Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tahir Tellioğlu kimdir?

Aralık 2012’de kurulan İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu’nun (İMKON) Genel Başkanı. Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümde karşılaşılan bürokrasi ve eğitim sorunuyla karşılaşıldığına dikkat çekiyor.



Tahir Tellioğlu kimdir?

İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu


  

Tahir Tellioğlu’nun kentsel dönüşümle ilgili eleştirileri neler?



İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümle ilgili belediye ve diğer bürokraside ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Bu konuda önce ciddi eğitim çalışmaları yapılmalı" diyor.

Emlakkulisi.com’un 19 Eylül 2013 tarihli haberine göre; İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümle ilgili belediye ve diğer bürokraside ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Bu konuda önce ciddi eğitim çalışmaları yapılmalı. Bu işin içinde olacak aktörler bilgilendirilmeli ve eğitilmelidir. Eğer yanlış adımlar atılacaksa kentsel dönüşümün gerekirse ertelenmesi taraftarıyız" dedi. Tellioğlu, son yılların hatta yüzyılın en büyük çalışmalarından biri olan kentsel dönüşümün binaların şeklinden, yaşam tarzına kadar büyük değişikliklere yol açacağını belirterek, bu projenin dünyaya ve yeni nesillerimize bakışımızın vizyonu olması gerektiğini, projede en büyük tehlikenin ise "rant kapısı olarak algılanması" olduğunu söyledi.


Kentsel dönüşümle standartlara uygun ve doğal afetlere karşı daha sağlam yapılaşma hedeflendiğini anlatan Tellioğlu, bu zamana kadar bilinçsiz inşa edilen binalar nedeniyle Türkiye'nin depremlerden büyük yaralar aldığını ve kentsel dönüşümle daha sağlıklı yapılaşmanın önünün açılacağını vurguladı.



Tahir Tellioğlu’na göre ‘kentsel dönüşüm ertelensin’ mi?



Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarının büyük gayretlerine rağmen, kentsel dönüşümle ilgili başta belediyeler olmak üzere bürokraside ciddi sorunlar yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Kentsel dönüşüm Türkiye için çok önemli bir proje. Türkiye genelinde 20 milyon konutun üçte birinin yıkılıp yeniden yapılması söz konusu. 500 milyar dolarlık bir harcama yapılacak. Bu olağanüstü bir rakam. Bizler Türkiye'nin geleceği, daha konforlu yaşam için projelerimizi hazırlıyoruz. Ancak iş bürokrasiye gelince tıkanıyor. Çünkü belediyeler başta olmak üzere bürokrasi henüz işleyişi bilmiyor. Yetkililerin öncelikle bu sorunu gidermesi gerekir. İlk olarak eğitim çalışmaları gerçekleştirilmeli. Biz İMKON olarak eğitim konusunda müteahhitlere destek olacak bir çalışma eşiğindeyiz. Bunun bürokraside de gerçekleşmesi gerekir. Eğer yanlış adımlar atılacaksa, sektörün motivasyonu kırılacaksa kentsel dönüşümün gerekirse ertelenmesi taraftarıyız." 

Bu noktada yeni düzenlemenin yapılmasını isteyen Tellioğlu, "Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak binaların geri dönüşü yok. Eskiden olduğu gibi birkaç kepçe ile yıkılacak tarzdan binalar yapılmıyor, yeni binalar çok sağlam. Tıpkı Ankara'daki demir kafes gibi. Ayrıca yeni planlamada mülkiyet sayısı da artacak. Örneğin şu an 100 mülkiyetin yer aldığı alana yapılacak 500 konut, 500 mülkiyet demek. Yani değişiklik durumunda muhatap sayısı kat ve kat artacak. Bu da başlı başına bir problem" diye konuştu. Tellioğlu, Türkiye için hayati önem taşıyan kentsel dönüşüm projesinin tüm kitleleri kucaklamasının da bu konuda en önemli unsurlardan biri olduğunu bildirdi. Tellioğlu, yurt genelinde belediyelerin tek parti tarafından yönetilmediğine işaret ederek, "Bu proje siyaset üstü bir proje. Bu çalışmada tüm siyasi parti temsilcilerinin bulunması gerekiyor. Sorunlar ortak akıl ile herkesi kucaklayarak çözülmeli" dedi.



Tahir Tellioğlu hangi konularda haber oldu?



Tahir Tellioğlu: 2B ve kentsel dönüşüm sektöre hareket getirecek! (Takvim Gazetesi, 10 Temmuz 2012)


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşüm, 2B ve yabancıya konut satışının önünü açan yasaların inşaat sektörüne ciddi hareket getireceğini belirtti


Kentsel dönüşüm yasasıyla 8 milyona yakın konutun elden geçirileceğini belirten Tellioğlu, "Sadece dönüşüm ile 15-20 yıl içinde 500 milyar doların üzerinde bir ekonomik değerin üretilmesini bekliyoruz" dedi.



Kentsel dönüşümü 74 milyon sahiplenmeli (Yeni Şafak, 19 Mart 2012)


Kentsel dönüşüm yasa tasarısının modern şehircilikte güvenli yapılaşma için son şans olduğuna dikkat çeken TİM-FED Başkanı Tahir Tellioğlu, "Bu projeyi 74 milyonun sahiplenmesi gerekiyor" dedi


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİM-FED) Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşüm yasa tasarısının modern şehircilikte güvenli yapılaşma için son şans olduğunu söyledi. TBMM Genel Kurulu'na bu hafta gelecek olan kentsel dönüşüm yasa tasarısına ilişkin Yeni Şafak'a değerlendirmeler yapan Tellioğlu, "Yasa, Cumhuriyet öncesi savaşlar ve fakirliğin ortaya çıkardığı çarpık ve kalitesiz şehir stoklarının her depremde ülke insanımıza verdiği zararı sona erdirmenin başlangıcı olarak görüyoruz" dedi.


HÜKÜMET BU KONUDA CESUR


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hükümetimiz seçim kaybetme pahasına da olsa Türkiye bu kentsel dönüşümle yüzleşmek zorundadır" diyerek, bu konuda cesur davrandığını dile getiren Tellioğlu, "1920'lerin yoksulluk, fakirlik, yokluk, bir ekmek bulma uğruna köylerden kentlere göçün olduğu, başını sokmak için bir derme çatma yapı uğruna yapıldığı günlerde değiliz. Biz bugün yapıları imkanlar bolluğu içinde yapacağız. Şimdi binaları paranın ve teknik kadronun, inşaat malzeme kalitesinin ve inşaat meslek kalitesinin dünyada en yüksek olduğu bir tecrübe ile 500 yılların mimarisini, aynı Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin bugüne gelebildiği miras kültürünü de kapsayacak şekilde yapabiliriz. Modern şehirciliğin gereği içinde ve 9 şiddetindeki depremlere dayanabilecek nitelikte ve özellikte yapılar oluşturma fırsatına kavuşabiliriz" diye konuştu. Kentsel dönüşümle Türkiye'de 20 milyon yapının en az 3'te 1'inin yaklaşık 7 milyon konutun dönüşeceğinin planlandığını kaydeden Tellioğlu, şöyle devam etti:

 

15 YILDA 500 MİLYAR YATIRIM

 

"Her konutta 4 kişinin yaşadığı varsayarsak 28 milyon insanın yaşadığı bir şehir dönüştürülecek. 7 milyon konut ortalama arsa ve vergi maliyeti çıktığında 100 metrekaresi 70 bin liraya mal edilse, 7 milyon konut 490-500 milyar liralık bir yatırım oluşturacak. Türkiye'de yıllık 500 bin konut yapıldığını hesaplarsak ve sektörü kentsel dönüşümde yüzde 100 kapasite ile çalıştırırsak, 7 milyon konut 13-15 yılda yapılacak. Ayrıca 400 bin civarında yeni istihdam ortaya çıkacağı için istihdamda var olan açık yüzde 15 civarında düşecektir."

 

Yapı denetim sistemi sağlıklı değil

 

Müteahhitlik sektörünün, belli bir ehliyet ve liyakat düsturu içerisinde akreditasyonla çalışan bir sistem olmadığına dikkat çeken Tellioğlu, "Bu durumun ortaya çıkardığı kaçaklar vardır ve bu sistemin denetimini yapan yapı denetim sistemi sağlıklı değildir. Türkiye'de 10 yılı aşkın zamandır uygulanan yapı denetim sisteminde, bir taraftan prestijli yapılar yapan müteahhitler, bir tarafta yaptıkları 5 yılda yıkılan müteahhitler aynı kulvarda olabiliyor. Bu da yapı denetim firmalarının neyi nasıl denetlediklerini ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla Türkiye'de yıllık 100 milyar lira doğrudan yatırım yapan, dolaylı olarak 300 milyar lira yatırım gücü olan, doğrudan 1.9-2 milyon kişiyi, kayıt dışılığı ile beraber 4 milyon kişiyi istihdam eden, aileleriyle birlikte 16 kişiyi istihdam eden devasa gücün bir müteahhitler meslek odasının olmayışından kaynaklı sorunları vardır" dedi.

 

TOKİ'den gelen Bakan bir fırsat


Böyle bir süreçte kentsel dönüşümden sorumlu birinin TOKİ'den deneyimli Erdoğan Bayraktar'ın olmasının bir fırsat olduğunu dile getiren Tellioğlu, şöyle konuştu: "Müteahhitlik sektörü olarak güveniyoruz, bunu yapabilecek deneyim, bilgi ve güçtedir. Yalnız 74 milyon insanın 28 milyon insanını bizzat ilgilendiren, dolayısıyla 74 milyon insanın kamuoyu desteğini de vererek o heyecanı diri tutturması lazım. Vatandaşlar da fedakarlık ederek bu sürece katılması lazım."


Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016