Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tarlabaşı - Beyoğlu - İstanbul

Beyoğlu’nun bir mahallesidir. Kentsel dönüşüm projesinin başladığı dönemde oldukça büyük olaylara sahne olmuştur. Tarihi binalar yerine A Plus konut projeleri inşa edilmektedir.



Tarlabaşı - Beyoğlu - İstanbul


Tarlabaşı nerede?


Tarlabaşı; İstanbul Avrupa Yakasındadır. Beyoğlu ilçesine bağlıdır. kuzeyde Dolapdere Caddesi, güneyde Tarlabaşı Bulvarı, doğuda Talimhane, batıda ise Kasımpaşa ile sınırlanan bir bölgedir.


Tarlabaşı’nda yerleşim nasıl başladı?


1535'te Fransızlarla başlayan ülkelerarası elçilik bulundurma uygulaması sonucunda Beyoğlu'na yerleşen sefaretlerde çalışan üst düzey yöneticilerin ve bunlara ek olarak Beyoğlu'nda yaşayan levantenlerin ve gayrimüslimlerin işyeri ve konutlarında çalışanların konut alanı olarak kuruldu.


1923 Cumhuriyet'in ilanı, 1942 Varlık Vergisi, 1955 6-7 Eylül Olayları, 1960 Köyden kente göçün başlangıcı, 1980 Dalan Operasyonları, Tarlabaşı tarihinde yer alan olaylardan oldu.


Göç dalgalarının başlaması ile bölgede yer alan tarihi yapılara doğudan batıya göç eden insanlar yerleşti. 1980 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’ın tarihi yapıları izinsiz yıkması sonucunda Tarlabaşı Bulvarı oluştu. Bu şekilde zamanlar, Tarlabaşı içine kapanan bir mahalle haline geldi. 



Tarlabaşı - Beyoğlu - İstanbul


Tarlabaşı kentsel dönüşüm projesi nasıl başladı?


1999 yılında yaşanan büyük deprem sonrasında hükümetin aldığı kararlardan biri de; kentsel dönüşüm projesi oldu. Türkiye genelinde başlayan bu proje kapsamında; depreme dayanıksız yapılar ya yıkılıp yeniden yapıldı ya da güçlendirildi. Buna göre; Beyoğlu’nda da bulunan yapılar hakkında kentsel dönüşüm projesi 2012 yılında başlamış oldu.


Beyoğlu Tarlabaşı’ndaki tarihi yapılarda kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı. Bununla birlikte bu evlerde yaşayanlar evlerden tahliye edildi. Bazı binalar yıkılarak yerine yenileri yapılmaya başlandı. 


Beyoğlu Belediye Başkanı  Ahmet Misbah Demircan, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Otoparklar, iç hacimler, bir konuttan, bir ticarethaneden, bir esnaflıktan asgari olarak beklediğimiz iç alanlar var. Bütün bunları alt alta koyup hem tarihi hem de şehrin silüetini koruyacaksınız, fonksiyonlarını da günün şartlarına uyumlu hale getireceksiniz. Yani zoru başaracaksınız. Bu bakış açısıyla Tarlabaşı'nda total olarak 300'e yakın binada bir operasyon yapılıyor.


Bu süreçte belki kendimizi algılatmakta biraz daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldık. Ama bugün geldiğimiz noktada burada sadece bir restorasyonu başlatmış olmuyoruz aynı zamanda bir zihniyet değişimini gerçekleştiriyoruz. Eski eserlere yönelik restorasyon çalışmalarında yeni bir yöntemin de ortaya çıkmasına sebep oluyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu tamamlandığında hayalimizin gerçek şeklini göreceğiz.


Asıl hedefimiz bu tarz çalışmaları vatandaş eliyle yapmak ve dönüştürmektir. Ama böyle dönüşüm çalışmalarında bir çıkmaza giriliyorsa, öncülüğümüzü gerektiriyorsa o zaman daha fazla müdahil oluyoruz. Kentlerin daha yaşanabilir hale gelmesi, yapılarının buna göre dizayn edilmesi gerekiyor. Bu konu, belediyelerin en önemli görevleri arasına girdi. Bu anlamda şehrin gelecek vizyonunu tayin edecek organizasyonların belediye eliyle yürütülüyor olması lazım çünkü imar planlama yetkisi belediyelerdedir. Ama bu makro planlamaları yapmanın yanı sıra gerektiğinde Tarlabaşı'nda olduğu gibi işin içine girip, detaylarına nüfuz edip bire bir yürütücü noktasına gelinmesi gerekiyorsa bunu da yaparız.


Tarlabaşı kentsel dönüşüm projesi ile ilgili görseller için tıklayınız


Gap İnşaat firması ne zaman kuruldu?


Gap İnşaat, 1996 yılında yeniden yapılandırılarak iş geliştirme faaliyetlerine başladı. Çalık Grup bünyesinde yer alan firma,  8 ülkede faaliyet göstermeye devam etti. 


Gap İnşaat, İstanbul'da bulunan genel merkezinin dışında Abu Dabi, Aşkabat, Hartum, Moskova, Doha, Dubai, Taşkent, Trablus, Astana, Bağdat ve Cidde'de açtığı ofisler kanalıyla dünyanın birçok bölgesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.


GAP İnşaat hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız


Tarlabaşı kentsel dönüşüm proje grubunda kimler görev alıyor?


GAP İnşaat Proje Direktörü

Nilgün KIVIRCIK


GAP İnşaat Proje Koordinasyon Grubu

Turgut AKTAN, Murat Efe GÖNENÇ,

Güçlü ARAPOĞLU, Ümit BODUR


Danışma Kurulu

Prof. Dr. Sercan ÖZGENCİL YILDIRIM

Beykent Üniversitesi Mühendislik&Mimarlık Fak. Mimarlık Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Haluk GERÇEK 

İstanbul Üniversitesi 

Prof. Dr. Güzin KONUK

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı

Dr. Sinan GENİM

Orhan DEMİR 

MSGSÜ - Plan Ofis


Tasarım Grubu

Hasan KIVIRCIK MTM Mimarlık - 360 Ada

Han TÜMERTEKİN Mimarlık Yapı Tasarım - 361 Ada

Mehmet ALPER Tures Mimarlık - 362/386 Ada

Nuran KARAKAŞ Duru Mimarlık - 363 Ada

Cem İLHAN - Tülin HADİ TeCe Mimarlık - 385-386 Ada

Hasan ÇALIŞLAR - Kerem ERGİNOĞLU - 387 Ada Erginoğlu Çalışlar - SDB Mimarlık Ltd. Şti.

Yavuz Selim SEPİN Sepin Mimarlık - 593-594 Ada



Tarlabaşı - Beyoğlu - İstanbul


Tarlabaşı 360 projesinin özellikleri nedir?


Lokasyon: Tarlabaşı

Toplam arsa:  30.000 metrekare

İnşaata başlama tarihi: 2007

İnşaatı bitirme tarihi: 2017

Ünite sayısı:  54 adet ofis, konutlar ve otel

Mimarı: SKM Projescts

Metrekare fiyatları: 2013 Mart ayı itibari ile 7 bin 500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Ödeme koşulları: Bir kısmı peşin geri kalan bakiye banka kredisi.

Çevre yollara uzaklığı: Taksim Meydanına 2 dk., Mecidiyeköy’e 5 dk., Beşiktaş’a 10 dk.

Adres: Tarlabaşı Bulvarı |  No.59 Beyoğlu – İstanbul Sakızağacı Taksi Durağı yanı

Telefon: 0 212 293 38 93


Tarlabaşı 360 projesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız


Tarlabaşı projesi hangi ödülü aldı?


Toplam 226 projenin katıldığı Yaşayan Estetik Şehirler yarışması, Beyoğlu Belediyesi ve Ak Parti tarafından düzenlendi. Kentsel dönüşümü konu alan yarışmada Tarlabaşı projesi İstanbul genelinde birinci, Türkiye genelinde ise ikinci oldu. 


Tarlabaşı dernekleri hangileridir?


Tarlabaşı’nda yaşanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında birçok aile evlerinden tahliye edildi. Bu ailelerin mağduriyetlerini ortadan kaldırmak adına ve Tarlabaşı’nda bulunan tarihi yapıların yıkılmasını engellemek adına birçok dernek kuruldu. Onlardan bazıları şöyle: 


Tarlabaşı Toplum Merkezi: http://www.tarlabasi.org/

Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma Derneği: http://www.tarlabasimagdurlari.com/


Beyoğlu Belediyesi iletişim bilgileri nedir?


Adres: Evliya Çelebi Mah. Meşrutiyet Cad. No:50 34430 Tepebaşı - Beyoğlu – İSTANBUL

Telefon: 444 0 160