Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Umut Durbakayım kimdir?

Teknik Yapı’nın patronu Nazmi Durbakayım’ın sağ kolu görevini sürdüren oğlu. Umut Durbakayım, YTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu; 1999’dan beri Teknik Yapı’da yönetici, aynı zamanda Betofiber Yönetim Kurulu Başkanı.



Umut Durbakayım kimdir?
Umut Durbakayım ve Nazmi Durbakayım



Umut Durbakayım kaç doğumlu?



Nazmi Durbakayım’ın 2 çocuğu var ve ikisi de Teknik Yapı’da görev alıyor. Oğlu Umut Durbakayım Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu, kızı Esra Durbakayım ise Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. 


Umut Durbakayım, 1975’te İstanbul’da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat bölümü mezunu Umut Durbakayım, 1999’da Teknik Yapı’da yönetici oldu. 



Umut Durbakayım’ın hayat hikayesinde neler var?



Umut Durbakayım, 1975 Yılında Üsküdar Zeynep Kamil Hastanesi"nde dünyaya geldi. Selma ve Nazmi Durbakayım çiftinin ilk çocuğu olan Umut Durbakayım"ın Esra isminde bir de kız kardeşi var. Umut Durbakayım, doğma büyüme Erenköylü bir ailenin çocuğudur. Babası Nazmi Durbakayım, annesi Selma Durbakayım"dır. Umut Durbakayım"ın tek kardeşi vardır; kız kardeşi Esra (Durbakayım) Gür.

Anaokulunda çok yaramaz olan Umut Durbakayım, her seferinde okulda kalmak istemez ve eve gitmek isterdi. Dolayısıyla anaokulu hayatı olmadı. İlkokula, 1981"de Göztepe’de Çiftehavuzlar 50.Yıl İlkokulu"nda başladı. 5 yıllık ilkokul hayatının ardından Semiha Şakir Özel Deneme Lisesi"ne başladı. Vakıf okullarının açıldığı ilk yıl olan 1986"da ortaokul hayatına başladı.


Babasının eğitim hayatımda çok büyük rolü oldu. çünkü babası gördüğü sayılı zeki insanlardan birisidir. Ezbere dayalı öğrenmeye karşıdır ve anlayarak öğretir. Birçok arkadaşı gibi okul döneminde özel ders aldı ama en iyi öğretmeni babası oldu. Babası okuldaki öğretmenleri kadar matematik ve fizik bilgisine sahipti. Mesela fizikteki eğik atış veya yüksekten düşüş gibi olayları, Bodrum Belediyesi"nin bahçesinde beklerken günlük hayattan örnekler vererek öğretti. Bu eğitimi nedeniyle lisede matematik ödülü aldı. Ama yabancı dil dersleri kötüydü. Buna rağmen matematik ve fizik dersleri iyi olduğu için yabancı dil dersinden hep geçti.



Umut Durbakayım üniversiteyi ne zaman kazandı?



Liseyi de aynı okulda bitirdikten sonra 1993 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi"nde üniversite hayatına başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi"nin İnşaat Mühendisliği Bölümü"nü kazandı. Üniversite hayatı boyunca sınav dönemlerinde eve kapanırdı. Özellikle Yıldız Teknik Üniversitesi"nin İnşaat bölümünün diğer üniversitelere göre çok ağırdı. O dönemde üniversiteler arasında ders alma imkanı olduğundan dolayı, üç yıl boyunca veremediği çelik Yapılar dersini İstanbul Teknik Üniversitesi"nden alarak üniversiteyi bitirebildi. Mühendislik fakültesinde fazla bir sosyal yaşantısı olmadı. Genelde lise arkadaşlarıyla görüşmesine rağmen, halen en yakın olduğu bir iki arkadaşıyla üniversite yıllarında tanıştı. Üniversiteyi 5 yılda bitiren Umut Durbakayım’ın eğitimini aksatmasının en büyük nedeni kayak sporuna olan merakıydı. Kayak sporu nedeniyle üniversite 2. sınıfta birçok dersini takip edememesinden dolayı üniversite yaşamını bir yıl uzattı. Yalana ikinci bir şans yok Umut Durbakayım için yalan söylemek en büyük suçlardan birisidir ve yalan söyleyene ikinci bir şans vermez. Buna paralel olarak insanların hakkının yenmemesine özen gösteren Durbakayım œYapılan iyilik bir gün bizi bulacaktır, yapılacak kötülük gibi fikrini savunarak dünyanın bir terazi dengesine sahip olduğunu savunur. 


Oğulları Umutcan ve Can"a da bu düşünceleri aktarmaya çalışan Umut Durbakayım için doğruluk, dürüstlük, ailesine sahip çıkmak gibi düşünceler insanı insan yapan temel değerlerdir.



Umut Durbakayım, kendi ailesini ne zaman kurdu?



Temmuz 2000’de bir arkadaş partisinde tanıştığı eşi Armağan Hanım ile kısa bir flört dönemi yaşadıktan sonra Mayıs 2001’de evlenen Genç Umut Bey’in üçüncü nesil Durbakayım bireyi olan Umutcan’a ˜”Hoş geldin” demesi Temmuz 2003’te olur. Teknik Yapı’daki her yorucu mesainin eşi ve çocuğu ile geçirdiği vakit ile son bulduğunu belirten Umut Durbakayım, en büyük hayalini oğlu Umutcan’ın da İnşaat Mühendisi olarak görmek olarak ifade ediyor.   Can’ın da aile geleneğini sürdürerek inşaat mühendisi olacağını belirtirken, gerekçesini œmüteahhitlik bizim genlerimizde var diyor.



Umut Durbakayım para kazanmaya nasıl başladı? 



Tamamen inşaatçı bir aile olmalarından dolayı doğduğundan beni inşaatların, sektörün içinde büyüdü. çocukken en zevk aldığı şey, babasıyla birlikte inşaat sahalarına gitmek, ufak tefek sıva yapmak, harç karmaktı. Yaşı büyüdükçe, formenlikten şantiye şefliğine kadar inşaatın her safhasında çalıştı. çocukken inşaata gittiği zamanlarda, harçla oynamayı severdi. Hatta babası inşaatta yalnız başına kalmasına izin vermezdi, bir kalfa veya ustayla bırakırdı. O da yalnız kalır kalmaz hemen eline küreği alır harç karıştırırdı. Öğrenciliği döneminde sürekli Teknik Yapı"da çalıştı. İlkokulda başlayan çivi düzeltme işinden; ilerleyen yıllarda duvar yapma ve harç karmaya kadar görevler aldı. Üniversite yıllarında ise yine Teknik Yapı şantiyelerinde formen, tekniker proje yöneticiliği yaptı. Amerika"dan döndükten sonra Teknik Yapı"da yöneticiliğe giriş yaptı. Bu dönemin ilk dört senesinde şantiyelerde çalıştı. Daha sonra işlerin büyümesiyle birlikte saha yöneticiliğinden kurumsal yöneticiliğe geçiş yaptı.



Umut Durbakayım’ın Teknik Yapı projelerine katkısı ne oldu?



Umut Durbakayım, şimdilerde konut sektöründe revaçta olan 1+1 ve 2+1 daireleri master yapmak için gittiği Amerika’da gördü. Tek bir sitede tüm sosyal donatıların aynı çatıda olmasını da orada gördü. Dolayısıyla bazı mimari çizimleri orada kafasına kazıdı. Şu an Ataşehir Uphill Court projesine de o zamandan kalan izlenimlerinin ağırlığı çok oldu. Amerika’da edindiği farklı bakışın faydalarını Uphill Court Ataşehir ve Bahçeşehir projelerini hayata geçirirken gördü. Her iki projeyi oluştururken ortaya çıkan mühendislik ve mimari başarı, birçok yurtdışı firmanın benzer bir projeyi kendi ülkelerinde de yapmaları için teklifte bulunmalarını sağladı. Takiben Uplife Park, Uprise Elite, Upcity, Uptwins gibi projelerde yer alan dairelerin küçük ama çok amaçlı kullanıma uygun olarak planlanması da dünyadaki trendlerin Türkiye"deki başarılı uygulamaları olarak ortaya çıktı.


İnşaat sektörünün sadece bina yapmak olmadığını gören Umut Durbakayım bir yandan yeni projelerin temelini atarken diğer yandan müşterilere dört dörtlük yaşam tarzı sunmak için ek iş kollarında yatırım yapmaya başladı. 2008"de Türkiye"nin ve Avrupa"nın en büyük prekast cephe kaplaması üreten fabrikasını faaliyete geçirdi. Ardından daire sattığı müşterilerine güvenlik ve koşulsuz memnuniyet sağlamak amacıyla Teknik Güvenlik ve Aktif Yaşam isimlerindeki hizmet şirketlerini kurdu.


Diğer taraftan gelecek nesil mühendislerin daha iyi bir eğitim almalarını önemli misyonlarından biri olarak gören Umut Durbakayım, meslek içi eğitimlere destek vererek bilgili, bilinçli ve duyarlı mühendis ve mimarların yetişmesine katkı sağlamaya çalışıyor. 2007-2008 ve 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından verilen “Sektörde Yılın Firması Ödülleri” de bu çabalarının karşılıksız kalmadığını gösteriyor.



Umut Durbakayım hangi haberlere konu oldu? 



Nazmi Durbakayım: Şantiyede geçen saatler en mutlu anlarımız! (Yelda Akgün, Habertürk Gazetesi, 7 Nisan 2012)


Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, 1976'da Türkiye'yi ev-ofis kavramıyla tanıştırdığını, ‘babasının oğlu' Umut'un da 1+1 konseptini Türkiye'ye getirdiğini söylüyor.


Bu hafta şantiyede geçirdikleri saatlerin en mutlu anlar olduğunu söyleyen Teknik Yapı Holding’in Başkanı Nazmi Durbakayım oğlu Umut Durbakayım’a konuk olduk. Bizi Uphill Court projesindeki manzaralı bir odada konuk eden Umut Durbakayım tam manasıyla ‘babasının oğlu.’ Diğer erkek çocuklar arabalarıyla oynarken, Umut’un vinç, kepçe ve kamyonları tercih ettiğini anlatan Nazmi Durbakayım’a göre baba mesleğini seçeceği daha o zaman belliymiş. İkisi de inşaat mühendisi olan baba-oğulun ortak bir özelliği de yenilik merakı. 1976 yılında Türkiye’yi home-offıce (ev-ofıs) kavramı ile tanıştırdığını belirten Nazmi Durbakayım, “İlk 1+1’i Umut, Türkiye’ye getirdi. Eğitim gördüğü ABD’de gözlemlediği her şeyi buradaki projelere taşıyor” diyor.

Durbakayım, meslekleri aynı zamanda hobileri olan şanslı insanlardan."Umut'la en mutlu olduğumuz anlar şantiyedeki anlarımız" diyen Nazmi Durbakayım, 33 yıllık deneyiminin Umut Durbakayım'ın dinamizmi ve teknoloji merakı ile birleşince projelerin büyüklüğü ve niteliklerinin değiştiğini söylüyor. Örnek olarak da Ataşehir'deki 1.700 konutluk butik site Uphill Court projesini veriyor. Umut Durbakayım'ın tepeden değil, şantiyelerde en alt kademelerde işe başladığını belirten Nazmi Durbakayım "Bir kişi en fazla 2- 3 kişilik çalışabilir ama iyi bir yönetici olduğunuzda binlerce kişiyi yönetebilirsiniz. Umut, mutfağı, imalatı bilmeseydi yeni ufuklara açılamazdı. Bir ağırlığı siz yerden kaldırabilirsiniz ama birilerine o ağırlığı sizin gibi kaldırtabilmeniz için, onun nasıl kalkacağını bilmelisiniz" diyor.


İŞE ALINMAYINCA ŞİRKET KURDU!


Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, işe sıfırdan değil 2.5 milyon liralık bir sermaye ile başlamış. Varlıklı bir aileden geldiğini söyleyen Nazmi Durbakayım, ortaokul yıllarında inşaat mühendisi olmaya karar vermiş ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 1968'de girdiği sınavda çok istediği halde inşaat fakültesine girememiş ve elektrik fakültesine kaydolmuş. İkinci yıl inşaat fakültesini kazanmış, inşâat mühendisliği uğruna elektrik 'yüksek' mühendisliğini ve bir yılını feda etmiş. 


Okulunu bitirdikten sonra Nazmi Durbakayım'ın hedefi büyük bir şirkete girip, deneyim elde etmeden başvurduğu şirketlerden hiç olumlu sonuç çıkmamış, inşaat hayatına dekorasyon, yalı/konut ve fabrika inşaatı yaparak başlamış. Bu da kendisine önemli avantaj sağlamış. Böylece sektörü mikro ve makro bazda öğrenmiş. Fabrika inşaatları, sanayi patronlarının evleri, ilave konutlar ile Teknik Yapı'nın temelleri atılmış.


Teknik Yapı'nın ilk ortak girişim projesi Uphill Court, Durbakayım'ın yurtdışı seyahatinde Petronas Kuleleri'nin mimarı Pelli Clark Pelli'nin yöneticisi Lavvrence S NG ile tanışmasıyla doğmuş.


Müdürlerimiz bizden fazla yetkiye sahip’


Umut ve Nazmi Durbakayım, mektepli patronlardan. İkisi de inşaat mühendisi, ikisi de inşaatın teknik donanımına da oldukça hâkim. Teknik Yapı'nın Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) olma yolunda adımları bulunuyor. Kurumsallığını tamamlamış bir şirket olduklarını söyleyen Nazmi Durbakayım sözlerine şöyle devam ediyor: "Yetkili müdürler bizden yetkilidir. Hiçbir zaman yönetim kurulunun onayı olmadan karar değiştirmeyiz. Şeffaf bir şirketiz."


"Şirketlerimizde sadece Umut ve ben yokum, bir sürü evladım var" diyen Nazmi Durbakayım, zaman zaman fikir çatışmaları yaşadıklarını ancak tatlıya bağladıklarını söylüyor.


ABD'deki gözlemlerini projelere taşıyor


Umut Durbakayım, 1975 yılında doğmuş. Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, Amerika'da yüksek lisansı yapmış. Nazmi Bey, Umut Bey'in Amerika'da gözlemlediği her şeyi Türkiye'de projelere taşıdığını söylüyor.


Ailenin hobisi Ett-inn ile ete kemiğe büründü 


Umut ve Nazmi Durbakayım'ın birlikte yapmayı en çok sevdiği şeylerden biri seyahat etmek. Araba ve teknelere meraklı baba-oğulun ortak zevkleri arasında yemek yapmak ve yemek de var. Geçtiğimiz ay hayata geçirilen Et-inn Restaurant ise inşaat haricinde, ailenin ortak zevkini birleştirdiği mekân. Kadıköy Belediyesi'nin 10 dönümlük arazi için açtığı ihaleyi kazanan Teknik Yapı'nın 42 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği mekân spor tesisi, restoran ve otoparktan oluşan üçlü hizmet konseptine sahip.


'Binalar kadın gibi yaşlanmalı'


Binaların kadın gibi yaşlanması gerektiğini savunan Nazmi Durbakayım'a göre detaylara dikkat edilse İstanbul'da yağmurda rimeli akmış kadın gibi binalar görülmeyecek.



Evden kazandı ete yatırdı (Sinan Özedincik, Sabah Gazetesi, Mart 2012)


Teknik Yapı'nın ikinci kuşak patronu Umut Durbakayım, 42 milyon liralık yatırımla Erenköy'de restoran açtı. Durbakayım'ın hedefi şubeleşerek restoran işinde büyümek


Son altı ayda gastronomi dünyası oldukça hareketlendi. İş dünyası yurtiçi ve yurtdışında restoran yatırımı konusunda adeta yarışa girdi. Örsan Tekstil'in sahibi Örsan Ör, Bebek'teki Tevfik Ercan Yalısı'nda 22 milyon euroluk yatırımla Chilai adlı restoranı açtı... Doğuş Grubu'nun birçok ünlü restoranı satın alarak yeme-içme sektörüne hızlı bir giriş yapacağı konuşuldu ve Nusr'Et adlı et restoranıyla bir evlilik gerçekleşti... Ardından Demsa Grup'un sahipleri Demet-Cengiz Çetindoğan çiftinin Maçka'daki inşaatı süren otelin içine dünyaca ünlü restoran Nobu'yu getireceği belirtildi... Türkiye'den pek çok marka yurtdışında hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. Artık yurtdışında pek çok noktada faaliyet gösteren Türk zincir restoranlara rastlamak mümkün. 


38 YILLIK İNŞAATÇI 


Bu alana şimdi de Teknik Yapı'nın sahibi Nazmi Durbakayım ve oğlu Umut Durbakayım yatırım yaptı. Durbakayımlar İstanbul Erenköy'de hafta başında 42 milyon lira yatırımla dünya mutfağı ve et yemekleri ağırlıklı "Et-inn" adlı restoranı açtı. Durbakayımlar, yaklaşık 100 yıllık bir Erenköy Ailesi... Sahibi oldukları Teknik Yapı'yı ise Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 38 yıl önce kurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu Durbakayım, okullu ilk müteahhitlerden. Asıl projeleri Uphill markasıyla bilenen konutlar. Aile, yılda ortalama 2 bin 500 adet konut üretiyorlar. 2005'te inşaat sektöründeki yükseliş trendiyle birlikte Teknik Yapı, büyük konsept projeleri hayata geçirdi. 


* İş dünyasında restoran yatırımı modası var şimdi. Siz neden girdiniz bu işe? Ayrıca bir de girip kendiniz işletmeye karar verdiniz. 'Ben yaparım' diyen birçok kişi battı. Siz neye güveniyorsunuz? 


Burayı bir tesis olarak görmek gerek, yani restoran olarak düşünmemek lazım. Bu yatırımın kararını iki yıl önce verdik. Yani son aylarda büyük holdinglerin trendinden etkilenip, girdiğimiz bir alan değil. Zaten ailece yemek konusuna meraklıyız. Aşçı üniformam var. Onu giyip mutfağa giriyorum. İyi etin nereden alınacağını, nasıl olacağını bilirim. Evde de mutfağa girmeyi severim. Orada yorgunluğumu atarım. 


HOBİ YATIRIMA DÖNÜŞTÜ 


* Neden bu kıymetli alanın üzerine konut değil de restoran yatırımı yaptınız? 


Eskiden beri aile olarak et üzerine bir restoran açmayı düşünüyorduk. Yer güzeldi. Burada bunun yapılması gerekiyordu. İmar olarak konut yapmaya uygun değildi. Hevesimizi bu yatırımla birleştirdik. Çok kâr amaçlı düşünmüyoruz. Burada üst düzey hobimizi tatmin ediyoruz. Biz burada iyisini doğrusunu yapalım, para kazanmasa da kendi kendini idare etsin noktasındayız. Ama bunun yanında çok da iddialıyız. Bizim ayrıca site yönetim firmamız, güvenlik firmamız da var. Bünyemizde kurduğumuz şirketimiz dışarıya da hizmet veriyor. Tecrübeliyiz yani. 


İSTANBUL'UN EN DEĞERLİ ARAZİSİ UÇAKSAVAR


* 2 yeni projeniz var. Etiler Uçaksavar Sitesi'yle de anlaştınız anlatır mısınız? 


Çok ses getirecek 2 projeye başlıyoruz. Öncelikle Etiler Uçaksavar Sitesi'yle anlaştık. Elemeler sonucunda 87 oyla bizim firmamız seçildi. 1 yıl içerisinde inşaata başlıyoruz. Burası şehrin en değerli arazisi bence. Zorlu'nun Zincirlikuyu'daki yeri tartışılmaz ama bu da Etiler'de 92 bin metrekare bir alan... Küçük bir otel, ufak bir alışveriş merkezi, home ofis, rezidanslar tarzında bir yatırım olacak. Diğer projemiz de Tuzla'da Evora İstanbul projemiz. 5 bin konutluk bir proje. İçinde hastanesi, okulu, çarşısı ve rezidansları olan komple bir tesis. 350 bin metrekare arazi üzerine inşa ediliyor.


BANKALAR FELAKET SENARYOSU YAZDI


* 2011 yılı sonunda ekonomi ile ilgili felaket senaryoları yazıldı. Sizin düşünceleriniz neler, ekonominin gidişatıyla ilgili ne diyeceksiniz? 


Klasik olarak her yılın sonunda bankalar felaket senaryosu yazıyor. Felaketleri bankalar yaratıyor. Nisan-mayısta taşlar yerine oturur. Felaket senaryosu ve kriz ortamı yok. Düzgün proje makul fiyatlarla şu anda satıyor. Ocak ayında Emlak GYO'nun birincisiydik. Satış rekoru kırdık. Tuzla'da 100 milyon liralık satış gerçekleştirdik. Bugüne kadar hiç frene basmadık. Kriz bile olsa gaza bastık. Hedef varsa hedefe ulaşarak bunu çözersiniz. Ona ulaştıktan sonra önüne bakmak lazım. Yarı yolda şoför değiştirilmez. 



Umut Durbakayım ve Teknik Yapı iletişim bilgileri neler?



TEKNİK YAPI Teknik Yapılar San. ve Tic. A.Ş.


Adres: TEKNİK YAPI PLAZA, Barbaros Mah., Ihlamur Sk. No:2B (Uphill Court)  Batı Ataşehir - Istanbul TR 34746


Telefon: 0216 688 78 78 (pbx)


Fax: 0216 688 79 79


E- Posta: info@teknikyapi.com


Çağrı merkezi: 0216 444 10 08


Web Adresi: www.teknikyapi.com




Önerilen Bağlantılar : Anneler günü konut kampanyaları