Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Tuna 2071 – Esenler – İstanbul

İstanbul’un Esenler İlçesi’ndeki Tuna Mahallesi’nde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesidir. Tuna 2071, Ekim 2012'de Esenler'de başlatıldı. Tuna 2071 projesinin 10 yılda tamamlanacağı açıklanırken, mahalledeki 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılarak, yerine 28’er katlı iki kulede 800 konut yapılacak. Projede sosyal donatılar, ve ticari üniteler de bulunacak.



Tuna 2071 – Esenler – İstanbul
Tuna 2071 projesi...



Tuna 2071 projesinin kapsamı nedir?


Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksü, 24 Şubat 2013 tarihinde yaptığı açıklamada 500 bin nüfuslu ilçede bugüne kadar 5 binden fazla vatandaşın depreme dayanıklı evlere taşındığını, Esenler’in bütün dönüşümünü 2023 yılında tamamlayacağını söyledi. 2010 ve 2012 yılları arasında şantiye yılı yaşandığını belirten Göksü, “2013 yılı ilçemiz için estetik yılı olacak. Vatandaşlarımız derme çatma yapılardan, dev, lüks rezidanslara taşınacaklar” diye konuştu. 


Esenler’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülecek kentsel dönüşüm projesinin bir bölümü olan Tuna Mahallesi’nde 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılarak yerine 28’er katlı iki kulede toplam 800 konut yapılacak. Sosyal donatılar, ticari ünitelerin de bulunacağı projenin ismi ise Tuna 2071 olacak. Kat bahçeli, geniş teraslı dairelerin de yer alacağı projede 1+1, 2+1, 3+1 ve sınırlı sayıda 4+1 daireler bulunacak.


Tuna Mahallesi hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!



Tuna 2071 projesini hangi kurumlar hayata geçiriyor?


İstanbul Esenler Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarına hızlı başladı. 'Çocuklarımıza tabut değil güvenli gelecek bırakın' sloganıyla hazırlanan projeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve özel teşebbüsün birlikteliğiyle yürütülecek. 


4 Ekim 2012 günü ilk kazmanın vurulduğu dönüşüm projelerinde Tuna Mahallesi'nde neredeyse tüm yolların yer altına alınacağını açıklayan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ''7 bin araçlık kapalı otopark yapıyoruz. Binaların çoğu ekolojik olacak. Bunun yanında 80 metrekaresi olan bir vatandaş eğer 100 metrekarelik alan isterse 80 metrekarelik alanı bedava vereceğiz. Kalan 20 metrekareyi de 10 vade ile az bir miktarda vermeyi düşünüyoruz. Tüm bunları Esenler Belediyesi bünyesinde yer alan inşaat şirketi yapacak'' diye konuştu.



Tuna Mahallesi’nde yaşayan Romanlar, Tuna 2071 için ne diyor?


Tapulu evlerinin ’eğitim alanı‘ gerekçesiyle‘kamulaştırma’sına tepki gösteren Tuna Mahallesi’ndeki Romanlar, “Kültürümüz yok edilmeye çalışılıyor. Köklerimizle buraya bağlandık. Okul bahane ediliyor. Amaç, plaza ve evler yapmak” diyor



Tuna 2071 – Esenler – İstanbul



Birgün Gazetesi’nin  24 Aralık 2013 tarihli haberine göre; Başbakan Erdoğan tarafından kentsel dönüşüm projesinin startının verildiği Esenler Tuna Mahallesi'nde yaşayan Romanlar, belediyenin 'eğitim alanı' gerekçesiyle mahallenin bir bölümünü ‘kamulaştırma’sına tepkili. Ev sahipleri, “Okul bahane, 'Roman' olduğumuzdan bizleri yerimizden kovmaya çalışıyorlar” diye konuştular.


Erdoğan'ın "Seçim kaybetme pahasına hayata geçireceğiz" dediği kentsel dönüşüm projesi Ekim 2012'de Esenler'de başlatıldı. Riskli alan ilan edilen mahalleler arasında Tuna Mahallesi de vardı. Projenin 10 yılda tamamlanacağı açıklanırken, mahalledeki 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılarak, yerine 28’er katlı iki kulede 800 konut yapılacak. Sosyal donatılar, ticari ünitelerin de bulunacağı projenin ismi ise Tuna 2071 olacak.



EĞİTİM ALANI BAHANESİ


Bu projenin yanı sıra mahallenin 20 bin metrekarelik tapulu alanı da eğitim için kamulaştırılmak isteniyor. Yurttaşlar ise eğitim bahanesiyle yapılacak kamulaştırmayla kendilerinin mahalle dışına sürülmek istendiğini kaydetti. 

Mahallelilerin iddialarına göre bu alana yeni gökdelen ve binalar dikilecek. İstimlak kağıdını 1.5 yıl önce aldıklarını belirten Şahin Sağır, 118 m2’lik evlerine 250 bin değer biçildiğini söyledi. Sağır, "Esenler Gazetesi’ne verdiği açıklamada Göksu, ‘Kimsenin canını yakmadan, kentsel dönüşüm yapıyoruz’ ifadesini kullanıyor. Bunların hepsi palavra! Esenler’in okul ihtiyacının karşılanması adı altında insanlar yerinden yurdundan ediliyor. Okulun inşası için başka boş araziler de var. Okul bahane, gerisi şahane!”



'ROMAN KÜLTÜRÜ YOK EDİLİYOR'


Sağır şöyle konuştu: “Buradan çıkmaya niyetimiz yok. Sulukule gibi burası da yok edilmeye çalışılıyor. Oradakilere ikamet edecekleri yer gösterildi ama bize gösterilmedi. Amaç, buradaki Roman kültürünü yok etmek. Mağdur komşularımızla Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe verdik. Ancak Ankara’dan onay alındığı için geç kalmışız. Gençlerin bir kısmı geçimini kağıt toplayarak sağlıyor. Zabıtalar, kağıt arabalarını toplayıp, götürüyor. Bu gençler hırsızlık mı yapsın? Hayatımızı zorlaştırıyorlar. Buradan gitmemiz için her tür zulmü yapıyorlar. Baskılara dayanamayarak 250 bin karşılığında üç katlı evimi vermek zorunda kaldım.”



'ERDOĞAN, HAKKIMIZI VERSİN'


Belediyenin kafasına göre istimlâk çalışması yaptığını belirten mağdur Romanlardan Ecevit Yolcu ise, 2 katlı, 100 m2’lik evine belediyenin 140 bin değer biçtiğini, ancak bu parayla yeni bir ev almasının imkansız olduğunu vurgulayarak, "Özel Harekat ve TİM’de gelse bizi buradan çıkaramaz. Bu mahalle civarında birçok okul var. Amaç, buraya plaza yapmak. Olan bizim gibi garibanlara oluyor. 60’lı yıllardan beri burada yaşıyoruz. Buranın çamurunu, her şeyini çektik. Başbakan Erdoğan’dan hakkımızı vermesini istiyoruz. Buradan başka bir yerde soluk alamam" dedi.


Belediyenin kamulaştırdığı 4 katlı, 152 m2 evine 345 bin değer biçildiğini belirten Bahattin Demir de "Bu değer takdirine itiraz ettim. Ama mahkeme mağduriyetimi gidermedi, sadece 400 bin liraya yükseltti. Yine de evimizi gönülsüz terk etmek zorunda kaldık" diye konuştu. Bekir Yolcu ise “Başka bir yerde yaşayamayız. Köklerimizle buraya bağlandık” dedi.


Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016