Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Taraklı – Sakarya

21'inci yüzyılda Osmanlı köyü havasını yaşayabileceğiniz yer. Sakarya’nın Taraklı İlçesi’ni TTNet’in “Mümkünlü Köyü” reklamlarından hatırlıyoruz. İstanbul’a 1,5 -2 saat uzaklıktadır.



Taraklı – Sakarya
Taraklı, Sakarya



Taraklı İlçesi’nin tarihçesi nedir? 



Eski adı “ Dablar” olan Taraklı’nın Hellenestik dönemde “Bytinia” adını alan bölge içinde olduğu bilinmektedir. Hisartepe’de bulunan iki sarnıç M.Ö. l. bin ile M.Ö. 2000 arasını tarihlemektedir.


Osmanlı Devletinin kuruluşundan önce, Ertuğrul Gazi zamanında, Osman Bey’in Komutanı Samsa Çavuş Sakarya Vadisindeki Sorkun, Yenice Tarakçı (Taraklı) ve Göynük taraflarına akın düzenlemiş, Hırıstiyan ahalinin yaşadığı bu toprakları Bizanslılardan alarak Osmanlı Beyliğinin topraklarına katmıştır.


Taraklı’nın Osmanlı topraklarına katılışı ile ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırmalarda fethin tarihi olarak 1289 ile 1293 yılları arasında ihtilaf olmakla birlikte, Taraklı’nın Osmanlı Beyliği topraklarına katılışı Beyliğin Anadolu Selçuklu Devletine yarı bağımlı olduğu yıllara rastlar. Ayrıca Taraklı’nın fethinde Samsa Çavuşla beraber kesin işbirliği içinde olan Harman-Kaya Beyi Köse Mihal’inde etkisi olmuştur.


Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferine çıkarken Taraklı’da konaklayarak Veziri Yunus paşaya yaptırdığı ve şu anda kendi adıyla anılan Yunuspaşa camii diğer adıyla kubbelerindeki kurşunlarla ünlenen Kurşunlu camii 1517 yılında tamamlanmıştır.


Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bahsedildiği üzere İlçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığı belirtilmektedir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiştir.



Taraklı’nın nüfus bilgileri nelerdir?



İlçenin nüfusu azalmaktadır. Bunun sebebi büyük şehirlere göçtür. Ancak 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle ilçemiz az da olsa göç almağa başlamıştır. Yaklaşık olarak nüfusun %50’si köylerde, %50’si İlçe merkezinde yaşamaktadır. Nüfusun % 51 i erkek, % 49 u kadındır.İlçe Belediyesine bağlı olan 4 mahalleden  sadece biri  (Yenidoğan Mahallesi) İlçe merkezine 6 km. mesafede bulunmaktadır. İlçenin merkezinde yaşayan nüfus  toplu haldedir.


2010 Adrese dayalı (ADNKS) nüfus sayımı kesin    sonuçlarına  göre, Taraklı’ nın toplam nüfusu 7.337 ’dir. İlçe merkezinin nüfusu 2983, köylerin nüfusu ise 4354’dır. Yıllık nüfus artışı %0  -16.88 ’



Taraklı’da gezilecek yerler nereleridir? 



Taraklı Evleri 


Taraklı Evleri, uzun yıllar ayakta kalabilmiştir. Üstelik yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı’ya, Göynük cihetinden gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazıları 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimidir.

Yunus Paşa Camii


Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında “Kurşunlu Camii” diye anılır. Yunus Paşa Camii, kare planlı, tek minareli klasik uslupta inşa edilmiş, güzel bir Mimar Sinan eseridir. Cephe duvarları, ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş olup, yine küfeki taşından işlenmiş saçak kornişleri ile sonuçlanmaktadır.

 

Tarihi Han


Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan kervanların Taraklı’da konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği tarihi han yerli ve yabancı turistlere ben buradayım gelin misafirim olun, dercesine ihtişamıyla Taraklı’nın tarihini anlatır.



Taraklı Sokakları


Tarihi mekanlarımız arasında kalan ve buram buram tarih kokan daracık sokaklar Arnavut Kaldırımı mimarisinde yapılmıştır. Sokaklarda yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunmaktadır.



Tarihi Hamam


Hamam, ilçe merkezinde, Yunus Paşa Cami’ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii’ni merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma tarihi bir hamamdır. Ayrı bölümlerde eski ve yeni iki havuzu var. Huzur dolu ortamında, doğanın içinde şifalı sularla yapılan kürlerden sonra kendinizi iyi hissetmemek imkânsız.



Çınar Ağacı


İlçenin Yusuf Bey Mahallesi’nde 7 asırlık çınar ağacı Osmanlı Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktadır. Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğinin Taraklı’da da sürdürmüştür. Asırlık çınar ağacı büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş, ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır.



Hisar


İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan "Hisar Tepesi"tarihi kalıntılar olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar tepesi’ndeki iki su sarnıcı MÖ..1000- MÖ..2000 yılları arasını tarihlemektedir.



Su Değirmeni


Akarsuların başında kurulmuş, su enerjisini dönel hareket enerjisine çeviren çark sisteminden güç alarak dönerek öğütmeye yarayan; halk dilinde “Kara Değirmen” olarak anılan, beş taşlı veya iki taşlı su değirmeni köylüler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.



Taraklı İlçesi hangi haberlere konu olmuştur? 



Mümkünlü’de tatil mümkün (Habertürk Gazetesi)


Reklam ismiyle "Mümkünlü Köyü" diye bildiğimiz Taraklı Köyü Sapanca Gölü'ne yakınlığıyla tatilde uğrak yerlerinizden biri olmaya aday.


Başrollerini Şener Şen ve Olgun Şimşek’in paylaştığı TTNET’in yeni reklam filminde kasabaya gelen internetin köylülerin hayatını nasıl kolaylaştırdığı anlatılıyor. Yaklaşık iki haftadır ekranlarda dönen reklamda verilen mesajın yanı sıra reklama ev sahipliği yapan mekân da sıkça muhabbetlere konu oldu. Reklamdaki adıyla Mümkünlü Köyü, gerçekte de Sakarya’nın Taraklı İlçesi gerçek hayatta tarihi dokusu bozulmamış bir Osmanlı kasabası olarak karşımıza çıkıyor.


Ziyaretçi sayısının artması bekleniyor


Denizden 800 metre yüksekliğinde bulunan Taraklı tertemiz havasıyla ve koruma altındaki yıllara meydan okuyan cumbalı evleriyle misafirlerini bekliyor. İlçede bulunan 300 adet binadan 91 tanesi tescilli durumda bulunuyor.

Tarihi Osmanlı evleriyle ünlü ilçede özellikle reklam filminden sonra turizm hareketliliği yaşanması bekleniyor. Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkahraman’a göre reklam filminin ilk bölümlerinin televizyonlarda dönmeye başlamasından itibaren daha şimdiden Taraklı’yı merak edip görmeye gelenlerin sayısı hiç de az değil. Taraklı’da hafta sonu tatilini değerlendirmek isteyenlere buraya en yakın Sapanca’daki göl kenarındaki turistik tesislerde konaklamalarını öneriyoruz. Böylece hem tarih hem de doğa tatili geçirmek mümkün.


NASIL GİDİLİR?

Taraklı’ya İstanbul’dan Ankara istikametine giden TEM gişelerinden girerek, otobandan Adapazarı-Bilecik sapağından çıkış yaptıktan sonra Bilecik istikametini takip ederek, 30 kilometre sonra Ali Fuat Paşa Kasabası’na varmadan yeni Göynük-Taraklı yol ayrımından ulaşmak mümkün. Yol yaklaşık 2 saat sürüyor.


NE YENİR?

Sakarya’nın Taraklı İlçesi’nde lokantaların birinde durup yörenin Nohutlu Mantı’sını yemek uzun yoldan gelenler için bir zevk olacaktır. Bunun yanı sıra Taraklı’nın kendisine özgü bir tatlısı olan Uhut da damaklarda farklı bir tat bırakabilir. Bunun yanı sıra bölgede Anadolu yemeklerini ustaca yapabilen birkaç restoran da mevcut.


NE YAPILIR?

Özellikle treking için birçok elverişli güzergâha sahip olan Taraklı tam anlamıyla bir açık hava müzesi görünümünde. Burada yürüyüş yaparken kendinizden geçmek, fotoğraf çekmek mümkün olacaktır.

Güzel bir kanyonu, kanyonun altında bir mağarası var. Özellikle reklamdan sonra gelen ziyaretçilerin arttığını gören bölge halkı sevecenlikle yerleşim hakkında bilgi verecektir.


TARAKLI'DA NEREDE KALINIR?


İstanbul’a 1,5 / 2 saatlik uzaklıkta. Sabah gidip akşam dönebilirsiniz.


Taraklı'da evini pansiyona çeviren aileler var. Bunun yanında Ulucami mahallesinde restorasyonu tamamlanan Kadirler Konağı'nda konaklayabilirsiniz.

www.kadirlerkonagi.com


Kadirler Konağı'nın dışında, belediyenin bir personelinde mevcut bulunan 0 264 491 20 15 - 491 20 21 nolu telefonu istediğiniz saate arayıp, Taraklı’daki bir evde kalabilirsiniz. Pansiyon evler daha öncesinde liste halinde belirlenmiştir. Oda / kahvaltı istenildiğinde öğlen ve akşam yemekleri alabilirsiniz.



Taraklı Belediyesi iletişim bilgileri nelerdir? 



Telefon: 0 264 4912015 - 4912021

Web adresi: www.tarakli.bel.tr