Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yapı kayıt belgesi ile yapılara kredi alınabiliyor!

Vizyon Taşınmaz Değerleme A.Ş. Yönetim Kurulu Bşk. Yrd. Mete Gülbaş, mevzuata aykırı inşa edilmiş kısımlar için yapı kayıt belgesi alınması halinde bu alanların yasal durum değerinde dikkate alınacağını söyledi...


Vizyon Taşınmaz Değerleme A.Ş. Yönetim Kurulu Bşk. Yrd. Mete Gülbaş, bankalara hizmet veren değerleme kuruluşu olarak ekspertiz raporlarında ruhsatı/iskanı olmayan veya ruhsatlı/iskanlı binalarda projeye aykırı (kaçak) inşa edilmiş kısımlar için yapı kayıt belgesi alınması halinde bu alanların yasal durum değerinde dikkate alınacağını söyledi.


3194 sayılı İmar Kanunu’na ilave edilen geçici 16. Madde ile halk arasında “imar barışı” olarak adlandırılan kısmen imar affı diyebileceğimiz uygulamanın yürürlüğe girmiştir. Bu uygulamayla, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesi verilmesi ile vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. 


Mete Gülbaş “imar barışı” hakkında doğru bilgilendirme yapmak amacıyla “imarbarisinedir.net” isimli bir web sitesini açtıklarını ve bu konuda danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtti.


Gülbaş “İmar Barışının” değerleme firmaları tarafından hazırlanan banka ekspertiz raporlarına olan etkisi hakkında önemli bilgiler verdi. Değerleme kuruluşlarının komple ruhsatsız veya ruhsatlı olupta projesine aykırı (kaçak) inşa edilmiş kısımlar için yapı kayıt belgesi alınması halinde bu alanların ekspertiz raporlarında yasal durum değerinde dikkate alınacağını belirten Gülbaş, bankaların ekspertiz birimleri ile yapılan görüşmelerinde, yapı kayıt belgesi ile yasal hale gelen aykırı alanlar için ekspertiz raporunun olumlu sonuçlanması ve satılabilir kabiliyette olması durumunda kredi kullandırılmasında bir sakınca olmadığını da sözlerine ekledi.


Ancak; bunun her yapı kayıt belgesi alan yapının krediye uygun olduğu anlamına gelmediğini, her yapının depremsellik durumu, kat mülkiyet durumu (hisseli veya kat irtifak tapulu olup olmaması), imar planında kamusal alanda, riskli alanda, orman alanında, kıyı, 1.derece sit, kentsel dönüşüm alanında kalıp kalmadığı gibi satış kabiliyetini olumsuz etkileyecek kriterlere göre ekspertiz raporunda  satış kabiliyetinin “Alıcısı Az”, “Satışı Zor” olması halinde krediye uygun olup olmayacağının bankaların iç yönetmeliklerine göre farklılık gösterebileceği yönünde görüşlerini beyan etti.  


www.imarbarisinedir.net