Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Veraset ilamı zorunlu mudur?

Bir kimsenin vefat etmesi halinde, geride kalan mirası için mirasçıları veraset ilamı alıyor. Peki, veraset ilamı zorunlu mudur?


Veraset ilamı zorunlu mudur?


Bir kimsenin  vefat etmesi halinde, geride kalan mirası için mirasçıları veraset ilamı alıyor. Bu ilamda kimlerin hangi oranda mirasta hakkı olduğu tespit edilebiliyor. Peki, veraset ilamı zorunlu mudur?


Veraset ilamının alınması zorunluluktan ziyade gerekli oluyor. Bunun nedeni ise, kalan mirasın görülmesi, reddi miras yapılacaksa süresinin kaçırılmaması, gayrimenkul kaldıysa beyannamelerinin zamanında verilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Miras her zaman, mal mülk olmayabiliyor. Kalan mirasın, para veya mal mülk olmaması; bunun aksine vergi borcu veya banka borcu gibi borçların kalması durumunda, mirasçılar süresi içinde reddi miras işleminde bulunabiliyor.


Kanunen miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor.


Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse de kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor. Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı da tüzükle düzenleniyor.


Mirasın reddi davasında yetkili mahkeme mirasbırakanın en son ikamet ettiği yer Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.


Veraset ilamı ölüm gerçeğinin hukuk platformunda tescil edildiği bir zorunluluk olarak ifade ediliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com