Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Taksim Platformu

Taksim Yayalaştırma Projesi’ne karşı Mart 2012’de kurulan platformdur. Taksim Dayanışma Platformu; siyasal parti temsilcileri, sendikalar, dernekler ve STK’lardan oluşmaktadır. Topçu Kışlası ve Gezi Parkı protestolarıyla Türkiye’nin gündemine oturmuştur.



Taksim Platformu
Taksim Platformu


Taksim Platformu ne zaman ve neden kuruldu?



Taksim Yayalaştırma projesine karşı olarak 2 Mart 2012 Cuma günü sendikalar, odalar, siyasi partiler, çevre örgütleri ve dernekler Taksim Dayanışması’nı kurdu. Taksim Dayanışması ilan ettiği deklarasyonla kurulurken, Taksim Meydanı’nı koruma kararlılığı vurgulandı.



Taksim Platformu kimlerden oluşuyor?



Taksim Dayanışması Platformu içinde Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, DİSK, KESK, İstanbul Tabip Odası, TKP, ÖDP, BDP, Halkevleri, Taksim Platformu, NHKM ve çok sayıda dernek bulunuyor. 



Taksim Platformu, Taksim Yayalaştırma Projesi için ne düşünüyor?



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı, Taksim Meydanı’nın Maksem, Taksim Cumhuriyet Anıtı, AKM ve Gezi Parkı ile bir bütün olduğunu ve yapılacak projenin bu tarihi yok edeceğini söyledi.

Gezi Parkı’nın şehir sit alanı ve koruma kararı olmasına rağmen yok edilmek istendiğini belirten Yapıcı, projenin Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla çok kısa sürede geçirildiğini ifade etti. Açıklama şöyle;


“Taksim’de 1 Mayıs’larda büyük ölümler olabilir”


Taksim’in yeni haliyle çıkılması imkânsız bir alan haline dönüştürüleceğini vurgulayan Yapıcı, yeni haliyle çıkılsa dahi en ufak panik halinde büyük ölümler gerçekleşebilir. 77’de Kazancı Yokuşu’nda sıkışıp hayatını kaybedenler hatırlanmalı. Meydana yapılmak istenen yeni düzenleme sonucunda en ufak panikte birçok insan hayatını kaybedebilir” diye konuştu.



Taksim Platformu’nu oluşturan kurumlar hangileri? 



Taksim Platformu bileşenleri arasında yer alan kurumlar şöyle; 


İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabip Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Bk. Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, DİSK, İstanbul Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Kültür Sanat Sendikası, Sendikal Güçbirliği Platformu, Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu, Emekliler Yaşlılar Hareketi, İstanbul Halkevi, İstanbul Kültür Forumu, İstanbul SOS Girişimi, Kamusal Sanat Laboratuvarı, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması, Lambda İstanbul, Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Özerk Sanat Konseyi, Sanatçılar Girişimi, Sulukule Platformu, Taksim Platformu, Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Meclisi, Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Asmalı Mescit Derneği, Ayaspaşa Derneği, Bedrettin Derneği, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği, Cihangir Güzelleştirme Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Denge Ekolojik Yaşam Derneği, Galata Derneği, Gazhane Çevre Gönüllüleri, Gülsuyu Gülensu Yaşam ve Dayanışma Merkezi Derneği, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, Karadeniz Çevre ve Kültür Derneği, Kızıldere Derneği, LGBTT Dayanışma Derneği, Sosyal Haklar Derneği, Tokatlılar Derneği, Tozkoparan Derneği, Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği, Tüketiciyi Koruma Derneği Beşiktaş Şubesi, TÜKODER İstanbul Şubesi, Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği İstanbul Şubesi, Validebağ Gönüllüleri Derneği, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Halkın Sesi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Yeşiller Partisi ve İşçi Partisi



Taksim Platformu hangi haberlerle gündeme geldi?



Taksim Dayanışması'ndan 'Kendimi ihbar ediyorum' dilekçesi (Hürriyet Gazetesi, Temmuz 2013)


Taksim Dayanışması’nın çağrısı üzerine toplanan yaklaşık 200 kişilik grup “Gezi parkı eylemlerinin tüm sorumluluğunu üstleniyoruz…" yazılı dilekçelerini savcılığa sundu.


Taksim Dayanışması, "Gezi Parkı eylemlerinin tüm sorumluluğunu üstleniyoruz…" diyerek "kendimi ihbar ediyorum" başlıklı dilekçelerini savcılığa sunmak için adliye önünde toplandı.  Yaklaşık 200 kişilik grup, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın önündeki alana geldi. Alanın içinde ve önündeki merpende bulunan gruba, polis yolu kapatmaması için uyarıda bulundu. Polis, yolun kapatılması halinde müdahale etmek zorunda kalacaklarını belirtti. Yolu kapatmayan grup ellerindeki dilekçeleri havaya kaldırarak ‘Her yer Taksim, her şer direniş’ şeklinde bir süre slogan attı. Çevik kuvvetin ve TOMA’nın hazır bekletildiği eyleme avukatlar da destek verdi.


TAKSİM PLATFORMU'NDAN 7 MADDELİK ÇAĞRI


Daha sonra basın açıklaması yapıldı. Avukat Gülbin Aydın’ın okuduğu basın açıklamasında eylemlerin demokratik bir şekilde gerçekleştiğini ancak sert müdahalelere maruz kaldıklarını belirtti. Açıklamada, “Biz kendimizi ihbar ediyoruz. Bizim hakkımızda da işlem yapsınlar. Ya bizim hakkımızda da işlem yapsınlar ya da bütün tutukluları serbest bıraksınlar. Gözaltına alınan ve hakkında soruşturma başlatılan herkes hakkındaki işlemleri durdursunlar. Bizim talebimiz budur" denildi.


MİMARLAR ODASI'NDAN MÜCELLA YAPICI


Basın açıklamasının ardından Taksim Dayanışması bileşenlerinden TMMOB Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı da söz aldı. Yapıcı, “Şiddet durmuyor. Diyarbakır’da Ankara ‘da devam ediyor. Lice’de bir yurttaşımız öldü. Bizim dilekçelerimiz onları da kapsamaktadır. Her yer Taksim, her Lice, her yer Diyarbakır. Mücadelemiz devam edecek" dedi.


“SORUMLULUĞU ÜSTLENİYORUM" DİLEKÇESİ


Açıklamanın ardından eylemciler ellerindeki dilekçeleri doldurdu. Eylemciler tarafından imzalanan ve ‘İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına’ başlıklı dilekçede, “Taksim Meydanı ve Taksim Gezi Parkı ile ilgili eylemlerin ve nöbetlerin tüm ahlaki, siyasal, tarihsel ve hukuki sorumluluğunu üstlendiğimi savcılığınızın bilgisine sunarım" denildi. Dilekçenin imzalanmasının ardından grup slogan atarak, dilekçelerini vermek için adliyeye girdi.



Taksim Dayanışma'dan açıklama (Hürriyet Gazetesi, 16 Haziran 2013)


Taksim Dayanışması Platformu gece geç saatlerinde yayımladığı açıklama ile Gezi Parkı'na müdahaleye tepki gösterdi.


Açıklama şöyle:


Mahkeme sonuçlanıncaya kadar Gezi Parkının park olarak kalacağı sözünü veren yöneticiler, Gezi Parkını, İstanbul’u ve ülkemizi savaş alanına çevirdi!


15 Haziran akşam saatlerinde emniyet güçlerinin Gezi Parkı’na yapmış olduğu baskını kınıyor, kadın, çocuk ve yaşlıların parkta olduğu sırada, plastik mermiler, yoğun gaz ve ses bombaları ile yaptıkları saldırının bir insanlık suçu olduğunu bildiriyoruz.


Saldırı an itibariyle başta Taksim Meydanı ve çevresi olmak üzere tüm yurtta devam etmektedir.


Savaş koşullarında dahi görülmeyecek bir şiddetle yapılan saldırı esnasında Gezi Parkı ve Divan Otel’indeki revirler dahi saldırıya uğramıştır.  Şu an ülkemizin dört bir yanında ve İstanbul’un her köşesinde halkımız hükümetin bu saldırısını protesto etmekte ve Taksim’e doğru yürümektedir.


Şu an itibarıyla yapılan saldırının bilançosunu tespit etmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar defalarca güvenilirliğini yitirmiş valisinden, emniyetine kadar yapılan açıklamalar inandırıcı değildir. Sayısını henüz tespit edemediğimiz gözaltılar ve yüzlerce yaralı ilk elden tespit ettiklerimizdir. Plastik mermi ile vurulanlar, hastaneye gidemeyen onlarca yaralı vardır.


Dayanışma temsilcilerimizin Başbakan ile yaptığı görüşme akabinde; Taksim Dayanışması bileşenleri bundan sonraki sürecin nasıl şekilleneceğini demokratik ve açık bir biçimde tartıştıkları anlarda bu saldırı gerçekleşmiştir. Parkın içinde nasıl bir planlama yapılacağını kararlaştırmaya çalıştığımız ve Taksim meydanında hiçbir gösterinin olmadığı bir anda yapılan bu saldırı gösteriyor ki; Başbakan’ın niyeti bu ülkede toplumsal kutuplaşmayı arttırmak ve halkını ezerek otorite hırsını tatmin etmektir.


Çünkü Taksim Dayanışması olarak herkese açık olan karar alma süreçlerimizde hepsi de ülkemizin meşru ve yasal emek/meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve bütün gönüllü katılımcılarımız olarak haklı ve insani taleplerimizin takipçisi olacağımızı ilan etmiştik. Aynı zamanda Gezi Parkı’nda çadırlarımızı ve kalış biçimimizi düzenleme faaliyetleri ile meşguldük.  Bu tablo gerek sanatçı ve gerekse milletvekilleri tarafından kamu görevlilerine iletilmişken yapılan saldırı, bu ülkede kamu düzeninin bizzat siyasi iktidar tarafından bozulduğunu göstermektedir.


Taksim Dayanışması olarak aşağıdaki çağrıları acil olarak yapıyoruz;


1- Emniyet güçlerinin bu vahşi saldırısı durdurulmalıdır. Bu gece ve yarın olacak olaylardan bütünüyle siyasi iktidar sorumludur.


2- Basın kuruluşları açıklamalarımızın halkımıza duyurulması konusunda yardımcı olmalı, halkına savaş açan bir siyasi iktidarın dezenformasyonundan halkımızı korumalıdır.


3- Bu sert polis müdahalesi sonucunda yaralanan yurttaşlarımızın sağlığından endişeliyiz. Gönüllü hekimlerin engellemesi durdurulmalı, 112 ambulans başta olmak üzere mevcut kamu sağlık kurumları acilen güçlendirilmelidir.


4- İstanbul’un her yerinden on binlerce kişi Taksim’e yürümektedir. Halkımızın bu yürüyüşünün engellenmesi mümkün değildir.



İŞTE TAKSİM GEZİ PARKI PLATFORMU'NUN 7 TALEBİ (Hürriyet Gazetesi, 05 Haziran 2013)


Başbakan Vekili Bülent Arınç, Taksim Platformu heyetini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. Görüşme sonrası heyet üyeleri açıklama yaptı ve taleplerini dile getirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, "Gezi Parkı, park olarak kalmalıdır. Topçu Kışlası projesinin iptal edildiği açıklanmalıdır. AKM’nin yıkılmayacağı açıklanmalıdır. Olaylardaki sorumluların görevden alınmalıdır. Gaz bombası kullanımı yasaklanmalıdır. Gözaltındaki yurttaşlarımızın derhal serbest bırakılmalı ve haklarında hiçbir soruşturma açılmamalıdır. İfade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz." diyerek taleplerini dile getirdi.



"TAKSİM'İ YAYALAŞTIRMA" PROJESİNİ PROTESTO ETTİLER (Hürriyet Gazetesi, Mart 2012)


"Taksim Platformu" üyesi bir grup, Taksim'i yayalaştırma projesini protesto etti. Taksim Gezi Parkı merpenlerinde toplanan grup adına açıklamayı Cem Tüzün yaptı. Tüzün, "Plan değişikliği evrensel şehircilik değerleri göz ardı edilerek ulaşım planlama ve projelendirme bilim ve tekniği gözetilmeden koruma ve hukuk kuralları ihlal edilerek hazırlanmıştır. İlan edilen aslında bir betonlaştırma, insansızlaştırma ve kimliksizleştirme projesidir" dedi. 



Hepsi serbest (Hürriyet Gazetesi, 12 Temmuz 2013)


Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları için gözaltına alınan ve aralarında Taksim Dayanışması üyelerinin de olduğu 50 kişiden 38’i savcılık tarafından, 12 kişi de hâkim tarafından serbest bırakıldı.


Mahkeme, “örgüt” varlığını gösteren somut delil bulunamadığını belirtti. Gezi Parkı pazartesi günü halka açılmış ancak sonrasında çıkan olaylar sonucunda 50 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemleri dün tamamlanan 49 şüpheli Çağlayan’daki Adliye Sarayı’na sevk edildi. Taksim Dayanışması Sekretaryası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı da soruşturma kapsamında adliyeye gitti.   


Şüphelilerden 38’i 8 saatlik sorgunun ardından savcılık tarafından serbest bırakıldı. Savcılık diğer şüphelilerden 5’ini ‘Örgüt kurma’ suçlarından 7’sini de “Görevli memura mukavemet” ile “Gösteri ve Yürüyüş Kanununa Muhalefet” suçlarından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk etti. Yaklaşık 7 saat süren ifadenin ardından mahkeme Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri ve dayanışma üyesi Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu şüphelilere yöneltilen suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçuna ilişkin, suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların bulunmamasını dikkate alarak tutuklanma taleplerini reddetti. Gece yarısı verilen kararı, adliye önünde bekleyen 2 bin kişi sevinçle karşıladı. 



Taksim Platformu iletişim bilgileri nelerdir?



Web Adresi: www.taksimplatformu.com