Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Stefan Behnisch (Mimar)

Münih Olimpiyat Stadı’nın mimarı Gunter Behnisch’in oğludur. Stefan Behnisch, sürdürülebilir mimarinin öncüsüdür. Türkiye’ye konferanslar vermeye gelen Stefan Behnisch, dünyanın dört yanında proje yapıyor.



Stefan Behnisch (Mimar)

Stefan Behnisch



Stefan Behnisch kimdir?



Ünlü Alman mimar Stefan Behnisch, Münih Olimpiyat Stadı’nın mimarı Günter Behnisch’in oğlu. 1957 yılında Stuttgart'ta doğdu. 


Stefan Behnisch'in sahibi olduğu Behnisch Architekten mimarlık bürosu, sürdürülebilir mimarlığın dünyadaki önemli temsilcilerinden. Sürdürülebilirlik merkezli mimarlık pratiğiyle RIBA Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödüle değer görülen Behnisch Architekten, büro boyutlarını ve iş hacmini büyütmenin öncelikli amaç olduğu o dünyadan orta boy ölçeğinde, ama çevresel duyarlılıklı bir çalışma gündemine doğru evrilen mimarlığın en önemli temsilcilerinden biri. Büronun ekolojik yapılar statüsünde Avrupa kıtası özelinde geliştirdiği pilot proje; Doğa Araştırmaları ve Ormancılık Enstitüsü (Wageningen, Hollanda), tasarımının sadeliğine rağmen yüksek enerji verimiyle geniş yankı uyandırdı. Grup şimdilerde Almanya'nın yanısıra, ABD'de Harvard Üniversitesi, Los Angeles ve Chicago; İsviçre'de Cenevre; İtalya'da Ravenna; Paris ve Kazakistan'da projeler hazırlıyor. 



Çevreci mimar Behnisch ne zaman İstanbul'daydı? 



İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, sürdürülebilir mimarlık çerçevesinde 2008 yılında hazırladığı "Fragments of Living in Archtectute (FOLIA)" projesi çerçevesinde Avrupa Birliği Merkezi'nden hibe almaya hak kazandı. 

FOLIA projesi kapsamında yer alan konferanslardan biri olan dünyaca ünlü mimar Stefan Behnisch Konferansı, 3 Haziran 2009 Salı günü Yapı- Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çanakkale Seramik & Kalebodur ana sponsorluğunda düzenlenen konferansta Behnisch deneyimlerini Türk mimarlar ile paylaştı. Stefan Behnisch büro boyutlarını büyütmek için orta boy ölçeğinde çevreye duyarlı mimarlığın önemli temsilcileri arasında yer alıyor.


Stefan Behnisch YEM'deydi


Stefan Behnisch Yapı Endüstri Merkezi’nde (YEM) yaptığı konuşmada sözlerine, herkesin üzerine konuştuğu sürdürülebilirliği popüler bir kavram olarak değil, mimarlığı ileriye taşıyacak bir kavram olarak algıladığını söyleyerek başlayan Behnisch, sürdürülebilirlik kavramını mimariyle birleştirmek için kenti, kamuyu, kültürel beceriyi ve bu beceriye tanıklık eden unsurları bir arada düşünmek gerektiğini vurguladı. Behnisch sözlerine şöyle devam etti: “En kötü bina bile kendi döneminin tanığıdır. Binalar toplumların becerilerini gösterirler ve gelecek nesiller bizleri yaptıklarımızla değerlendirecekler.”


Almanya’da sürdürülebilirlik kavramının niceliksel bir biçimde ele alındığını, fakat sürdürülebilirlik kavramının nitelik olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Behnisch, şehir dokusuna da değinerek ofisinin yaptığı projeler üzerinden “enerji”, “doğa”, “kültür” ve “iklim” başlıkları altında sürdürülebilirlik yaklaşımını anlattı.


Türkiye’nin önde gelen mimarlarından Han Tümertekin ve Emre Arolat’ın konuşmacı olarak katıldığı proje kapsamındaki konferansların ilki 15 Mayıs 2009’da Paris’te gerçekleştirilmişti.


Stefan Behnisch (Mimar)



Behnisch Architekten nasıl tanınıyor?



Stefan Behnisch’in sahibi olduğu Behnisch Architekten mimarlık bürosu, sürdürülebilir mimarlığın dünyadaki önemli temsilcilerinden biri olarak niteleniyor. “Sürdürülebilirlik” merkezli mimarlık pratiğiyle RIBA Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödüle değer görülen Behnisch Architekten, büro boyutlarını ve iş hacmini büyütmenin öncelikli amaç olduğu dünyadan orta boy ölçeğinde, ama çevresel duyarlılıklı bir çalışma gündemine doğru evrilen mimarlığın en önemli temsilcilerinden biri sayılıyor.


Büronun ekolojik yapılar statüsünde Avrupa kıtası özelinde geliştirdiği pilot proje Doğa Araştırmaları ve Ormancılık Enstitüsü (Wageningen, Hollanda), tasarımının sadeliğine rağmen yüksek enerji verimiyle geniş yankı uyandırmıştı.



Stefan Behnisch’in ünlü mimar babası Gunter Behnisch kimdir?



Alman mimar Gunter Behnisch 14 Temmuz 2010’da 88 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. 1972 yılında Münih Olimpiyatları için gerçekleştirdiği tasarımı, demokratik mimarinin ve ulusal gururun bir sembolü oldu. 1922 yılında Dresden'de dünyaya gelen Behnisch'in binalara olan aşkı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda görev yaptığı sırada İtalya'da ortaya çıktı.


1947 yılında mimari eğitimine başlayan Behnisch, 1952 yılında Stuttgard'ta kendi mimarlık ofisini açtı. Şöhretini yenilikçi modern tasarımlarıyla gerçekleştirdiği devlet okulları ve spor aktivite binalarıyla kazanan Behnisch 1973 yılında Alman Meclisi için tasarladığı Bundestag ile Bonn'da Bundestag tasarımı yarışmasını kazandı.


Çeşitli ortaklıklardan sonra, ikinci Behnisch ofisi 1989 yılında oğlu Stefan tarafından Stuttgard'ta açıldı. Amerika ve Almanya'daki şubelerinden sonra da Behnisch Architecten olarak yola devam etti. Benhisch, 1982 yılında Berlin Sanat Akademisi üyeliğine atandı ve daha sonra RIAS ve RIBA'nın fahri üyesi oldu.