Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tomtom Mahallesi – Beyoğlu

Beyoğlu’nun 45 mahallesinden biridir. Tophane ve Galatasaray arasında; İstiklal Caddesi’nin uzun bir kısmını kapsayan Tomtom Mahallesi, 2010 yılında esnaf ve işletmecilerin ön ayak olmasıyla restore edildi. Tomtom, Beyoğlu’ndaki pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan mahalledir.



Tomtom Mahallesi – Beyoğlu

Tomtom Mahallesi, Beyoğlu


Tomtom Mahallesi nerede? 


İstiklal Caddesi'nde Taksim Meydan'ından Karaköy Feniküler'e ilerlerken Galatasaray Lisesi'ni geçtikten sonra İstiklal Caddesi'ne çıkan Yeni Çarşı Caddesi'nden başlayıp, Kumbaracı Yokuşu'na kadar devam eden bölümdür. 

Batısında Asmalmescit, doğusunda Kuloğlu ve Firuzağa, güneyinde Hacımimi ve Kılıçali Paşa mahalleleri vardır.

Tomtom Mahallesi, doğusundaki Firüzağa Mahallesi ile aynı hat üzerindeki Yeni Çarşı Caddesi ve Boğazkesen Caddesi ile komşudur. Beyoğlu'nun tarihi yapıları, Mısır Apartmanı, Saint Antuan Kilisesi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Santa Maria Draperis Latin Katolik Kilisesi ve Fransız Sarayı buradadır. Hollanda Başkonsolosluğu, Rusya Konsolosluğu ve İtalya Konsolosluğu da Tomtom Mahallesi'ndedir. 



Tomtom Mahallesi’nin tarihçesi nedir?


Tomtom Mahallesi'nin adı daha önce "Tomtom Kaptan Mahallesi" imiş. Tomtom Kaptan Sokağı olarak adlandırılmış bir sokağı da içeren mahallenin adı zamanla Tomtom Mahallesi'ne dönüşmüş. Tomtom Kaptan Sokağı'nın girişinde bulunan Tomtom Kaptan Camisi 1592 yılında Tomtom Mehmet Kaptan tarafından yaptırılmış. Bu cami, imamlarından musiki ile ilgilenen Tumtum Abdullah Efendi'nin lakabı olan Tumtum ile de anılmaktaymış. Bu bilgilerle Tomtom Kaptan Sokağı'nın adını bu camiden aldığını, zamanla da mahallenin de Tomtom Kaptan Mahallesi olarak anılmaya başladığını anlıyoruz.



Tomtom Mahallesi'ndeki önemli binalar hangileridir? 


Yapı Kredi Kültür Merkezi, Mısır Apartmanı, Goethe Enstitüsü, Sent Antuan Katolik Kilisesi, Beyoğlu Anadolu Lisesi, Fransız Anadolu Araştırmaları Estitüsü Kütüphanesi, Fransız Sarayı, Hollanda Başkonsolosluğu, Saint Louis Fransız Latin Kilisesi, Union Kilisesi, Pierre Loti Lisesi, Santa Maria Draperis Latin Katolik Kilisesi, Richmond Hotel İstanbul, Rusya Konsolosluğu, İtalya Konsolosluğu, Özel İtalyan Lisesi, Özel Tarhan İ.Ö.O. ve Lisesi, Sefer-i Kethüda (Bostaniçi) Camii, Atıcılar - Avcılar Spor Kulübü ve Tomtom Kaptan Camii. 



Tomtom Mahallesi’nde kentsel dönüşüm ne zaman ve nasıl başladı?


Yapı Kredi Sanat ve Kültür Merkezi ile Mısır Apartmanı arasından aşağıya indiğinizde karşınıza çıkıyor. Galatasaray Tomtom Mahallesi'ndeki, Akarsu, Acara, Kaymakam Reşitbey sokak ve Tosbağa sokaklarını kapsayan Tomtom Sokak, İstanbul gece hayatına ve kültür-sanat etkinliklerine yenilik getirdi. 


Mika Group tarafından Ekim 2010’da hayata geçirilen ve bir kentsel dönüşüm projesi olan Tomtom Fun Aid, birbirinden farklı, her eğlence anlayışına hitap eden mekânlarıyla hafta sonları 3 bin kişilik sirkülasyon ve 100 bin dolarlık ciro ile dikkat çekiyor. Mika Group Galatasaray'daki TomTom Sokak'a 10 milyon liralık yatırım yaptı. Tom Tom Fun Aid bünyesinde bulunan, her zevke hitap eden 8 farklı mekânıyla "caz"dan "meyhane"ye, "pub"dan denenmemiş "shot bar"a kadar eğlence dünyasına birbirinden farklı alternatifler sunuyor. Keyfinize göre ister "Alt"da caz, ister "Şahika Meyhane"de fasıl keyfi... Değişik tasarımlara yer veren dizayn mağazası DO'da alışveriş yapabilirsiniz. TomTom Sokak projesi kapsamında aynı bölgede bir de butik otel inşa ettiklerini anlatan Genel Koordinatör Cengiz Bazarbaşı, "Otel, 6 katlı ve 11 odalı olacak. Yatırım maliyeti ise 2 milyon doları bulacak" diye konuştu. 



Beyoğlu Tomtom'un ilk dönüşüm projesi hangisiydi?


İlk projeleri Nur-u Ziya Suits 'de daireleri dönemsel kiralayan Sirius 'un Yönetim Kurulu Başkanı Ecmel Ayral, kapılarını İstanbulkart 'ın açtığı dairelerde mahalle esnafından alışveriş yapmaya imkan sağlayacak iPad'lerin de olacağını söyledi.


21 Eylül 2011 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde Meltem Kara imzasıyla yayınlanan habere göre; bugüne kadar bir çok otel ve restoran yatırımı yapan Sirius A.Ş., İstanbul Beyoğlu'ndaki Tomtom Mahallesi'ni değiştirmek için harekete geçti. Tomtom Mahallesi'ndeki metruk binaları satın alarak yenileyen Sirius, bölge insanını soyutlamadan dönüşüme dahil ederek sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor. İlk projeleri Nur-u Ziya Suits 'de daireleri belli bir hizmeti de sağlayarak aylık ve yıllık şekilde dönemsel kiralama modelini seçen Sirius, dönüşüme halkı da katabilmek için ticari iletişim kuruyor. Sirius Yönetim Kurulu Başkanı Ecmel Ayral, kapılarını toplu taşımada kullanılan İstanbulkart 'ın açtığı dairelerde mahalle esnafından alışveriş yapmaya imkan sağlayacak iPad 'lerin de olacağını da belirtiyor.



Sahil ile Galatasaray 'ı bağlıyor


Ecmel Ayral, burada büyük bir potansiyel olduğuna inandıklarını ve bu potansiyeli hem ilerletmek hem de bu potansiyelden iş üretmek üzere yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: “Beyoğlu 'nun içinde de belli bir noktaya odaklanarak Tophane-Galatasaray arasındaki Tomtom Mahallesi 'ni seçtik. Sahili, yani Galataport olarak isimlerinden projeyle İstiklal Caddesi 'ni tam merkezi sayılan Galatasaray'ı birleştiren tek aks. Biz de hep bu yolun üzerine odaklanmayı ve yatırımlarımızı burada başlatmayı tercih ettik. Bunu yaparken de birbirini besleyen yatırımlar yapalım istedik. Yeme-içme tesisleri ve konutlarımız var. ”



Metruk binalar değişiyor


Beyoğlu 'nda binaları satın alarak, ‘içine hizmet katılmış ' konutlara çevirdiklerini anlatan Ecmel Ayral, şöyle konuştu: “Bugüne kadar metruk tarihi binaları alıp dönüşüm sürecinden geçirdik. Yaklaşık 6-8 ay süren inşaatların sonunda hizmet verdiğimiz modele çevirdik. şžu anda Nur-u Ziya Suits ile 18 dairemizde hizmet veriyoruz. 2012 Mart 'a kadar daire sayımız artacak. Bölgede şu anda 6 binamız bulunuyor. Bunların projeleri hazırlanıyor. Daha da büyümeyi hedefliyoruz. İlk etap Nur-u Ziya Suits ile başlayan bölgenin renovasyonu yatırım tamamlandığı zaman 40 milyon dolarlık bir yatırım hedefleniyor. Bu tip iş yapacak firmaların sadece kendi sermayelerine göre büyümeleri bir yere kadar mümkün. Onun ötesinde kendi bilgi birikimlerini, girişimciliklerini sermayeye de açarak geliştirmeleri gerekir. Bu açıdan Türkiye 'de yatırım yapmak isteyen çeşitli fonlarla   temas halindeyiz. ”



İstanbulkart kapıyı açıyor


Oluşturdukları konseptin bir otel ya da ev olmadığını, içerisine hizmet katılarak katmadeğer üretilmiş binalar olduğunu belirten Ecmel Ayral, getirdikleri yenilikleri şöyle anlattı: “Dairelerimizin kapılarının anahtarıyla, şehrin içindeki toplu taşıma araçlarının hepsinde faydalanabiliyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'nin toplu taşıma için hazırladığı İstanbulkart odaların kapılarını açıyor. Kartların her birinin ayrı bir kimliği   var, bu kimlikler daireye tanımlıyor ve sistem bu şekilde çalışıyor. Kart yoksa anahtarlarımız var. Bunlar dünyada olmayan uygulamalardır. Ayrıca her dairede iPad olacak. Bu iPad 'lerin içinde özel yazılımlar olacak. Daire sakinlerinin bulundukları mahalleden alışveriş yapmalarını, yemek sipariş vermelerini, ödeme yapmalarını çeşitli rezervasyonlar yapmalarını sağlayan bir yazılım yüklenecek. şžehirdeki etkinliklerle ilgili linkler de sunacak. Sosyal hayat sunabilmemiz önemli. ”



Konut, otel, ofis yatırımı ‘hibrit ' olmalı


Konut, otel, ofis gibi tanımların artık var olmadığını, hayatın iç içe geçtiğini ifade eden Ecmel Ayral şöyle konuşuyor: “Yatırımlar artık hibrit olmak zorunda. Boşanmalar artıyor. Yeni bir hayat kurmak çok zor. Evin döşenmesine, elektrik idaresine gidip kayıt olmasına kadar belki de 6 aylık bir zamana ihtiyaç var. Biz de insanlara o parantezi sunuyoruz. Bunun dışında yurtdışından gelmiş, burada birkaç yıl kalacak yabancıya meknlar sunuyoruz. Bavuluyla gelip yerleşebilecekleri alanlar sunuyoruz. ' '



Metrekare olarak görmek yerine iletişim kurun


Bir mahalleye girildiğinde sadece ‘kiralanacak metrekareler ' şeklinde bakılması halinde direnişin çok normal olduğunu anlatan Ecmer Ayral 'a göre, yatırımcının bölgede yaşayanlarla birlikte bir uyum sağlaması ve iletişim kurması gerekiyor. Bu şekilde, bölge insanının yatırımcıyı ve beraberinde getireceği yeni insanları tehdit olarak görmeyeceğini, hatta fırsata çevirebileceğini ifade eden Ayral,  “Ticari iletişim içindeyiz. Esnafın binada yaşayan insanlara doğrudan hizmet vermesini sağlayacak mekanizmaları sağlıyoruz. Yeni gelen sakinlerin hayatlarının içine girebiliyorlar” diye konuştu.