Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Türkiye Gazetesi Hastanesi arazisi

Bulgar Vakfı, "bizim" dedi; geri istedi. Ama verilmedi...



Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı, şu anda Türkiye Gazetesi Hastanesi olarak faaliyet gösteren arazinin ve binanın da vakıfa ait olduğu gerekçesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuştu. 


Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu başvuruyu kabul etmediği ortaya çıktı. 


İşte verilmeyen arazinin hikayesi: 


Bina 1894 yılında, Ragıp Paşa tarafından yaptırıldı. Söz konusu hastane Sultan II. Beyazıt Han’ın vakıf arazisi üzerine yapıldıktan sonra Sultan II. Abdülhamit tarafından Bulgar tebaya verildi.


1936 beyannamesinde ise arsa Evlogi Georgiev Vakfı adına işlendi. Ancak 1980’li yıllara gelindiğinde vakıfta yönetim sorunu yaşandı. 1993-2007 yılları arasında Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’nda yönetim kurulu üyelisi olan Bojidar Cipof  bu sorunu şöyle anlatıyor:


“Bulgar Hastanesi binasının esas sahibi “Evlogi Georgiev Vakfı” idi ve uzun yıllar mevzuata aykırı bir biçimde ve mütevelli heyetsiz olarak çalıştı. Hastaneyi elde tutan ve nemalanan birkaç Bulgar Cemaati mensubu ile Bulgar Başkonsolosluğu ’nun elemanlarınca yönetilmekteydi. Mütevelli heyeti oluşturulması hakkında defalarca uyarılmalarına rağmen aynı şekilde devam edildiği için “5 Temmuz 1988’de Saat 15.30“da tutulan bir tutanakla Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından el konuldu ve mazbutaya alındı. Belgelere göre bu arsa “Evlogi Georgiev Vakfı”na ait. Bu vakfın ise yönetimi yok. Dolayısıyla burada Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’na bir söz düşüp düşmeyeceği belli değil.”



NE OLMUŞTU?


Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan ‘Azınlık Vakıflarına ait taşınmazların iadesi’yle ilgili 28 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girdi ve mülkler el değiştirdi.


Azınlık vakıfları içinde yer alan Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı, İstanbul’daki 11 taşınmaz için başvurmuştu ve başvuru Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda ise toplam 7 taşınmazın Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı’na geri verilmesine karar verdi.


Geri verilmeyen taşınmazlardan biri de şu anda Türkiye Gazetesi Hastanesi olarak faaliyet gösteren arazi ve bina da var.



HASTANE BİNASININ HİKAYESİ:


Türkiye Gazetesi Hastanesi’nin şu an içinde faaliyette bulunduğu tarihi hastane binası Sultan II. Abdülhamit tarafından 1894 yılında yaptırılmış. 1991 yılında tarihi ve doğal özellikleri korunarak modern hastanecilik anlayışına uygun bir şekilde restore edilen bina, İstanbul’un merkezinde, toplam 17 bin m2 açık alan üzerinde, tarih ve doğanın bütünleştiği yemyeşil bahçe düzenlemesi ile şehre nefes aldıran, hastalarına huzur ve güven veren bir ortamda İhlas Holding tarafından hastane olarak hizmete sunulmuş.


Türkiye Gazetesi Hastanesi arazisi