Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Sulukule

Fatih'in İstanbul'u fethinden 2010'a kadar, Romanların yaşadığı bir mekan oldu Sulukule. Ama artık, 'yerlilerini' yurdundan eden ilk kentsel dönüşüm örneklerinden birinin yaşandığı semt olarak biliniyor. İşte Sulukule'nin öyküsü.



Sulukule ismini nereden aldı?


Sulukule, surların en alçak bölgesi olan Bayrampaşa Deresi’nin bu bölgede bulunması sebebiyle Sulukule adını almıştır.


Sulukule nerede yer alıyor?


Fatih ilçesine bağlıdır. Vatan Caddesi ile Karagümrük arasındadır. Sulukule’ye Edirnekapı, Balat, Ayvansaray, Topkapı ve Kocamustafapaşa’ya komşudur. 


Sulukule tarihinde neler yer alıyor?


Sulukule’nin batısında yer alan surları Bizans İmparatoru II.Theodosius M.S.6 yüzyılın başında yaptırmıştır. Bölgeye yerleşim 10.yy başlarında gerçekleşmiştir. Bizans döneminde Sulukue’ye yerleşenlerin Hindistan’dan gelen romanlar olduğu söylenir. İstanbul’un fethi ile farklı bölgelerde yaşayan kişiler davet edilince bu kişiler Sulukule’ye yerleşmişlerdir. 1946 yılında eğlence evlerine rastlanır. Eğlence Evleri’nin gelişmiş olduğu dönem 1950-1960 yılları arasında olmuştur. 1985 yılında Sulukuleliler Turizm Bakanlığı’na “Gösteri Evi Projesi” ile başvuruda bulunurlar ve bu projeleri onaylanır. Bu proje ile 3 eğlence evi 34’e yükselmiş oldu. 


1994 yılında Fatih Belediye Başkanı seçilen Mustafa Kara’dan sonra eğlence evleri yavaş yavaş kapatılmıştır.


Sulukule



Sulukule’de kentsel dönüşüm neleri etkiledi?


5 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında “Sulukule Kentsel Yenileme Projesi” hazırlandı. 2006 yılında Sulukule için ‘Acele Kamulaştırma Kararı’  çıkarıldı. 2007 yılında ise bu yasa onaylandı ve yıkımlar başlandı. 


Sulukule’de yer alan Roman vatandaşlar Taşoluk’a yapılan sosyal konutlara yerleştirildi. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Sulukule’de yer alan 10 sokak ve 3 caddede çalışmalar başladı. Bu çalışmalar sonucunda 640 konut yapıldı. Bu evler klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edildi. Yapılan daireler 65, 70, 90 ve 100 metrekare genişliğinde. Sulukule’de yapılan evler 3-4 katlı yapılardan oluşuyor. Şahıs mülkiyetinde olan ama acil korunması gereken tarihi yapıların restorasyon çalışmaları yapıldı. 


UNESCO’nun eleştirmiş olduğu Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi ülkede oldukça ses getirdi. Evlerinden çıkarılan vatandaşlar sıkıntı yaşadı ve Sulukuleli vatandaşlar için birçok sivil toplum örgütü harekete geçti. Derneklerin kurulduğu Sulukule’de yaşam devam ediyor ama tartışmalar durmuş değil. 


Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesine karşı dava açtı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi projeyi, “kamu yararına uygun olmadığı” gerekçesiyle, oybirliğiyle iptal etti. Fakat inşaat çalışmaları devam eden Sulukule’de yapılar tamamlanmak üzere. 


Sulukule


Sulukule’de yapılan konut projesi ne gibi özelliklere sahip?


Sulukule’de TOKİ tarafından Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında yapılan Osmanlı Evleri 65, 70, 90 ve 100 metrekarelik daireler. Bu evler Osmanlı mimarinden esinlenerek yapıldı. En fazla 3 kattan oluşan evlerin bahçeleride var. İnşaat bedeli 80 milyon TL olarak evlerin satış rakamları ise 500 bin TL ile 800 bin TL arasında değişiyor. 

Sulukule


Sulukule Gönüllüleri kimdir?


2010 yılında kurulan dernek, Sulukule yakınında Karagümrük’te yer alıyor. Sulukule’de yaşanan kentsel dönüşüm projesi tartışmalarında etkilenen çocuk ve kadınlara yönelik çalışmalar yapıyor. Sulukule ve çevresinde okuyan çocuklara etüt dersleri verdikleri gibi annelere de iş olanakları sağlıyor. 

sulukulegonulluleri.blogspot.com



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Anneler günü konut kampanyaları