Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Yavuztürk Mahallesi - Üsküdar

Üsküdar’ın Ümraniye ile sınır mahallesidir. Daha çok Karadeniz’den göç alan bölgede Fenerbahçe, bir ilköğretimokulu yaptırmıştır.



Yavuztürk Mahallesi - Üsküdar

Yavuztürk Mahallesi haritası



Yavuztürk Mahallesi nerededir?



Yavuztürk, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı 33 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzey-güney doğrultusunda ince uzun bir biçimde yayılım gösterdiği görülür. Batısında Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy ve Ferah mahalleleri; doğusunda Ümraniye ilçesinin Dumlupınar ve Elmalıkent mahallesi; güneyinde ise yine Ümraniye ilçesinin Tantavi mahallelesi vardır.


Yavuztürk Mahallesi, Kastamonu’nun Tosya İlçesi’nden yoğun göç almıştır. 



Yavuztürk Mahallesi’ndeki cadde ve sokak adları neler? 



ADANASOKAĞI, AHLAT SOKAĞI, AKBULUT SOKAĞI, AKKAYASOKAĞI, AKTAN SOKAĞI, AKTÜRK SOKAĞI, ALEV SOKAĞI, ALTUNCU SOKAĞI, ARAS SOKAĞI, ASHAP SOKAĞI, AYDINLIK SOKAĞI, AYTUR SOKAĞI, AYVACI SOKAĞI, BASRASOKAĞI, BAYRAMİÇLİ MEHMET SOKAĞI, BAŞAK SOKAĞI, BEGÜM SOKAĞI, BEYAZLALE SOKAĞI, BOSNABULVARI, BURÇ SOKAĞI, BURÇAK SOKAĞI, BİRLİK SOKAĞI, CEREN SOKAĞI, CEYHAN SOKAĞI, COŞAN SOKAĞI, DAĞDELEN SOKAĞI, DAĞYELİ SOKAĞI,DEREBOYU CADDESİ,DEREBOYU ŞAİR SOKAĞI, DOĞU SOKAĞI, DİCLE SOKAĞI, DİDEM SOKAĞI, DİKTAŞ SOKAĞI, ECE SOKAĞI, EFDALSOKAĞI, EFENDİ SOKAĞI, EGEMEN SOKAĞI, ELMACIK SOKAĞI, EMRE SOKAĞI, EMİN SOKAĞI, ERMAN SOKAĞI, ERZİNCANLI SOKAĞI, FATİH ÇIKMAZI, FEDAİ SOKAĞI, FIRIN ARKASI SOKAĞI, FIRIN SOKAĞI, FIRTINA SOKAĞI, FUNDALAR SOKAĞI, FURKAN SOKAĞI, FİLDİŞİ SOKAĞI, FİLİZLİ SOKAĞI, GAZANFER SOKAĞI, GAZEL SOKAĞI, GELGEÇ SOKAĞI, GONCAGÜLSOKAĞI, GONCAGÜL ÇIKMAZI, GÖKOVASOKAĞI, GÖKTÜRK SOKAĞI, GÖNÜL SOKAĞI, GÜLCÜ SOKAĞI, GÜNDEM SOKAĞI, GÜNIŞIĞI SOKAĞI, GÜZİDE HANIM SOKAĞI, HANEDAN SOKAĞI, HOŞGÖRÜ SOKAĞI, HİCRAN SOKAĞI, HİKMET SOKAĞI, HİSAR SOKAĞI, IŞIKELSOKAĞI, IŞIL SOKAĞI, KADASTRALSOKAĞI, KANARYA SOKAĞI, KARADENİZ CADDESİ, KAVAK SOKAĞI, KELEBEK SOKAĞI, KERİM SOKAĞI, KEŞAN SOKAĞI, KISMET SOKAĞI, KOCATÜRK SOKAĞI, KUBBE SOKAĞI, KUL SOKAĞI, KURTULUŞ SOKAĞI, KUZEY SOKAĞI, KUĞU SOKAĞI, KÖŞEM SOKAĞI, LODOS SOKAĞI, MADEN SOKAĞI, MALATYALI SOKAĞI, MATBAA SOKAĞI, MERİÇ SOKAĞI, MORSÜMBÜL SOKAĞI, MUALLA ÇIKMAZI, MİLLİYET SOKAĞI, NAZ SOKAĞI, NAZIR SOKAĞI, NECİP FAZIL SOKAĞI, NEHİR SOKAĞI, NESRİN SOKAĞI, NEZİR SOKAĞI, NURDAN SOKAĞI, NİL SOKAĞI, NİĞDE SOKAĞI, OKAN ÇIKMAZI, ORBAY SOKAĞI, ORHAN SOKAĞI, ORTAKLAR SOKAĞI, OZAN SOKAĞI, PAK SOKAĞI, PAZAR SOKAĞI, PERRİN SOKAĞI, POYRAZ SOKAĞI, PİRİ SOKAĞI, REYHAN SOKAĞI, SAFAHAT SOKAĞI, SARI KANARYA SOKAĞI, SARUHAN SOKAĞI, SERİNSU SOKAĞI, SETÜSTÜ SOKAĞI, SIVACI ÇIKMAZI, SUR SOKAĞI, SÜTÇÜYOLU SOKAĞI, SÜVARİ SOKAĞI, SİNAN SOKAĞI, TABİAT SOKAĞI, TARİH CADDESİ, TOHUM SOKAĞI, TOK SOKAĞI, TOPRAK SOKAĞI, TOSYA SOKAĞI, TUNÇ SOKAĞI, TURNA SOKAĞI, TÜRKLER SOKAĞI, ULAŞOĞLU SOKAĞI, ULUHAN SOKAĞI, UZAY SOKAĞI,  UZUNYOL SOKAĞI, VELİ SOKAĞI, YAKAMOZ SOKAĞI, YAREN SOKAĞI, YAYLACIK SOKAĞI, YAZICILAR SOKAĞI, ZÜLFİKAR SOKAĞI, ZİYASOKAĞI, ÇAVDAR SOKAĞI, ÇAYDAN SOKAĞI, ÇAĞATAY SOKAĞI, ÇINARÜSTÜ SOKAĞI, ÇİLE SOKAĞI, ÇİÇEK DAĞI SOKAĞI, ÜSTKANARYASOKAĞI, İKLİME SOKAĞI, İKRAM SOKAĞI, İKİNCİ DERE SOKAĞI, İLERİ SOKAĞI, İZCİ SOKAĞI, İZMİR SOKAĞI, İZMİR ÇIKMAZI, ŞAHİNBEY SOKAĞI, ŞARK SOKAĞI, ŞAİR SOKAĞI, ŞELALE SOKAĞI, ŞENGÜLSOKAĞI, ŞÖLEN SOKAĞI, ŞİFA SOKAĞI.



Yavuztürk Mahallesi - Üsküdar




Yavuztürk Mahallesi hangi haberlere konu oldu? 



F.Bahçe Kulübü'nün 3.okulu Kasım'da bitecek (A.A., Nisan 2012)


Fenerbahçe Kulübü'nün, FB Şükrü Saracoğlu Stadı'nın yanında bulunan Kenan Evren Lisesi'nin arsasına karşılık yaptırdığı okullardan üçüncüsü olan Sancaktepe İlköğretim Okulu'nun inşaatı sürüyor.

Okul inşaatıyla ilgili kulübün internet sitesindeki açıklamada, temel çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bodrum kat perde betonlarının yapımının devam ettiği bildirildi.


Sarı-lacivertli kulüp ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, Sancaktepe Osmangazi Mahallesi'nde, Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'ne yakın mevkideki 6700 metrekarelik arsa üzerine yaptırılan okulun 24 derslikli ve 750 öğrenci kapasiteli olacağı, inşaatın Kasım ayında tamamlanmasının planlandığı belirtildi.


Açıklamada, kulübün daha önce yaptırdığı Küçükbakkalköy'deki Yeni Kenan Evren Lisesi ve Üsküdar Yavuztürk Mahallesi'ndeki Yavuztürk İlköğretim Okulu'nda eğitim ve öğretime başladığı hatırlatıldı.



Bu arsa kimin? (Hürriyet Gazetesi, Ağustos 2000)


Salim Kıyım 23 yıl önce yatırım amacıyla Üsküdar Yavuztürk Mahallesi'nden arsa alır. 10 yıl sonra 269 kişiye ait olan 20 dönüm arsa dört kooperatif tarafından işgal edilir. Bu da yetmez, 1990 yılında Hazine arsaya sahip çıkar, dava açar ve kazanır. Salim Kıyım'ın tapusu iptal olur. Şimdi Kıyım arsasını geri istiyor.


Salim Kıyım 1977 yılında İstanbul Çengelköy Yavuztürk Mahallesi'nden yatırım amacıyla arsa alır. Arsa Tintaş A.Ş. tarafından parselasyon yapıldıktan sonra Salim Kıyım'ın da içinde bulunuduğu 269 kişiye satılır. Kıyım 1989 yılına kadar arsasının vergilerini öder. 1988 yılında bir tesadüfle arsasına kaçak inşaat yapıldığını tespit eder ve gerekli yerlere inşaatların durdurulması için başvurular yapar. Fakat bu başvuruların tümü sonuçsuz kalır.


Salim Kıyım'ın da içinde olduğu 269 kişinin arsalarının bulunduğu toplam 20 dönüm arazi üzerine Mavi Kartal, Rast Kent, Kayı Kent ve Yeni Kayı Kent adı altında dört kooperatif sitesi inşa eder. Yaklaşık 2 bin 500 aile bu yapılan konutlara yerleşirler.


Bu arada Salim Kıyım, Üsküdar belediyesi'ne, Üsküdar kaymakamlığı'na, İstanbul büyükşehir belediyesi'ne dilekçe üzerine dilekçe yazar. Amacı inşaatları durdurmak ve arsasına kavuşmaktır.


Sözleşme yapıldı


Bu dilekçelerden bir sonuç çıkmayınca, arsa sahiplerinden yaklaşık 10 kişi şahsi olarak Üsküdar Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açarlar. Bu mahkemeler sonucunda yapılan inşaatların kaçak olduğu için yıkım kararı çıkar. Fakat bu karar uygulanmaz. Araya dönemin Üsküdar Belediye Başkanı Niyazi Yurtseven girer. Kooperatiflerle davacı taraflar arasında bir sözleşme yapılmasına aracı olur.


Kooperatiflerle yapılan kat karşılığı gayrimenkul satışı vaadi sözleşmesi gereği Salim Kıyım'ın arsasına inşaat yapan Kayıkent ve Rast Kent Kıyım'a ikişer daire vereceklerdir. Fakat yapılan sözleşmede, ‘‘Tapu iptali söz konusu olursa bu sözleşme iptal olacaktır’’ diye bir madde vardır.


Hazine dava açtı


Bu arada Milli Emlak tapusu Salim Kıyım ve 269 kişiye ait olan fakat üzerine dört kooperatif tarafından konut inşa edilen alan için bir dava açar. Hazine bu alanın orman alanı olduğunu ve kendilerine ait olduğunu iddia etmektedir.

Hazine davayı kazanır. Salim Kıyım ve 269 kişinin tapuları iptal edilir. Tapular iptal edilince, kooperatiflerle yapılan sözleşme de iptal olur. Fakat zaten kooperatiflerin yaptığı konutlar da artık Hazine ile davalı olmuştur, bu konutların da yıkılması kararı çıkmıştır.


Olayın mağdurlarından Salim Kıyım yaklaşık 12 yıldır arsasını geri almak için mücadele ediyor, açlık grevi yapıyor, Başbakanlık'ın önünde gösteri yapıyor. Şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydetmiş değil Şöyle diyor: ‘‘Yıllarca ben bu arsaya vergi ödedim. Bu nasıl devlet, bu nasıl iş, benim hakkımı kim arayacak? Şu anda karşımda hem işgalci kooperatifler, hem de Hazine var.’’


Şimdi ne olacak?


Şu anda olay Üsküdar Belediyesi'ne göre İstanbul Valiliği'ne bağlı çalışan Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nün, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne göre ise Üsküdar Belediyesi'nin yetkisinde. Bayındırlık ve İskan Müdüresi Firdevs Yüksel şöyle diyor: ‘‘Konu tamamen İstanbul Valiliği'nin dışında ilçe belediyesinin yetkisinde. Çünkü çalışma alanlarımız ayrı. Belediye alanları ve mücavir alanlar herşeyi ile belediyeye aittir. Biz bu alanların dışında kalan bölgelerden mesela köylerden sorumluyuz. Söz konusu alan Üsküdar Belediyesi'nin yetki alanında. Vatandaş, yani Salim Kıyım zor durumda, ne yapsın? Sürekli bize dilekçe yazıyor, biz de ilgili belediyeye yazıyoruz. Bizim bakanlığımıza da yazı yazıldı, biz belediyeye yasaları yerine getirin, dedik. Belediye burasının 775 nolu yasaya göre gecekondu önleme bölgesi olduğunu söylüyor. Ne yapacaksa belediye yapacak.’’

Şimdi Hazine arsasının, konutlarda oturanlar yıllarca para ödeyerek satın aldıkları konutlarının, Salim Kıyım da yıllarca vergisini ödediği, sonra elinden alınan arsasının peşinde.


Salim Kıyım: ‘‘Yıllarca ben bu arsaya vergi ödedim. Burası benim tapulu malım. Sonra söz konusu kooperatifler benimki ile birlikte diğer arsa sahiplerinin de mallarını işgal ettiler. Sonra Hazine ortaya çıktı. Bu nasıl devlet?’’ diyor.


Salim Kıyım'ın da içinde olduğu 269 kişinin arsalarının bulunduğu toplam 20 dönüm arazi üzerine Mavi Kartal (Üstte), Rast Kent, Kayı Kent (Sağda) ve Yeni Kayı Kent adı altında dört kooperatif sitesi inşa edildi. Şimdi Hazine ve Salim Kıyım arsalarının peşinde.


Hazine arazilerine tahliye (Hürriyet Gazetesi, Mayıs 2000)


Beykoz ile Sarıyer ilçeleri başta olmak üzere Gaziosmanpaşa, Eyüp, Pendik, Kartal, Ümraniye ve Küçükçekmece’de hazine arazisi üzerine yapılan konutların boşaltılması işlemleri hızlandırıldı. İstanbul Defterdarlığı yetkilileri, ‘Bıçak kemiğe dayandı, bu duruma ‘dur’ demek ve caydırıcılığı sağlamak için tahliye işlemlerini hızlandırdık’ dediler. Tahliye işlemlerinin ‘topyekün bin savaş’ olmadığını da belirten yetkililer, her zaman yapılan uygulamanın sadece yoğunlaştığını vurguladılar.


(...) Orman arazisi üzerinde 1000 kişinin oturduğu 3 sitede 600 kişiye tahliye kararı geldiğini belirten Üsküdar Yavuztürk Mahallesi Muhtarı Murat Karaca ise arazilerin tapularının 1996 yılında iptal edildiğini söyledi.



Yavuztürk Mahallesi’nin posta kodu kaçtır?



Yavuztürk Mahallesi posta kodu şöyledir;  34690



Yavuztürk Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri neler?



Adres:  Karadeniz Cd. No: 22/2 Yavuztürk Mahallesi, Üsküdar / İstanbul


Telefon:  0216 521 35 39