Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Sunay Erdem ve Günay Erdem kardeşler kimdir?

Çağdaş mimarlık, peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım alanında çalışırlar. Uluslararası nitelikte bir ofisleri vardır.



Sunay Erdem ve Günay Erdem kardeşler kimdir?



Firma iki ortak- Günay Erdem ve Sunay Erdem tarafından yönetilmekte ve uluslararası kadrosu ile faliyet göstermektedir. Mimarlar, peyzaj mimarları, şehir plancıları, endüstriyel tasarımcılar, grafik tasarımcılar ve araştırmacıların multidisipliner ekipler halinde çalışırlar.


Erdem Mimarlar’ın yakın zamanda bitirmiş olduğu projeler arasında 

Sığacık Teos Marina(2010), 

İzmit Seka D100 Tüneli Üstü Kentsel Tasarım Projesi(2009), 

Salmakis Resort Hotel Peyzaj Projesi(2008) bulunur.


Sunay Erdem ve Günay Erdem’in Avrupa'da (Türkiye, Ankara), Kuzey Amerika'da (USA, New York) , ve Asya’daki( Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai) ofisleri vardır.


Günay Erdem kimdir?


1978'de Bulgaristan Şumnu’da doğdu. 1989'da Türkiye'ye yerleşti. 2001 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. 2006 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. 2006 yılında AÜ Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı'nda başladığı doktora çalışmalarına devam etmektedir. 1998 yılında, kardeşi Sunay Erdem ile ortaklaşa Erdem Mimarları'ı kurdular. Hem yurtiçi, hem yurtdışında, bir çok mimari ve kentsel tasarım projeleri gerçekleştirdi. Birçok projesi ulusal ve uluslararası mimari dergilerde yayınlandı. Ulusal-uluslararsı yirminin üzerinde ödülün yanısıra, 2010 Yılı II. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri Yılın Üstin Başarı Ödülü, 2010 Yılı 12. Ulusal Mimarlık Ödülleri, Fikir Sunum Dalında Başarı ödülü sahibidir. Günay Erdem, Türkçe, İngilizce, Bulgarca, Rusça, Makedonca ve diğer Slav dillerini bilmektedir.

 

Sunay Erdem kimdir?


1971’de Bulgaristan'ın Şumnu şehrinde doğdu. 1989'da Türkiye'ye yerleşti. 1995 yılında Ankara Üniversitesi'nden Peyzaj Mimarı olarak mezun oldu. 1998 yılında kardeşi mimar Günay Erdem ile ortaklaşa Erdem Mimarlar'ı kurdular. Yurtiçi ve yurtdışında, bir çok kentsel tasarım projeleri gerçekleştirdi. Birçok projesi ulusal ve uluslararası mimarlık basınında yayınlandı. 2008 yılından beri Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümünde, part-time öğretim görevlisi olarak ders vermektedir. Ulusal-uluslararsı yirminin üzerinde ödülün yanısıra, 2009 Yılı, I. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri, Proje Dalı Ödülü, 2010 Yılı II. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri Yılın Üstin Başarı Ödülü, 2010 Yılı 12. Ulusal Mimarlık Ödülleri, Fikir Sunum Dalında Başarı ödülü sahibidir. Sunay Erdem, Türkçe, İngilizce, Bulgarca, Rusça, Makedonca ve diğer Slav dillerini bilmektedir.


WEB SİTELERİ:


http://www.erdemarchitects.com/tr/works.php



AnadoluJet dergisinin Haziran 2013 sayısındaki Ali Halit Diker imzalı yazıda haklarında şunlar yazılmıştır:


Geleceğin Mimarlari


Geleceğin mimarisi insan odaklı olmak zorunda. Bu yüzden sürdürülebilirlik bu mimarinin en önemli özelliği. Dünyada çevre dostu mimari ve yaşam alanları giderek yaygınlaşırken Türk mimarlar da bu alanda hünerlerini sergiliyor.


Geçtiğimiz sene San Francisco’da “İnsanlık İçin Ev” yarışmasında büyük ödüllerden birini Sunay Erdem ve Günay Erdem öncülüğündeki ekip aldı. Ödül alan proje San Francisco’nun San Bruno Dağları’nın eteklerine özel tasarlandı. Çevredeki malzemelerden optimum şekilde faydalanılmasını hedefleyen projede, dağların etekleri ağaç açısından zengin olduğu için kurumuş ağaç kütüklerinden bolca faydalanıldı. Bu özelliğiyle evin, gönüllüler tarafından kolayca inşa edilebileceğini belirten Sunay Erdem, ödülü kazanmalarının nedenlerinden birinin projenin insanların birbiriyle etkileşimini arttırabilme kapasitesi olduğunu düşünüyor. Bu düşüncesini ise şu sözlerle destekliyor: “Amerikan toplumu giderek yalnızlaşıyor, komşuluk ilişkileri sıfıra inmiş durumda. Biz San Francisco’daki projemizle onlarda kaybolmakta olan, bizde var olan komşuluk paylaşımını geri kazandırmak istedik. Klasik bireysel Amerikan ahşap ev yerine ahşaptan, kütüklerden bir sosyal konut önerdik.”


Projede kâr amacı güdülmediği için uluslararası bir gönüllü kuruluş projenin gerçekleşmesine destek oluyor. Erdem Mimarlar, bu süreci merakla takip ettiklerini belirtiyor ve şu ana kadar projenin gerçekleşmesiyle ilgili herhangi  bir engelle karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.


Yüzde Yüz Verim


Sürdürülebilirlik, enerji tasarrufu, yeşil mimari gibi konuların günümüzde çok popüler olduğunu söyleyen Sunay Erdem, bu alanlarda uluslararası sertifikalar olduğunu ve bu sertifikaları almak için belli başlı malzemelerin kullanılması gerektiğini belirtiyor. Bunun etkili bir çözüm olmadığını düşünen Erdem’e göre daha ekonomik sürdürülebilir yaşam alanlarına talebi arttırmanın yolu; tasarımda gereksiz detay ve süslemelerden kaçınılan, her alanının kullanılabilir olduğu tasarımlardan geçiyor. Sunay Erdem ve Günay Erdem’in New York’un 2030 yılı için yaşam öngörülerini konu alan yarışmada ödül alan bir başka projesi ise tam olarak buradan yola çıkıyor. Sunay Erdem bu projeyle yukarıda bahsi geçen sertifikalara gerek duymadan sürdürülebilir bir yaşam alanı üretebildiklerinin de altını çiziyor.


Ödüle Doymuyorlar


Erdem Mimarlar’ın geride bıraktığımız iki yıl içinde New York ve San Francisco’daki ödülleri dışında Kanada’da Vancouver ve Riverton’da ödül aldıkları iki projeleri daha var. Bu projelerden Vancouver’da olana bir nevi kentsel geri dönüşüm projesi denilebilir. Sunay Erdem projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Vancouver’daki proje kentsel bir atık alanın kente kazandırılmasını içeriyordu. Vancouverlılar 1950’li yılların mühendislik harikası olan viyadüklerini, ihtiyaçların değişmesi sonucunda kullanamıyorlardı ve bu alanın kente nasıl kazandırılması gerektiği konusunu tartışıyorlardı. Yeni bir kullanıcı kitlesi ortaya çıkmıştı. İş yerlerine bisiklet ile gitmek isteyen insanlar... Kısaca doğaya geri dönmek istiyorlar. Biz de doğayı onlara geri getirdik.” Proje, Doğanın Geri Dönüşü adını da tam olarak buradan alıyor.


Riverton’da ödül kazanan proje ise bir köprü tasarımı. Yalnız bu köprüyü özel kılan şey, yaşayan bir köprü olması. Köprünün üzerine kurulacağı nehirde yaşayan çok güçlü bir sarmaşıktan faydalanmayı düşünen Erdem kardeşler zamanla köprüyü saracak sarmaşığın köprüyü taşımasını hedeflemiş.


İnsanlığın son yıllarda çevresine verdiği zararı aslında kendine verdiğinin farkına varmasıyla, tasarımın ve yaşamın her alanında giderek yaygınlaşan bir bilinçlenme söz konusu. Bu bilince Sunay ve Günay Erdem kardeşlerin sahip olduğu hassasiyet de eklenince gelecekte çevremizle, aslında kendimizle çok daha barışık olabileceğimiz ortamlarda yaşayabiliriz. Kim bilir belki bu akıma Erdem kardeşler gibi başka Türk mimarlar öncülük eder.


Uçak Penceresinden Şehir


Sunay Erdem kentsel bir tasarım yapacakları zaman uçak penceresinden, özellikle kalkış ve iniş anlarında bir şehri incelemenin, kendisi için kentin anatomisini çözmesinde çok faydalı olduğunu söylüyor. Zaman zaman yapacakları tasarımları bir uçak penceresinden temsili olarak sundukları bile oluyormuş.


Tff’ye Yeni Tesis


Sunay ve Günay Erdem kardeşler yakın zamanda Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva’da inşa edilecek yeni tesislerinin projesini hayata geçirmek için kollarını sıvadılar. Erdem Mimarlar, Ay Yıldızlılar olarak anılan Türkiye Milli Futbol Takımı için Riva tesislerinin peyzajına, makro ölçekte Türk bayrağındaki ay ve yıldızı eklemeyi uygun görmüşler.


SÖYLEŞİNİN LİNKİ:


http://www.anadolujet.com/aj-tr/anadolujet-magazin/2013/haziran/makaleler/gelecegin-mimarlari.aspx