Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Taner Gültekin - İç Mimar

İçmimar, TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı. Taner Gültekin, 1990 yılında okuldan da arkadaşı olan eşi Reyhan Gültekin ile Reyhan&Taner Gültekin İç Mimarlık Tasarım ofisini kurdu.


 Taner Gültekin - İç Mimar
TMMOB İçmimarlar İstanbul Şube Başkanı Taner Gültekin...



Taner Gültekin nereden mezun? 


Ankara’da doğdu. İlköğretimini TED Ankara Koleji ve Mimar Kemal Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) 1983’te Bauhaus ekolü ile mezun olduktan ve kısa bir piyasa deneyiminden sonra İçmimar Reyhan Gültekin ile Reyhan-Taner Gültekin İçmimarlık Tasarım ofislerini kurdular. Daha sonra RETA Mimarlık, Mühendislik ve İçmimarlık Ltd.Sti. olarak çalışmalarına devam etmektedirler.



Taner Gültekin, hangi projelere imza attı?


Birçok yurtiçi, yurtdışı projeler ve uygulamalarını yapmış olup, bunların en önemlilerinden Libya Trablus’ta yapılan Libya Tarih Müzesi, Roma, Libya Akademi Gezici Müzesini ve İstanbul Balmumcu Darphane Para ve Madalyon Müzesi, Belçika Başkonsolosluğu restorasyon ve renovasyonu, Ayasofya ve Topkapı Sarayı Müzelerinin engellilerin erişebilirliğine yönelik proje ve uygulamaları çalışmaları arasında bulunmaktadır.


Tarih, çevre, doğa, tasarımın ve mekânların fonksiyonel ve ergonomik kullanımı konusunda birçok konferans, seminer vermiş, çalışmaları yazılı ve görsel basında yer almıştır.



Taner Gültekin ne zaman İçmimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı oldu?


2012 yılı TMMOB İstanbul İçmimarlar Odası Şube Başkanlığını yürütmekte olup üniversitelerde part time Öğretim Görevini de devam ettirmektedir. Avrupa Birliği projelerinden olan Leonardo Da Vinci VetPro projesi programında yer alarak engellilerin çevre ve mekânlardaki erişebilirliği konusunda Avrupa Birliği Eğitim sertifikasına sahip ve İngilizce bilmektedir.



Taner Gültekin’in eşi ve ortağı Meleknaz Reyhan Gültekin kimdir?


İstanbul’da doğdu. İlköğretimini Hasan Ali Yücel İlkokulu ve lise eğitimini Atatürk Kız Lisesi ‘de tamamladıktan sonra İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)1984’te Bauhaus ekolü ile mezun olduktan ve kısa bir piyasa deneyiminden sonra İçmimar Taner Gültekin ile Reyhan-Taner GÜLTEKİN İçmimarlık Tasarım ofislerini kurdular. Daha sonra RETA Mimarlık, Mühendislik ve İçmimarlık Ltd.Sti. Olarak çalışmalarına devam etmektedirler. Birçok yurtiçi, yurtdışı projeler ve uygulamalarını yapmış olup, bunların en önemlilerinden Libya Trablus’ta yapılan Libya Tarih Müzesi ve İstanbul Balmumcu Darphane Para ve Madalyon Müzesi, Belçika Başkonsolosluğu restorasyon ve renovasyonu, Ayasofya ve Topkapı Sarayı Müzelerinin engellilerin erişebilirliğine yönelik proje ve uygulamaları çalışmaları arasında bulunmaktadır.


Belediye Konservatuarı piyano bölümünü bitirdikten sonra içmimar ve piyano eğitimcisi olarak çalışmaktadır. Avrupa Birliği projelerinden olan Leonardo Da Vinci VetPro projesi programında yer alarak engellilerin çevre ve mekânlardaki erişebilirliği konusunda Avrupa Birliği Eğitim sertifikasına sahip, Almanca ve İngilizce bilmektedir.



Taner Gültekin ve RETA Mimarlık ofisi hangi projeleri hazırladı?


Restorasyon alanında Burgazada Köşkü restorasyonunu gerçekleştiren Taner Gültekin ve RETA Mimarlık, içmimarlık alanında Libya Çadır Müzesi, Darphane Müzesi, Roma Libya Academia, Libya Tripoli Müzesi çalışmalarını gerçekleştirdi. 


Hastane, otel projeleri de hazırlayan firma Belçika Konsolosluğu’nun iç mimarisini yaptı. Taner Gültekin, villa / rezidans, konut çalışmalarının yanı sıra Irak’taki Avva ile Damat Tween mağazalarını tasarladı. Taner Gültekin ve RETA Mimarlık, cafe-restoranlar ve bankalar konusunda da inşaat projeleri geliştiriyor.



Taner Gültekin, içmimarlık çalışmalarını nasıl anlatıyor?


Evmanya.com’da Elif Durmaz imzasıyla 17 Mart 2010 tarihinde yayımlanan röportaj şöyle;


Bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?


1982 yılında Tatbiki Güzel Sanatların İç Mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra kısa bir piyasa çalışmasının ardından 1990 yılında okuldan da arkadaşım olan eşim Reyhan Gültekin ile beraber Reyhan&Taner Gültekin İç Mimarlık Tasarım ofisini kurduk. Günümüzde de mimarlık adına çalışmalarımıza devam etmekteyiz.



Mimarlıkla nasıl tanıştınız, mimar olmanıza neden olan şey neydi? 


Ailemin içinde mimar birçok birey vardı. Küçük yaşlardan itibaren mesleğime aşina bir ortamda yetiştim. Bu anlamda mimarlık çekirdekten bir yaşam biçimi haline zaten gelmeye başlamıştı. Böylelikle yolumu bu doğrultuda çizerek kendimi mimarlık adına birikimler yaratmaya ve geliştirmeye başlamış oldum. Okul hayatıyla beraber bu ilgi profesyonel anlamda bir meslek oluşturmama neden olmuştur.



Tasarımlarınızı yaratırken nelerden ilham alıyorsunuz?


Tasarımlara yön veren onların kullanıcılarıdır. Kişiye özel tasarımlar yaptığımız için müşterilerimizin gereksinimleri doğrultusunda çözümler arar, yaratır ve uygularız. Önemli olan kullanıcıların ergonomik anlamda tasarımlarımızdan faydalanabilmesidir. Dönemin moda olan çizgilerini taşırken tasarımları daha dayanıklı ve doğaya ekolojik anlamda daha az zarar verebilecek malzemelerle tasarlamak ve imal etmek amaçlarımız doğrultusundadır.



İlham aldığınız ya da çalışmalarını sevdiğiniz mimarlar kimler?


Michael Graves, Robert A.M. Stern



Ev dekorasyonunda en çok hangi stili seviyorsunuz, sizin tercih ettikleriniz hangileri?


Postmodern, Art deco ve modern klasizm tarzlarını seviyorum. Genelde tercih ettiğim modern klasizm tarzıdır çünkü içersinde çeşitli modern öğelerin bulunduğu aynı zamanda klasik bir üslup içerdiği bundan dolayı da zaman içersinde hızlıca modası geçmeyen bir tarz olduğu içindir.


Modern tarz diye nitelendirdiğimiz, düz ve yalın hatların hakim olduğu, insanı yormayan renk, ışık ve fonksiyonla birleştiğinde o mekanda yaşayanların yorulmayacağı bir tarzdır. Bu tarzın içerisinde mobilya ve aksesuar olarak klasik çizgilerini içinde barındıran objeler, o mekan içerisinde birbiriyle yarışmadan yer almalarını sağlar. Bu da çok çabuk modası geçmeyen bir yaşam alanı oluşturur ki, hangi yaşta olursa olsun bireylerin zevkine hitap eder.



Son olarak, çalışmalarınızda size özel bir olmazsa olmaz var mıdır?


Yaptığımız mekanlarda yukarıda bahsettiğimiz mobilyalar içersinde olmazsa olmaz diye nitelendirebileceğim malzeme; cam ve pileksiglastır. Bunlar mekanlarda şeffaf leke oluşturduğu için farklı bir malzemeyle örneğin bir ahşapla kullanıldığında o leke koyu ve bir hakim içersinde yer kaplayacaktır. O yüzden şeffaf malzemeleri gerekli yerlerde kullanmayı seviyorum. Ayrıca insanların günlük yaşam koşuşturması içerisinde sıkıntı, problem ve kaostan kurtularak sığınmış oldukları evlerinde esprili ve şaşırtıcı atraksiyonlar yeraldığı takdirde o mekanlar sıcak yuva diye nitelendirebileceğimiz alanlar haline gelir.



Taner Gültekin ve RETA Mimarlık iletişim bilgileri nelerdir?


Adres: Abdi İpekçi Caddesi Bostan Sokak Orjin Apt. NO:15 Kat:5 Nişantaşı - İstanbul / Turkiye

Tel: 0 212 247 77 75 - 0 212 247 94 11

Cep: 0532 314 95 49

Mail: info@retamimarlik.com

Web: retamimarlik.com