Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tahliye davalarında avukatlık ücretleri 2016!

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kiracılarını kanunda belirtilen tahliye gerekçelerinin doğması halinde tahliye edebiliyor. Peki, tahliye davalarında avukatlık ücretleri 2016 ne kadar?


Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kiracılarını kanunda belirtilen tahliye gerekçelerinin doğması halinde tahliye edebiliyor.


Borçlar Kanunu kapsamında tahliye gerekçeleri; Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle ve kiracıdan kaynaklanan sebeplerle olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Buna göre kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,

belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


Kiracının tahliye taahüdü vermesi, kira bedelini ödemeyerek temerrüde düşmesi ve aynı ilçe sınırları içerisinde bir evinin olması gibi nedenler de tahliye gerekçeleri arasında yer alıyor.


Yukarıda sıralanan nedenlerin doğması halinde tahliye için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Dava sürecinde avukatlık ücretinin de ödenmesi gerekiyor. Peki, tahliye davalarında avukatlık ücreti 2016 ne kadar?


Tahliye davalarında avukatlık ücretleri 2016

Tahliye davalarında bir yıllık kira bedeli tutarı, avukatlık ücreti olarak hükmolunur. Bu miktarlar, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenmiş bulunan ücretten az olamıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com