Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

TBMM binası hakkında bilgiler

Meclis binası için yapılan yarışmada 3 birinci varken, birinciler arasından en birinciyi kim seçti?



TBMM bugüne kadar 3 bina kullanmıştır. Şu anda kullanılan bina, üçüncüdür.


İlk bina 18 Ekim 1924 tarihine dek kullanıldı. Bina günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet vermektedir.


TBMM'nin ikinci binasının yapımına Mimar Vedat Bey'in projesiyle 1923'de başlandı. Bina çok kısa bir sürede tamamlandı ve 18 Ekim 1924'de hizmete açıldı. İlk binadan aşağı yukarı 50 metre uzağa yapılan yeni bina 36 yıl boyunca kullanıldı ve siyasi tarihimizde birçok önemli karara tanıklık etti.


VE ÜÇÜNCÜ BİNA



TBMM binası hakkında bilgiler



1937'de konuyla ilgili bir yasa çıktı ve yarışma açıldı. On dört projenin katıldığı yarışma 28 Ocak 1938 günü sonuçlandı. Jüri 3 tane birinci seçti.


Atatürk, bunlar arasında Holzmeister’e ait olan projenin uygulanmasını istedi.


Tüm yarışmacılar anıtsal düzenlemelerinde neo-klâsik üslûbu yeğlemişlerdi. Simetri, yüksek revaklı giriş ve taş kullanımı hepsinde ortak yanlardı.


26 Ekim 1938’de temeli atılan yapının inşaatı savaş yılları içinde bir ara durdurulmuş, 1947 yılında kaba kısmı tamamlanmıştır. Aynı yıl yapının inşaatı Bayındırlık Bakanlığı adına Y. Mimar Adil Denktaş’ın başkanlığındaki denetim örgütünce yürütülmüştür.


Depreme dayanıklı olarak yapılan binanın dışında kaplama malzemesi olarak bej renkli traverten, 

- içeride otuz tür yerli mermer, çini, bronz, çeşitli ahşap türleri kullanılmıştır.



TBMM binası hakkında bilgiler




Binanın yapımında zaman zaman parasal kaynak bulunmasında büyük zorluklar çekildi, bu arada İkinci Dünya Savaşı'nın da başlaması daha büyük sıkıntılara yol açtı. Bu nedenlerle, yapım çalışmalarına aralıklarla devam edilebildi. 

1957'den sonra yapımı hızlandırılan yeni Meclis Binası, 6 Ocak 1961'de hizmete açıldı.


475.521 metrekarelik bir arazi içinde bulunan Meclis ana binasının yerleşim alanı 19.372 metrekare. Faydalı iç mekanlar itibariyle toplam hacmi ise, 56.775 metrekare. 


5 katlı olan binanın ön cephe uzunluğu 248 metre. 


Meclis kampusüne girişler sağ ve solda Atatürk Bulvarı ve Dikmen Caddesi üzerindeki iki ana kapıdan yapılıyor.



Genel Kuruldaki görüşmeler kapalı devre televizyon sistemi ile salon dışından izlenebiliyor. Binada, Genel Kurul Salonun dışında siyasî parti grupları için ayrılmış 176, 415 ve 700 kişilik üç büyük toplantı salonu ile ayrıca 44 salon ve 352 küçüklü büyüklü oda bulunuyor.


Binanın iki yanından uzanan köprü geçişlerle bağlanmış iki kanat bölümden birinde, TBMM Başkanlık makamı ve çalışma büroları ile Başkanlık Divanı üyelerinin odaları, diğer uç bölümde ise, iç içe üç büyük salondan oluşan TBMM Tören Salonu yer alıyor.


MECLİSİN İÇİ BİR KEZ BÜYÜK ÖLÇÜDE YENİLENDİ


Hüsamettin Cindoruk'un başkanlığı döneminde açılan " TBMM Genel Kurul Salonu'nun Yeniden Düzenlenmesi" yarışması sonucu, İlhami Kural ve Adnan Ural'ın tasarımı 25 proje arasından birinci seçilmişti. Projenin uygulanması ve ihale aşamasında birçok yolsuzluk dosyasıyla gündeme gelen salon ceylan derili kırmızı koltuklarıyla da oldukça büyük tepkiler almıştı.