Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tulip Turkuaz Emlak Konut davası

Tulip Gayrimenkul, 2006 yılında Emlak Konut’un ihalesini kazandı ama yükümlülüklerini yerine getiremediği iddiasıyla ihale 18 Mayıs 2010’da feshedildi. Tulip Turkuaz projesi, aynı tarihte Doğu İnşaat-Precast Beton ve Üstünler grubuna geçmesinin ardından 1stanbul adıyla satışa sunuldu. Tulip Gayrimenkul, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine 300 milyon Euro tazminat talebiyle dava açtı. Erdoğan Bayraktar, ‘tanık’ olarak ifade verdi.



Tulip Turkuaz Emlak Konut davası



Davanın son duruşması ne zaman görüldü?




Tulip Real Estate Investment and Development Netherlands B.V., Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi olarak ihaleye açtığı Ispartakule III projesinin tahkim davası 26 Eylül 2013 tarihinde görüldü. 



Tulip Gayrimenkul ve Emlak Konut arasındaki dava nasıl başladı?



Tulip Gayrimenkul, iki ortağı FMS-Mertkan ile birlikte 2006’da Emlak Konut’un ihalesinde İstanbul Bahçeşehir’deki Ispartakule-3 Projesi'ni kazandı ancak yükümlülüklerini yerine getirmediği için ihale iptal edilmişti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 25 Eylül 2013 tarihli basın açıklamasında davanın gelişimini şöyle özetledi; 


“Hollandalı bir şirket olan Tulip Real Estate Investment and Development Netherlands B.V., Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi olarak ihaleye açtığı Ispartakule III projesine yerli ortakları ile birlikte teklif vermiş ve ihale üzerinde kalmıştır.  Söz konusu işin sözleşmesi, Emlak Konut Yönetim Kurulu kararı ile yüklenicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle 18.05.2010 tarihinde feshedilmiştir.


Hollandalı şirket Tulip Real Estate Investment and Development Netherlands B.V., söz konusu fesih nedeniyle 28.10.2011 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Dünya Bankası nezdinde kurulmuş olan ICSID (Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi)’de tahkim davası açmıştır.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar, davacının iddialarına dayanak olayların meydana geldiği dönemde hem TOKİ Başkanlığı ve hem de Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olduğundan, Paris’te bulunan Tahkim Heyeti tarafından kendisinin tanıklığına başvurulmasına ihtiyaç duyulmuştur.”



Tulip Turkuaz Emlak Konut davası
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar


Erdoğan Bayraktar, mahkemede davayı nasıl anlattı?



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 26 Eylül 2013 günü Hollandalı emlak şirketi Tulip'in Türkiye aleyhine açtığı 300 milyon Euro’luk tazminat davasının görüldüğü Paris’teki Uluslararası Tahkim Kurulu’na “tanık” olarak bilgi verdi.  


Hollandalı emlak şirketi Tulip'in Dünya Bankasında Türkiye aleyhine açtığı yaklaşık 300 milyon avroluk tazminat davasında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tanık olarak dinlendi. Paris'te Uluslararası Tahkim Kuruluna, Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanı olarak ifade veren Bayraktar, daha sonra yaptığı açıklamada, Türkiye aleyhine açılan davanın "haksız" olduğunu söyledi.


Bayraktar Paris’teki açıklamasında şu hususlara dikkat çekti: 


"Duruşma çok güzel geçti. Zaten buraya gelmeyi istedim. Türkiye Cumhuriyeti dava edilmiş. Son derece haksız bir dava. Biz Tulip firmasını, Türkiye'de iş yapması için bir kaç bakımdan son derece destekledik. Yabancı sermaye olması, Avrupa firması olması bakımından elimizden gelen her türlü desteği, gayreti gösterdik. Sonuna kadar süre uzatımı verdik, satışlarında ve ödemelerinde yardımcı olduk fakat bir kaç konuda, adi ortaklık 4 parçalı bir ortaklıktı. Dört parçalı ortaklıkta irade kaybı oldu. Aralarında mahkemeler oldu, şantiyede yürüme olmadı fesih etmek zorunda kaldık. Bütün gayretlerimize rağmen.. 470 gün gibi bir süre uzatma verdik. Mahkeme de bunu çok iyi anladı. İnşallah çok güzel bir netice çıkacak. Mahkemenin tavrından ve daha sonra bizle görüşmesinden bu anlaşıldı. Karşı tarafın mahkemeye müracaat etmesi bile çok büyük bir haksızlık. Biz de geldik mahkemeyi aydınlattık. Devletimiz ve hükümetimiz adına burada bulunduk. Hollandalılar da buradaydı bugün. 4 saat sürdü. Süreci tamamen anlattık. Hatta karşı tarafın avukatının bile ikna olduğunu sezdim. Biz Türkiye olarak yabancı sermayenin gelmesini arzu ediyoruz. Bu birileri tarafından suistimal edildi. Ama kanunsuz bir şey yapamazdık. Yasal çerçevede yürümek zorundaydı. Yasanın gerektirdiğini yaptık. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bunları korumaya çalıştık. Onlar, "Biz bu işi yapacaktık, bizi fesih ettiler, bizi zarara uğrattılar. Zararımızı hükümet versin" diyorlar. Bana göre mahkeme durumu anladı. Çok iyi oldu. Beni Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanı olmam sıfatıyla tanık olarak çağırdılar. Biz çok rahatız, burada da belli oldu bu."



Tulip Turkuaz Emlak Konut davası
Tulip Turkuaz, 1stanbul oldu


Tulip Turkuaz ne zaman 1stanbul adıyla tekrar satışa çıktı? 



Emlak GYO'nun 18 Mayıs 2010’da Tulip - FMS-Mertkan tarafından Ispartakule'de yapılan Tulip Turkuaz projesinde sözleşmeyi fes etmesinin ardından el değiştiren proje,1stanbul adıyla Eylül 2011’de yeniden satışa çıktı. 

Sabah Gazetesi’nin 8 Eylül 2011 tarihli haberi şöyleydi; 


Doğu İnşaat-Precast Beton ve Üstünler ortak girişim grubu tarafından eylülde satışına başlanacak projenin ilk etabında yer alacak 1188 daire 103 bin ile 412 bin TL fiyat aralığından satışa çıkacak.


58 ile 219 metrekare arasında daire seçeneklerinin bulunduğu projede 800 konutluk 1stanbul Tower de yer alacak.

1stanbul Ispartakule İcra Kurulu Üyesi Adnan Akyüz, projeyi devralmadan önce Tulip Turkuaz tarafından satılan 205 daire sahibinin 111'inin paralarını geri alarak projeden ayrıldıklarını, 94 kişinin ise hak sahibi olarak projede kaldığını belirtti. Akyüz, yıl sonuna kadar 500 daire satmayı hedeflediklerini kaydetti.



Tulip Turkuz ve Emlak Konut, arasındaki dava bu noktaya nasıl geldi?



İşte Türkiye’nin 1 numaralı emlak ve konut sitesi Emlakkulisi.com yayınlarından derlediğimiz haberlerle davanın geçmişine doğru bir yolculuk… 



Tulip Turkuaz'ın Emlak Konut davası yarın Paris'te belli olacak! (27 Ocak 2013)


Ispartakule’nin ilk raundu Paris’te. Emlak Konut’a karşı uluslararası tahkime giden Hollandalı Tulip’in 280 milyon Euro’luk davasının kaderi yarın (pazartesi günü) Paris’te belli olacak


İlk duruşması Paris’te 30 Nisan 2012 tarihinde yapılan davada, Tulip Türkiye'deki projesine haksızca el konulduğu iddiasıyla, tüm zararların faizi ile birlikte tazmini ve bahsi geçen yatırıma ilişkin Türkiye’nin, Türk hukuku ve uluslararası teamülleri ihlal ettiğine karar verilmesi talebiyle Uluslararası Uyuşmazlıkların Çözüm Merkezi (International Centre for Settlement of Disputes - ICSID) nezdinde tahkim talebinde bulundu.


Türkiye Cumhuriyeti ise tahkim yoluna başvurulmadan önce uyuşmazlığın taraflar arasında yapılacak müzakereler ile çözümünün sağlanmasına çalışılması yönündeki gerekliliğe uyulmadığı, uyuşmazlığın iki taraflı yatırım anlaşmasından kaynaklanan bir yatırım uyuşmazlığı değil, Emlak Konut ile Ortak Girişim arasındaki ihale sözleşmesinden kaynaklanan bir uyuşmazlık olduğunu ileri sürmüştü. Türkiye ayrıca, bu davanın öncelikle yetki yönünden incelenerek, Tahkim Mahkemesince yetkisizlik kararı verilmediği takdirde davanın esasına ilişkin yargılamanın yapılmasını talep etmişti.


Tahkim Heyeti, pazartesi günü davacının müzakere koşulunu yerine getirdiği kanısına varır ve yetkisizlik kararı da vermezse yargılamaya devam edilecek. Tarafların dilekçe ve delil sunumu aşamalarının tamamlanmasından sonra 23 – 28 Eylül 2013 tarihleri arasında bir sonraki duruşma yapılacak ve dava hakkında karar verilecek.


CROWELL & MORING RÖVANŞ PEŞİNDE


Paris’te yarın 09:00 – 13:00 saatleri arasındaki duruşma ilginç bir karşılaşmaya sahne olacak. Tulip’i, el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik nedeniyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne (ICSID) başvuran Uzan ailesini daha önce savunan ABD'li hukuk şirketi Crowell&Moring temsil edecek. 


Köpekbalığı lakaplı Crowell&Moring, geçen yıl yine Paris’te görülen Libananco davasının ilk ayağında Uzanlar’ı savunmuş ancak daha sonra davadan el çektirilmişti. Crowell&Moring Libananco davasında Türkiye Cumhuriyeti’ni savunan Kuseyri Hukuk Bürosu ve İsviçreli Lalive Hukuk Bürosu karşısında bir kez daha Türkiye’nin önüne çıkıyor. Paris’teki bu dava aynı zamanda köpekbalığı lakaplı Crowell&Moring için rövanş niteliği taşıyor. 



Mahkeme, Tulip Turkuaz ve Emlak Konut GYO'ya ait parsellere şerh koydu! (29 Temmuz 2011)


Kadıköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, Isparta Kule  Tulip Turkuaz ve Emlak Konut GYO'ya ait 3 parsele tapuda şerh koydu ve davayı erteledi. Tulip Gayrimenkul, uyarıyor: '+34 Batı Yakası adıyla satışa çıkarılacak projeden ev alacak kişiler, dikkat!..


Tulip Gayrimenkul ve Emlak Konut GYO arasındaki Tulip Turkuaz davası, Kadıköy 5 Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 19 Ekim 2011 tarihine ertelendi. Erteleme ile birlikte Ispartakule Tulip Turkuaz ve Emlak Konut GYO'ya ait 520/2 521/1 522/3 nolu parsellere tapuda yeniden şerh konulması kararı verildi.


Tulip Turkuaz projesinin 27 Mayıs 2010 tarihinde Emlak Konut GYO A.şž tarafından haksız, tek taraflı ve hukuk dışı bir dizi uygulama ile feshedilmiş ve 51 milyonu nakit olmak üzere 600 milyonun üzerinde ticari değere, fiili durum yaratılarak el konulduğunu öne süren Tulip Gayrimenkul, yatırımcısı ve uygulamacısı oldukları proje için hukuk mücadelelerinin sürdüğünü açıkladı.


Emlak Konut Gyo A.şž. ile Bakırköy 5. Ticaret Mahkemesi, Kadıköy 5. Ticaret mahkemesi dahil karşılıklı bir dizi davada hukuk mücadelesi verdiklerini belirten Tulip Gayrimenkul açıklamasında 'Bakırköy 5. Ticaret mahkemesi, Emlak Gyo ‘nun davanın esasına girmemek amacıyla yaptığı usulden red başvuruları sonucu red olmuş ancak bizim tarafımızdan temyiz edilme aşamasındadır.  Kanuni açıdan haklılığımızdan emin olmamız hasletiyle bu kararın temyizden bozulup geri döneceğine olan inancımız tamdır' denildi.


Tulip Gayrimenkul'den yapılan açıklamada Kadıköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 'ndeki davanın 30 Haziran 2011 'deki duruşmasında, davanın Ispartakule Tulip Turkuaz ve Emlak Konut GYO'ya ait 520/2 521/1 522/3 nolu parsellere tapuda yeniden şerh konulması kararı ile 19 Ekim 2011 tarihine ertelenmesine karar verildiği bildirildi.

+34 Batı Yakası adıyla satışa çıkarılacak proje için uyarıda bulunulan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'Emlak Konut GYO A.şž'nin +34 BATI YAKASI adıyla satışa çıkaracağını duyurduğu bu projeden ev alacak kişilerin bu hususları dikkate almaları gerekmektedir. çünkü bugün Doğu İnşaat-Prekast Beton-Üstünler yapı adi ortaklığı tarafından gayri kanuni sürdürülen projenin hakları ve saha zilliyeti  hala Tulip Gayrimenkul 'de bulunmaktadır.


Bu konuda gerekli başka hukuki girişimlerimiz olduğunu, yakında bunlar hakkında da açıklama yapacağımızı, bu davaların uzun hukuki süreçler sonunda, Tulip Gayrimenkul lehine sonuçlanacağından emin olduğumuzu ve haklı hukuki mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğimizi  kamuoyunun takdirine sunarız.'


Tulip Turkuaz projesi 120 bin metrekare üzerine kurulu


120.000 m2 arazi üzerinde toplam 11 bloktan oluşan TulipTurkuaz projesi tamamen modern yaşamdan izler taşımaktadır. 15-16 ve 17 katlı bloklarda maksimum kullanımda fonksiyonel kat planları ile tasarlanan bloklarda; 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 3+1 dubleks daireler olmak üzere 5 farklı daire tipi bulunmaktadır. Bu daire tipleri de büyüklüklerine göre 32 farklı seçenek imkanı sunarak geniş bir ürün yelpazesi oluşmuştur.


Konvansiyonel inşaat sistemi ile imal edilen bloklarda; teknolojinin son imkanlarından yararlanılmıştır. 1. Sınıf malzemeler ile imal edilmiş konutlarda ankstre beyaz eşyalar dahil olarak teslim edilecektir. Her blokta bir adedi yangın merpeni holüne açılan toplam üç adet günümüz teknolojisi ile donatılmış yüksek kapasiteli asansörler, daire büyüklüğüne göre bloklarla doğrudan bağlantılı kapalı garaja ulaşma imkanı. Her daire için bodrum katlarında yer alan yaklaşık 1,5 m2 ile 4 m2 arasında değişen depo imkanı bulunmaktadır. Yine günümüzde olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biri olan otopark imkanı TulipTurkuaz yaşayanlarına kapalı ve açık olarak geniş otopark imkanı sağlayacaktır.


Emlak Konut, Tulip Turkuaz'da kaporaları iade ediyor! (17 Mart 2011)


Emlak Konut GYO, bir duyuru yaparak İstanbul Bahçeşehir Ispartakule 3. Bölge Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi sözleşmesi kapsamında yürütülen Tulip Turkuaz projesi için kapora yatıranların paralarını iade ediyor.

Emlak Konut GYO, İstanbul Bahçeşehir Ispartakule 3. Bölge Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi' sözleşmesi kapsamında yürütülen Tulip Turkuaz projesinden konut satın almak için şirket hesaplarına kaparo yatıran ve aşağıda isimleri belirtilen kişilerin müracaatları halinde yatırmış oldukları kaparo bedellerinin hesaplarına iade edileceğini açıkladı.



Emlak Konut GYO: Tulip verdiği sözleri tutmadı! (7 Temmuz 2010)


Emlak Konut GYO, yaklaşık bir ay önce el koyduğu Tulip Gayrimenkul´e Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projeleri hakkında bir açıklama daha yaptı


Tulip Gayrimenkul´ün Emlak Konut GYO´ya ait arsalar üzerinde `gelir paylaşımı´ modeliyle Ispartakule´de gerçekleştirdiği her iki proje hakkında özellikle şirketin verdiği sözleri yerine getiremediği için sözleşmenin fesh edilmesinin üzerinde duruldu.


Tulip Gayrimenkul´ün açıklamalarının haksız ve yersiz olduğuna dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi: "Tulip-Fms-Mertkan-İlci Adi Ortaklığı ile kurum arasında 3 Ağustos 2006 tarihinde imzalanan sözleşme gereği yüklenici firmaya 900 takvim gününe ek olarak 471 gün daha süre uzatımına gidildi. Buna rağmen işler, fesih tarihinde yüzde 5 seviyesindeydi. Ayrıca, buna ek olarak taraflardan İlci İnşaat, hisselerini Emlak konut GYO´dan izin almadan Mertkan İnşaat´a devretti ve bir süre sonrada firmanın iflası açıklandı."


Hukuken sorumlu olmayacak


Öte yandan, tüm uyarılara rağmen bu sorunlu sürecin devam ettiğinin altı çizilirken, fesihten sonra gerçekleştirilen satışların hukuki zeminden yoksun olduğu dile getirildi. Emlak Konut GYO, proje kapsamında satışların durdurulduğunu ve bundan sonra yapılan satışlarda kurumun asla sorumlu olmadığını belirtti.



Tulip Gayrimenkul: Emlak Konut 2'nci kez şantiyemize geldi! (8 Haziran 2010)


Tulip Gayrimenkul, Emlak Konut GYO'nun projelerine gelmesiyle ilgili açıklama yaptı


Açıklamada yer alan cümleler şöyle:


“Emlak GYO A.Ş. yalan beyanla İstanbul Valiliğini'de yanıltarak polis gücüyle Tulip Turkuaz şantiyesini zapt etmeye çalışıyor… Emlak Konut A.Ş.'nin tek taraflı ve hukuksuz fesih girişimi ikinci şantiye baskını ile devam ediyor.  Fesih kararının muvazaalı olması ve konunun mahkemeye intikal etmiş olması nedeniyle TulipTurkuaz projesinin tespit tahliye vb. fesihle ilgili tüm işlemler için mahkeme kararı gerekmesine karşın ve bunun 07 haziran 2010 tarihinde yaptıkları girişim öncesi ve sırasında kendilerine bildirilmiş olmasına rağmen, buna aldırış etmeyen Emlak GYO A.Ş. yetkilileri, bugün (08. Haziran 2010) valiliğe dün (07 haziran 2010) ellerinde konu ile ilgili  mahkeme kararı bulunduğuna dair yalan beyanla temin ettikleri polis gücünü de arkasına alarak TULIPTURKUAZ şantiyesine baskın düzenledi. 


Aramızdaki hukuki muvazaa ile ilgili mahkeme kararının olmamasına karşın Emlak Konut A.Ş. genel müdürü Murat Kurum Vali Yardımcısı Sn. Ali Bakoğlu 'na kendilerinin devleti temsilen ve ellerinde konu ile ilgili mahkeme kararı olduğunu söyleyerek ve yanlış yönlendirerek verdikleri dilekçelerinin İstanbul Emniyet Müdürlüğüne “tespit yapma” gerekçesi ile havalesini sağlamışlardır. Bugün şantiyeye 2 otobüs Polis'le geldiklerinde ise polisin sadece tespit konusunda değil şantiyenin tahliyesi hususunda da görevli olduğunu söyleyerek kanunsuzluklarını devlet güçlerine de emrivaki yaparak devam ettirmeye çalışmışlardır. Ancak gerek Polis yöneticilerinin gerek Valiliğin sağduyulu tavrı ve ellerinde mahkeme kararı olmadığının da tespiti ile Emlak Konut yöneticilerinin kötü niyetlerinin açığa çıkması ile konu daha fazla büyümeden kontrol altına alınmıştır. 


Emlak Konut A.Ş. yetkilileri, yaşanan bu son olay ile yalanları ve fütursuzlukları ile hiç hicap duymadan devleti de kendi kanunsuzluklarına alet etmeye çalışmışlardır.


08 Haziran 2010'da yaşanan tüm bu kanunsuz gelişmelere karşın Tulip Turkuaz sözleşme gereği hala şantiyede ve çalışmaktadır. Ancak projeye tarafımıza ve kamu yararına Emlak Konut A.Ş. ce verilen maddi ve manevi zararın boyutu her geçen gün büyümektedir. Sözleşmemiz aksi bir mahkeme kararına kadar geçerlidir. Haklı davamızda sonuna kadar kanunlar nezdinde hareket ederek hakkımızı alacağımızı ve sonuçta bu kanunsuzluğa ve sorumlularına toptan gereken cevabı vereceğimizi bildiririz.


Saygılarımızla, 


TULİP GAYRİMENKUL A.Ş.”


Tulip ve Emlak Konut gerilimi büyüyor


Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projelerine el konulan Tulip Gayrimenkul ile bu işlemi gerçekleştiren Emlak Konut arasındaki ilişki giderek geriliyor


Yeni bir açıklama daha yapan Tulip,  7 Haziran'da şantiyelerinin Emlak Konut görevlileri tarafından boşaltılma girişiminden sonra dün de (8 Haziran) şantiyeye bu sefer iki otobüs dolusu polisle gelindiğini ifade etti.  

Açıklamada, şantiyenin tahliyesi konusunda polis yöneticilerinin ve valiliğin sağduyusunun yanı sıra bir mahkeme kararının da yokluğu nedeniyle başarılı olunamadığı vurgulanarak, “Kanunsuz gelişmelere karşın Tulip, hala şantiyede ve çalışmaktadır.  Sözleşmemiz aksi bir mahkeme kararına kadar geçerlidir. Bu kanunsuzluğa ve sorumlularına toptan gereken cevabı vereceğimizi bildiririz” denildi.



Emlak Konut GYO, Tulip Turkuaz'ın satışlarına el koydu! (30 Mayıs 2010)


Emlak Konut GYO, Tulip Turkuaz'ın satışlarına el koydu, Hollandalı firma Avrupa mahkemelerine başvurabilir

Emlak Konut GYO, beklenmedik bir şekilde ilk yabancı ortaklı projesi olan Tulip Turkuaz'da satışlara el koydu. Hollandalı inşaat devi Van Herk Group'un ortakları arasında yer aldığı Tulip Gayrimenkul'den yapılan açıklamada, Hollanda devletinin resmi temasına rağmen alınan bu kararla hem Türk hem de Avrupa mahkemelerinde hesaplaşılacağı vurgulandı.


Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) arsalarında yabancılar tarafından geliştirilen ilk proje olan Tulip Turkuaz'ın satışlarına el konuldu. Emlak Konut 18 Mayıs itibariyle Tulip Gayrimenkul ile yaptığı 'İstanbul Bahçesehir Ispartakule 3. Bölge arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi' sözleşmesini feshettiğini açıkladı. 

Emlak Konut'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Tulip-FMS-Mertkan-ILCI Adi Ortaklığı'nın Tulip Turkuaz Projesi kapsamında konut satış yetkisi fesih tarihinden itibaren kaldırılmış ve satışlar durdurulmuştur. Şu an, şirketimiz dışında konut satışına yetkili bir kişi veya kurum bulunmamaktadır. Bu sebeple şirketimiz Emlak Konut GYO A.Ş.'nin onayı olmaksızın yapılmış veya yapılacak satışlar, şirketimizi bağlamayacak, şirketimiz hiçbir sorumluluk altına girmeyecektir. Ancak, şirketimizin halihazır konut alıcılarına karşı yükümlülükleri devam edecek, gerekli tedbirler süratle alınacaktır."


'Kontrat feshetmeye çalışılıyor'


Tulip Gayrimenkul tarafından yapılan açıklamada ise Emlak Konut GYO'nun haksız ve tek yanlı uygulamalarıyla projenin durdurulduğu ifade edildi. Açıklama, şöyle devam etti:


İnşaat devi Van Herk Group; haksız rekabetçi, tek taraflı ve mesnetsiz iptal kararı ile 70 milyon TL'sine hapseden Emlak GYO ile Türk ve Avrupa mahkemelerinde hesaplaşmaya hazırlanıyor. 24 Mayıs 2010 tarihinde Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın imzasıyla tek taraflı olarak haksız bir kararla yaklaşık 17 milyon dolarlık teminat mektubu nakte çevrilerek, Ispartakule'de gerçekleştirdiği TulipTurkuaz projesinin kontratı feshetmeye çalışılıyor."


'Emlak Konut kanunsuz davranıyor'


Emlak Konut'un girişimleriyle ilgili kanunsuzluklar bulunuyor. Bu kanunsuzlukları; kendilerine 25 Mayıs 2010 tarihli mektubumuz, 27 Mayıs 2010 tarihli ihtarımız ve en son da bugün Hollanda devletinin resmi mektubuyla bildirilmesine, kontrata uygun olarak araziyi satın alarak Emlak GYO'yu projeden çıkarma teklifimize, bizzat sayın Emlak Konut GYO yönetim kurulu başkanlığı düzeyinde yaptığımız tüm iyi niyetli uzlaşmacı girişimlere rağmen, Emlak Konut GYO'nun 28 mayıs 2010 günü web sayfasında  yaptığı duyuru ne hukuka, ne ticari temayüllere, ne de vicdana uygundur" denildi.


'Yabancı sermaye yatırımlarına da darbe vurdu'


"Tulip Gayrimenkul, Emlak Konut GYO ve TOKİ ile iş yapan tek yabancı sermayeli şirkettir. Bu keyfi ve haksız kararı almaktan çekinmeyen Erdoğan Bayraktar ve ekibi, Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımlarına da büyük bir darbe vurduklarının farkında değildir. 


Tulip Gayrımenkul, Tulip Turkuaz, Tulip Towers ve Tulip 360 projeleri ile kısa sürede Türkiye gayrimenkul piyasasında çok önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Güçlü kurumsal ve sermaye yapısı ile Türkiye gayrimenkul piyasasına getirdiği ciddi ve tüketici yararına tavrı, prensipli duruşu, kuvvetli rekabet gücü ve fiyat-kalite ilişkisini sağlayan konut üretimi ile dikkat çekiyor. Tulip şirketleri bilançolarında 34 milyon 750 bin TL'lik ödenmiş sermaye ve sıfır banka borcu bulunuyor. Bu güçlü sermaye yapısına rağmen, Emlak Konut GYO ve TOKİ'nin bu haksız uygulamalarını anlamak mümkün değildir. "


'Proje kesin bir ticari başarı sağladı'


Tulip Gayrimenkul'ün pilot ortak olarak tüm finansmanı ve yönetimi ile sürdürdüğü ilk projesi olan resmi ismiyle Emlak Konut GYO A.Ş. ile Ispartakule 3 arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projesi;


- Son dört ayda yaptığı 400 adetlik konut satışı ile toplam 1.150 adetten 505 konut satışı 


- Toplam 106 milyon TL'nin üzerinde satış sözleşmesi 


- Neredeyse tüm satışlarını belirsiz yöntemler yerine banka kredileri ile gerçekleştirmesi 


- Satışlardan Emlak Konut GYO'ya intikal eden ve tarafımızca ödenen toplam 40 milyon TL'nin üzerinde arsa payı 


- Bölgede durum malumken, kaba inşaat aşamasında 2500 TL/m2 ye konut satabilecek kadar iyi proje ve 

pazarlama yeteneği.


- Bu fiyattan yüzde 35 pay olarak satılan metrekare  başına Emlak Konut GYO'ya düşük gelir grubu inşaat finansmanında kullanılmak üzere ödenen 875 TL'lik arsa payı (Bilindiği üzere bazı markalı konut projelerinde bu fiyata daire satılmaktadır) ile kontratta devlet menfaatinin de gözetildiği kesin bir ticari başarı sağlamıştır.


'Verilen para, tüm maliyeti karşılayacak miktarda'


Tulip Gayrimenkul tarafında gerek emlak konut GYO'ya ödenen arsa avansları, satışlar ve satışlardan gelen yüksek katkı payı ve firmamızın 16.6 milyon TL'Lik teminat mektubu da dikkate alındığında, şu anda emlak konut GYO tarafından kanunsuz olarak müsadere (el koymak) edilen para, TulipTurkuaz'ın bugüne kadar projeye yaptığı toplam 70 milyon TL'lik yatırımla birlikte ek bir yatırıma gerek duymaksızın TulipTurkuaz'ın tüm maliyetini karşılayacak miktardadır.


Müşterilerimize önemle duyurmak isteriz ki, şu ana kadar gerçekleşen 106 milyon TL'lik satış hacminin 45 milyonu emlak GYO hesaplarına intikal etmiş olup, projeye tarafımızca iç ve dış denetime tabii olarak yapılan 75 milyonluk yatırım ve öz sermaye katkısına karşılık şu ana kadar tarafımıza emlak GYO tarafından bu hesaptan 23.5 milyon TL  ödenmiştir. Yatırımın ve bu paranın gerisi ve bu dakikadan sonra emlak GYO'ya intikal edecek paralar şu anda emlak konut GYO A.Ş'nin kanunsuz müsaderesi altındadır.


'Hollanda devleti daha önce uyarmıştı'


Bu kararın ana hedef, Tulip Gayrimenkul'ün önünün kesilmesidir.  Bu karar, Türkiye gayrimenkul sektöründeki çarpıklık ve düzensizlikten fayda uman tarafların baskısının sonucudur. Tulip Gayrimenkul'ün projeye yaptığı toplam 75 milyon TL yatırım ve kendi kabiliyeti ile yarattığı 200 milyon TL'nin üzerindeki proje karının gaspıdır. 

Bu karar, 2006'dan beri bu proje kapsamında tarafımıza Emlak Konut GYO'nun yetkilerini kullanarak kardeş kuruluşu Emlak Konut Pazarlama ile diğer geliştiriciler lehine yarattığı ve Hollanda devleti resmi mektubuyla Emlak Konut GYO'yu Temmuz 2009 'da uyardığı haksız rekabet uygulamalarının en ağırı ve sonuncusudur. Bu davranışa gereken cevap tarafımızca uygun görülen bir zaman ve zeminde Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu tarafından delillendirilerek kamuoyuna sunulacaktır. Ve bu mücadele tarafımızın haklılığının tescili ile sonuçlanacaktır. "



Emlak Konut: Tulip Turkuaz'da satış yapılmayacak! (28 Mayıs 2010)


Emlak Konut internet sitesinden Tulip Turkuaz projesinde satışların durdurulduğuna dair açıklamada bulundu.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO)'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Şirketimiz ile yüklenici Tulip-FMS-Mertkan-ILCI Adi Ortaklığı arasında akdedilen 03 Ağustos 2006 tarihli "İstanbul Bahçesehir Ispartakule 3. Bölge Arsa Satısı Karşılığı Gelir Paylaşımı İsi" sözleşmesi 18 Mayıs 2010 tarihi itibariyle feshedilmiştir.


Tulip-FMS-Mertkan-ILCI Adi Ortaklığı'nın Tulip Turkuaz Projesi kapsamında konut satış yetkisi fesih tarihinden itibaren kaldırılmış ve satışlar durdurulmuştur. Şu an, Şirketimiz dışında konut satısına yetkili bir kişi veya kurum bulunmamaktadır. Bu sebeple şirketimiz Emlak Konut GYO A,Ş,'nin onayı olmaksızın yapılmış veya yapılacak satışlar, Şirketimizi bağlamayacak, şirketimiz hiçbir sorumluluk altına girmeyecektir.


Ancak, Şirketimizin halihazır Konut Alıcılarına karsı yükümlülükleri devam edecek, gerekli tedbirler süratle alınacaktır.”


Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016