu durum kapsamında dün bir eylem yapılmış ve yüzlerce mağdur konut sahibi sorunun çözülmesi için yetkililerden yardım talep etmişti.


Esenyurt'taki binlerce konut mağdurunun umudunu bağladığı ve bugün düzenlenen İstanbul Büyükşehir Meclisi toplantısından da beklenen olumlu haber gelmedi. Meclis toplantısı kapsamında belirlenen gündem maddeleri içerisinde Esenyurt imar sorunu yer almadı. 


Esenyurt imar sorunu ile ilgili CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan şu sözleri sarfetti;  "Burada, kat-kat fazla imar yapılmış vatandaşlara maket üzerinden olmayan daireler satılmış. Yani Esenyurt Belediye Başkanı ve inşaatın mimarı orada ki vatandaşları kandırmış ve dolandırmışlar. Yani ortada bir plan yok. Burada kaçak inşaat var.

Daire sahipleri bu inşaat firmalarına ve Esenyurt Belediyesi’ne dava açmalılar. Bu konuda İBB’nin yapacağı tek bir şey var. Esenyurt’taki  bu imarsız alanlar için inşaat izni almak. 1,5 emsal inşaat yeri olan yere 11 emsal izni alınması gerekir. Konu bu ay daha gündeme gelmez. Çünkü bu ayki gündem bu toplantıda belirlendi. Bu konu hakkında medyayı da yanlış yönlendiriyorlar. Bu plan tartışması yanlış burası planla çözülmez." dedi.